"Стандарт": Матриархат - жената храни къщата
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

Матриархатът се завръща, пише "Стандарт". Оказва се, че в България все по-често жените изхранват семейството. 25 700 мъже са изгубили службата си за година.

В същото време работещите дами са се увеличили с 6300 и са достигнали 1,42 млн., сочат данните на националната статистика за третото тримесечие на 2012 г.

Все още мъжете на заплата са повече от нежния пол, но дистанцията се топи и скоро нещата ще се обърнат, коментират експертите. Безработицата при силния пол нараства до 12,7%, а при нежния е само 10,1%.

Дамите са по-гъвкави и напористи, затова успяват да се задържат при масовите съкращения заради кризата, коментират бизнесмени.

Според челото на "Труд" Европа ни съветва за брак по сметка. Нотариусите от Европейския съюз пуснаха сайт на 21 езика, който ни показва къде е най-изгодно да се оженим.

Информацията се намира на www.coupleseurope.eu/bg и е достъпна на български език. На страницата има информация за брачните режими в 27 страни. В Германия, Швеция и Гърция вещите, придобити преди или по време на брак, си остават на всеки един от съпрузите. В първите две държави обаче законът допуска при развод да поискате половината богатство.

В Испания всичко се дели на две, във Франция - само вещите, купени след брака, а в Англия няма никакви правила: там решава съдът.

Ако изобщо бъдат отпуснати коледни добавки, най-вероятно пенсионерите ще ги получат чак през януари. Отлагането на празника с месец все пак е по-добрият вариант. По-лошият е възрастните да не получат нищо, коментира под глава "Преса".

За да може бонусът да стигне до пенсионерите преди празниците, схемата за плащане трябваше да е ясна до днес.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче ще каже дали да развърже кесията след 7 декември. Тази дата е последният шанс за щастлива Коледа на пенсионерите.

Пловдивският нотариус Меглена Цацарова, съпруга на кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров, е укрила над 5 хил. лв. от данъчните власти, алармира под глава "Дума".

Цацарова и нейната колежка Адела Кац-Бояджиева са закупили два общи имота през 2008 г. По взаимно съгласие с продавачите те записали в нотариалния акт 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената за имотите - 1000 лв. вместо 119 151,11 лв.

Подобно деяние е наказуемо, пише изданието, като се позовава на сайта "Биволъ".

Ако Петър Стоянов бъде избран за конституционен съдия, той ще е най-бедният откъм стаж и академизъм правист в историята на съда, подчертава в своя коментар за "Труд" Веселин Стойнев.

Но един президент съдия би дал повече демократична легитимност на конституционния съд и по-силен тласък този съд да твори конституционна политика.

Въпросът е дали президентът се е доближавал до идеала за президент и дали като бивш вече държавен глава е съхранил президентския си ореол. Трябва да се подчертае, че Стоянов се отличава и с високо обществено доверие. Но има моменти около номинацията му, които хвърлят тежка сянка на съмнение, смята Стойнев.

Все пак ако Стоянов приеме, от него самия зависи дали ще е президентски или ашладисан съдия. Пътят и напред, и назад обаче изглежда губещ.

Ако казусът "Марковска" продължи като фарс в нов риалити сезон, ГЕРБ ще стопи още доверие, СДС ще се лиши от това, което му е останало, а Стоянов ще загуби окончателно пътищата си за връщане в политиката, прогнозира Стойнев.

"Капитал Daily" цитира статистика, според която безработицата се увеличава. Всеки пети млад човек на възраст между 15 и 29 години е бил безработен през третото тримесечие на 2012 г.

453 млн. лв. - толкова пари са предвидени за мерки за обучение и разкриване на нови работни места през 2013 г., съобщава зам.-министърът на труда Зорница Русинова пред "Труд".

3 млн. лв. от тези средства са от националния бюджет, а останалите 380 млн. лв. - от Брюксел. Прогнозата на социалното министерство е, че благодарение на парите догодина 100 000 души ще започнат работа или ще карат курс за повишаване на квалификацията.

От данните на Агенцията по заетостта и Националния статистически институт обаче се вижда, че на пръв поглед внушителната сума далеч не е гаранция, че догодина ще има по-малко безработни българи.

За т.г. финансовата инжекция за пазара на труда е подобна - 423 млн. лв., припомня изданието.

Заетостта на младежите ще бъде приоритет през следващата година, коментира и Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната комисия в НС. Пред "24 часа" тя посочва, че се създават стимули за работодателите. Фирми, наели безработни младежи до 29 годишна възраст, ще плащат по-ниски данъци, уточнява Ангелова.

В интервю за "Сега" икономистът Красен Станчев коментира по темата: "Правителството създава вредна среда, в която всеки се бори за привилегията да живее за чужда сметка. Завистта, която тази среда насърчава, вече е много голям проблем.

Разходите се увеличават, харчи се неефективно, а работещите намаляват. В тази среда колкото повече се подклажда завистта, толкова повече политическите партии вярват, че успехът на изборите ще дойде от обещания за повече изземване на доход."

Станчев има рецептата за привличане на повече инвестиции и подобряване на доходите на хората: "Спиране на експроприацията на труд, доходи и собственост, равенство пред закона и конкуренция. Тези мерки са в интерес и на богатите, и на бедните."

Не се страхувам, имам подкрепа за промените в сектор здравеопазване, заявява в интервю за "Труд" ресорният министър Десислава Атанасова. По думите й за 22 години на преход нито едно правителство, нито един здравен министър не е направил големите реформи в сектора, които да гарантират качество на медицинската помощ, достатъчност, достъпност, удовлетвореност и т.н.

"Проблемите са много, трупани с години и когато се казва, че са нужни повече средства, да се посочи и какво качествено и количествено отражение стои отсреща.

И по тази тема моят екип положи достатъчно усилия, защото ние предложихме и Национална стратегическа рамка за здраве за периода 2014-2020 г.", изтъква Атанасова.

В отговор на друг въпрос министърът допълва, че парите за Фонда за лечение на деца в чужбина ще бъдат увеличени с 4 млн. лв. Така те стават 10 млн. лв.,толкова ще са и догодина. А като глобална рамка парите за здраве за 2013 г. са най-много в сравнение с всички години досега, казва още Атанасова.

Тя аргументира и решението си да освободи директора на "Пирогов":

"Взех го въз основа на констатациите на АДФИ, потвърдили и тези на Инспектората на Министерството на здравеопазването. Мярката предприех като човек, уважаващ принципите на държавността, и като принципал на лечебното заведение."

Проверката, започната от здравното министерство в "Пирогов", беше една проверка зачената в грях и родила мъртви плодове, категорично заявява пред "Преса" уволненият Димитър Радневски.

"Бил съм раздавал неправомерно пари. Това е лъжа. Това, което направих за пет години като директор, не е никак малко", смята Радневски. Той няма да обжалва решението на министър Атанасова, но ще обжалва актовете за административни нарушения.

Нито аз, нито докторите и сестрите в "Пирогов" сме престъпници, категоричен е Радневски.

Всяко трето дете от 1-ви до 12-ти клас е с наднормено тегло, като затлъстяването се наблюдава още от първи клас. Това сочат проучванията на Националния център по опазване на общественото здраве, отразени от "Телеграф" на първа страница.

На първа страница днес "24 часа" цитира стряскаща статистика: Почти два пъти са се увеличили заловените с дрога шофьори по пътищата на страната през последните първите девет месеца на тази година в сравнение с миналата.

101 потенциални убийци са били заловени след тестове с дрегер при тежки катастрофи и рутинни проверки на Пътна полиция. Марихуаната, екстазито и кокаинът са сред най-често употребяваните. Бургас е с най-много водачи, които карат дрогирани, следват Пловдив и София.

Част от майсторите в столичните автосервизи сменят маслото на автомобилите наполовина, а останалото прибират за себе си, твърди "Монитор".

Обикновено недобросъвестните механици източват между 30 и 50 процента от старото масло и само доливат от новото, без дори и да подменят масления филтър, който също са сложили в цената.

Настоящият директор на БТА Максим Минчев е номиниран от депутати от ГЕРБ за нов петгодишен мандат. Това съобщи председателят на комисията по медии в парламента Даниела Петрова, отбелязва "Труд".

Народните представители можеха да правят предложения за поста до вчера. Публичното изслушване на кандидатите ще бъде на 12 декември, а след това депутатите трябва да направят избора си в пленарна зала. 

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 20 минути

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето