"Стандарт": Пушим и пием повече на нервна почва
Източник: netinfo
7

В България се пуши и се пие повече, пише "Стандарт". Коментарът е, че причина за това били "рекордната безработица и социалните напрежения" през 2012 г.

Според Националния статистически институт през миналата година потреблението на цигари от българите е скочило с близо 10%. Докато през 2011 г. всеки е изпушил средно по 547 броя цигари, през 2012 г. цигарите на човек нарастват до 601 бр. Употребата на алкохол пък скача с 13,4% средно до 26,3 литра на човек за 2012 г.

Както е известно, безработицата достигна рекордните 12% през 2012 г., заради което в началото на настоящата година страната се разлюля от протести. В публикацията се подчертава, че докато потреблението на алкохол и цигари расте с около 10%, приходите от акцизи в бюджета постигат доста по-скромен ръст от едва 4,9% през 2012 г. до общата сума от 4,047 млрд. лв., по данни на МФ.

И докато българите пушат и пият повече, се отчита намаление на консумацията на хляб и тестени изделия, на прясно мляко, плодове и зеленчуци.

В. "Сега" съобщава за европейско проучване, според което България остава най-сивата икономика в ЕС. С около 32% дял на сивия сектор страната е непоклатима на първото място сред 31 европейски държави, показва мащабно изследване на проф. Фридрих Шнайдер от университета "Йохан Кеплер" в Линц, Австрия, и консултантската компания AT Kearney. Номер 2 в позорната листа - Румъния - има малко под 30% "неформална" икономика, средният процент за ЕС е около 19 на сто, а отличниците Холандия, Австрия и Люксембург са свели проблема до под 10 процента.

Огромният дял на сивия сектор в България - на практика една трета спрямо брутния вътрешен продукт, се дължи най-вече на т. нар. "недеклариран труд" - наемането на работници без договори, или с уговорки за доплащане на заплати и надници в плик, на тъмно, за "пестене" от данъци и осигуровки. Според доклад на Европейската комисия "За по-добро управление на данъците в ЕС", огласен през януари, през 1995-2006 г. у нас делът на "сенчестите" отношения на трудовия пазар се е движил между 22 и 30%.

"Стандарт" обявява, че в рамките на няколко дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще издаде наказателните постановления, с които „ЧЕЗ Електро" и „ЧЕЗ Разпределение" ще бъдат глобени за нарушенията, заради които стартира и процедурата по отнемане на лицензите им.

Преди около два месеца ДКЕВР издаде 21 акта за административни нарушения на „ЧЕЗ Електро" и „ЧЕЗ Разпределение". До момента обаче към тях липсват наказателните постановления и глобата, която регулаторът налага за всяко от тях. По закона тя може да бъде между 20 000 и 1 млн. лв. за всяко провинение. Според шефовете на двете дружества констатираните нарушения не са съществени и не са достатъчно основание за отнемането на лицензите им. Междувременно вчера те декларираха, че са предприели всички необходими мерки за отстраняване на проблемите, описани във всеки от издадените актове.

В обширна статия в. "Капитал Дейли" анализира защо се срива цената на златото. Очакванията за ниска инфлация свалиха цените на метала с 200 долара за тройунция, достигайки най-ниската си стойност от две години насам. В един момент поведението на пазарите приличаше на паника, разпродаваха се контракти в големи обеми.

В момента има няколко фактора, които влияят върху пазарите на злато и поведението на инвеститорите, а мненията им за посоката на цените са разнопосочни. Основният фактор са очакванията за инфлацията. Жълтият метал е основно средство за защита срещу нея - когато се прогнозите са тя да се повишава, скачат цените му и обратно.

През последните седмици анализатори и инвеститори очакват Федералният резерв на САЩ да затегне паричната политика. Тоест ще спре да печата пари, като изкупува държавни облигации, което означава, че темпът на инфлацията в САЩ може да спадне. Така инвеститорите имат по-малко причини да държат злато.

Нарастват страховете, че централни банки от Европа обмислят да продават злато - притеснения, които предизвикаха верижна реакция след слуховете, че това се кани да направи първо Кипър заради тежкото си финансово положение. Мнозина анализатори се опасяват, че други слаби икономики от еврозоната като Италия и Испания може да последват примера на Кипър и да продадат част от златните си запаси, което допълнително би натиснало цената при увеличените доставки и намаляващото търсене.

Според в. "Капитал Дейли" гръцкият представител на търговската верига "Карфур" (Carrefour) в момента не плаща почти на никой от доставчиците си в България, оправдавайки се с временни финансови затрудения. Сумата на просрочените плащания към местни компании вероятно е от порядъка 20-30 млн. лв., а средното забавяне е около 40-45 дни. В "Капитал Дейли" предполагат, че затрудненията на веригата вероятно са заради балканската експанзия на компанията - собственик на франчайз правата - Marinopoulos Group.

Трима се борят за подмяната на трамвайните релси по бул. "България"
- пише "Капитал Дейли". В повторния търг за реконструкцията на трамвайната линия по едно от най-натоварените трасета в София са подали оферти три фирми, след като Столичната община реши да прекрати предишната покана заради опасения от голямата разлика между най-ниската и най-високата цена – 60%. Прогнозната стойност на поръчката е малко над 10 млн. лв. без ДДС.

Ударно проверяват магазините по празниците
- съобщава в. "Новинар". Заради предстоящите празници Великден и Гергьовден се правят проверки в обектите за производство и търговия с храни, центровете за пакетиране на яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси.

Според публикация в "Монитор" до 310 лв. доход на човек от домакинството ще е един от критериите за получаване на пълна субсидия за саниране.

Служебният вицепремиер Екатерина Захариева казва, че "другите условия за получаване на 100% безвъзмездна помощ е кандидатите да са минали през процедурата за нисколихвени кредити от Фонда за жилищно обновяване и да не са били одобрени, да нямат друг имот, който е годен за обитаване и да се дава под наем”. Нивите не се смятат за такъв имот.

Семействата с ниски доходи ще могат да кандидатстват пред ММРБ, а в момента се обсъждат условията и за други категории социално слаби домакинства, които живеят в сгради, подали искане за субсидия за саниране.

Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, заявява, че държавата обявява война на туроператорите фантоми. В интервю за "Монитор" Маринов казва, че младите хора, които вече организират и ръководят бизнеса в курортите, са на "ти" с новите технологии и виждат потенциала в прилагането им. Ако досега семейният хотел се е ръководел от майката и бащата, когато го поемат синът и дъщерята, първата им работа е да станат по-модерни, функционални, отворени към потребителите.

В наредбите към Закона за туризма за първи път се разрешава онлайн продажбата на туристически пакети и те са еквивалент на физически подписания договор. А в закона е описано какви услуги могат да се предлагат онлайн: сключване на договори, издаването на ваучери, издаването на резервационни бланки. Но тъй като все още повече са българите, които са спокойни, когато направят сделката на място, в офис, фирмите ще се отварят към клиентите с нови възможности за дистанционно предлагане на ваканции и пътувания, а потребителите на тези услуги ще се научават да се възползват от такава опция.

В "Стандарт" Георги Коларов, доктор по политология, експерт по латиноамериканските проблеми и тероризма, предвижда във Венецуела след президентските избори да се стигне до граждански сблъсъци и дори до кръвопролитие. Шефът на въоръжените отряди на чавистите Алберто Чино (Китаеца) Ариас вече се заканил, че ако опозицията не признае официалните резултати от вота, ще се лее кръв.

Според българския анализатор Мадуро е успял да стане президент, защото венецуелската ЦИК бе съставена от хора на покойния лидер Уго Чавес, които да осигуряват победата на неговите съратници, когато разликата между тях и съперниците им е много малка. Според Георги Коларов Каприлес реално е постигнал по-голям резултат.
Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 1 минута

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 13 минути

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 44 минути

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 51 минути

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 54 минути

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 1 час

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 1 час

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 1 час

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 1 час

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 2 часа

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

България Преди 2 часа

Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 2 часа

Заместник-директорът на лечебното заведение обясни, че пациентката на моменти, по време на лечението, е била психомоторно възбудена