Станишев пред "Стандарт": Бойко ни обра каймака за магистралите
Станишев пред "Стандарт": Бойко ни обра каймака за магистралите   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
81

"Бойко ни обра каймака за магистралите" е заглавието над интервю в "Стандарт" с лидера на левицата Сергей Станишев.

"Най-искрено му пожелавам на него и на правителството да свършат повече - това е от полза за всички. Дай, Боже, повече магистрали! Но няма нужда да лъжат.

По официални данни на АДФИ само м.г. управляващите са допуснали нарушения в обществени поръчки за 1,1 млрд. лв.! Има 358 случая, при които правителството директно е раздало 230 млн. лв. на разни фирми, без да провежда обществени поръчки, въпреки че е трябвало! Кои са тези фирми? Близки на управляващите, естествено.

Има огромна корупция, но тя се прикрива", смята социалистът.

"БСП трябва да не допусне втори мандат на ГЕРБ. И да сме водеща политическа сила. А част от предизборната стратегия на ГЕРБ е да стимулират множество партии, които да се явят като техни псевдоалтернативи и да оберат протестния вот", допълва още Станишев и подчертава, че всяка партия, която казва, че е алтернатива, трябва ясно да заяви отношението си към управляващите.

Метрото на София ще се устреми към летището още през октомври, съобщава "Труд", позовавайки се на шефа на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев.

Тогава се очаква да започне изграждането на отсечката на подземната железница, която ще свърже бул. "Цариградско шосе" с аеропорта.

Тя ще е с дължина 5 км и 4 нови метростанции. За строителството са осигурени 136 млн. лв. от Евросъюза. Срокът за изпълнение е 28 месеца.

Откриването на библиотеки в моловете e eдна от мерките, които Евросъюзът предлага срещу неграмотността, отбелязва на първа страница "Сега".

В 80-страничен доклад, подготвен от експертната група на високо равнище към ЕС, се цитират данните от изследването за грамотността PISA 2009 за дела на учениците със слаби резултати.

В България 41% от 15-годишните не успяват да покрият критичния праг на грамотност по четене. По стандартите на PISA учениците под това ниво не успяват да изпълняват по-сложни задачи в областта на четенето и се справят само с най-елементарните въпроси.

"Сега" цитира статистика, според която здравно неосигурените в България са се увеличили с над 51 000 за година. През 2011 г. те стигат 1 318 134 души, пише в отчета за дейността на здравната каса, докато година по-рано са били 1 267 023.

В безсилието си да накара българите да се осигуряват правителството на ГЕРБ реши да пробута законодателна промяна през закона за здравното осигуряване, която да задължава хората да не могат да продават имущество или автомобили, без да докажат, че са здравно осигурени.

След предупрежденията от опозицията, че това е противоконституционно ограничаване на правото за разпореждане с частна собственост, депутатите в крайна сметка отхвърлиха идеята при окончателното приемане на закона.

Собствениците на земеделски земи по протежение на новите отсечки на автомагистрала "Тракия" между Стара Загора и Зимница предлагат имотите си на много високи цени, които тръгват от 5 евро на квадратен метър или около 10 000 лв. за декар, показва проучване на "Монитор".

"Вече се усеща увеличаване на интереса около новите отсечки на магистралата. Засега търсенето е главно за изграждане на бензиностанции, но очакваме клиенти и с друг бизнес, свързан с магистралата", уточнява експертът Таня Мирчева.

Тръгва сайт за чужденци, търсещи имот у нас, анонсира в интервю на вътрешна страница Юлиан Митев, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Предвидено е сайтът да стартира през ноември т.г.

Независими депутати изработиха план как да принудят управляващите да се откажат от пълната забрана за пушене на закрити места, анонсира "Преса".

Битката ще протече на три етапа. Първата стъпка ще бъде реализирана до десетина дни, разказва народният представител Кирил Гумнеров.

Тази зима чакаме два нови, по-различни от миналата година, грипни вируса, алармира под глава "24 часа". Щамовете им са включени в противогрипните ваксини тази година, съобщава Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Става дума за "Виктория" и "Уисконсин". Доминиращ обаче ще е отново пандемичният вирус на свинския грип, тъй като той обиколя света сравнително отскоро и все още намира благоприятна почва за развитие.

Олигарси и неправителствени организации, които са финансирани от Сорос, се опитват за пореден път да запалят скандал в съдебната власт, коментират "Монитор" и "Телеграф".

Дни преди началото на най-важните избори за българската Темида - за нови членове на Висш съдебен съвет (ВСС), четири неправителствени организации със съмнително финансиране се опитват да опорочат вота.

Асоциацията за Европейска интеграция и човешки права, Българските адвокати за правата на човека, Българският хелзински комитет и Институтът за развитие на публичната среда изпратиха становище с над 100 въпроса към кандидатите за кадровици на съдебната власт. Питанията обаче не засягат пряко дейността на съвета, а по-скоро приличат на личностни нападки и разпалване на компроматни войни с кандидатите.

Процедурата по изслушване на кандидати за новия ВСС ще бъде наблюдавана директно от Еврокомисията и лично от председателя Барозу.

Това съобщава в интервю за "24 часа" Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика. По думите в самия ден на изслушването е гарантирана много висока прозрачност - освен с преките излъчвания по интернет ще има и симултантен превод на английски език.

Цеков посочва и трите основни въпроса, към кандидатите: Първо, по какъв начин ВСС ще гарантира еднакъв аршин при налагането на дисциплинарно наказание в съдебната система. Второ, какво ще очакват и как ще мотивират избора си на бъдещия главен прокурор. И трето - как ще се гарантира независимостта на съдебната власт.

Осигуряването на прозрачна процедура по избора на парламентарната квота от 11 човека би дало гаранции, че след това прозрачно ще бъде избран и новият главен прокурор, изтъква в интервю за "Новинар" депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

"Сред кандидатите има много сериозни професионалисти. Моят фаворит е колежката Юлиана Колева. Това е първият непосредствен приоритет за новия политически сезон", посочва Главчев и допълва, че предстои промяна в Изборния кодекс.

"Приемането на поправките ще бъде достатъчно отдалечено от датата на изборите, както бяхме обещали, а не в последния момент. Те са планирани да минат на второ четене този месец. Те ще осигурят честно протичане на парламентарния вот", уточнява Главчев.

Перничани отново излизат на протест, след като държавата за пореден път абдикира от проблемите им и не спази гръмките си обещания за покриване на щетите от земетресението през май, алармира под глава "Дума".

Говорителят на инициативния комитет Валентин Пешев покани всички бедстващи хора на протестно "пиене на кафе" днес пред сградата на Областната администрация. Недоволството на перничани избухна отново, след като стана ясно, че пари за щети под 2000 лева няма да има.

На първа страница "Телеграф" пише: Ваучер за колежанско образование с намаление от 50 процента предлага сайт за колективно пазаруване. Така при купуване на ваучер от нета колежанската тарифа излиза 500 вместо 1000 лв. За първи път сайтовете пускат подобно предложение.

Според темата на "Стандарт" влизането в студентско общежитие се оказа по-трудно от прием във ВУЗ. Само 1/4 от студентите в страната успяха да се уредят с квартири за новата учебна година.

Само 12% от заложените в бюджета за тази година 3,8 млрд. лв. от еврофондовете са платени до средата на август, отбелязва на първа страница "Труд".

Това показват данните на Министерството на финансите. За седем месеца и половина Брюксел е възстановил 467,14 млн. лв. Изпратени са заявки за още 404 млн. лв. До края на юли не е постъпил нито лев по програма "Регионално развитие". Малък е делът на усвоените пари по програмата за бизнеса.

Общо 1085 предприятия са били подкрепени с европари по единствената програма за бизнеса "Конкурентоспособност", допълва по темата "Сега". Това означава, че до финансиране всяка година стигат 275 фирми.

Броят им обаче е нищожен на фона на всички регистрирани фирми у нас, които са над 300 000. Голяма част от компаниите не проявяват интерес към парите от Брюксел, а други са отпаднали по една или друга причина, след като са кандидатствали.

От началото на 2007 г. до април т.г. одобрените фирми са взели 500 млн. лв. Въпреки това "Конкурентоспособност" се нарежда сред една от най-изоставащите програми у нас.

Пет чужди компании са изнесли 518 млн. лв. евро от България през първото полугодие на 2012 г., извежда под глава "Преса". Подобна е била ситуацията и през 2011 г., когато три фирми са превели навън около 500 млн. евро, сочат данни на БНБ.

Пред "Труд" депутатът от БСП Румен Овчаров обяснява защо след като "Газпром" ни даде 11 на сто отстъпка от цената на газа, той ще поевтинее само с 0,5 - 1 процента:

"Това са тайни на аритметиката тип ГЕРБ. Очевидно е, че ГЕРБ доказаха, че не могат да водят преговори с руснаците. Нали си спомняте, че Трайчо Трайков и Делян Добрев непрекъснато намаляваха цената на газа. Истината обаче е друга.

Цената се повиши повече от два пъти от началото на юли 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, до юли т. г. Два пъти!" В отговор на въпрос Овчаров засяга и темата за строителството на АЕЦ "Белене".

По думите му има пълен национален консенсус за развитието на ядрената енергетика в България. Затова трябва да се изяснят въпросите кой проект ще се реализира по-бързо; кой е по-изгоден икономически и кой е по-безопасен - АЕЦ "Белене или седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Става дума за един и същ проект, с една и съща технология. И няма как на едната площадка - в "Белене", той да е неизгоден, а в другата - в "Козлодуй", да е изгоден. От гледна точка на сроковете няма съмнение, че "Белене" е напред поне с 10 години.

От гледна точка на цената няма как "Козлодуй" да е по-изгоден, защото отново ще се правят проучвания, проектиране, инфраструктура, които за "Белене" са вече платени.

А и цените след 10 години инфлация със сигурност ще бъдат много по-високи", аргументира се Овчаров.

Връщането на левицата на власт е невъзможно, не и с този лидер, заявява в интервю за "Преса" Георги Фотев, професор, доктор на философските науки.

"Този човек много мрази. Той е фалшив. Той е лицемерен. Той е двуличен. Той е отмъстителен", смята Фотев. 

Коментари 81
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

81 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Foxtron Model E

Тайванският конкурент на Tesla комуникира с външния свят чрез дисплеи по каросерията

Технологии Преди 28 минути

Миналата седмица Foxconn представи три електрически модела, като сега ви разказваме подробно за един от тях, който обещава пробег до 750 км на ток.

Пожар обхвана контейнери на кораб, превозващ химикали край Канада

Пожар избухна на кораб, превозващ химикали край Канада

Свят Преди 8 часа

Шестнайсет от членовете на екипажа са евакуирани

Еманюел Макрон

Дронове нарушиха спокойствието на Еманюел Макрон

Любопитно Преди 9 часа

Двата дрона бяха забелязани в небето над имението Lantern - провинциалната резиденция на френския президент

Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей е в болница в САЩ

Свят Преди 10 часа

Предвидено бе Вартоломей да води неделната служба в катедралата "Света София" във Вашингтон

Протест срещу COVID мерките в София

Протест срещу COVID мерките в София, блокираха Орлов мост

България Преди 11 часа

Протестиращите са недоволни от въведените мерки в страната

Учени: Домашните котки са опасни за дивите животни

Учени: Домашните котки са опасни за дивите животни

Любопитно Преди 11 часа

Какво казват канадски учени

<p>Тежка катастрофа в Турция, 17 ранени&nbsp;</p>

Тежка катастрофа на магистрала в Турция, 17 ранени

Свят Преди 12 часа

В катастрофата са участвали микробуси, леки и товарни автомобили

<p>Все повече родители ваксинират децата си&nbsp;&nbsp;</p>

Все повече родители избират да ваксинират децата си срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 13 часа

Голям е бил напливът на имунизирани деца около 15 септември

<p>&quot;Храна срещу работа&quot; за безработни в Афганистан&nbsp;</p>

Талибаните въвеждат схема "храна срещу работа" за безработни

Теми в развитие Преди 13 часа

В неделя правителството на талибаните в Афганистан стартира програма за борба с глада

Почина певецът Денис Теофиков

Почина певецът Денис Теофиков

България Преди 13 часа

"Той завинаги ще остане в сърцата ни", написаха от музикалната му компания

Различни дейности, извършвани на кораба "Вера Су"

Във вторник ще направят втори опит за освобождаването на "Вера Су" от скалата

България Преди 14 часа

По-голямата част от товара на кораба вече е свалена

Ана Бърнабич

Премиерът на Сърбия: Срещу Александър Вучич е имало планиран атентат

Свят Преди 14 часа

Убийството е било планирано при откриване на паметник в Белград на 27 януари тази година

От какво има нужда всяка зодия, за да успее в любовта до края на 2021

От какво има нужда всяка зодия, за да успее в любовта до края на 2021

Любопитно Преди 15 часа

Вижте кои грешки не бива да допускате, за да сте щастливи

коронавирус covid 19 ваксина

МЗ: България не прилага ваксини с изтекъл срок на годност

Теми в развитие Преди 16 часа

На 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) беше одобрен нов срок на годност за COMIRNATY при условия на съхранение при свръхниска температура

<p>До дни могат да се осигурят щадящи тестове за децата&nbsp;</p>

Министри: До 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове за COVID-19 за децата

Теми в развитие Преди 17 часа

"Докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове тип близалка, които всяко дете би могло да си направи", заяви Кацаров