"Труд": КАТ прави камерите още по-зли
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
41

Радарите с камери на КАТ ще снимат всяка кола, нарушила с над 10 км/ч разрешената скорост, алармира на челна страница "Труд" като се позовава на комисар Алекси Стратиев, зам.-шеф на Главна дирекция "Охранителна полиция".

В момента 15-те радара са настроени да засичат само коли, които летят с над 30 км/ч над допустимото.

За 9 месеца са заснети над 300 000 нарушения, а снимките ще се обработват до пролетта. Очаква се радарите да станат по-зли в края на април и началото на май, покрай празничния трафик за Великден и Гергьовден.

По думите на Стратиев през февруари или март ще влязат в сила поправки в закона, които дават на снимката с радар статут на електронен фиш.

Така на първо място ще се избегне досегашната тромава процедура - извиква се водачът, съставя му се акт, чака наказателно постановлиние и т.н.

"Ще се намали времето за обработка на снимката от радара... След приемането на поправките в закона всички ще се обработва от компютри и се надявам вече сроковете да бъдат по няколко дни", споделя Стратиев.

Темата за безопасността по пътищата присъства и на страниците на "24 часа".

Вестникът подчертава, че 119 българи са останали живи през 2010 г., защото са ги стреснали драматичните снимки и публикации, както и камерите на пътя.

Според Алекси Кесяков, секретар на Комисията по безопасност към МВР, "важното е да си жив, а не да надхитриш катаджията - това трябва да помни всеки шофьор. Безопасността на движението трябва да се учи вкъщи, както родителите наставляват децата да внимават за много други неща, а не да се разчита на КАТ", съветва Кесяков.

Нова година за някои в София дойде с нов късмет - предимство на опашката за... място в детските ясли, коментира "Труд".

Млади столичани се молеха на Дядо Коледа да успеят да запишат децата си. Над 50 души стоически бореха зверския студ в празничните дни пред оградата на ясла № 55 в район "Витоша".

В интервю за изданието кметът на София Йорданка Фандъкова уверява, че опашките са приключили навсякъде и ще се гарантира на родителите, че не напразно са стояли.

"24 часа" пише: 6 денонощни дежурства пред детските градини дадоха родители от пловдивския район "Северен".

Истерията е децата им да са на челните позиции в списъците в първия работен ден от годината, когато започва подаването на молби за прием.

Пред "24 часа" Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика, предлага вариант за излизане от "кашата с отпуск 2010".

Според него отпуските за 2010 г. трябва да се ползват като старите, натрупани до края на 2009-а, т.е. безсрочно, а от 2011 г. нататък - по новата схема.

"Разковничето е не толкова в ограничаването на ползването на отпуска, колкото в схемата на плащането му... Ако в кодекса се запише, че то се изчислява на базата на заплатата през годината, за която тя се полага, нещата идват на местата си. Тогава работникът ще бъде мотивиран да го ползва на време.

Защото сега отпускарят взема сто процента от заплатата си в последния месец при същия работодател. Работникът има икономически интерес да задържи отпуските си в годините, тъй като обикновено заплатата расте", обяснява Нейков.

По 100 млн. лв. на ден сме харчили по празниците, съобщава "24 часа". За седмица по Коледа и Нова година сме дали около 750 млн. лв., показват изчисления по предварителните данни от големите вериги у нас.

Оставеното в магазини е с близо 50 млн. повече от миналата година, но още е под нивото от 800 млн. лв. в края на предкризисната 2008 г.

По думите на съсобственика на "Технополис" Божидар Колев около 10% е ръстът в продажбите на техника по Коледа и Нова година спрямо края на 2009 г.

Хит са били 3D устройствата - телевизори, фотоапарати и видеокамери. Увеличила се е и средната стойност на покупката на телевизор.

Столичаните, които имат две или повече неплатени сметки за парно, ще бъдат предупредени по телефона да внесат дължимите суми, извежда под глава "Монитор".

Това стана ясно след среща между кмета Йорданка Фандъкова, новия директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Към момента абонатите с две непогасени сметки се считат за некоректни платци. Имащите задължения над 3000 лв. се дават на съдебни изпълнители.

"По тази начин през миналата година са събрани между 14 и 14,5 млн. лв. стари вземания. Около 60 000 клиенти на дружеството обаче са неизрядни платци", са думите на Цветанов, цитирани в изданието.

През последните години абонатите на топлофикациите недоволстват от високи сметки и част от тях се отказаха от услугата.

Пред "Монитор" Никола Калоянов, ръководител на Центъра за енергийни анализи и зам.-ректор на Техническия университет в София, предлага два варианта за намаляването на сметките:

"Едното - намаляване на топлинните загуби при консуматорите. Другото е въвеждане в топлофикациите на съвременна технология за комбинирано производство на електроенергия и топлина, станала вече известна с чуждото име когенерация."

Щатските визи за българите ще отпаднат след влизането на страната ни в Шенген, което се очаква да се случи през тази година, отбелязва "Монитор".

Такъв сценарий за включването ни към американската безвизова програма начертаха наши евродепутати. За САЩ е важно да получат своята гаранция, която е всъщност влизането на България в Шенген, казва в интервю за вестника представителят на ГЕРБ в Европарламента Мария Неделчева.

Тя се аргументира, като напомни, че падането на щатските визи за държави от ЕС е ставало винаги след присъединяването им към единното пространство.

По думите й българските политици хвърлят огромни усилия и все повече убеждават американците, че опасностите от премахването на режима, които са били силно преувеличени преди няколко години, на практика не са реални.

"Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат", е водещото заглавие на "Сега". Близо 3.9 млрд. лв. ще дадат данъкоплатците за заплати на работещите в бюджетната сфера през тази година.

Въпреки вечните обещания за икономии и съкращения това е с 88 млн. лв. повече от похарченото за целта през м.г. Това показва консолидираната фискална програма за 2011 г., публикувана на сайта на финансовото министерство.

За централната администрация ще отидат 2,05 млрд. лв. Приблизително още толкова ще се дадат за изплащане на възнагражденията на работещите в общините, НОИ, здравната каса, университетите и т. н.

Букурещ обвини София за отлагане на членството в Шенген, пише "Сега".

Румънският външен министър Теодор Баконски заяви, че България е причина да се отложи присъединяването на страната му към Шенгенската зона.

"Германия е съгласна с отлагане на присъединяването на Румъния и България към Шенген заради някои технически закъснения на българската страна", заяви той в интервю за в. "Адевърул" в понеделник.

Това мнение е точно обратното на тезата на българското правителство, според което страната ни стои доста по-добре в изпълнението на критериите за членство в Шенгенската зона, уточнява "Сега".

На икономическата си страница "Дума" подчертава, че цената на хляба тръгва нагоре.

Масовият бял хляб от 700 грама, производство на едни от големите фирми в региона на Добрич, от вчера е с нова цена. Увеличението е от 65 на 75 стотинки.

Председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов заяви, че това е нормален процес, защото реалната цена на този вид хляб е между 80 и 95 стотинки, и то от дълго време.

Пред "Стандарт" Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара и доайен сред работодателите, алармира, че ни дебне капанът на инфлацията по две причини.

"Първата е външна - растежът на цените в международен аспект. Въпреки че при добре премислени мерки, на това може да се противодейства.

Цената на храните ще нарасне съществено, защото зърното поскъпна двойно. Цените на фуража пък се увеличиха 2,25 пъти. Това означава, че по цялата верига на храните цените ще се покачат - месо, яйца, мляко, сирене, колбаси.

Като знаем, че хранителните стоки съставляват 39,8% от потребителската кошница на българина, значи инфлацията ще се покачи значително.

Оттам тази инфлация ще влезе в ресторантьорството, в туризма. Да не забравяме, че вдигането на акциза на горивата ще оскъпи транспорта, който пък е в основата на ценовата пирамида", категоричен е Данев.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер