0

Българинът богатее по време на криза, отбелязва "Труд". Шокиращият извод идва от най-новите данни на Националния статистически институт за домакинските бюджети през януари 2009 г.

Не само че българинът не затъва в дългове, но и реално успява да спести пари, въпреки краха на редица стопански отрасли. Спрямо януари м.г. доходите са се увеличили с 12,9 на сто, докато разходите са нараснали с 9,7 процента.

В първия месец на т.г. средният доход на нашенеца е бил 276,66 лева, а разходите му - 256,04 лева.

Бунт в Рибново заради кметски арест, е темата на "Труд".

Гоцеделчевското село Рибново (община Гърмен) се разбунтува вчера, след като служители на ДАНС арестуваха призори кмета Ахмед Башев и учителя от местното школо Мурат Бошнак.

Обвиненията са за насилствено ислямизиране на хората. Ученичките били заставяни да носят арабски дрехи и забрадки.

Само преди дни лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев сигнализира прокуратурата за тези прояви. "Не са ми повдигали обвинения. Бях само разпитван по сигналите на депутата Яне Янев", каза на излизане от ДАНС Ахмед Бешев.

"Чест прави на ДАНС и прокуратурата, че действат смело срещу радикалния ислямизъм и срещу тези, които подкопават държавността. Това е знаково, че в България нещата се променят в проевропейска посока", заяви Янев.

Мишо Миков изпитва неприязън към полицаите, е личното наблюдение на председателя на новия полицейски синдикат Иван Павлов. В интервю за "Труд" той посочва:

"Аз служа в МВР 16 години, през това време през него са минали много министри. За мен те са едни фигури от временна величина. Постоянна е само тенденцията на задълбочаване на проблемите на силите на реда.

Никой министър не ги реши, всички те егоцентрично си затваряха очите. Но е факт, че най-главоломно беше спускането надолу след 2003 г. След нея полицията падна и като социален статус, и като авторитет, и като материално осигуряване."

Пак пред "Труд" бивши министри на вътрешните работи коментират ситуацията в МВР. Според Йордан Соколов, СДС, 1991-1992 г. пари за заплатите на полицаите е можело да се отделят от бюджетния излишък.

Трябва да се подобри цялата организация на тази сложна система, а с протестиращите полицаи трябва да се разговаря, е позицията на Виктор Михайлов, кабинета "Беров", 1992-1993.

"Бюджетът на МВР никога не е стигал. Но биха могли да се договорят срокове, в които да се изпълнят тези искания, да се потърси начин, по който те да бъдат изпълнени, и хората да знаят, че някой мисли за тях", предлага Емануил Йорданов, СДС, 1999-2001 г.

Хвърляш ли пагони, напускаш МВР, продължава по темата "24 часа". Тези, които са си хвърляли пагоните на митинга на полицаите в неделя, явно не са готови и нямат мотивация да служат в МВР. Просто ги призовавам - нека бъдат така добри да ни освободят, да напуснат системата, обърна се вчера генералният секретар на МВР Павлин Димитров.

"МВР не е мъртво. Погребването на министерството не е морално и професионално", добави Димитров и се разграничи от действията на полицаите на протеста, които хвърляха пагоните си в ковчег.

"Всеки, който се опитва да заиграва политически на тази тема, трябва да знае, че това е много опасна и безотговорна игра." С тези думи премиерът Сергей Станишев предупреди партиите да не се бъркат в полицейските протести.

По 11 подслушвания на ден разрешава съдът, пише на първа страница "Сега". Въпреки оплакванията на МВР, че възможностите за подслушване и следене са ограничени, се оказа, че миналата година съдът е разрешавал по 11 искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) на ден.

От отчета на Софийския градски съд стана ясно, че там са постъпили общо 4086 искания, а са отказани едва 30. Въпреки увеличаващата се активност в прилагането на СРС-та резултати в битката с престъпността почти няма. Неотдавна проверка на прокуратурата разкри ниска ефективност и много нарушения при използването на СРС.

Правим рейтинг на болниците, обявява от страниците на "Труд" д-р Евгений Желев, министър на здравеопазването. В интервюто той обяснява, че идеята за рейтинг на болниците е получила своето практическо решение в утвърдена от Министерството на здравеопазването методика.

В началото на тази година работна група от експерти е започнала да прилага методиката в 3 университетски, в 3 областни и в 3 общински болници. До края на април ще е ясно как да бъде мултиплицирана методиката.

Дадена е възможност за оценка на болниците по съвсем нови критерии, като удовлетвореност на пациентите, конкурентоспособност, колко модерна е материалната база. И колкото повече точки имат, толкова повече пациенти ще привличат.

Няма да оставим никого да се спасява поединично, е ангажиментът, който поема премиерът Сергей Станишев пред "24 часа". И акцентира: "Ако в условията на икономически спокойна ситуация едно общество може да си позволи експерименти и недоволно от статуквото, да се огледа за нещо ново, например ГЕРБ, при криза и заради тяхната липса на опит, липса на предсказуемост, резките и популистки ходове, нашата обща лодка може лесно да катастрофира.

Затова е много отговорно и важно БСП да се пребори да убеди хората, че знаем какво трябва да се прави в тези тежки условия и ще го направим по-добре."

Освен икономическа чака ни и политическа криза, показва национално представително изследване на агенция "Медиана", поръчано от "Труд". Кольо Колев коментира, че при нарстващата сила на "Атака" тази партия се превръща в непреодолим фактор.

Нито едно възможно обединение както около ГЕРБ, така и около БСП няма да е в състояние да излъчи парламентарно мнозинство. Тогава вариантите са два и все иронични.

Управление на ГЕРБ със скритата или явна подкрепа на "Атака". Управление на БСП със скритата или явна подкрепа на "Атака". И в двата случая трябва да си луд, за да пророкуваш дълъг живот на подобно образувание.

Така че освен икономическата криза, страната ни изглежда ще трябва да очаква и политическа. И всичко това, защото единственият разумен вариант - управленска коалиция БСП-ГЕРБ е невъзможен.

Най-малкото, защото минава през погазването на тежки клетви, преглъщане на тежки думи и взаимни обиди.

И Борисов, и Станишев не искат коалиция, казва в интервю за "24 часа" социологът Андрей Райчев. По негова преценка първият стремеж на ГЕРБ ще бъде да не се коалира.

На второ място по стремеж е да се коалира с десните. Не мисля - продължава Райчев, че след всичко наприказвано г-н Борисов може изобщо да се коалира с левите, без да загуби лице. Но ако се стигне до патова ситуация, че не могат да образуват правителство, тогава да търсят някакви формули.

Но те не са коалиционни формули, а по-скоро някакви временни формули, колкото страната да не остане без правителство по време на криза. Ако възникне този пат, възможно е България да остане без правителство на мнозинството.

Костов дезертира от Каденабия, научаваме от "Новинар". Лидерът на ДСБ Иван Костов е напуснал още първия ден срещата на родните десни партии в италианския град Каденабия.

Така той попари надеждите на малките партии, че именно на тази среща ще бъде решен форматът на обединението около СДС и ДСБ. Коалиционните преговори в десницата остават за София.

Внасяме евроексперти и съветници с конкурс, съобщава "Труд". Независими експерти в различни области от страни членки на ЕС ще бъдат назначавани с конкурс на високи управленски нива в българската администрация.

С тази идея запозна вчера премиерът Сергей Станишев посланиците на страните членки на ЕС у нас. Става въпрос преди всичко за експерти в областта на правосъдието и вътрешните работи, в борбата с корупцията, управлението на еврофондовете.

Те ще кандидатстват за позиции в администрацията на различни нива като съветници или експерти, заяви премиерът.

САЩ за разлика от България гледали сериозно на Паси, пише "Сега". "Срещите с изтъкнати политици и военни при последното ми посещение във Вашингтон ме окуражиха. Там гледат по-сериозно на кандидатурата ми за генерален секретар на НАТО, отколкото тук."

Тази констатация направи председателят на парламентарната външна комисия Соломон Паси. Според депутата кампанията му за шеф на алианса отдавна се е превърнала в национална, но дори и да не успее, ще проправи пътя към високия пост за други българи.

Паси е шанс за НАТО, но кой го разбира, коментира "Сега". НАТО ще сбърка ако не избере за генерален секретар българския кандидат Соломон Паси. Точно сега алиансът има нужда от нестандартен човек като него, защото е изправен пред нестандартна ситуация - да изгуби първата си война, откакто е създаден преди 60 години.

След като и президентът на САЩ Барак Обама призна, че войната в Афганистан не може да бъде спечелена, трябва спешно да се планира оттегляне от бойното поле.

За Афганистан Паси би могъл да предложи просто решение - зарязваме го и да се оправят там помежду си. Твърде предпазливо подобна теза развива новата администрация на Белия дом, която заговори за афганизация на войната, но няма смисъл да се чака нейното естествено узряване, защото Соломон Паси може да го ускори. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер