"Стандарт": Край на криенето на бележника
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Идва краят на играта на криеница с двойките в училище, пише по темата "Стандарт" на първа страница. С SMS или по имeйл родителите ще научават незабавно за всяка бележка или неизвинено отсъствие на децата им.

Учителите вече ще вписват оценките в електронен дневник, който автоматично ще известява майки и бащи. Промяната е част от мерките за подобряване на дисциплината в училище, посочва вестникът.

На първа страница "24 часа" цитира забрана от правилниците за вътрешния ред на училищата: Забранява се "демонстриране на интимна близост" в сградата, в района на училището и в час.

"Там, където има малки и големи, може би има нужда да се маркира. Не знам обаче как ще се намери границата. Какво толкова, ако двама души са се прегърнали, вървят по коридора и си говорят.

Вероятно е имало екстравагантни прояви, за да впишат подобна забрана колегите. През последните 20 години нравите се поразклатиха", категорично заявява министърът на образованието Сергей Игнатов.

По-стабилни рестрикции според мен са необходими за учениците, които не спазват правилата, защото българското образование трябва да бъде стабилно като безплатен социален ангажимент в една кризисна държава, каквато сме.

Това заявява в интервю за "Монитор" Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов"- София.

И интервюто на "Стандарт" е с акцент образование. За първи път от 20 години насам столицата се сдоби с ново училище.

В модерната сграда в квартал "Стрелбище", построена от Столична община, днес за първи път ще удари звънецът за учениците от Втора английска гимназия "Томас Джеферсън".

Директорът Емилия Лазарова разказва: Имаме три компютърни и два мултимедийни кабинета; интерактивни дъски за чуждоезиковата подготовка; нови кабинети по химия и физика, както и по биология.

"Разполагаме и с кабинети за неформално общуване - нещо, което е в абсолютен синхрон с една от основните цели на министерството за развитие на социални и граждански компетенции.

В свободните часове или когато имат клубни дейности, учениците могат да седят в тях, да разговарят, да търсят информация в интернет, да общуват онлайн със свои връстници от страната и чужбина", подчертава Лазарова.

По думите й всички са изключително доволни, че училището вече разполага със самостоятелна сграда.

За първи път прага на класната стая в страната тази година ще прекрачат около 63 000 първолаци, от които около 10 000 в столицата, съобщава "Класа". Точно 19 583 са учениците, които са напуснали класните стаи през миналата учебна година, допълва "Труд".

Тогава в училище е имало 797 036 момчета и момичета. За сравнение през учебната 1999/2000 г., когато е имало 1095747, от училища са излезли без тапии 28 337 деца.

Според челото на всекидневника след като минат тържествените фанфари, се задават препитвания от сега.

Наред наред с традиционните матури и зрелостни изпити учителите ще правят вътрешни малки матури по всички предмети във всички класове.

Дванайсетокласниците пък ще бъдат подложени на масирана педагогическа атака за подготовката им по втората задължителна матура. На педагозите им писнало да отчитат купища двойки след зрелостните изпити. Три седмици е срокът за адаптация на учениците.

Държавата иска нашите деца да се хранят здравословно, а когато им се предложи сирене, то да бъде от мляко, а не с тебешир или с палмово масло.

Това е заявил категорично премиерът Бойко Борисов по време на среща за храненето в детските градини и училищата, пише под глава "Монитор".

Шумно рекламираното здравословно хранене в детските градините и училищата е пред пълен провал, коментира "Сега".

Двете нови наредби, които трябва да гарантират здравословно съставено меню с качествени продукти - на здравното и на земеделското министерство, тепърва ще се обединяват.

Общините пък няма как технологично да изпълнят новите изисквания, защото много от тях имат сключени едногодишни договори по стария ред, а учебната година започва днес.

Водещият вътрешнополитически акцент в печата е аферата с искания от кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев подкуп.

"Лично на мен подкуп никой не ми е искал и аз подкуп на никого не съм давал... Както всички знаят, подкуп никога не се иска директно, а с много завоалирани намеци", са думите на Плевнелиев, цитирани от "Труд".

"Монитор" алармира: "По 20 лв. на калпак са получили монтански роми, за да подкрепят на площада в града кмета Златко Живков по време на предизборния дебат, който бе организиран в риалитито по ТВ7 "Мисия: "Твоят избор".

Скандалното разкритие направиха самите те в телевизионния ефир."

ГЕРБ ще опитва да прокара изключително спорна промяна в закона за административно-териториалното устройство, която ще позволи по служебен път - само с решение на общинските съвети, да се закрият кметствата във всички населени места с под 350 жители, анонсира "Сега".

Засегнати ще бъдат над 1000 селища, които ще бъдат лишени дори от кметски наместници. Досега референдум определяше дали да бъде закрито определено кметство.

Вчера парламентът гласува поправките на първо четене основно с гласовете на мнозинството, като остави разпоредбата в закона откриването на кметства да става след допитване, което е тежка и дълга процедура.

Темата на "24 часа" проследява нелепия инцидент, при който куче прегриза гърлото и уби 3-годишно дете заради котка. Трагедията потресе пернишкия квартал Рудничар в понеделник около 20 ч.

Кучетата стават агресивни от глад и жега, предупреждава изданието. Животните са опасни и през размножителния период, твърдят специалистите.

"Миналата година имаше бум на ухапани от улични кучета. Сега положението не е много по-различно. Популацията им се е увеличила неимоверно. Миналата година се стигна дори дотам граждани, пострадали от помиярите, да ги тровят", обясняват ветеринари.

Бездомни кучета ще бродят по улиците на градовете и селата в България поне до 2015 г. Това предвиждат поправки в Закона за защита на животните, които правителството прие, уточнява "24 часа".

Проблемът с помиярите трябваше да бъде решен от общините до началото на тази година. Поради несправянето им обаче срокът се удължава, за да не се налагат санкции.

Все по-малко българи искат еврото, констатира във водещото си заглавие "Дневник". Рязката промяна в отношението на българите към единната валута съвпада с дълговите проблеми в еврозоната - кризата в Гърция, Ирландия, Португалия и нарастващите притеснения за Италия.

Това показват две представителни проучвания - едното е на институт "Отворено общество", а другото е на "Трансатлантически тенденции 2011".

Данните показват още, че три четвърти от българите не одобряват начина, по който правителството се справя с икономиката.

По повод кризата с туристите "Дума" цитира под глава директорa на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов:

"При срещите си със заместник-министъра Иво Маринов констатирах пълно неразбиране. Той въобще не съзнава какво е европейското законодателство и как се прилага то в България." Според него кризата е с неопределени граници, неопределен край и размер на щетите за страната, туристите и фирмите, комплексите и градовете.

Туроператорът "Алма тур" e изпращал на морските летища пътници фантоми, за които никой не е купувал билети за връщане. Затова имената на пасажерите не са влезли нито в резервационната система на "България ер", нито на друга авиокомпания, твърди "Монитор", позовавайки се на информация от националния авиопревозвач.

В интервю за "Труд" Ивайло Московски, министър на транспорта, коментира по темата: "България ер" продължава да извозва чуждестранните туристи, чиито полети бяха отменени. В момента локалните туроператорски компании, които са в пределите на Русия, балтийските държави и Финландия, заплащат още веднъж стойността на полетите и след това изискват възстановяване на средства от съответните гаранционни фондове.

До края на сезона се очаква още между 3200-3500 туристи на "Алма Тур" да летят. Това, което прави Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" е, че ще окаже необходимото съдействие и ще издаде всички необходими разрешителни на български или руски авиокомпании за осъществяване на полетите.

Така се дава възможност и на други превозвачи да участват в разрешаването на проблема... Дали ще се стигне до отнемане на лицензи на някоя от компаниите, ще стане ясно, след като приключи проверката по казуса."

Агенцията по заетостта (АЗ) остана без изпълнителен директор - Росица Стелиянова подаде оставка "по лични причини" в сряда сутринта и тя беше веднага приета от социалното министерство, подчертава "Труд".

До назначаването на титуляр на длъжността функциите ще се изпълняват от Камелия Лозанова, която в момента е заместник изпълнителен директор на агенцията. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 20 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 39 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото