"Труд": "Гражданска отговорност" - само накуп
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Разсроченото плащане на застраховката "Гражданска отговорност" да отпадне, като полицата да се плаща само еднократно, предвиждат промени в Кодекса за застраховането, подготвени от Комисията по финансов надзор, съобщава под глава "Труд".

"Съществуващата възможност за разсрочена вноска от застрахователната премия наложи порочни практики на привидно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата вноска, като последващи плащания не се извършват", обяснява в мотивите си Комисията по финансов надзор (КФН).

При проверка от КАТ недобросъвестният водач представя полицата и си спестява глоба от 400 лeва. Но при пътно-транспортно произшествие такава полица може да не осигури покритие, защото застрахователите я прекратяват автоматично на 15-о число след падежа на изплащане на поредната вноска, ако сумата не е внесена.

В такъв случай отговорностите за причинени вреди и застрахователното обезщетение се поемат от Гаранционния фонд, чиито средства се формират от вноските на добросъвестните застраховани.

С лобистки поправки, гарантиращи повече продажби на "Лукойл" и дистрибуторите на горива, и със спорни облекчения за транспортните фирми правителството потуши недоволството на автопревозвачите и те отмениха планираната за 28 април голяма стачка, коментира под глава "Сега".

Идеята на схемата, измислена от превозвачите, е рязко да се увеличат продажбите и така натискът на постоянните разходи на производители и търговци върху цените да спадне, а горивата да поевтинеят.

Пазарната логика обаче е точно обратната - когато потреблението се вдигне, а производството не се увеличи, пазарът реагира с повишение на цените.

Това е вторият опит на управляващите в рамките на месец да повлияят върху пазара на горива. Първият завърши с неуспех, припомня изданието.

"Пари" обобщава по темата: "Загубите идват преди ползите". Според изданието докато превозвачите очакват в бъдеще резултати от мерките за намаляване на цените, още сега производителите на биодизел се оказаха големите губещи.

Темата на "Труд" припомня, че на 23 април изтича едномесечният мораториум върху цените на дребно на горивата по бензиностанциите на "Лукойл" у нас.

Има голяма вероятност споразумението между кабинета и "Лукойл България" да бъде продължено до 9 май. Според изданието вероятно днес ще станат ясни подробности, тъй като въпросът е отнесен до ръководството на руската петролна фирма в Москва.

Другият вариант е още на 24 април (точно на Великден) да осъмнем с нови по-високи цени по бензиностанциите.

Пред "Труд" Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, констатира, че откакто заема тази длъжност се носят слухове за неговата смята. "Не ме вълнуват", категоричен е Цветков. По думите му екипът му се справя много добре.

"Първо - водният транспорт. Пристанищата в България отчитат за миналата година ръст на печалбата си от 200% спрямо 2009 г. Този огромен ръст ви е ясно, че не идва от никакъв общ икономически растеж в държавата...

В автомобилния транспорт също направихме много. Пресякохме черния пазар на шофьорски книжки, затегнахме контрола върху пунктовете за технически преглед... На път сме да спечелим битката с пиратските превози", обобщава Цветков и изтъква, че в железниците се прави може би най-сериозната реформа в сектора, откакто са положени първите релси в България.

Руската корпорация "Росатом" не е съгласна на нова отсрочка по строителството на АЕЦ "Белене" и ако не се подпише окончателен договор до 1 юли, Русия ще предяви иск за неустойки за 980 млн. евро, информира "Класа" под глава.

Изданието се позовава на "Комерсант", който добавя, че в момента корпорацията се ръководи от подписаното в началото на април споразумение 12.

Според него до 1 юли трябва да има подписан EPC договор (контракт за изпълнение, доставка и строеж).

След тази дата "Атомстройекспорт" (изпълнител на проекта) няма да има юридическо основание да продължава работата си по АЕЦ "Белене" и това ще се тълкува като отказ на България от проекта.

Преговорите между България и Русия за АЕЦ "Белене" ще бъдат подновени веднага след великденските празници, допълва по темата "Труд".

"Получихме покана от НЕК първата среща на работните групи да бъде на 26 април", съобщи на Генадий Тепкян, вицепрезидент на руската компания "Атомстройекспорт".

Той е оптимист, че до 1 юни двете страни ще парафират всичките 20 приложения и 21-вата папка, която съдържа условията по основния договор за проектиране, доставка и строителство на "Белене", уточнява вестникът.

След като НЕК има затруднения да осигури необходимите пари за изграждането на АЕЦ "Белене", нека в проекта бъде включен като инвеститор и АЕЦ "Козлодуй". Това предложи в Москва вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян, пише "Стандарт". 

По думите на Тяпкин му стана ясно още, че основният въпрос, който предстои да бъде уточнен до 1 юни, когато изтича подписаното в началото на този месец допълнение 12, е цената на Втора атомна. Всички останали основни въпроси по техническата част на проекта вече са дискутирани и договорени между българските и руските експерти, а някои даже вече са парафирани.

Според "Сега" фискалният борд, който бе замислен от финансовия министър Симеон Дянков, е претърпял значителни промени и ще бъде предложен в нов вид на депутатите.

Максимално разрешеният от конституцията бюджетен дефицит ще бъде 2% от БВП, а преразпределителната роля на държавата ще се ограничи до 40 на сто от БВП.

Около този вариант има много по-голям консенсус сред политическите сили и шансовете му да бъде одобрен от парламента стават все по-високи, пише изданието.

Временната заетост излиза по-евтина за бизнеса, смята Чавдар Христов, изпълнителен секретар на КНСБ.

В интервю за "Монитор" Христов категорично заявява, че тя е предпочитана от работодателите, които ползват труд инцидентно, защото не сключват договори и не изплащат обезщетения.

Над 110 хил. лева са хвърлени за фитнес залата в сградата на Министерство на финансите, която е изградени и оборудвана с държавни пари, подчертава "168 часа".

Това става ясно от разследване на Асоциацията за борба с корупцията в България. Според заповедта за ползването му във фитнеса могат да влизат, когато си поискат, само Дянков, двамата му заместници и главният секретар на министерството.

"Дума" цитира съветници от групата на БСП, според които обществена поръчка за 40 млн. лева на Столичната община е предварително нагласена и победителят е предрешена.

Те обявиха, че знаят името на победителя в конкурса за рекултивация на депото за битови отпадъци в с. Долни Богров. Фирмата официално трябва да бъде оповестена след два-три месеца, но социалистите са категорични, че победителят вече е ясен.

"ГЕРБ предреши: Избори на 23 октомври", коментира в заглавие "Дневник". Управляващата партия ГЕРБ е решила да пренебрегне мнението на президента Георги Първанов и без нови консултации с него ще внесе предложение изборите за президент да бъдат на 23 октомври.

Това се разбра от думите на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, уточнява изданието.

"Партията все повече се затваря около един тесен кръг от хора и го обслужва. Според мен целта на този кръг съвсем не са гражданите и избирателите. Всичко се прави за статуквото на едни десетина души", анализира независимият депутат Корман Исмаилов на страниците на "24 часа".

Пред "Труд" министърът на здравеопазването Стефан Константинов представя идеите си за реформирането на болничната система чрез замяната на клиничните пътеки с диагностично-свързани групи (ДСГ).

Според него основните предимства на ДСГ са следните: гарантират ефективно и справедливо разпределение на ресурсите между болниците и между отделните ДСГ съобразно сложността на лекуваните случаи; за болничния мениджмънт - преодоляване на настоящите затруднения с разходите за издръжка на болниците; за пациентите - по-тежките или по-сложни случай ще престанат да бъдат нежелани от болниците.

В интервю за "Стандарт" отец Никанор отправя послание към хората преди Възкресение Христово и съветва: "Да не се отчайват. На този светъл празник да влязат в църква, да усетят, че Бог не се е отвърнал от нас, въпреки че сме Го наскърбили.

Не просто да обикалят църквата и да си тръгнат, а да останат на цялата служба и да усетят това, което там се казва с безплътен глас. Изкуплението вече е извършено, веднъж и завинаги. Ние просто трябва да го усвоим. Нека бъдем дръзки и нахални и да го искаме и за себе си!".

Бежанският поток от Африка е новият ни проблем за Шенген, подчертава "Сега".

Щом България и Румъния станат членки на това пространство, мигрантите няма да бъдат подлагани на системни гранични проверки между Гърция (основна входна точка за нелегалните имигранти в ЕС миналата година) и западноевропейските държави.

Тези перспективи притесниха много страни членки и група с Франция и Германия начело блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген, уточнява изданието.

Според челото на "24 часа" двете на-силни наркобригади, които пласират кокаин в София, тормозели в последните месеци собствениците на луксозни барове и заведения в битка за територии.

Един от шефовете на новооткрита дискотека в Студентски град обаче не издържал на бруталните набези и се оплакал лично на премиера. Бойко Борисов веднага разпоредил разследване в МВР.

Така преди дни бе разбита едната бригада с тартор - Христо Ширев-Боксьора, пояснява изданието.

Рояци от джебчии плъзват около храмовете, магазините, особено големите и градския транспорт. Бандити започват да дебнат пред жилищните блокове за "щастливци", решили да изкарат празниците извън града и оставили дома си без надзор, алармира "Новинар", позовавайки се на полицията.

Униформените напомниха на гражданите да бъдат особено внимателно през почивните дни.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 12 минути

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 32 минути

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 2 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 2 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 2 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 2 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 2 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 9 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 9 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 10 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 10 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 11 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 12 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 12 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната