"Стандарт": ДС завинаги
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Едва ли ДС може да е оправдание на всяко правителство, но че безсмъртната служба клати лодката, когато нещо не й харесва, е изключителен факт. При това феноменално усещащ се след 22 години опит да не живеем като преди, коментира "Стандарт".

Подслушване, следене, игра на провокации, ползване на медиите за политически и скрити послания - това поставя в ступор идеята въобще как да се живее.

Държавните чиновници знаят, че всеки момент някой може да ги извади на светло - тях и техните далавери. Бизнесът се плаши да не се разберат тайните му. Обикновените граждани вече се страхуват да си говорят по телефона - да не би случайно някой да ги закачи за микрофоните.

Правителството, което се очакваше да е твърдо зад реформите, се налага да се занимава с дневен ред, който е абсолютно извън поставените от електората желания и задачи.

Мобилните оператори се оказаха единствените заподозрени за подслушването, е водещо заглавие в "Пари".

В стремежа да си прехвърлят отговорността за скандала със СРС-тата, управляващите избраха най-неподходящия виновник. В общественото пространство започна да циркулира мълвата, че съществуват тайни клаузи за осигуряване на нерегламентиран достъп до мрежите на мобилните оператори от определени лица.

Но със сигурност насочването на подозренията към операторите изигра лоша шега на управляващите в момента, в който M-Tel, Globul и Vivacom в един глас ги отразиха и насочиха директно върху МВР.

Правителството не трябва да се огъва, защото тези скандали са външният израз на нещо голямо и тревожно, което се случва под повърхността, коментира в "24 часа" политологът Евгений Дайнов.

Според него се намираме в ситуация на оголен сблъсък, който е исторически по своята същност. От това, кой победи, ще зависи нашият живот за десетилетие-две напред.

Партията на Бойко Борисов беше избрана да върне страната в европейския коловоз. Преместването на цяла страна от един коловоз в друг винаги има своите противници. Все пак цели прослойки губят пари и власт, натрупани при старото положение, посочва Дайнов.

Вицепремиерът Цветан Цветанов свързва пуснатите записи на разговори със засегнатите интереси на организираната престъпност и хората, ползвали се с години с политическа подкрепа.

В интервю за "24 часа" вътрешният министър отбелязва, че има едни и същи цели, които си поставят както част от опозицията в парламента, така и организираната престъпност. Целта е дискредитирането и махането на това правителство.

"Планът беше тази атака към силните фигури в ГЕРБ да продължи до април-май. Тогава трябваше да бъде нанесен този удар срещу премиера Борисов, с който сега избързаха, защото излязоха неща, които те не очакваха. Това са позицията на правителството за досиетата, за дипломатите, съпричастни към бившата ДС", обяснява Цветанов.

ДСБ и СДС поискаха вчера Бойко Борисов да освободи вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танов заради аферата с изтеклите телефонни разговори, съобщава "Сега".

Ден по-рано и бившият служител на ДАНС Алексей Петров препоръча на премиера да жертва Цветанов, за да спрат скандалите. В декларация на ДСБ се казва, че Държавна сигурност вече диктува дневния ред на страната и министър-председателят има само едно решение - да махне всички, които не са успели да се противопоставят на това, включително Цветанов и Танов.

От СДС също заявиха, че Танов трябва да бъде махнат заедно с всички, които са работили за репресивния апарат на комунистическия режим.

Яне Янев заплаши премиера Бойко Борисов с нови разкрития. РЗС разпространи специална декларация с парливи питания към Генерала, пише "Стандарт".

"Какво му говори агентурният псевдоним на Държавна сигурност Буда? Какви функции е изпълнявал по време на възродителния процес и свързано ли е това със смъртта на хора? На коя дата е станал член на БКП и връщал ли е изобщо партийната си книжка?", искат да знаят съпартийците на Яне Янев.

От ГЕРБ и от "Дондуков" 1 запазиха мълчание. "Няма данни за агент Буда", съобщи комисията по досиетата.

"Дневник" коментира, че Касим Дал не е бил свързван със скандали, с намеци за корупция, с дребни или големи политически предателства. Ако в цялото ръководство на ДПС изобщо имаше някой, който можеше да си спомни какво значи "права и свободи", това беше точно Касим Дал.

Когато човек от този ранг подаде оставка и обвини лично лидера на партията си, би следвало да се направи много сериозен извод за това, че Доган най-после си е отгледал и опозиционна фракция.

Само че този извод не може да е верен. Той щеше да е верен, ако тази оставка заедно с обвиненията към Доган бяха дошли преди едно или две десетилетия. Тогава ДПС все още не беше завършило трансформацията си в политическа корпорация, спекулираща с нещастията на един милион български граждани, от които никоя друга партия не се беше поинтересувала човешки.

Днес всяко обвинение към Доган е закъсняло и неефективно, ако идва отвътре в партията. Обвиненията към Доган вече би следвало да са работа на съвсем други органи.

Връщане на телените мрежи по границата с Турция ще поиска българската ветеринарна служба, съобщава "24 часа".

Само така можело да се спре разпространението на шапа. Днес на среща в Брюксел шефът на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов ще иска европейско финансиране на загражденията.

Мрежите трябва да спрат свободния достъп до нашите територии на домашни и диви животни. Вчера беше потвърдено второ огнище на шап у нас - в село Резово.

Година на оздравителните фалити. Така председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев определи вчера 2011 г., пише "Труд".

На обща среща шестте национално представени работодателски организации заявиха приоритетите си през тази година. Те включват пълноценно сътрудничество с правителството за изпълнение на антикризисните мерки от 2010 г. с най-значим ефект върху бизнеса.

Промени в административната среда и регулаторните режими. Продължаване на реформите в социалноосигурителните системи и здравеопазването. Бизнесът е категоричен, че пазарната икономика позволява собствени механизми на регулиране.

Кризата научи бизнеса с по-малко хора да изпълнява същите поръчки, казва в интервю за "Новинар" Камен Колев - заместник-председател на Българската стопанска камара.

Основният проблем пред фирмите е липсата на поръчки, а също и слабото усвояване на евросредствата. 7-8 процента е изключително ниско ниво, и то от предназначените за фирмите, за повишаване на тяхната конкурентоспособност.

Тази година България има възможност да усвои около 2 млрд. евро, които могат да влязат в икономиката. Въпросът, който стои пред фирмите, е по какъв начин най-успешно да участват.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 10 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 3 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти