"Стандарт": Всеки втори печели от ниви
Източник: netinfo
14
"Всеки втори печели от ниви" твърди днес в. "Стандарт. Повече от половината население (55%) заявява, че притежава земя, дава я под аренда, хората сами произвеждат аграрна и животинска продукция или разчитат на рента. Това показва проучване на "Сова Харис", направено по поръчка на Асоциацията на земеделските производители в България.

Макар голям процент от хората да печелят от земята, 70 на сто са на мнение, че българското селско стопанство има нужда от активни действия за модернизация и развитие на сектора. Като един от основните проблеми пред развитието на сериозен агробизнес се изтъкват маломерните парцели. Това от своя страна рефлектира върху по-високите цени на хранителните продукти. Скъпите плодове, зеленчуци, мляко и месо са основният проблем, който изтъкват 74% от анкетираните.

Това е и най-силният личен аргумент на хората да поискат реформи в селското стопанство. Другите проблеми, които тормозят собствениците на земи, са ниските ренти. От това се оплакват 35% от анкетираните.

Като определя като изкуствен и пресилен скандала в Кърджали с проваленото почетно гражданство на героя от Балканската война генерал Делов, анализаторът Васил Гарнизов пише в "Труд": "Не им е проблемът на социалистите и ГЕРБ-ерите в Кърджали в почетния статут на генерал-майор Делов. Най-сериозният местен проблем е в това, че гръцката държава, основателно или не, бави отварянето на граничния пункт при Маказа, който би създал известни възможности пред малкия и средния бизнес в града и в Източните Родопи.

Едни модерни местни националисти би трябвало да протестират, първо, пред гръцкото посолство за неспазването на отдавна договорени срокове, и второ - пред Министерския съвет срещу задушаването на малката и средната предприемаческа инициатива.

Що се отнася до това чий е Кърджали и кой живее в него, публична тайна е, че децата на социалистите и националистите го напускат, за да учат в Пловдив или София, но така и не се завръщат. Обратно, много от децата на българските турци се връщат с охота в родния си град, което в дългосрочен период променя установените в близкото минало етнически и социални баланси. Това може да стане сериозен проблем, който обаче не може да е предмет на общинска реторика, а трябва да е фокус на една действителна стратегия за национална сигурност, която отчита и адресира потенциала за социални и етнически конфликти по един по-интелигентен начин".

Под заглавие "Китайци в Бояна" "Стандарт" пише, че богати китайци и корейци стават съседи на властта и на родните баровци. Инвеститори от Далечния изток оглеждали луксозни имоти в Бояна. Там ще живеят шефовете на компании, които смятат да започнат бизнес у нас, съобщил за "Стандарт" Димитър Владиков от Българската агенция за инвестиции.

Той ще пътува до Китай за срещи с местни предприемачи. Вече е ясно, че тамошни инвестиционни фондове са решили да пробият на европейския пазар през България. Сред тях е CJ International, който смята да докара поне 100 предприемачи у нас догодина.

За да получат право на пребиваване в страната, те трябва да вложат поне по 1 млн. лв. в българска банка според Закона за насърчаване на инвестициите. Китайците са ни предпочели пред Румъния, Чехия, Англия и Испания заради очакваните промени в закона, според които минималното вложение ще падне на 200 000 лв., твърди "Стандарт"

Същият вестник обявява, че ще има по-евтини таксита до края на ноември, така че трябва внимателно да се гледа в стикерите с тарифите, залепени на стъклата на жълтите коли. Първите таксита с новите, по-високи цени, ще излязат по улиците в първите часове на 1 ноември.

Това обяви Людмил Лазаров, управител на най-голямата таксиметрова компания - "О.К. Супертранс". Тя вдига дневната тарифа на своите над 1200 таксита с 20 ст. (34%) - от 0,59 на 0,79 лв. на километър. От 0,60 на 0,70 лв. скача първоначалната такса (16%), а от 0,18 на 0,22 лв. - таксата за престой (22%). Между 3 и 4 седмици ще са необходими, за да тарифираме всички коли, обясни Лазаров. Най-реалистично е последните таксита да започнат да возят на новата тарифа в края на ноември, обясни той.

Всяко такси трябва да мине през метрологичен надзор и фискализация на апарата, а това отнема време. Така че около месец по улиците ще има таксита на различни цени, заявил Лазаров.

В интервю за в. "24 часа" Бойко Найденов, зам.- главен прокурор и директор на следствието, казва, че 130 поръчкови убийства не са разкрити у нас за 20 г, а толкова има за година в Неапол. " В един град в САЩ на ден стават по 4-5 убийства. При нас всяко убийство се отразява в пресата и е предмет на общодържавно обсъждане. Дори и битово да е. Битовите престъпления се разкриват повече от 90% в рамките на 2 месеца.

Имаше период, в който се извършваха т.нар. поръчкови убийства. Слава богу, и това спря. Няма такива убийства сега. За България за периода на прехода има 130 неразкрити поръчкови убийства - на знакови фигури и на хора с криминални досиета.

Ние като че ли имаме склонност да преувеличаваме. Нашите крадци са най-добрите, нашите фалшификатори - също. Не е вярно. Българите участват в източването на банкоматите със снемането на данните от банкоматите, в част от трафика на жени и, разбира се, в част от наркотрафика, но далеч не са нито водещи, нито основни играчи."

Найденов съобщава, че разследването за взрива на "Петолъчката" е приключено. Очаква се експертиза за оценка на щетите. "Чисто технологично знаем цялата картина - какво и как е станало. Предстои повдигането на обвинения срещу конкретни лица. Основната причина за взрива е грубо нарушение на технологията на разснаредяване на взривни вещества. Нарушен е договорът между МО и фирмата, спечелила търга за утилизация", казва зам.-главният прокурор.

В коментар за "24 часа" социологът Мира Радева определя като акт на отчаяние е декларацията на Меглена Кунева, че няма да се коалира нито с БСП, нито с ГЕРБ, нито с която и да е от партиите. "В момента лидерката на "България на гражданите" е поставена в положение на много тежка преса. Кунева иска да играе ролята на новия спасител, на човека, който може да стъпи върху протестния вот. Амбицията е реална, доколкото в момента регистрираме много сериозна нагласа за отхвърляне и на БСП, и на ГЕРБ. За съжаление във вакуума, който се образува, няма достатъчно нови политически предложения", обяснява Радева.

Според "Капитал Daily" опасенията на производителите на зелена енергия, че нововъведената такса достъп от енергийния регулатор ще предизвика масови фалити в сектора, може и да не се окажат толкова безпочвени, както уверяват от ДКЕВР. Таксата, с която ще се отнема между 2 и 40% от прихода на тези производителите, била притеснила не само тях, но и банковите институции. Премиерът Бойко Борисов бил получил тревожни писма от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и от Асоциацията на банките в България.

550 фирми са забравили да се регистрират по ДДС - така "Новинар" цитира столичната НАП на базата на годишните декларации на 1800 дружества. На 93 вече били съставени актове за нарушения. Глобата в такива случаи е от 500 до 5000 лв., а сумата варира в зависимост от срока на закъснение. Дружествата са и в ревизия, като целта е да се провери размерът на дължимия ДДС, плюс лихвите.

В редовния си коментар във в. "Преса" Кеворк Кеворкян пише, че историята с говорителката на варненската полиция е била добре натрапена и използвана. И отбелязва:

"Аз обаче намирам,че Калинка съвсем преднамерено я превръщат в изкупителна жертва. През годините на прехода имахме доста висши полицейски чинове, които говореха направо нечленоразделно - и то при най-сериозни операции на специалните служби, което е доста по-осъдително и опасно, отколкото да наречеш някого "селски глупак".

Румен Петков пък направи една проверка на търпимостта на тъпаците от медиите и сигурно си е доставил голямо удоволствие, когато веднъж нарече бандита Куйович "Хуйович". Като главен секретар Бойко също изтърсваше от време на време някои шармантни фрази. Това е трайна традиция във вътрешното министерство, пък и в края на краищата защо искате там да говорят като в кръжец на дамски поетеси.

И досега в Мрежата се върти едно клипче от "Господари на ефира", в което Станишев клати глава и споменава нечия майка - поне такава е интерпретацията на "Господарите", която никой досега не е оспорил..."
Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 31 минути

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 57 минути

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 1 час

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 1 час

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 1 час

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 2 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 2 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 2 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 2 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 3 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 3 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 4 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"