"Труд": Цял ден не стигна за бюджетната пица
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Заеми и приватизация ще запушат дупката в бюджета за 2010 г., извежда под глава "Сега".

За първи път от 10 години насам парламентът приема бюджет, в който е заложен дефицит, отбелязва изданието.

Според него недостигащите 1,5 млрд. лв. ще се търсят чрез вътрешни и външни заеми (съответно 671 млн. лв. и 641 млн. лв.) и от приватизация (201 млн. лв.).

70 млн. лв. повече приходи в бюджет 2010 г., отбелязва "Атака" под глава и "Пари" на по-задна страница.

Над 8 часа обсъждаха на второ четене депутатите републиканския проектобюджет за 2010 г., отбелязва "24 часа".

Цял ден не стигна да опекат бюджетната пица, коментира "Труд" продължителните дискусии в Народното събрание.

Със заглавие "Костов прави това, което Борисов не бива" "Сега" отбелязва, че "премиерът иска да се харесва на всички, а главният му опозиционен приятел въобще не се страхува да пуска кръв в тежки сражения".

"Не е вярно, че два остри камъка брашно не мелят. Цяла държава могат да управляват. Все повече го доказват Бойко Борисов и Иван Костов. Отношенията между двамата винаги са били сложни, повратни, но подчинени на реда и добрите военни практики.

Караха се, когато Генерала оглави столичния гарнизон, но нямаше армия. Сдобриха се, когато Командира остана без армия. Двамата днес изпълняват отговорни задачи в разгонването на Червената армия при строга уставна дисциплина", пише изданието.

БАН няма да се размине само с козметична реформа, прогнозира "Сега".

Изданията цитират данни на НЦИОМ, според които само 6% от анкетираните категорично искат да се закрие институцията. Всеки пети подкрепя тезата за запазване на академията в досегашния й вид.

Най-голямата рейтингова агенция Standard&Poor's подобри перспективата пред развитието на България от "BB-негативно" до "BB-стабилно", извежда "Класа" под глава.

Това е много показателно за успеха на правителството и парламента да се справят с фискалния проблем на държавата, коментира финансовият министър Симеон Дянков при второто четене на бюджета, цитиран от изданието.

Дянков уточнил, че предстоят още няколко трудни месеца за българската икономика, но работата на правителството "продължава ден за ден. Само за 4 месеца ние минахме от период на големи дефицити на месечна основа - близо 600 млн. лв. само за юли, до балансиран бюджет за октомври. Ще видите, че резултатите за януари ще са още по-добри", обещал той, цитиран на първата страница на "Класа".

"Иде ми да вия пред бюджета" е озаглавена статия на заместник-председателя на парламента от РЗС Атанас Семов, публикувана в "24 часа".

"За спорта по 3, за образованието - ножица", акцентира той. Щом професорът взема по-малко от тенекеджията, нищо чудно, че Инджи е по-харесвана от Индже, коментира авторът.

Василий Такев, бивш посланик на България в Испания, Русия и Аржентина, е новият вероятен кандидат, който ще смени Румяна Желева като шеф на българската дипломация, предвижда "24 часа".

Листата с възможните външни министри, известна още като списъка "Умен и красив", досега се водеше от зам. външния министър Марин Райков, следван от другия вице на Желева Милен Люцканов, се отбелязва там.

Такев, който също е бил заместник-министър на външните работи, но когато ведомството се оглавяваше от Надежда Михайлова, в момента работи в дирекция "Международно право" в МВнР.

Около 98 млн. лв. премии са раздадени на фиктивни тютюнопроизводители от 1 януари 2005 г. до края на 2007 г., съобщава "24 часа".

Хора, които реално не се занимават със земеделие, са взели пари от фонд "Тютюн" за уж продаден тютюн и за семена. Според изданието по случая ще се сформира екип от трима следователи към Софийска градска прокуратура и служители на ДАНС, които да разследват нарушенията - проверявали се 40 класьора с документи.

Сравняват се имената на взелите безвъзмездни премии от държавата с тези от регистъра на тютюнопроизводителите.

Слязох от Майбаха, защото е за стари хора с положение, извежда "24 часа" над интервю с попфолкпевеца и телевизионен водещ Азис. Той е сред първите, нарочени за проверка на доходите от НАП.

И колата, и къщата си купих на лизинг, казва пред "Телеграф" попфолкпевицата Емилия.

Княз Кирил е проверяван от испанските власти за произхода на почти три милиона евро, с които е купил имение от 125 хектара на остров Майорка, пише "Труд" под глава. Позовава се на вестниците "Ел Мундо" и "Диарио де Майорка".

Така синът на Симеон Сакскобургготски според изданието станал част от едно от най-скандалните разследвания за корупция на държавни чиновници в Испания.

Връзката между Кирил и аферата била все още законната му съпруга Росарио, с която неотдавна обявиха, че се разделят, се посочва в материала.

Положителен прецедент има в общуването между правителство и президентство в сферата на армейските работи, но и рисковете са налице - предстои тежка реформа във външните работи, пише политологът Васил Гарнизов в "Труд".

Под заглавие "Примирие или мир между президента и премиера" той отбелязва като добра новина, че двамата разбират, че във времена на криза политическата им конфронтация може да нанесе тежки щети и на двете страни.

Съветва ги да спрат да разчитат на прекратяване на враждебните действия чак в последния момент, да се откажат от политиката на свършените факти и да разработят по-смазан механизъм за общуване преди вземането на важни решения.

ВАК, или както и да я наречем, трябва да остане като институция, която внася легитимиращия момент, казва в интервю за "Труд" проф. Александър Федотов, председател на Висшата атестационна комисия.

"Иначе, както е предвидено, едва ли не контролната комисия ще се занимава само с техническата страна на самите процедури. Но това техническо вглеждане може да го прави всеки, не виждам защо в комисията трябва да има учени, по-скоро трябва да са юристи", коментира той.

Настоява, ако ВАК бъде премахната, преди нейното окончателно закриване да има преходен период, защото в момента в процедура са стотици учени.

Престъпление ще бъде, ако България загуби участието си в "Южен поток", казва пред "Труд" Питър Кънев, съветник на президента по въпросите на Черноморското икономическо сътрудничество.

"И сега в Москва ми беше намекнато, че руската страна си е "развързала ръцете" и може да мине и без България, отбелязва Кънев, който беше в Русия за заседанието на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

"Един проект, зад който стоят най-големите европейски лидери, като Берлускони, Саркози и Меркел, е сигурен проект. Още повече, че имаме ново предложение от руската страна: вече въобще не се говори годишно през България да се транзитират над 30 млрд. куб. м газ, а над 60 млрд. куб. м газ. Това прави няколко стотин милиона долара годишно само от транзитни такси.", коментира Кънев.

Той казва, че би се радвал, ако "Набуко" и "Южен поток" вървят паралелно - тогава през България ще минават огромни количества газ и тежестта й в геополитиката ще расте.

100 млн. лв. от бюджета на военното министерство са изтеглени авансово и са пръснати с предизборни цели, пише "Монитор" под глава. Цитиран е военният министър Николай Младенов след среща с президента Георги Първанов вчера.

"Дума", "Земя" и "Труд" (със съкращения) публикуват статията на лидера на БСП Сергей Станишев "За кожата на един еврокомисар".

Според него основните грешки, допуснати от Бойко Борисов при определянето на кандидатурата са, че залага на партийния подход и личната преданост, както и липсата на диалог с председателя на Еврокомисията.

БСП се отърси от синдрома на вината, казва в интервю за "Дума" депутатът от КБ Антон Кутев.

"Ще взема левицата, без Сергей да разбере" извежда "Стандарт" над интервю с бившия депутат от КБ Татяна Дончева. Социалистите са стъписани - боят се, но не знаят от какво, коментира Дончева.

Цената на целулозата расте, нашите заводи затворени, пише "Пари" във водещия си материал.

Собственикът на химическия комбинат "Свилоза" Красимир Дачев ипотекирал всичките си лични имоти, за да осигури гаранции пред кредиторите и да получи разрешение от банките за стартиране на производството на целулоза, съобщава "Труд".

През 2007 г. бизнесменът, който доскоро бе зам.-шеф на Българската търговско-промишлена палата, нашумя с ексцентричната си идея за полет в космоса с кораба на собственика на "Върджин Еърлайнс" Ричард Брансън.

След 6 месеца ще вземат книжка за чаша бира, пише под глава "Телеграф".

Глоба до 500 лева и отнемане на шофьорската книжка ще грозят всеки шофьор, който изпие дори капка алкохол, преди да седне зад волана, пише "24 часа" във водещ материал.

Промените в Закона за движение по пътищата, една от които е за нулева толерантност към алкохола, се обсъждат да бъдат внесени до шест месеца, се уточнява там.

Това съобщил секретарят на държавнообществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков на семинар в Сандански.

За тази мярка срещу пияните водачи е било взето решение на световна среща по безопасност на движението в Москва преди седмици.

В момента у нас се наказват шофьорите с над 0,5 промила алкохол. Санкцията е от 200 до 500 лв. и от 1 месец до 2 г. лишаване от шофьорска книжка.

Лицата под 18-годишна възраст ще могат да се качват на кораб или джет само с изричното писмено съгласие на родителите им, съобщава "Новинар".

Настойниците им ще трябва да подписват задължителна декларация, че нямат нищо против децата им да се качат на съответното плавателно средство.

Тези изисквания се въвеждат с приетата от Министерския съвет наредба, регламентираща водноатракционните услуги.

Причината да се въведе строгата регулация по българското Черноморие е да се избегнат случаи като този със смъртта на 15-те българи през септември в Охридското езеро, отбелязва изданието.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Донев: Работата за държавата е несравнима с всяка друга

Донев: Работата за държавата е несравнима с всяка друга

България Преди 3 часа

Доброто управление е невъзможно без добра администрация, без компетентни, безпристрастни и мотивирани държавни служители, каза той

<p>Гешев: Време е в името на България!</p>

Гешев с пост в Twitter за операция "Чисти ръце" в Италия: Време е в името на България!

България Преди 4 часа

Случаят е на италиански следовател, "обезглавил" корумпираната политическа класа в страната преди 25 гoдини

<p>Радев: Туризмът изгражда мостове между народите</p>

Радев: Във време на глобални сблъсъци туризмът изгражда мостове между народите

България Преди 5 часа

Въпреки последните трудни години за човечеството, секторът се възстановява бързо и устойчиво, каза държавният глава

Откъде започна конфликтът между Косово и Сърбия

Откъде започна конфликтът между Косово и Сърбия

Свят Преди 6 часа

Ситуацията в населеното предимно със сърби Северно Косово се изостри в края на месец май

Снимката е илюстративна

След гонка с полицията в Бургас: Задържаха криминално проявен да шофира без регистрационни табели

България Преди 6 часа

41-годишния бургазлия е отказал до бъде тестван за алкохол и наркотици

Вучич се обърна за помощ към Ердоган, какво поиска?

Вучич се обърна за помощ към Ердоган, какво поиска?

Свят Преди 6 часа

Президентът на Сърбия честити на турския държавен глава победата на президентските избори

и

Къщата на Тина Търнър в Швейцария може да се превърне в музей

Любопитно Преди 7 часа

Съпругът на суперзвездата планира да използва имота, за да изложи предмети, свързани с кариерата ѝ

Стартира десетото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА

Стартира десетото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА

Любопитно Преди 7 часа

През 2023 г. инициативата ще отпразнува успехите на общността

Евгений Пригожин

Пригожин иска разследване на високопоставени руски служители

България Преди 7 часа

Основателят на наемническата група "Вагнер", многократно е обвинявал високопоставени представители на руските власти, че саботират военната кампания в Украйна

Иван Демерджиев

Демерджиев за убийците на Къро: Надделява версията, че не са българи

България Преди 7 часа

Според него няма информация Петьо Петков - Пепи Еврото да е извън страната

Над 320 000 домакинства ще получат еднократна помощ за отопление

Над 320 000 домакинства ще получат еднократна помощ за отопление

България Преди 7 часа

Решението бе взето на редовното заседание на Министерския съвет

Снимката е илюстративна

На първо четене: НС прие промените в Закона за енергията от възобновяеми източници

България Преди 7 часа

Служебният министър на енергетиката Росен Христов дойде в пленарната зала

Снимката е илюстративна

Строителен работник загина при трудова злополука в Попово

България Преди 7 часа

Той е 55-годишен, от село Голямо Градище

<p>Петков след разпита:&nbsp;Радостин Василев&nbsp;е просто инструмент на службите</p>

Кирил Петков се яви на разпит в прокуратурата

България Преди 8 часа

"Викат ме на разпит от Софийска районна прокуратура по тема, по която все още не съм запознат", каза съпредседателят на ПП

Кметът на Варна Иван Портних е привикан на разпит в прокуратурата

Кметът на Варна Иван Портних е привикан на разпит в прокуратурата

България Преди 8 часа

Изпратена му е призовка заради пукнатата през 2019 година тръба във Варненското езеро