"Труд": Цял ден не стигна за бюджетната пица
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Заеми и приватизация ще запушат дупката в бюджета за 2010 г., извежда под глава "Сега".

За първи път от 10 години насам парламентът приема бюджет, в който е заложен дефицит, отбелязва изданието.

Според него недостигащите 1,5 млрд. лв. ще се търсят чрез вътрешни и външни заеми (съответно 671 млн. лв. и 641 млн. лв.) и от приватизация (201 млн. лв.).

70 млн. лв. повече приходи в бюджет 2010 г., отбелязва "Атака" под глава и "Пари" на по-задна страница.

Над 8 часа обсъждаха на второ четене депутатите републиканския проектобюджет за 2010 г., отбелязва "24 часа".

Цял ден не стигна да опекат бюджетната пица, коментира "Труд" продължителните дискусии в Народното събрание.

Със заглавие "Костов прави това, което Борисов не бива" "Сега" отбелязва, че "премиерът иска да се харесва на всички, а главният му опозиционен приятел въобще не се страхува да пуска кръв в тежки сражения".

"Не е вярно, че два остри камъка брашно не мелят. Цяла държава могат да управляват. Все повече го доказват Бойко Борисов и Иван Костов. Отношенията между двамата винаги са били сложни, повратни, но подчинени на реда и добрите военни практики.

Караха се, когато Генерала оглави столичния гарнизон, но нямаше армия. Сдобриха се, когато Командира остана без армия. Двамата днес изпълняват отговорни задачи в разгонването на Червената армия при строга уставна дисциплина", пише изданието.

БАН няма да се размине само с козметична реформа, прогнозира "Сега".

Изданията цитират данни на НЦИОМ, според които само 6% от анкетираните категорично искат да се закрие институцията. Всеки пети подкрепя тезата за запазване на академията в досегашния й вид.

Най-голямата рейтингова агенция Standard&Poor's подобри перспективата пред развитието на България от "BB-негативно" до "BB-стабилно", извежда "Класа" под глава.

Това е много показателно за успеха на правителството и парламента да се справят с фискалния проблем на държавата, коментира финансовият министър Симеон Дянков при второто четене на бюджета, цитиран от изданието.

Дянков уточнил, че предстоят още няколко трудни месеца за българската икономика, но работата на правителството "продължава ден за ден. Само за 4 месеца ние минахме от период на големи дефицити на месечна основа - близо 600 млн. лв. само за юли, до балансиран бюджет за октомври. Ще видите, че резултатите за януари ще са още по-добри", обещал той, цитиран на първата страница на "Класа".

"Иде ми да вия пред бюджета" е озаглавена статия на заместник-председателя на парламента от РЗС Атанас Семов, публикувана в "24 часа".

"За спорта по 3, за образованието - ножица", акцентира той. Щом професорът взема по-малко от тенекеджията, нищо чудно, че Инджи е по-харесвана от Индже, коментира авторът.

Василий Такев, бивш посланик на България в Испания, Русия и Аржентина, е новият вероятен кандидат, който ще смени Румяна Желева като шеф на българската дипломация, предвижда "24 часа".

Листата с възможните външни министри, известна още като списъка "Умен и красив", досега се водеше от зам. външния министър Марин Райков, следван от другия вице на Желева Милен Люцканов, се отбелязва там.

Такев, който също е бил заместник-министър на външните работи, но когато ведомството се оглавяваше от Надежда Михайлова, в момента работи в дирекция "Международно право" в МВнР.

Около 98 млн. лв. премии са раздадени на фиктивни тютюнопроизводители от 1 януари 2005 г. до края на 2007 г., съобщава "24 часа".

Хора, които реално не се занимават със земеделие, са взели пари от фонд "Тютюн" за уж продаден тютюн и за семена. Според изданието по случая ще се сформира екип от трима следователи към Софийска градска прокуратура и служители на ДАНС, които да разследват нарушенията - проверявали се 40 класьора с документи.

Сравняват се имената на взелите безвъзмездни премии от държавата с тези от регистъра на тютюнопроизводителите.

Слязох от Майбаха, защото е за стари хора с положение, извежда "24 часа" над интервю с попфолкпевеца и телевизионен водещ Азис. Той е сред първите, нарочени за проверка на доходите от НАП.

И колата, и къщата си купих на лизинг, казва пред "Телеграф" попфолкпевицата Емилия.

Княз Кирил е проверяван от испанските власти за произхода на почти три милиона евро, с които е купил имение от 125 хектара на остров Майорка, пише "Труд" под глава. Позовава се на вестниците "Ел Мундо" и "Диарио де Майорка".

Така синът на Симеон Сакскобургготски според изданието станал част от едно от най-скандалните разследвания за корупция на държавни чиновници в Испания.

Връзката между Кирил и аферата била все още законната му съпруга Росарио, с която неотдавна обявиха, че се разделят, се посочва в материала.

Положителен прецедент има в общуването между правителство и президентство в сферата на армейските работи, но и рисковете са налице - предстои тежка реформа във външните работи, пише политологът Васил Гарнизов в "Труд".

Под заглавие "Примирие или мир между президента и премиера" той отбелязва като добра новина, че двамата разбират, че във времена на криза политическата им конфронтация може да нанесе тежки щети и на двете страни.

Съветва ги да спрат да разчитат на прекратяване на враждебните действия чак в последния момент, да се откажат от политиката на свършените факти и да разработят по-смазан механизъм за общуване преди вземането на важни решения.

ВАК, или както и да я наречем, трябва да остане като институция, която внася легитимиращия момент, казва в интервю за "Труд" проф. Александър Федотов, председател на Висшата атестационна комисия.

"Иначе, както е предвидено, едва ли не контролната комисия ще се занимава само с техническата страна на самите процедури. Но това техническо вглеждане може да го прави всеки, не виждам защо в комисията трябва да има учени, по-скоро трябва да са юристи", коментира той.

Настоява, ако ВАК бъде премахната, преди нейното окончателно закриване да има преходен период, защото в момента в процедура са стотици учени.

Престъпление ще бъде, ако България загуби участието си в "Южен поток", казва пред "Труд" Питър Кънев, съветник на президента по въпросите на Черноморското икономическо сътрудничество.

"И сега в Москва ми беше намекнато, че руската страна си е "развързала ръцете" и може да мине и без България, отбелязва Кънев, който беше в Русия за заседанието на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

"Един проект, зад който стоят най-големите европейски лидери, като Берлускони, Саркози и Меркел, е сигурен проект. Още повече, че имаме ново предложение от руската страна: вече въобще не се говори годишно през България да се транзитират над 30 млрд. куб. м газ, а над 60 млрд. куб. м газ. Това прави няколко стотин милиона долара годишно само от транзитни такси.", коментира Кънев.

Той казва, че би се радвал, ако "Набуко" и "Южен поток" вървят паралелно - тогава през България ще минават огромни количества газ и тежестта й в геополитиката ще расте.

100 млн. лв. от бюджета на военното министерство са изтеглени авансово и са пръснати с предизборни цели, пише "Монитор" под глава. Цитиран е военният министър Николай Младенов след среща с президента Георги Първанов вчера.

"Дума", "Земя" и "Труд" (със съкращения) публикуват статията на лидера на БСП Сергей Станишев "За кожата на един еврокомисар".

Според него основните грешки, допуснати от Бойко Борисов при определянето на кандидатурата са, че залага на партийния подход и личната преданост, както и липсата на диалог с председателя на Еврокомисията.

БСП се отърси от синдрома на вината, казва в интервю за "Дума" депутатът от КБ Антон Кутев.

"Ще взема левицата, без Сергей да разбере" извежда "Стандарт" над интервю с бившия депутат от КБ Татяна Дончева. Социалистите са стъписани - боят се, но не знаят от какво, коментира Дончева.

Цената на целулозата расте, нашите заводи затворени, пише "Пари" във водещия си материал.

Собственикът на химическия комбинат "Свилоза" Красимир Дачев ипотекирал всичките си лични имоти, за да осигури гаранции пред кредиторите и да получи разрешение от банките за стартиране на производството на целулоза, съобщава "Труд".

През 2007 г. бизнесменът, който доскоро бе зам.-шеф на Българската търговско-промишлена палата, нашумя с ексцентричната си идея за полет в космоса с кораба на собственика на "Върджин Еърлайнс" Ричард Брансън.

След 6 месеца ще вземат книжка за чаша бира, пише под глава "Телеграф".

Глоба до 500 лева и отнемане на шофьорската книжка ще грозят всеки шофьор, който изпие дори капка алкохол, преди да седне зад волана, пише "24 часа" във водещ материал.

Промените в Закона за движение по пътищата, една от които е за нулева толерантност към алкохола, се обсъждат да бъдат внесени до шест месеца, се уточнява там.

Това съобщил секретарят на държавнообществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков на семинар в Сандански.

За тази мярка срещу пияните водачи е било взето решение на световна среща по безопасност на движението в Москва преди седмици.

В момента у нас се наказват шофьорите с над 0,5 промила алкохол. Санкцията е от 200 до 500 лв. и от 1 месец до 2 г. лишаване от шофьорска книжка.

Лицата под 18-годишна възраст ще могат да се качват на кораб или джет само с изричното писмено съгласие на родителите им, съобщава "Новинар".

Настойниците им ще трябва да подписват задължителна декларация, че нямат нищо против децата им да се качат на съответното плавателно средство.

Тези изисквания се въвеждат с приетата от Министерския съвет наредба, регламентираща водноатракционните услуги.

Причината да се въведе строгата регулация по българското Черноморие е да се избегнат случаи като този със смъртта на 15-те българи през септември в Охридското езеро, отбелязва изданието.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 4 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 6 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 7 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 7 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 8 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 9 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 9 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 9 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 9 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 9 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 10 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 10 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 10 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове