"Стандарт": Кървави блъфове
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
32

Водещият акцент в днешния печат продължава да бъде конфликтът в Катуница и последвалите масови протести в страната.

Младежи, тийнейджъри, футболни фенове, рокери от някои местни мотоклубове са лицата от шествията, организирани чрез фейсбук, в защита на българите от Катуница, пише "24 часа".

Засилено полицейско присъствие има не само по улиците на големите градове, край ромски махали или мюсюлмански храмове, а и във фейсбук, подчертава "Труд".

"Стандарт" цитира под глава разпространеното в интернет съобщение, подлудило Варна вчера - "Убиха момче в Аспарухово, бързо събирайте се там!" Оказва се, че убийство няма, напрежение - също.

Кървавите блъфове изправиха на нокти държавата на кръгъл час, уточнява изданието.

"Телеграф" се включва по темата с констатацията на първа страница:

"Стратегията на тартора на Октопода Алексей Петров е да вкарва групи от ултраси при иначе мирно протестиращите граждани на държавата, за да ескалира напрежението и да се стигне до преки стълкновения между митингуващити, полицаите и ромите".

Постоянна мярка "задържане под стража" определи Пловдивския окръжен съд за Симеон Йосифов, който прегази 19-годишния Ангел Петров в Катуница.

Според публикация в "24 часа" Цар Киро пак е измамил всички и много майсторски е подменил шофьора, който е прегазил Петров, с друг човек в Турция.

Това твърди Петър Георгиев от Катуница. Той е един от 5-имата пострадали в нощта, когато загина младежът.

Всички имоти - къщи, терени и ниви, както и банковите сметки на фамилията Рашкови са били блокирани от данъчните, допълва по темата на първа страница "24 часа". На недвижимите имоти са наложени възбрани, а сметките са запорирани, потвърдиха от централното управление на НАП.

В градове и села из цялата страна са купували имоти членовете на катунишката фамилия Рашкови. Те имат собственост в Пловдив, Катуница, Хасково, Кубрат, Черноморец, в Карловско, Врачанско и селата Чешнегирово, Караджово и Брани поле, изрежда "24 часа" на вътрешна страница.

Всекидневникът помества и интервю по темата с екскметицата на Катуница София Христова.

"Кирил Рашков се качи на главата на цялата държава! Къде е тръгнал, та не се кротне?! Ако е подкупвал други, нас тук, в Катуница, не може. Чувството му за безнаказаност толкова е избуяло", категорична е Христова.

В отговор на въпроса в какво се състои конфликтът между нея и Цар Киро, тя изяснява: "За 80 дка общинска гора, в които се настани незаконно - загради я и си строеше хасиендата... Той не може да приеме, че един обикновен човек като мен му пречи.

И понеже не може да ме купи, почва да ми прави бели основно заради гората. Сега като общински съветник явно продължавам да му бъркам в здравето, защото не ходя на заседанията само да си вдигам ръчичката...

През 2001 г. той започна да се самонастанява - да строи, да прави огради, които са незаконни", категорична е Христова.

Според челото на "Дневник" случаят с пловдивското село все повече се завърта в политическа употреба. Предизборно удобно за поне няколко партии, но опасно за поляризиране на обществото и радикализиране дори на деца и тинейджъри.

Най-грубият пример вчера даде "Атака", която разпространи брошура "Циганската престъпност - опасна за държавата" заедно с листовки "Волен Сидеров за президент", коментира всекидневникът.

"В основата на събитията в Катуница стои отказът на държавните институции у нас да прилагат законите. Ведомствата не спазват нормите на цивилизованото общество от много, много години.

Всичко това доведе до ситуацията, в която се наблюдава пълно обезверяване по отношение на възможността на държавата да наложи правилата и законите.

Пълното абдикиране на нашата държава доведе до неизбежното - саморазправата. Това впоследствие пък предизвика втория план - междуетническото напрежение. Но то не обяснява ситуацията в цялост според мен. Със сигурност обаче води до нови рискове. Етническото обяснение на този конфликт създава риск от повече беззаконие.

Това не дава никакво решение на проблема, а утежнява положението в страната още повече." Така адвокатът Йонко Грозев анализира случващото се пред "Новинар".

Президентът Георги Първанов свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в събота на 1 октомври, съобщава под глава "Класа".

Темата ще бъде "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и за недопускане на етническо напрежение".

Лявата и дясната опозиция в парламента се обедини и причината отново е вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, допълва "Труд".

В рамките на два дни СДС, ДСБ и БСП поискаха оставката на шефа на МВР, заради ескалиралото напрежение след смъртта на момчето в Катуница и последвалите масови протести и погроми в страната.

Пред "24 часа" социологът Марчела Абрашева посочва, че протестиращите нямат единна кауза, а покачването на етническото напрежение е много опасно.

"Затова не бива тези протести да се използват политически от когото и да е", съветва експертът. В отговор на въпрос Абрашева коментира предизборната обстановка в цифри.

В последните две години се наблюдава спад в доверието към ГЕРБ и в момента управляващите се радват на 25 процента подкрепа. "Много от разочарованите не припознават нито една от другите партии като по-добра алтернатива за управлението на страната. Затова в намеренията за гласуване картината остава сравнително непроменена - с ГЕРБ начело", коментира социологът.

За момента и рейтингът на кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев остава непроменен - той е симпатичен на 40 процента от българите.

В процентите за БСП също няма промяна. "Разбира се, Стефан Данаилов е популярен и обичан и това със сигурност ще помогне на Калфин да увеличи шансовете си за класиране на балотаж.

На втория тур обаче дори Стефан Данаилов едва ли ще накара избирателите, които принципно отхвърлят възможността да гласуват за червен кандидат, да подкрепят Калфин, дори да им е симпатичен като човек. Плевнелиев има по-високи шансове да спечели срещу Калфин на балотаж. Поне към момента", категорична е Абрашева.

"Страхът замества купуването на гласове", е водещото заглавие за "Дума". На избирателите вече няма да им се плаща, те ще бъдат заплашвани с уволнения, с мутри, ще продължават да потъпкват политическите им права, но вече без да се разплащат с тях.

Покупко-продажбата на гласове няма да е най-лошият сценарий. В тази предизборна кампания ще бъдем свидетели на много по-цинично отношение, прогнозира политологът Антоний Гълъбов.

Сурогатни майки да стават само жени на възраст до 48 години, ако биологичните родители искат да кандидатстват за финансиране на процедурите по асистираната репродукция от държавата. Това задължение ще обсъдят и гласуват в здравната и социалната комисия депутатите идната седмица, информира "Монитор".

Най-ниската възраст на кандидатката е 18 години, т.е. тя да е пълнолетна, но да има поне едно живородено дете.

Надявам се до края на октомври законопроектът да мине на първо четене, споделя пред "Монитор" Калина Крумова, депутат от "Атака" и инициатор на Закона за заместващото майчинство.

Преди процедурите за "ин витро" сурогатната майка ще подписва договор, в който се защитават както нейните права, така и тези на биологичните родители.

"Освен на медицински преглед тя ще мине и през консултация с психолог, за да стане ясно каква отговорност поема", уточнява Крумова.

По думите й е важно кандидат-майката да знае какво означава да се износи дете, при това със съзнанието, че този живот не е генетично неин, а е заченат от гените на други хора.

"Практиката на страните, където сурогатното майчинство е узаконено от години наред, показва, че това са добрите критерии. Лекарите ще насърчават тази отговорност да се поема предимно от жени от тесен роднински кръг. Така ще се избегне рекетът, при това "услугата" ще се извършва на чисто човешко равнище", твърди Крумова.

"Студентите вече искат само диплома", е заглавието над интервю в "Труд" с Марин Христов, ректор на Техническия университет в София. Според него учащите се искат по-лесен начин да се получат знание и диплома.

"Нещата тръгват от средното образование, което като качество не е добро. Година след година то пада, децата, които приемаме, стават все по-слабо ограмотени", констатира ректорът.

Студентите не са наясно и какво биха искали да работят, как биха искали да се развиват в живота си. "Чак след 2-ри или 3-ти курс има някакво осъзнаване и у част от младежите се ражда желанието да учат това, което биха работили. Другите просто са влезли някъде", казва Христов.

По думите му са нужни промени в образованието - една от тях е да се направи обективна оценка на специалностите и на университетите. "След което държавата да поддържа тези, които са добри, без значение на това дали са частни или държавни. Трябва да се спре лобизмът", призовава Христов.

Стремежът на държавата да пести пари при отчуждителни процедури и хаосът при изготвянето на пазарните оценки се израждат във финансов рекет и правен тормоз върху десетки граждани и фирми, алармира под глава "Сега".

Почти всяко решение за отчуждаване на земи заради строителство на пътища води до поредица от съдебни дела, които по правило се печелят от жалбоподателите.

Властта предпочита да обяснява тези спечелени дела с корупция в съдебната система, но справка в регистрите показва, че определяните от държавата обезщетения масово се изчисляват в нарушение на законите и логично падат в съда.

17 ченгета от Магистрална полиция, прибирали рушвети от шофьори на осемте КПП-та край София, бяха задържани при акция "Палките 2", отразява "Монитор" на първа страница.

Агенти от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР следили колегите си 3 месеца, през които станало ясно, че заподозрените прибират суми от 20 до 200 лева както от български водачи, така и от гръцки, сръбски и турски шофьори.

Режимът за регистрация на кола се затяга, констатира във водещото си заглавие "Труд". Купувате си автомобил и ако до 14 дни след сделката не впишете колата си в областния КАТ, към който се водите по постоянен адрес, старата й регистрация ще стане невалидна.

Такава промяна в Наредбата за регистрация на моторни превозни средства готви МВР заради множеството случаи румънци да карат автомобили с български номера, без да ги регистрират по местоживеене в родината си, а при инцидент да искат застрахователно обезщетение от нашите компании.

Инвестициите от Турция ще нараснат, ако се реши проблемът с визите, заявява пред "Пари" посланикът на страната у нас Исмаил Арамаз.

По думите му в момента турските инвестиции у нас са достигнали 1 млрд. долара, като фирмите влагат в разнообразни сфери - стъклопроизводство, алуминиева, текстилна и хранително-вкусова промишленост, банково дело и хотелиерство и др.

Работим по система за прогнозиране на нуждата от кадри, съобщава пред "Дневник" Деяна Костадинова, зам.-министър на труда.

"Това, което може да направи държавата, за да подпомогне излизането от кризата, е да планира и подготви работна сила с определена квалификация, която да е съобразена с изискванията на бизнеса", уточнява Костадинова.

По думите й за тази година безработицата сред младежите надхвърли 20 процента, което е обезпокоително.

"Причините за този ръст са, че младежите нямат професионален опит, а в кризата всеки работодател се стреми да опази най-квалифицираните си кадри.

От друга страна, 63 на сто от безработните младежи в България са без квалификация и специалност. Тези с основно и по-ниско образование са около 50 процента. Затова тази група ще е приоритетна в плана за насърчаване на заетостта през 2012 г.", подчертава Костадинова.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Израел забрани полетите, Германия може да остане без пресни храни</p>

Израел забрани полетите, Германия може да остане без пресни храни

Теми в развитие Преди 7 минути

Редица страни предприемат драконовски мерки срещу разпространението на COVID-19

<p>&bdquo;Разследване на NOVA&rdquo;: Говорят жертвите на телефонните измамници</p>

„Разследване на NOVA”: Говорят жертвите на телефонните измамници

България Преди 59 минути

Техните истории доведоха до зрелищни арести и наказания

Идва нова промяна на пропорциите на дисплеите

Идва нова промяна на пропорциите на дисплеите

Технологии Преди 4 часа

Два други формата ще се борят за вниманието на потребителите

Хиляди протестираха в подкрепа на Навални в Русия

Песков: Не е възможно да се разклати ситуацията в Русия

Свят Преди 5 часа

Кремъл обвини САЩ в „намеса”

<p>Как изглежда детството в различните кътчета на света</p>

Как изглежда детството в различните кътчета на света

Любопитно Преди 5 часа

Италианският фотограф Масимо Биети ни показва

<p>Лъчезар Борисов: Средствата тръгват към бизнеса</p>

Лъчезар Борисов: Средствата тръгват към бизнеса

Теми в развитие Преди 5 часа

Той посочи, че бюрата по труда ще работят допълнително, за да може да края на януари да бъдат изплатени всички компенсации за декември

<p>Тайните служби на САЩ &ndash; какво не знаем за тях</p>

Тайните служби на САЩ – какво не знаем за тях

Любопитно Преди 6 часа

Ето малко повече информация за тайнствената организация

<p>Регистрираха земетресение в Южна България</p>

Регистрираха земетресение в Южна България

България Преди 6 часа

Колко силен е бил трусът

<p>Почина авторът на &bdquo;Детелини&rdquo;</p>

Почина авторът на „Детелини”

България Преди 6 часа

Поетът и юрист Асен Ошанов е починал на 21 януари на 81-годишна възраст

Хиляди протестират в подкрепа на Навални в Русия

Какво се случва в Русия след протестите

Свят Преди 8 часа

Над 3400 демонстранти са били задържани, днес освободиха всички непълнолетни сред тях

Дворецът в Балчик

Историята на кралица Мария Единбургска и "Двореца" в Балчик

Любопитно Преди 9 часа

Последното желание на кралицата е било сърцето й да бъде погребано в нейния любим дворец в Балчик

Георги Христов

Алерголог: Случващото се последната година е върхът на айсберг

Теми в развитие Преди 10 часа

COVID-19 не е като грипа, коментира проф. Георги Христов

проф. Тодор Кантарджиев

Кантарджиев: Ще купим всяка ваксина, призната в ЕС

Теми в развитие Преди 11 часа

Кой се очаква да бъде ваксиниран в предстоящата седмица, коментира проф. Кантарджиев

Млад мъж катастрофира в тунел, загина на място

Млад мъж катастрофира в тунел, загина на място

България Преди 11 часа

Шофьорът е загубил контрол над автомобила

Николай Увалиев

Лекар: "COVID-19 е лечим". Кое е най-важното обаче

Теми в развитие Преди 12 часа

Какво коментира д-р Николай Увалиев от "Аджибадем Сити Клиник - Младост"

120 души празнуваха край Поморие, бягаха от полицията

120 души празнуваха край Поморие, бягаха от полицията

България Преди 13 часа

Управителят предупредил за проверката и посетителите избягали, никой не платил сметката си в ресторанта