Станишев пред "Стандарт": Бойко ни обра каймака за магистралите
Станишев пред "Стандарт": Бойко ни обра каймака за магистралите   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
81

"Бойко ни обра каймака за магистралите" е заглавието над интервю в "Стандарт" с лидера на левицата Сергей Станишев.

"Най-искрено му пожелавам на него и на правителството да свършат повече - това е от полза за всички. Дай, Боже, повече магистрали! Но няма нужда да лъжат.

По официални данни на АДФИ само м.г. управляващите са допуснали нарушения в обществени поръчки за 1,1 млрд. лв.! Има 358 случая, при които правителството директно е раздало 230 млн. лв. на разни фирми, без да провежда обществени поръчки, въпреки че е трябвало! Кои са тези фирми? Близки на управляващите, естествено.

Има огромна корупция, но тя се прикрива", смята социалистът.

"БСП трябва да не допусне втори мандат на ГЕРБ. И да сме водеща политическа сила. А част от предизборната стратегия на ГЕРБ е да стимулират множество партии, които да се явят като техни псевдоалтернативи и да оберат протестния вот", допълва още Станишев и подчертава, че всяка партия, която казва, че е алтернатива, трябва ясно да заяви отношението си към управляващите.

Метрото на София ще се устреми към летището още през октомври, съобщава "Труд", позовавайки се на шефа на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев.

Тогава се очаква да започне изграждането на отсечката на подземната железница, която ще свърже бул. "Цариградско шосе" с аеропорта.

Тя ще е с дължина 5 км и 4 нови метростанции. За строителството са осигурени 136 млн. лв. от Евросъюза. Срокът за изпълнение е 28 месеца.

Откриването на библиотеки в моловете e eдна от мерките, които Евросъюзът предлага срещу неграмотността, отбелязва на първа страница "Сега".

В 80-страничен доклад, подготвен от експертната група на високо равнище към ЕС, се цитират данните от изследването за грамотността PISA 2009 за дела на учениците със слаби резултати.

В България 41% от 15-годишните не успяват да покрият критичния праг на грамотност по четене. По стандартите на PISA учениците под това ниво не успяват да изпълняват по-сложни задачи в областта на четенето и се справят само с най-елементарните въпроси.

"Сега" цитира статистика, според която здравно неосигурените в България са се увеличили с над 51 000 за година. През 2011 г. те стигат 1 318 134 души, пише в отчета за дейността на здравната каса, докато година по-рано са били 1 267 023.

В безсилието си да накара българите да се осигуряват правителството на ГЕРБ реши да пробута законодателна промяна през закона за здравното осигуряване, която да задължава хората да не могат да продават имущество или автомобили, без да докажат, че са здравно осигурени.

След предупрежденията от опозицията, че това е противоконституционно ограничаване на правото за разпореждане с частна собственост, депутатите в крайна сметка отхвърлиха идеята при окончателното приемане на закона.

Собствениците на земеделски земи по протежение на новите отсечки на автомагистрала "Тракия" между Стара Загора и Зимница предлагат имотите си на много високи цени, които тръгват от 5 евро на квадратен метър или около 10 000 лв. за декар, показва проучване на "Монитор".

"Вече се усеща увеличаване на интереса около новите отсечки на магистралата. Засега търсенето е главно за изграждане на бензиностанции, но очакваме клиенти и с друг бизнес, свързан с магистралата", уточнява експертът Таня Мирчева.

Тръгва сайт за чужденци, търсещи имот у нас, анонсира в интервю на вътрешна страница Юлиан Митев, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Предвидено е сайтът да стартира през ноември т.г.

Независими депутати изработиха план как да принудят управляващите да се откажат от пълната забрана за пушене на закрити места, анонсира "Преса".

Битката ще протече на три етапа. Първата стъпка ще бъде реализирана до десетина дни, разказва народният представител Кирил Гумнеров.

Тази зима чакаме два нови, по-различни от миналата година, грипни вируса, алармира под глава "24 часа". Щамовете им са включени в противогрипните ваксини тази година, съобщава Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Става дума за "Виктория" и "Уисконсин". Доминиращ обаче ще е отново пандемичният вирус на свинския грип, тъй като той обиколя света сравнително отскоро и все още намира благоприятна почва за развитие.

Олигарси и неправителствени организации, които са финансирани от Сорос, се опитват за пореден път да запалят скандал в съдебната власт, коментират "Монитор" и "Телеграф".

Дни преди началото на най-важните избори за българската Темида - за нови членове на Висш съдебен съвет (ВСС), четири неправителствени организации със съмнително финансиране се опитват да опорочат вота.

Асоциацията за Европейска интеграция и човешки права, Българските адвокати за правата на човека, Българският хелзински комитет и Институтът за развитие на публичната среда изпратиха становище с над 100 въпроса към кандидатите за кадровици на съдебната власт. Питанията обаче не засягат пряко дейността на съвета, а по-скоро приличат на личностни нападки и разпалване на компроматни войни с кандидатите.

Процедурата по изслушване на кандидати за новия ВСС ще бъде наблюдавана директно от Еврокомисията и лично от председателя Барозу.

Това съобщава в интервю за "24 часа" Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика. По думите в самия ден на изслушването е гарантирана много висока прозрачност - освен с преките излъчвания по интернет ще има и симултантен превод на английски език.

Цеков посочва и трите основни въпроса, към кандидатите: Първо, по какъв начин ВСС ще гарантира еднакъв аршин при налагането на дисциплинарно наказание в съдебната система. Второ, какво ще очакват и как ще мотивират избора си на бъдещия главен прокурор. И трето - как ще се гарантира независимостта на съдебната власт.

Осигуряването на прозрачна процедура по избора на парламентарната квота от 11 човека би дало гаранции, че след това прозрачно ще бъде избран и новият главен прокурор, изтъква в интервю за "Новинар" депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

"Сред кандидатите има много сериозни професионалисти. Моят фаворит е колежката Юлиана Колева. Това е първият непосредствен приоритет за новия политически сезон", посочва Главчев и допълва, че предстои промяна в Изборния кодекс.

"Приемането на поправките ще бъде достатъчно отдалечено от датата на изборите, както бяхме обещали, а не в последния момент. Те са планирани да минат на второ четене този месец. Те ще осигурят честно протичане на парламентарния вот", уточнява Главчев.

Перничани отново излизат на протест, след като държавата за пореден път абдикира от проблемите им и не спази гръмките си обещания за покриване на щетите от земетресението през май, алармира под глава "Дума".

Говорителят на инициативния комитет Валентин Пешев покани всички бедстващи хора на протестно "пиене на кафе" днес пред сградата на Областната администрация. Недоволството на перничани избухна отново, след като стана ясно, че пари за щети под 2000 лева няма да има.

На първа страница "Телеграф" пише: Ваучер за колежанско образование с намаление от 50 процента предлага сайт за колективно пазаруване. Така при купуване на ваучер от нета колежанската тарифа излиза 500 вместо 1000 лв. За първи път сайтовете пускат подобно предложение.

Според темата на "Стандарт" влизането в студентско общежитие се оказа по-трудно от прием във ВУЗ. Само 1/4 от студентите в страната успяха да се уредят с квартири за новата учебна година.

Само 12% от заложените в бюджета за тази година 3,8 млрд. лв. от еврофондовете са платени до средата на август, отбелязва на първа страница "Труд".

Това показват данните на Министерството на финансите. За седем месеца и половина Брюксел е възстановил 467,14 млн. лв. Изпратени са заявки за още 404 млн. лв. До края на юли не е постъпил нито лев по програма "Регионално развитие". Малък е делът на усвоените пари по програмата за бизнеса.

Общо 1085 предприятия са били подкрепени с европари по единствената програма за бизнеса "Конкурентоспособност", допълва по темата "Сега". Това означава, че до финансиране всяка година стигат 275 фирми.

Броят им обаче е нищожен на фона на всички регистрирани фирми у нас, които са над 300 000. Голяма част от компаниите не проявяват интерес към парите от Брюксел, а други са отпаднали по една или друга причина, след като са кандидатствали.

От началото на 2007 г. до април т.г. одобрените фирми са взели 500 млн. лв. Въпреки това "Конкурентоспособност" се нарежда сред една от най-изоставащите програми у нас.

Пет чужди компании са изнесли 518 млн. лв. евро от България през първото полугодие на 2012 г., извежда под глава "Преса". Подобна е била ситуацията и през 2011 г., когато три фирми са превели навън около 500 млн. евро, сочат данни на БНБ.

Пред "Труд" депутатът от БСП Румен Овчаров обяснява защо след като "Газпром" ни даде 11 на сто отстъпка от цената на газа, той ще поевтинее само с 0,5 - 1 процента:

"Това са тайни на аритметиката тип ГЕРБ. Очевидно е, че ГЕРБ доказаха, че не могат да водят преговори с руснаците. Нали си спомняте, че Трайчо Трайков и Делян Добрев непрекъснато намаляваха цената на газа. Истината обаче е друга.

Цената се повиши повече от два пъти от началото на юли 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, до юли т. г. Два пъти!" В отговор на въпрос Овчаров засяга и темата за строителството на АЕЦ "Белене".

По думите му има пълен национален консенсус за развитието на ядрената енергетика в България. Затова трябва да се изяснят въпросите кой проект ще се реализира по-бързо; кой е по-изгоден икономически и кой е по-безопасен - АЕЦ "Белене или седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Става дума за един и същ проект, с една и съща технология. И няма как на едната площадка - в "Белене", той да е неизгоден, а в другата - в "Козлодуй", да е изгоден. От гледна точка на сроковете няма съмнение, че "Белене" е напред поне с 10 години.

От гледна точка на цената няма как "Козлодуй" да е по-изгоден, защото отново ще се правят проучвания, проектиране, инфраструктура, които за "Белене" са вече платени.

А и цените след 10 години инфлация със сигурност ще бъдат много по-високи", аргументира се Овчаров.

Връщането на левицата на власт е невъзможно, не и с този лидер, заявява в интервю за "Преса" Георги Фотев, професор, доктор на философските науки.

"Този човек много мрази. Той е фалшив. Той е лицемерен. Той е двуличен. Той е отмъстителен", смята Фотев. 

Коментари 81
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

81 коментара
 
- Ядете ли плодове? - Да. - Какви? - Череши. - Къде има по това време в годината? - В тортите.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония: България e най-голяма заплаха, а Сърбия e най-голям приятел

В РС Македония: България e най-голяма заплаха, а Сърбия e най-голям приятел

Свят Преди 2 часа

Общо 29 процента от гражданите смятат, че Република Северна Македония никога няма да влезе в ЕС

Християн Пендиков

РС Македония: Повдигнаха обвинения на нападателя на Пендиков

Свят Преди 4 часа

В обвинителния акт се посочва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза

Дипломатически скандал между САЩ и Русия за ООН

Дипломатически скандал между САЩ и Русия за ООН

Свят Преди 4 часа

Русия: САЩ предизвикват все повече съмнения за правото си да запазят своя статут на държава домакин на ООН

.

Българските кучета спасители в акция след земетресенията в Турция (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

У нас има общо 21 обучени животни, в Турция са изпратени пет от тях

Силно земетресение разлюля Гърция

Най-разрушителните земетресения на Балканите през последните 100 години

Свят Преди 5 часа

Една народна мъдрост се е превърнала в пословица в Турция - "Не земетресенията, а сградите са тези, които убиват".

БСП алармира ОССЕ и ПАСЕ за намеса на правителството в изборите

БСП алармира ОССЕ и ПАСЕ за намеса на правителството в изборите

България Преди 5 часа

В сигнала от левицата припомнят междинния доклад на наблюдателите от ОССЕ за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври

<p>Стела Маккартни получи признание от крал Чарлз III (СНИМКИ)</p>

Стела Маккартни получи признание от крал Чарлз III за принос в устойчивата мода (СНИМКИ)

Любопитно Преди 5 часа

Дъщерята на Пол Маккартни получи отличието за принос в дизайна и устойчивата мода в замъка Уиндзор

Кирилов: Очаква се липсващо лекарство за диабетици до средата на февруари

Кирилов: Очаква се липсващо лекарство за диабетици до средата на февруари

България Преди 5 часа

Изпълнителният директор на ИАЛ коментира недостига на медикаменти

Семейната драма на Меган Маркъл: Всичко, което трябва да знаете

Семейната драма на Меган Маркъл: Всичко, което трябва да знаете

Любопитно Преди 5 часа

Меган и Хари ще бъдат съдени по дело за клевета от нейната полусестра Саманта Маркъл

Токов удар спря лифт на Боровец

Токов удар спря лифт на Боровец

България Преди 6 часа

За това съобщи в социалните мрежи мъж, който твърди, че е сред блокираните

.

Внимание, студено време! Жълт код в 16 области на страната

България Преди 6 часа

В петък ще бъде слънчево, а в събота с временни увеличения на облачността

Олаф Шолц

Нов пакет санкции срещу Русия ще бъде представен за годишнината от войната в Украйна

Свят Преди 6 часа

„Путин няма да постигне целите си – не и на бойното поле и не чрез мир под негов диктат“, заяви канцлерът в реч пред депутатите в долната камара на германския парламент

Зеленски в Лондон: Победата на Украйна срещу Русия ще промени света (СНИМКИ)

Зеленски в Лондон: Победата на Украйна срещу Русия ще промени света (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Зеленски говори пред британските депутати в Уестминстър хол. Той се срещна и с Риши Сунак, както и с крал Чарлз Трети

Връчиха актове на "Шейново" и петима служители заради разменените бебета

Връчиха актове на "Шейново" и петима служители заради разменените бебета

България Преди 6 часа

През януари децата доброволно бяха разменени и вече живеят при родните си майки

Общински служители счупили прозорците на македонския клуб в Благоевград

Общински служители счупили прозорците на македонския клуб в Благоевград

България Преди 6 часа

Предполага се, че причината е напрежението на границата с РС Македония

След скандала между Морфов и Будинов: ГЕРБ подава жалба за дискриминация

След скандала между Морфов и Будинов: ГЕРБ подава жалба за дискриминация

България Преди 7 часа

Считам за недопустимо ограничаване на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност, посочва Десислава Атанасова