"Труд": Броят на бездомните кучета расте
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Броят на бездомните кучета в страната расте въпреки демонстрираните усилия от общините за решаване на проблема, пише "Труд".

Милиони левове вече са вложени в кастрация, обезпаразитяване на четириноги и изграждане на приюти. В София за около година скитащите кучета са се увеличили с 1000, а в Пловдив отчитат двоен ръст.

Причината е, че заради кризата собственици изхвърлят на улицата домашните си любимци. В Бургас пък имат проблем и с бездомните котки. Всички бездомни кучета трябва да спрат да бродят из улиците и да се приберат в приюти.

Досегашната практика на общините да бъдат залавяни, кастрирани, обезпаразитявани и връщани на мястото, откъдето са взети, вече би трябвало да бъде прекратена, казва шефът на столичната общинска фирма "Екоравновесие", Петър Петров.

"Новинар" анонсира: Цените тръгнаха главоломно нагоре.

Захарта и млечните продукти по-скъпи от началото на финансовата криза. Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов заяви по повод цените на хранителните стоки, че правителството е твърдо решено да контролира покачването им.

Той уточни, че държавата няма да определя цените, а ще контролира тяхното формиране.

Миналата седмица пък ЕРП-тата поискаха увеличение на цената на тока. Дружествата настояват за скок от 5 до 14 на сто на консумираната електроенергия.

"Сега" на първа страница съобщава: "Започва образователна реформа в безпрецедентно къси срокове". Просветното министерство планира да смени всички учебни програми и учебници до 2013 г.

МОМН бърза с ключови промени в средното образование, които ще засегнат стотици хиляди ученици и може да се стигне до поредния срив в системата.

До 2013 година учебниците за I-XII клас трябва да бъдат сменени, а всички учители - обучени да работят по тях, обяви в интервю зам.-министър Милена Дамянова. Мотивът за бързането е финансов - 18 млн. лв. по оперативна програма "Човешки ресурси", а размахът на намеренията е безпрецедентен за образователната система.

Нито едно правителство досега не се е нагърбвало да подмени накуп учебниците за всички класове.

Превенцията от дискриминация е отговорност на родителите, училищата и Министерството на образованието, казва Лало Каменов, зам.-председател на Комисията за защита от дискриминация.

"Аз съм един от първите ромските представители, който в рамките на 10-12 години е в държавните институции. Новината е, че растат български граждани, които са необразовани и нетолерантни.

Няма духовни средища в гетата, няма достъп до външна среда. Отговорността на педагозите, на Министерството на образованието и на родителите за преодоляването на този проблем, за да не са пренебрегнати децата от малцинствата, е голяма.

А мисленето, че някои хората доминират над другите е много страшно", твърди г-н Каменов.

Диплома на чужд език спасява от кризата, информира "Монитор". Кризата за студенти няма да усетят тази година родните университети, предлагащи съвместни програми с чуждестранни висши училища.

Няма спор, че еврофондовете са един от най-изгодните източници за финансиране на бизнеса в условията на криза, коментира "Сега". Правителството иска да повиши нищожния процент усвояемост на еврофондовете. Но вместо да отваря врати, администрацията продължава да минира пътя на фирмите към парите от Брюксел.

Стотици микро, малки, средни и големи фирми кандидатстваха през миналата година за еврофинансиране. Усилията им обаче бяха напразни. Лоши са 60% от подадените проекти за "международни стандарти".

Не по-добро е положението с модернизирането на малките и средните фирми - отхвърлените проекти надхвърлят 50%. При модернизирането на големите фирми отхвърлените проекти са около 30%.

Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, споделя за "Монитор": "Градежът на "Струма" ще започне през лятото. Европарите ни помагат да създадем модели за развитие. Гордея се за изпълнението на интегрираните транспортни схеми на големите градове".

България е с шанс да се превърне в луксозна ловна дестинация. Над 100 заявки сме получили на "Венатория", пише "Класа", чужденците оставят средно по 10 000 евро при престоя си.

В икономическите си новини изданието подчертава, че загубите на БДЖ при стачка ще са над 500 000 лв. дневно. Синдикатите разчитат на намеса от страна на премиера Бойко Борисов за разрешаване на спора.

Ако разкажа подробности за хонорара на Доган, на някои ще им настръхнат косите, споделя министърът на културата Вежди Рашидов пред "24 часа". Изгониха Касим Дал от ДПС, за да не може да бъде кандидатиран и избран за лидер.

В интервю за "Труд" Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, подчертава: "Започва битка за минималната заплата. Ще предложа увеличение на най-ниския гарантиран доход. След март очаквам безработицата да намалее. Няма да има прошка за работодатели, които не плащат навреме".

Вестникът публикува анализ, който посочва "проблемните възли" на настоящето управление. Политическата тежест на ГЕРБ намалява. Напрежението се пренася в обществото. Агресивната риторика на управляващите се смекчава. Цветанов и Борисов са в "студен мир".

Идеята на министъра на еврофондовете Томислав Дончев - роми сами да си строят жилищата - среща съпротива във Варна, информира "Сега".

Спорен се оказва теренът, върху който ще бъдат вдигнати новите къщи. Кметството предвижда това да стане върху 18 дка от ромската махала на крайградското село Каменар. Къщите трябва да са 35 с дворчета около 500 кв.м.

До 10 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ромската интеграция чрез изграждане на жилищата, заяви в края на януари Дончев. Парите ще дойдат от оперативните програми "Регионално развитие" и "Човешки ресурси".

Къщите ще са сглобяеми, а технически лица ще помагат на ромите в градежа. До края на пролетта ще стане ясно колко души ще бъдат обхванати от програмата.

"Телеграф" твърди, че гробищна мафия е безскрупулна към опечалените в ценови план, тарторите са 20 цигани, които живеят на един адрес в Орландовци.

Шенген, без пари от ЕС, ще натовари страната ни с над 100 000 имигранти годишно, предупреждава "Атака". Положението с бежанската вълна от Либия ще се влоши много, ако тръгнат жени, деца, старци, предупреди вчера по БНР еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

От българските партии единствено "Атака" предупреждава, че с членството ни в Шенген не бива да се бърза, защото не сме готови да поемем очакваната имигрантска вълна.

В бюджета на държавата няма пари за имигрантски лагери, нито пък за издръжка или депортиране на имигрантите.

А терористи и ислямски фундаменталисти ще се опитат да се промъкнат с бежанската вълна в България и европейските страни. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 14 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 22 минути

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 46 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 47 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 3 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора