"Труд": Излизаме от кризата по Димитровден
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
26

Много е вероятно по Димитровден тази година (26 октомври) България вече да е излязла от кризата, пише "Труд".

Според шефа на Националния статистически институт Мариана Коцева икономиката ще излезе на плюс, ако не през третото тримесечие на т. г., то със сигурност в последните три месеца на годината.

Данните на статистиката потвърждават, че спадът на икономиката вече се забавя. България ще има икономически растеж от 2,6%, а това означава край на рецесията през втората половина на 2010 г., смятат от Института за пазарна икономика.

Според прогнозите ще завършим годината с икономически ръст. Въпреки оптимизма си експертите признават, че той ще е минимален - под 1%.

Цели сектори се осигуряват върху минимални доходи, отбелязва "Сега".

Хиляди българи в 7 сектора на икономиката се осигуряват върху среден осигурителен доход под 400 лв. Това показва справка на НОИ за първите пет месеца на годината.

Освен че правят минимални вноски за пенсия, тези хора официално получават и доходи, далеч под средната работна заплата, която по най-нови данни за юни е 636 лв.

Най-нисък осигурителен доход обявяват заетите в ремонта на компютърна техника и домакински вещи. Над 100 000 души по-малко от очакваното внасят за пенсия в НОИ.

Започнахме износ на българско вино за турските курорти, посочва в интервю за "Дневник" Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията за лозята и виното.

И още: "Миналата година беше трудна за износа, но от данните, които имаме, се вижда, че сега има сериозно подобрение. За първото полугодие реализираме ръст. Общият износ за първите шест месеца е 20,6 млн. литра (при около 16 млн. литра за полугодието на 2009 г.).

Русия продължава да е основният пазар. През първото полугодие в това направление са изнесени 12,6 млн. литра. Данните показват, че на вътрешния пазар са реализирани 29,8 млн. литра", обяснява Коев.

Дипломата по икономика от УНСС е най-конкурентната на пазара, акцентира "Сега".

Лидер при математиката и информационните технологии е Софийският университет, а Техническият университет-София държи първа позиция и в инженерните специалности, и в нетипичното за него направление "Администрация и управление".

Това показва първата по рода си класация на конкурентността на университетите на пазара на труда. Тя е изготвена от екип икономисти от Пловдивския университет и УНСС.

Ще сезираме прокуратурата за всяко просяче в страната, заканва се в интервю за "Монитор" Янита Манолова, заместник-директор на Агенцията за социално подпомагане.

Тя посочва, че сега започват да работят по-активно с просещите деца и се надяват там да има повече случаи за отнемане на родителски права.

"За всеки случай на дете, изкарано на улицата от своите родители, вече ще сезираме прокуратурата с предложение за отнемане на правата.

Почти 90% от децата, които протягат ръка на улицата в София, са от провинцията. Вече сме предприели бързи действия и от следващия месец ще заработи един екип, който ще е на разположение 24 часа", казва Манолова.

Не сме обречените бедняци на Европа, уверена е Кристалина Георгиева, българският еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи.

В интервю за "Стандарт" тя изразява мнение, че има положителни сигнали за това, че най-страшното от кризата за Европа е зад гърба ни. Все още обаче има атмосфера на несигурност и трябва да се действа предпазливо.

За България това значи да си позволи малко повече форсиране на растежа като например се размразят замразени проекти от международни финансови организации, като се ускори плащането на контракти с частния сектор с предположението, че ние вече минаваме от времето на кризата към излизане от кризата.

1,5 млн. лева скрит оборот извадиха на светло данъчните проверки по българското Черноморие в последните два уикенда, информира "Труд". Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, който се включи в среднощен данъчен рейд във Варна в събота срещу неделя.

Един от клубовете във Варна само на 13 август в резултат на нашите наблюдения е увеличил оборота си 14 пъти, каза Стефанов.

До края на активния сезон данъчните ще следят дали собствениците на кръчми реално отчитат оборота си, какъв е произходът на предлаганите продукти на клиентите и за заплатите на персонала.

Ще снимаме денонощно как се строи "Тракия", казва в интервю за "24 часа" Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие.

"Търговете за магистрала "Тракия" минаха, но по думите на министъра трудното тепърва предстои. Изграждането на 115 км е изключително постижение.

Трябва да се направи така, че магистралата да приключи в срок и в рамките на бюджета. Разбира се, да бъде и с отлично качество. Все още се работи по съпътстващите трасета, селски пътища, електропроводи", казва той.

Взимаме 2 млрд. лева от ЕС през 2010 г., съобщава "Труд". Нашата цел е до края на годината да бъдат разплатени 2 млрд. лева по седемте оперативни програми на ЕС. Това заяви пред БНР министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Според него "точката на замръзване" при еврофондовете е прескочена и в момента температурата постоянно се повишава. "Надявам се максимално бързо да достигнем точката на кипене.

Наближаваме 8% като цифра на разплатените средства, за една година това е безспорно отличен успех. Ръстът трябва да бъде увеличен, защото България има нужда от тези пари", коментира Дончев.

"Политика = магистрали и още нищо", коментира "Труд". Според автора това може би е най-кратката характеристика за икономическата политика на правителството след една година управление. България наистина има крещяща нужда от магистрали и като че ли единствено при премиера Бойко Борисов нещата започват да се случват.

Но в същото време мина цяла година, а бизнесът продължава да е в очакване на 640 млн. лева за изпълнени, но неразплатени договори с държавата. Данните на Българската стопанска камара сочат, че расте преразпределителната роля на държавата, като бюджетните разходи се увеличават от 37,9% от БВП през 2008 г. на 39,5% през 2009 г. и до 42,3% през 2010 г.

Пълен блокаж има около знакови енергийни проекти. Агенция "Пътна инфраструктура" обяви замразяване на пътни ремонти. Притеснително е, че целият държавен ресурс се фокусира само в една точка - магистралите.

След две години усвояваме 50% от еврофондовете, отбелязва "Труд". "Гарантирам, че през 2012 г. ще усвоим над 50-60 на сто от еврофондовете, защото работим добре", каза във Варна премиерът Бойко Борисов. В края на месеца се очаквал експерт от Световната банка, откъдето ще дойдат пари за пътищата.

Ще направим максимума, за да определим инфраструктурата, която ще бъде обновена - към Южна България подходихме добре, сега ще обърнем внимание и на северната част на страната, където от 20 г. почти нищо не се е случвало, обясни министър-председателят.

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 минута

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 18 минути

Към момента няма данни за пострадали

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията