"Труд": Цял ден на училище до 7-и клас
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
17

Учениците до 7-и клас ще ходят по цял ден на училище, анонсира под глава "Труд". Промяната е записана в последния текст от новия законопроект за училищното образование и трябва да влезе от учебната 2011/2012 г.

Ще става постепенно и ще е по избор на децата и техните родители, казва за изданието зам.-министърът на средното образование Милена Дамянова. Тя успя т.г. да въведе целодневната организация за първи клас, която върви успешно.

180 млн. лева са вече договорени от еврофондовете за старта на ученето през целия ден. Парите ще бъдат дадени първоначално на 700 училища, в които има около 136 000 ученици.

Това са предимно учебни заведения в по-малките населени места. Обучението ще бъде разделено на два модула. В първия са си редовните часове, а във втория - занятия за самоподготовка, игри и участие в извънкласни дейности.

Тази година Дядо Коледа ще дойде на Нова година за зърнопроизводителите и другите земеделци, коментира в интервю за "Труд" Светослав Симеонов, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

По думите му към края на март ще започне изплащането на субсидиите за 2010 г., след като фондът приключи с обработката на подадените близо 120 хил. заявления за директни плащания.

Симеонов е категоричен, че земеделците проявяват разбиране и "знаят, че е по-добре да получат чисти субсидии без проблеми, отколкото да си припомнят времената, когато са налагаха извънредни проверки заради неточности с очертаните площи, след което се налагаше да връщаме средства."

"Труд" отбелязва, че четирима претенденти, между които три дами, ще мерят сили за шефското място в Софийския градски съд (СГС), овакантено от Георги Колев.

В надпреварата се включват зам.-председателката на СГС Величка Цанова и колегите й Владимира Янева, Мария Вранеску, Десислав Любомиров. Всички, с изключение на Вранеску, са наказателни съдии. Крайният срок за кандидатстване изтече вчера.

Догодина Висшият съдебен съвет (ВСС) ще насрочи дата за избора, допълва изданието.

Зимата у нас дойде, а с нея и солените сметки за парно. В същото време дълговете на "Топлофикация" за газ растат, тъй като голяма част от клиентите изобщо не плащат за топло, коментира "Стандарт".

В интервю за изданието новият изпълнителен директор на дружеството Стоян Цветанов казва, че задълженията на дружеството са за над 500 млн. лв.

"В последните 3-4 години е натрупана над 120 млн. лева загуба. Имаме да получаваме от клиенти около 260 млн. лв. Освен за имаме и 52 млн. лв. по кредити към Световната банка и Европейската инвестиционна банка, 20 млн. пасив по отсрочени данъци и др. Към персонала и доставчици почти сме изчистили борчовете."

В отговор на въпрос Цветанов подчертава: "Подходите за намиране на средства могат да бъдат различни - нисколихвени кредити, публично-частно партньорство и др. Но това е въпрос, който мениджмънтът сам не може да реши.

Той би могъл да направи предложения към собственика, който да вземе окончателните решения. Не може да се мине и без действия от страна на държавата, защото заедно със Столична община могат да направят много в посока бъдещето на "Топлофикация".

Общините масово теглят кредити на пожар, алармира "24 часа". Местната власт работи ударно по празниците, за да гарантира заемите преди 28 януари, когато промените в Закона за бюджета ще им забранят да теглят 9 месеца преди края на мандата.

Светкавичен заем между 6 и 9 млн. евро е договорила Пловдивската община с австрийска банка, похвали се Славчо Атанасов.

Това станало тайно от финансовия министър Симеон Дянков, който през пролетта спря кредит от 30 млн. евро.

В интервю за "24 часа" Георги Стойчев, изпълнителен директор на "Отворено общество" - София, предупреждава, че кризата е отминала за строителството, но сега ще удари търговците.

По думите на Стойчев, след направено проучване за ефектите на кризата върху хората у нас, мнозинството са на мнение, че най-лошата част от нея е отминала и че предстои стабилизиране и постепенно подобряване на ситуацията.

"Но все още е рано да се каже дали тези позитивни сигнали са само временно явление, което се дължи на сериозни фактори, или показват началото на трайна тенденция за излизане от кризата", обяснява Стойчев.

Според данните все още около 1/3 от домакинствата са принудени да пестят от храна, дрехи, електричество и отопление.

Сред най-бедната 1/5 от населението лишенията са най-концентрирани - 11 процента от тях си спестяват здравните и социалните вноски; 17 на сто пестят от храна; около 3 процента са били принудени да спрат децата си от училище или детска градина.

Темата на "24 часа" прави сравнение на българския пазар на стоки с този на Запад. Там традицията повелява търговците да свалят ударно цените веднага след Коледа. У нас този обичай все още не е навлязъл и като че ли не се очертава скоро да се появи в такива мащаби.

Стотици британци се наредиха на опашка за стоки от 6 часа сутринта в неделя на т.нар. боксинг дей, в който по традиция се обявяват едни от най-големите намаления.

Магазините свалиха рекордно цените, като при някои стоки намаленията стигаха до 75 процента. У нас - почти никъде не са планирани намаления след празника, се посочва в статията.

Веднага след края на ваканцията на Народното събрание социалният министър Тотю Младенов ще се срещне с депутати от ГЕРБ, за да ги помоли да инициират уточняващи корекции в Кодекса на труда заради отпуските, пише "24 часа".

Причината е, че след решението на Конституционния съд в края на ноември, който отмени част от промените на правителството за нов регламент за почивките, в основния трудов закон се получиха противоречащи текстове.

В интервю за изданието Младенов е категоричен, че отпускът за 2010 г. важи до края на 2012 г. "Не трябва да се допускат истерии. Никой нищо няма да загуби", коментира министърът.

"Дума" се включва по темата като цитира на първа страница мнение на президентът на КНСБ Пламен Димитров: "Всеки уважаващ себе си юрист знае, че отпускът се полага за отработено време.

По тази логика и по тази причина до влизането в сила измененията на КТ, до 1 август включително, за тези 7 месеца според нас заработеният отпуск се подчинява на старата уредба, т. е. за него няма давност, може да бъде ползван, когато иска работникът, както стари отпуски от 2009, 2008, 2007 и предишни години.

След 1 август влиза в сила новата уредба и от пропорционалния отпуск до края на годината, колкото има всеки, могат да бъдат отлагани за 2011 г. 10 дена, останалите трябва да бъдат ползвани до края на годината или ще бъдат загубени."

Пред "Класа" Димитров обобщава за Кодекса на труда : "Това е свободно съчинение на някой, който не се е подписал в сайта на социалното министерство.

Ще припомня само, че по закон официални тълкувания на Кодекса на труда може да дава министърът на труда и социалната политика. Под този текст, които стои там, няма име.

Второ - той е неверен и подвежда хората, и работодателите. Отпуската е резултат от заработените дни."

"24 часа" се включва по темата като допълва, че мъглите няма да блокират петте международни летища в Европа.

Около 2 млн. българи трябва да си извадят нови лични карти догодина, съобщава "24 часа". Става дума не само за нашенци, валидността на чиито документи за самоличност изтича през 2011 г.

В числото влизат още близо 600 000 души, чиито карти са станали невалидни през т.г., както и първите лични карти на младежите, навършили 14 г, казва за изданието началник на дирекция "Български документи за самоличност" към МВР комисар Мария Костадинова.

В петък изтича удължената валидност на 140 000 карти. Гражданите могат да бъдат глобени от 20 до 150 лв., ако не ги сменят.

През 2010 г. българската икономика е търсила най-много шивачки, отбелязва "Монитор" като се позовава на Националния план по заетостта за 2011-а, приет от Министерския съвет.

В същото време зам.-шефът на Българската стопанска камара Камен Колев обяви, че проблемът с ниската квалификация на работната сила у нас продължава да се задълбочава.

Въпреки кризата много от фирмите не могат да попълнят персонала си с квалифицирани кадри и се налага да правят компромиси.

Официално всеки пети работник у нас не отговаря на изискванията на своето работно място, но неофициално числото е значително по-голямо, твърдят от БСК.

Водещите ежедневници акцентират върху коментар на лидера на БСП Сергей Станишев. Според него вътрешният министър Цветан Цветанов е гаф номер 1 за 2010 г.

Доказателства за това били масовата практика на подслушване и множеството случаи на полицейско насилие, пише "Новинар".

Аргументи за думите на Станишев той видя в операциите на МВР в Кърджали и последния скандал с лекарите от Горна Оряховица. Според соцлидера Цветанов е нарушил закона, като е прочел в парламента СРС-тата от разговорите между лекарите.

Като провал на Цветанов той отбеляза и "сагата" с имотното му състояние. Според червените Цветанов така и не е дал смислено обяснение откъде са средствата, с които е купил множеството си имоти.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна