"Труд": 14 депутати без професия
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
33

Специален щаб у нас ще следи дали се задава нова вълна на кризата, пише "24 часа". В него влизат зам.-министрите на финансите Владимир Горанов и Боряна Пенчева, експерти от отдела за анализ в министерството и хора от БНБ.

Те имат задачата да анализират и следят ситуацията на пазарите в САЩ и Европа. Щабът е създаден по разпореждане на вицепремиера Симеон Дянков в края на миналата седмица.

"Труд" цитира на първа страница премиера Бойко Борисов: "Понижаването на рейтинга на САЩ трябва да е много силен знак за всички популисти в България, включително и за Първанов, който ни критикува, че не вдигаме парите за пенсиите.

Това е ярък и абсолютно недвусмислен сигнал, че сега не е време за финансови експерименти и популизъм." Преди дни държавният глава пророкува пенсионерските бунтове срещу ГЕРБ, "тъй като вече две години пенсиите не са индексирани и поради инфлацията те реално намаляват", пише всекидневникът.

Пред "Стандарт" Борисов допълва: "Не може, когато икономиките на САЩ, Япония и други големи държави се сриват, ние да не се притесняваме и това да не се отразява на стабилността в Европа. Нас може само да ни радва обективната оценка за България. И това, че наскоро "Мудис" вдигна кредитния рейтинг на страната ни. През септември се очаква и "Стандарт енд Пурс" да даде положителна оценка за България".

"Определено вече сме във фаза на растеж, всички основни сектори, като изключим строителството, растат спрямо миналата година", казва в интервю за "Сега" Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие. "Този растеж обаче е твърде слаб и недостатъчен дори за този 20-годишен хоризонт. С 2% ръст дори ще изоставаме, защото Европа расте средно с около 2,5%.

За да догоним по-развитите страни, трябва да растем поне с 5%, а много от моите колеги ще кажат, че и това не е достатъчно. Трябва да сме реалисти - при тези параметри на икономиката, които имаме, при ресурсите, с които разполагаме, не можем да очакваме двуцифрен растеж, с който могат да се похвалят някои от развиващите се страни", пояснява Прохаски.

Няма да има криза, но ще има инфлация, категоричен е пред "Телеграф" икономистът Лъчезар Богданов. "Има притеснения за забавянето на растежа и за нова рецесия и затова борсите реагираха така. Проблемът е, че няма устойчив растеж в САЩ. Голяма част от него вероятно е бил причинен и поддържан от фискални стимули - от големите разходи на федералното правителство", посочва Богданов.

В своя коментар за "24 часа" Валери Найденов разкрива "как световният мозък пак катастрофира". Авторът проследява темата за кризата и заключва: "Проблемът на пазарите в момента е, че са объркани. В момента и най-добрите играчи не са наясно. Това е коренната разлика в сравнение с есента на 2008 г.

Защото първо всички лидери знаеха какво става, после решиха, че това не може да бъде истина, а сега истината ги настигна и ги блъсна южно от кръста. Това бе един тригодишен дервишки танц, в който политическите лидери 2 пъти се завъртяха на 180 градуса и в момента започват трето завъртане. Когато спре да им се вие свят, българският елит ще получи нови указания."

"Всичко около "Лукойл" е добър замисъл с лош сценарии", смята Филип Мустаков, главен директор на "Бългериан еър чартър". В интервю за "Труд" той коментира логичните ходове на правителството: "Преди да бъдат запечатани складовете, беше добре да се вземат мерки. Ако предварително от държавния резерв бяха отблокирани количества, тогава може би от "Лукойл" щяха да се притеснят", категоричен е Мустаков.

Според него обясненията, че измервателните уреди стрували скъпо, са неоснователни, тъй като само неговата авиокомпания им плаща 5,5-6 млн. долара на месец за керосин. Мустаков призовава да се вземат мерки и категорично подчертава, че всички трябва да са равни пред закона.

Правителството да развали договорите с "Лукойл", ЧЕЗ, ЕВН, E.он, призовава от страниците на "Атака" лидерът на партията Волен Сидеров. По думите му в тези чуждестранни компании, които са монополисти, има десетки нарушения и кабинетът трябва да им вземе лицензите. "Те развалиха услугата, необосновано вдигат цените и ограбват българския потребител. Към тях обаче не се прилага тази мярка, а към "Лукойл" се прилага. Само че докъде ще стигне държавата? Дали това не е показване на мускули с цел предизборна игра и ефект?", пита Сидеров.

На фона на световната криза българското МВР отчита все повече приходи и дарения, коментира под глава "Сега". Донори са донесли в бюджета на ведомството за месеците април, май и юни още 9 млн. лв. Така за полугодието икономистите на министър Цветан Цветанов са отчели в графата "дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина" 15 518 572 лв. За тримесечието тази сума беше едва 6 512 714 лв.

"Труд" пише, че в 41-ото Народно събрание 14 депутати "коват" закони без професия. Най-често депутати стават инженерите, следвани от юристите, икономистите и лекарите. В същото време обаче има народни избраници, чиято професия е абсолютна тайна. Част от тях са сред най-младите попълнения в парламента, които от университетската скамейка са скочили директно на депутатската банка. Такъв е примерът с Александър Ненков от ГЕРБ, 30-годишният кандидат за кмет на Стара Загора от ГЕРБ Живко Тодоров и още шестима от управляващите: Георги Плачков, Димитър Бойчев, Иван Алексиев, Иван Божинов и двамата търновски депутати Мирослав Петков и Христо Христов.

Най-младата народна избраничка е красивото лице на "Атака" Калина Крумова. Според статистиката "Младата смяна" съставлява 3,75% от всички 240 депутати. Най-много са депутатите на възраст между 40 и 60 г. - 160 души.

Родното село на президента Георги Първанов Сирищник и Дръндар, където Ахмед Доган е отраснал, са сред 950-те населени места, които губят право да избират кметове на есен, отбелязва под глава "24 часа". Според новия Изборен кодекс, за да се гласува за градоначалник, в населеното място трябва да има 350 постоянно живеещи жители. Досега стигаха 150. В Сирищник живеят 214 души, а в Дръндар - 280.

Според "Сега" в публичния регистър с декларациите за конфликт на интереси и за несъвместимост липсват тези на министъра на транспорта Ивайло Московски. Регистърът се поддържа от парламента. Според закона лицето, заемащо публична длъжност, подава декларация за несъвместимост в 7-дневен срок.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 9 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 56 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 година

България Преди 57 минути

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции