"Труд": 12 млрд. лв. не ни стигат за канализация
"Труд": 12 млрд. лв. не ни стигат за канализация   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

ВиК проектите, финансирани с европейски пари, вървят бавно, показват данни за изпълнението на ОП "Околна среда", алармира "Труд". 12 млрд. лв. не ни стигат за канализация.

В XXI в. половин България все още ползва архаични ВиК съоръжения, а мръсната вода се излива в реки, дерета и в морето, без да се пречиства.

Друг икономически акцент на ежедневника цитира данни от проучване за заетостта на трудовия пазар у нас, осъществено сред 751 компании от София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Изводът - намирането на работа в България става все по-трудно. Фирмите са по-скептични за възможностите да наемат служители през периода октомври - декември.

Едва ли намалението на природния газ от 1 октомври ще е само 0,67%, както поиска "Булгаргаз", коментира "24 часа". Определянето на цената от понеделник е в полето на ДКЕВР.

Официално председателят на енергийната комисия заяви, че цената на топлинната енергия няма да се понижава, но и няма да се повишава в предстоящия зимен сезон.

Енергийната тема присъства и в анализа на изданието, който търси отговор на въпроса: "Защо БСП иска референдум за АЕЦ "Белене" и склонен ли е ГЕРБ да го даде".

В интервю за "24 часа" Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в страната ни, споделя преди заминаването си, че: "България е добре поставена и ще дръпне напред. Вие имате нисък дефицит, ниска инфлация, талантлива работна сила.

Аз съм загрижен за България заради свободата на печата, защото медийната собственост е силно концентрирана и това е много обезпокоително. Едва сега дебатът за шистовия газ тук се връща в нормално русло.

Сътрудничеството между страните ни в борбата срещу наркотрафика постигна видими резултати. Последните две залавяния на огромни количества наркотици доказват това. Арестът на Брендо бе ключов.

Той вярваше, че е недосегаем. Ясно е, че е един от най-големите наркотрафиканти в света. Уверен съм, че българите ще заобичат моята наследничка - Марси Рийс", смята Негово Превъзходителство.

За "Преса" Димитър Бечев, директор на българския офис на Европейския център по външна политика, изразява няколко свои тези, според които:

"Демокрацията на Балканите е второ качество. Районът има все по-маргинална роля за Европа и света. 90-те години доказаха, че Москва е с все по-малко влияние в нашата част на Европа. В момента Балканите са част от енергийната й стратегия", заключава експертът.

Перничани пиха протестно кафе пред общината, съобщава "Дума". По този начин те изразиха несъгласието си от решението на Междуведомствената комисия леките поражения от земетресението на стойност под 2000 лв. да не се поемат от държавата.

Недоволните недоумяват защо ограничението се въвежда три месеца по-късно, при положение че по данни на Инициативния комитет на пострадалите 101 души вече са получили от 600 лв. до 2000 лв. Според хората поставянето на праг сега е проява на дискриминация.

Лекуват рак с протонни лъчи, е водещото заглавие на "Преса". Тази уникална за страната ни терапия представи вчера в София немският специалист проф. Андреас Бокиш.

Методът е изключително ефективен при тумори на мозъка, очите, червата, както и при деца и дори бебета при пълна упойка.

Съоръжението за протонно лечение е сложно, тежко няколкостотин тона и струва милиони. Затова и този вид лечение е значително по-скъпо от класическото.

Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, констатира: На петима доктори се падат четири сестри.

Пред "Монитор" тя обяснява, че здравните специалисти предпочитат да работят в старчески домове в Швейцария, Австрия и Белгия.

Въпреки съвместните уверения за добра работа и сътрудничество между службите на България и Израел премиерите на двете държави Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху за пореден път не можаха да постигнат съгласие за това кой е виновен за атентата на летище Сарафово, коментира "Сега".

Израелският премиер отстоява позицията си, че отговорни за терористичния акт са от радикалната шиитска организация "Хизбула" и Иран.

"Имаме несъмнена информация, че тази атака е извършена от "Хизбула", твърди той. Борисов обаче отказа да потвърди думите му и заяви, че българските разследващи все още не знаят кой е отговорен за атаката от 18 юли, при която загинаха петима израелци и един българин.

Към момента САЩ също отказват да подкрепят израелската позиция срещу Иран и ядрената програма на ислямската държава. ЕС пък не се съгласи да включи групировката в списъка с терористични организации.

"24 часа" проследява посещението на българската правителствена делегация, което съвпадна с навършването на 11 години от терористичните атентати в САЩ от 2001 г., отразявайки поднесените от двамата премиери съболезнования към близките на жертвите от атентатите.

Ръководителите на двете държави осъдиха тероризма и обещаха да се борят срещу него. У нас и в Израел ще бъдат издигнати паметници в чест на спасените по времето на холокоста български евреи. "Вечна памет! Поклон!", написа премиерът във възпоминателната книга за жертвите на холокоста в мемориалния комплекс "Яд Вашем".

След края на съвместното заседание министрите подписаха споразумения за сътрудничество в областта на информационните технологии, здравеопазването, науката, културата и образованието.

Кандидатите за членове за Висшия съдебен съвет от квотата на парламента бяха подложени вчера на кръстосан разпит от членовете на правната комисия при голям институционален, дипломатически и медиен интерес, информира "Дума". Подобно публично изслушване се организира за първи път.

Максимум 70 съдилища да решават всички дела - граждански, наказателни и търговски, като първа инстанция.

Сега те се разглеждат от 115 районни и 28 окръжни съдилища. Революционната идея предложи Владислав Славов - един от 17-те кандидати, издигнати от депутати за новия Висш съдебен съвет, отразява идеята му "24 часа".

"Така бюджетът на магистратурата може да бъде намален с 1/6 (около 60 млн. лв.)", мотивира се Славов, чийто 9-годишен мандат като конституционен съдия изтича в началото на октомври.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове