"Стандарт": Масларова на разпит до дни
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
23

Няколко бивши министри ще бъдат привикани на разпит в прокуратурата в близките дни, за да дават обяснения за скандални сделки и служебни нарушения, пише "Стандарт" под глава.

Първа според изданието щяла да е Емилия Масларова, която ще бъде последвана от поне още петима бивши министри.

350 млн. лева може да достигне дефицитът в здравеопазването, съобщава "Класа" под глава и отбелязва, че от министерството на Божидар Нанев ще предложат съкращения на управляващите органи на НЗОК.

Здравеопазването е пред колапс, извежда "Дневник".

Нанев е бил на съвещание с финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, но конкретни мерки за излизане от тежкото положение не са съобщени.

Отделно болниците вече са натрупали около 300 млн. лв. дългове, които по традиция накрая се покриват от държавата, посочват изданията.

Около 130 млн. лв. е дупката в Националната здравноосигурителна каса, като до края на годината се очакват още 70 млн. лв. разходи. Основната причина за дефицита е новият позитивен лекарствен списък, казва Нанев. Други около 150 млн. лв. "липсват" в бюджета на здравното министерство, като се очаква до края на годината да има допълнително влошаване.

Може да загубим около 250 млн.лв. по ФАР, казва министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в интервю за "Пари".

Той отбелязва, че до края на 2010 г. ще стартират 8 лота от магистрали на стойност около 900 млн. евро. Ще направим опит да удължим програма ИСПА, но едва ли можем да се надяваме на повече от 6 месеца, посочва Плевнелиев.

Поне 58 млн. евро трябва да плати МВР, ако развали скандалния договор за новите документи за самоличност, съобщава "Стандарт". Вече има насрочени две дела за съмнителния начин, по който "Сименс" спечели търга, отбелязва изданието.

Българският енергиен холдинг, който премиерът се закани да закрие, е направил мащабна сделка за купуване на 77 луксозни коли, пише под глава "Сега". Мотивът е, че те са нужни на дъщерните дружества на холдинга.

Холдингът обаче е заобиколил Закона за обществените поръчки и директно се е договорил да купи колите на лизинг, посочва изданието.

Цял живот на помощи за бедни - с това заглавие под глава "24 часа" отбелязва, че ограничението месечните помощи за бедни да се дават до 1 година ще отпадне от 2010 г., заради решението на Европейския комитет по социални права от 6 август, че България нарушава Европейската социална харта.

Според него достъпът до помощи не може да е лимитиран във времето и държавата трябва да подкрепя всеки нуждаещ се. Ограниченията са въведени през 2008 г. от Емилия Масларова, за да се сложи край на професията "безработен".

В резултат подпомаганите от над 230 000 се стопиха до около 50 000 на месец. Ако не се съобразим с Европа, ни чакат дела, обяснява социалният заместник-министър Валентина Симеонова.

Контролът щял да бъде повишен - парите ще се спират, ако човек откаже два пъти предложение за работа от борсата.

Премиерът Бойко Борисов ще търси съдействие от германския канцлер Ангела Меркел за спрените европари, съобщава "Стандарт".

Двамата ще се видят на четири очи в полския град Гданск, добавя изданието.

Когато разрешим техническите проблеми между Брюксел и България, ефектът ще бъде политически, казва Меглена Кунева в интервю за "Сега".

Интервюто на еврокомисаря по защита на потребителите е под заглавие "Ако битката с ЧЕЗ е загубена, значи законът търпи поражение".

Мажоритарният вот не трябва да остане история, казва в интервю за "Монитор" председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова (ГЕРБ).

И на трите вида избори ще гласуваме по един и същи начин, ще направим избирателен кодекс и единни правила, отбелязва тя.

"И аз през 1997 г. се питах: да ловя разбойници или да правя реформи. Избрах второто!" Това са думи на лидера на ДСБ и бивш премиер Иван Костов, изведени над интервюто с него в "24 часа".

Костов казва, че не е оптимист като ГЕРБ, че в средата на 2010 г. ще започне възстановяване. "За световната криза г-н Дянков ще е прав. Но за кризата у нас има много тежки вътрешни причини", казва Костов.

Първата според него е, че България е в остра бюджетна криза - финансовото министерство няма да събере повече от 7,5 млрд. лв., което са гигантски пари на фона на общия бюджет от данъчни и неданъчни приходи.

Втората причина е, че у нас има тежка криза на кредита, който е пресъхнал. Третата - че поради неизпълнението на бюджетните приходи ще има ограничаване на държавните разходи.

"МВР иска списъци. На мутрите или на бизнеса?" извежда "Труд" над интервю с бизнесмена и социалист Георги Гергов. На този етап БСП не е узряла за каквато и да е реформа, камо ли за смяна на лидера, казва той в отговор на въпрос ще атакува ли председателския пост.

Може да е популизъм осветяването на "вещиците" от министрите на ГЕРБ, но така те изработват призмата, през която обществото ще гледа на собствената им работа оттук нататък, пише Бойко Пенчев в "Дневник"

Според него така се формира публична среда на нетърпимост към опитите за непрозрачно управление и ако тази среда в един момент се обърне срещу ГЕРБ, толкова по-зле за тях.

Според него идеята за Ден на геноцида над българите е друг популизъм, от който обаче не следва нищо градивно, а е форма на култивиране на страдалческо самосъзнание.

Цените на хранителните стоки тръгнаха към нивата от 2006 г. според проучване на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за ценовите равнища от 1999 до 2009 г., цитирано в "Труд".

През последния месец почти всички стоки за трапезата са по-евтини спрямо юли. Разликата е от 1 до 3%. Най-сериозно е паднала стойността на олиото - с 41%, на брашното - 25%, и на млечните произведения - средно с около 15%.

Компютри ловят ДДС измами, пише "Труд" под глава. Националната агенция за приходите е създала специална компютърна система, която без човешка намеса ще търси фирми, които са замесени в сложни финансови измами.

Софтуерът рови в архивите на НАП и ще открива съмнителни търговски връзки между компаниите, регистрирани по ДДС, посочва изданието.

За целта предварително ще бъдат заложени критерии като задължения, връщане на големи суми данък, прехвърляне върху няколко собственици.

Намери ли съмнително дружество, програмата ще сигнализира за проверка. Софтуерът е разработен с пари от програма ФАР. През 2008 г. ревизорите от цялата страна са установили общо 1 438 155 846 лв. укрити задължения, посочва "Труд".

Най-голям относителен дял имат тези по ДДС - близо 69% от всички. Причината е, че това е и най-мащабният данък, от който се събират най-много пари в хазната.

"ДАНС да каже за корупцията в митниците" е озаглавено интервюто в "Труд" с директора на агенция "Митници" ген. Ваньо Танов. За една седмица през юли само през Кулата са влезли 2,141 млн. литра базови масла, върху които не се начислява акциз, а откакто тече проверката - 34 000 литра, посочва той и отбелязва, че спадът е 60 пъти.

По думите му в продължение на 20 г. мафията е определяла каква да бъде митницата - "слаба, проядена, за да може да бъде контролирана".

На въпрос как са се контролирали толкова митничари, той отговоря: "Няма митничар, който в малък или в по-голям екип да не е вършил някакви нарушения. Затова те са много лесни за изнудване. Плащат му и той слуша. Няма отказване, защото там стоят едни материали срещу него или хора с бухалки".

Няма да правя реформи на мига, казва пред "Труд" правосъдният министър Маргарита Попова. По думите й се налага работа по НПК и заради настоятелните искания на практикуващите юристи в тази област, значителна част от които са основателни.

Колегите в работната група вече обобщават и анализират предложенията, посочва тя.

Скандалният казус с т.нар. царски гори в Рила за пореден път влиза в омагьосания кръг на експертните работни групи - на 27 август е сформирана поредната такава със заповед на председателя на Държавната агенция по горите Георги Костов, пише "Сега".

До 30 септември тя трябва да реши дали Симеон Сакскобургготски е взел неправомерно 4521 дка над Боровец. От заключението още зависи дали държавата ще заведе дело срещу бившия премиер.

От свободен артист станах народен слуга, казва пред "Стандарт" министърът на културата Вежди Рашидов.

Културата не може да бъде хранилка, отбелязва той в интервюто.

Всички издания поместват материали за концерта на Мадона у нас. София се окъпа в блясъка на Мадона, отбелязва "Монитор".

Мадона може да не е най-гласовитата певица, но доказа, че е ненадмината майсторка на шоуто: тя преобърна представите за музикален спектакъл на над 50 000 души на стадион "Васил Левски" в събота вечерта, пише "Новинар".

Мадона почете Джако на концерта в София, посочва "Дневник".

"Наследницата на библейската сексбомба" е заглавието, под което пише за певицата Евгений Дайнов в "Труд".

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 6 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 7 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 11 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 11 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 12 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 12 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 12 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 12 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 13 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 13 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 13 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 14 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 14 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 14 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща