"Труд": Бонус "ромче" за учителите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
26

"Труд" обявява: "Бонус "ромче" за учителите". Разгадано - това означава, че учителите, които преподават на ромчета в детските градини и училищата, вероятно ще получават бонус към заплатата.

Идеята се обсъжда в МОМН и е част от общоевропейска програма за намаляване на броя на децата, които отпадат от просветната система. Европейският съюз иска процентът на напускащите да е под 10 на сто. В момента средно за общността той е около 14.

Причината за грижата на Брюксел е в прогнозата, че квалифицираната работна ръка рязко ще намалее след няколко години.

В българските семейства не се съгласяват детето им да седи до ромче, а практика на учителите е да отказват прием на деца от малцинствата - от страх, че останалите ще напуснат.

Банките измислиха още една такса, съобщава "Сега". Под претекст за екологични цели банките масово вдигнаха таксите за получаване на извлечение по кредитна карта на хартиен носител.

Поредният трезор с такава промяна е Първа инвестиционна банка. От 1 април клиентите й, които искат месечното си извлечение на хартия, ще трябва да плащат за това 1 лев.

Голяма част от другите банки също искат да спасяват природата чрез високи такси. Хартиено извлечение по сметка на клиент на Прокредит също струва левче. Толкова е и цената в СИБанк. Според тарифата на Пощенска банка, валидна от 8 февруари 2012 г., извлеченията на хартия по различните видове кредитни карти се получават срещу 2 лева.

"Зелената" идея напоследък е изключително популярна сред банките. Вдигането на таксите обаче едва ли е с изцяло благородната идея за популяризиране на екологичните мерки.

Свитото кредитиране кара трезорите да повишават стойностите на различни услуги, за да компенсират донякъде малките постъпления от лихви.

Дебатът за лихви и такси зацикли, коментира "24 часа" работата на специалната работна група от банкови експерти, финансови и икономически специалисти. Няколко препъникамъка и попадане в задънена улица са констатирани от направения анализ на екипа.

Банкерите са категорични, че ако кредитите са вързани с "Либор" (усреднен лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар) лихвите ще поскъпнат.

От "Труд" искат: "По-прозрачни цени на заемите". Според председателя на Бюджетната парламентарна комисия - Менда Стоянова - новите регулации няма да намалят лихвите. Промяна в начина, по който банките събират задълженията на клиентите си, поискаха от гражданското сдружение "Глас".

Изданието съобщава и за намаляване на ипотечните и жилищните кредити в лева с 0,5%, което обяви Пощенска банка. От Райфайзенбанк също промоцират жилищните си кредити с безплатно одобрение на заема и получаване на кредитна карта до 17 април за обслужване на заема без такса през първата година.

С нулев бюджетен резерв догодина, оповестява "Дума". В началото на следващата година, след като платим облигациите по външния дълг, страната ни няма да разполага с фискален резерв. За това предупреди вчера бившият финансов министър Пламен Орешарски.

"При това положение освен с фонд "Козлодуй", който е строго целеви и не може да бъде разходван по никакъв начин, освен за извеждане на старите блокове на ядрената ни централа, държавата ще разполага само с Дянкoвата много скромна сума, която практически ще клони към нула", обоснова тезата си той.

Според него това ще върне страната в периода непосредствено след 1996-1997 г., когато стартирахме от нулев фискален резерв, а държавният дълг беше над 125% от БВП.

В интервю за "Труд" новият посланик на Великобритания в София Джонатан Алън, заявява:

"Вземете имотите на мафията. Какво означава това - хората, за които всички чуваме и които не могат да докажат откъде е богатството им, да се разделят с него.

Ако си бос на мафията - отиваш в затвора. Безпокои ни оставката на председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (Тодор Коларов). Питаме се какво означава това", резюмира Негово Превъзходителство.

След няколкомесечно пазене на мълчание социалният министър Тотю Младенов излезе с нова социална идея в петък - да се въведе допълнителна осигуровка от 1% върху трудовите доходи, коментира "Капитал Daily".

Със събраните средства от нея трябва да се осигурят допълнителни пари за здравни грижи и строеж на домове за възрастни хора. По своята същност предложението е опит за вдигане на осигурителната тежест.

Нищо че правителството постоянно декларира, че няма да вдига ставки. Предвид застаряването на населението и факта, че през 2011 г. 18,5% от него е на възраст над 65 години, то разходите за пенсии ще растат и трябва да се помисли за стабилизиране на пенсионната система.

С тази цел е създаден т.нар. Сребърен фонд. В него има почти 1,8 млрд. лв., които според закона не могат да се ползват преди 2018 г.

Забраняват екскурзии на гимназисти без учител, пише на първа страница "24 часа". Ще важи и за абитуриенти, така спират туровете за напиване. Това предвижда нова наредба на министерството на икономиката, която трябва да влезе в сила най-късно от догодина.

Учител задължително ще има при всички организирани екскурзии на ученици до 19-годишна възраст. В момента масова практика е 16-годишни да пътуват без учител из страната, за да се напият.

Обсъжда се още в наредбата да бъде записано, че детски групи могат да се настаняват само до третия етаж в хотелите и в стаи без тераси. Все още обаче не е ясно дали това ще стане факт заради протести на хотелиери.

Правилото за туристическите пътувания с деца ще е - те да се провеждат от лицензиран туроператор, след сключен договор с директора на учебното заведение.

Ще бъдат въведени и изисквания за броя възпитателите, които трябва да пътуват с детските групи.

Над 15 000 семейства няма да могат да запишат децата си в детска градина в София, пресметнаха от Дискусионния клуб за социална и местна политика, съобщава "Дума".

Общата цифра на регистриралите се в електронната система за кандидатстване за ясла и градина в столицата е 23 869. Кметът Йорданка Фандъкова обяви преди дни, че свободните места са малко над 8000.

Реално новопостроените детски градини за четири години са най-много 10. Умишлено по документи се раздуват групите, за да се докаже, че места има, заявиха от Дискусионния клуб за социална и местна политика.

От НЗОК са категорични: "Здравното министерство не направи необходимото за поевтиняване на лекарствата", пише "Класа". Касата може да договаря само лекарства, които се заплащат 100% от фонда и са без аналог.

Това заяви вчера в свое официално становище екипът на касата. Огласената позиция е в отговор на предупреждението за нови уволнения, което бе отправено от здравния министър Стефан Константинов. "Всеки, който не си върши добре задълженията, се разделя с поста си", заяви в събота Константинов.

Поводът бе пропускът на Националната здравна каса в продължение на една година да договори по-изгодни цени за лекарствата, които осигурява. Институцията няма законодателна възможност да договаря цените и нивото на заплащане на всички лекарствени продукти, които плаща от вноски на здравно осигурените граждани.

"24 часа" допълва: "НЗОК твърди - министърът е виновен за високите цени на лекарствата. Упрекът към касата е некоректен, още през 2010 г. управителят на касата тогава - Нели Нешева - е внесла предложение за промяна на закона, който да позволи на НЗОК да договаря задължително по-ниски цени на лекарствата, които плаща, твърдят от екипа на касата. Министърът обаче не обърнал внимание".

"300 000 лева изчезнаха от Александровска". Лекари, медицински сестри и санитари обясниха пред "Труд", че част от средствата са от взаимоспомагателната каса, в която почти всеки втори служител на болницата участва с дялов капитал.

Крупната сума в банкноти се съхранявала в касата на болницата. С идването на новото й ръководство през 2009 г., започнала финансова ревизия.

Тя установила, че целеви средства не били харчени по предназначение. За изчезналите хиляди левове от взаимоспомагателната каса станало ясно още през лятото на м.г.

"Новинар" известява - половин милион българи са болни от хепатит. Такива са данните на националното сдружение "Хепасист", оповестени от д-р Станимир Хасърджиев.

"Телеграф" изчислява: "Боледуваме по 11 дена в годината". Данните са на НОИ и обхващат последните две години.

Осигурителният институт изплаща по 123,79 лв. обезщетение заради това, че редовно внасяме здравните си вноски.

Бележките за дарена кръв, без които болниците не извършват планови операции на пациентите, се оказват незаконни. Проверка на "Монитор" показва, че такова изискване не е залегнало в нито един от здравните закони или наредби, нито е въведено със заповед на здравен министър.

"Това е интересен казус, който ще разгледаме много внимателно в парламентарната здравна комисия", коментира д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

По думите й, ако бележките се узаконят, това може да доведе до стимулиране на черния пазар на кръв.

Над три пъти по-висока добавка за екоенергия поиска НЕК. От ГЕРБ смятат, че може да ни глобят със 770 000 евро заради нереформирания енергиен пазар, информира "Класа". Исканото шоково увеличение на цената за зелената енергия е заради изкупуването на скъпия ток от фотоволтаичните инсталации, твърдят от НЕК.

От дружеството са поискали и цената на тока, който се продава на ЕРП-тата, да се увеличи с 8,5%, като от юли той да стане 0,081 лв./квтч. Причината е, че НЕК купува по-големи количества скъп ток от когенерациите на топлофикационните дружества. В края на февруари България и още седем държави от ЕС бяха предупредени, че ги заплашват санкции, тъй като не са транспонирали директивите за електроенергията и природния газ от Третия енергиен либерализационен пакет в собственото си законодателство. Това е трябвало да стане до 3 март 2011 г. Провинилите се получиха срок от 2 месеца, за да предприемат мерки. 

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС одобри "Модерна" за деца от 12 до 17 години

ЕС одобри "Модерна" за деца от 12 до 17 години

Теми в развитие Преди 10 часа

Това съобщиха от здравното министерство

МВнР предлага промени за гласуването в чужбина

МВнР предлага промени за гласуването в чужбина

България Преди 11 часа

Българските граждани в чужбина да гласуват по пощата с активна регистрация, предлага министърът на външните работи

Тържествена смяна на караула в замъка Уиндзор

Традицията се завръща: Тържествена смяна на караула в замъка Уиндзор

Теми в развитие Преди 11 часа

Очаква се традицията скоро да бъде възобновена и в Лондон

"Има такъв народ" разговаря с "Демократична България"

"Има такъв народ" разговаря с "Демократична България"

България Преди 12 часа

"Проведохме конструктивни разговори", заяви Тошко Йорданов

Разбиха международна група, превозвала нелегални мигранти

Разбиха международна група, превозвала нелегални мигранти

България Преди 12 часа

Задържани са общо 11 лица, пет от които от България

Планинско приключение с теснолинейката Септември-Добринище

Планинско приключение с теснолинейката Септември-Добринище

Любопитно Преди 13 часа

Лятото може да е зелено и освежаващо приключение в планината

Снимката е илюстративна

Студен фронт от Антарктика донесе сняг и студ в Южна Африка

Свят Преди 13 часа

В Южното полукълбо сега е зима и снеговалежите не са необичайни

Докладът на САЩ за инвестиционния климат в страните: Къде е България

Докладът на САЩ за инвестиционния климат в страните: Къде е България

България Преди 13 часа

Излезе ежегодният доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в държавите по света

Снимката е илюстративна

На 30 минути от София: Къщата, обитавана от духове и демони, която никой не иска

Любопитно Преди 13 часа

Легенди гласят, че дори двама майстори, наети преди години да я ремонтират, преспали в нея и сънували един и същи кошмар

Островите Сиес

6 уникални места в Европа, за които не сте чували

Любопитно Преди 14 часа

Красота, история и чар - много места в Европа отговарят на тези критерии. Ето няколко, за които вероятно не сте чували

<p>Дете е в болница след побой на детска площадка&nbsp;&nbsp;</p>

13-годишно момче е в болница след побой на детска площадка

България Преди 14 часа

За нападението е обвинен 30-годишен мъж

Снимката е илюстративна

Русия „води с една дължина“ в разработването на хиперзвукови оръжия

Свят Преди 14 часа

„Никой освен Русия няма такива, но всички искат да имат“

Красива церемония на Олимпийския стадион в Токио

Красива церемония на Олимпийския стадион в Токио

Свят Преди 14 часа

Част от състезанията вече започнаха

Снимката е илюстративна

СЗО: Пандемията ще окаже дългосрочно въздействие върху психичното здраве на хората

Свят Преди 15 часа

"Пандемията шокира целия свят: починаха повече от четири милиона души, стабилността на доходите беше подкопана, семейства и общности - разделени, фалираха предприятия"

<p>Има ли дрехи, които предпазват&nbsp;от Covid-19</p>

Солена глоба за фирма, убеждаваща, че дрехите ѝ предпазват от Covid-19

Свят Преди 15 часа

Съдът реши, че това твърдение е "експлоататорско, хищническо и потенциално опасно"

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов на изслушването му пред НС

Министър Янаки Стоилов: Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество

България Преди 16 часа

Министърът на правосъдието заяви, че ВСС не е разгледал това, което вчера е обсъждал 7 часа