"Сега": Лишените от глас са колкото малък град
"Сега": Лишените от глас са колкото малък град   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3
Ве ещата тема в днешния печат продължава да бъде хаосът около "Избори 2011". Въпреки усложненията при провеждането на избори "2 в 1" не се наблюдава рекорден брой на недействителните бюлетини, показват данните от общинските избирателни комисии, съобщава "Сега".

В големите градове невалидните бюлетини за президентския и местния вот са между 3 и 7%. В София недействителните гласове за президент са малко над 2% - 9440, което е много малко над резултата от 2006 г. - тогава те са били 8356.

"Кой е виновен за изборния хаос", пита в заглавие "Дневник". Хиляди гласоподаватели с пълните права да избират както президент, така и местна власт, бяха лишени от конституционното си право да гласуват за кметове и общински съветници, като бяха включени в т. нар. забранителен списък.

Според заглавие в "Сега" броят на лишените е колкото един малък град. От БСП твърдят, че поне 400 хил. българи са извадени от изборните списъците. Причината е несъответствия между данните на ГРАО и тези на МВР, пише изданието.

Според водещата новина на "Дума" МВР се намесва безпрецедентно в изборния процес, привиквайки застъпници на БСП в полицейското управление в Златоград, където са разпитвани платено ли им е, за да участват в изборите. След това им е било намекнато, че в следващите четири години много пъти ще им се налага да пишат обяснения пред МВР, твърди всекидневникът.

"Пари" обобщава под глава: "ЦИК вече нарушава и закона. Повече от денонощие след изтичането на законовия срок изборната комисия не обявява окончателните резултати от изборите, защото още приема протоколи от страната.

Пред "Труд" кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев, коментира: "Наистина имаше сериозни пропуски, които са от организационен характер. Недопустимо е да има само една кабинка, в която хората да упражнят своя глас, недопустимо е да има такъв безпорядък, какъвто се видя в ОИК, по начина, по който тя бе организирала работата в София. Но трябва да сме наясно със следното - първо, имаме нов Изборен кодекс, който въведе допълнителни процедури, допълнителни проверки единствено и само за да има по-голяма сигурност, че вотът няма да бъде подменен.

Второ, от изборите две в едно бяха спестени 20 млн. лв. на българските граждани, трето, трябва да е ясно, че въпреки организационните нередности, изборите са честни и прозрачни и това бяха констатациите на международните наблюдатели. Ако някои политици у нас са на друго мнение, то е продиктувано от собствения им лош резултат и се опитват за отклонят вниманието от неуспеха си. Очаквам за следващия тур тези слабости да бъдат отстранени и вярвам, че хората отново ще отидат да гласуват."

Същата теза защитава и кметът на София Йорданка Фандъкова. В интервю за "Монитор" тя споделя: "Смятам, че в големите градове трябва да се облекчи работата на комисиите, като се създадат районни избирателни комисии и протоколите не се предават само на едно-единствено място." По думите на Фандъкова проблемите с организацията, не са довели до изкривяване на резултатите.

За "24 часа" бившият президент Петър Стоянов коментира "избори 2011". "С убедителната преднина на Плевнелиев на първия тур, както и с много доброто представяне на местните избори досега ГЕРБ са безспорните печеливши. Разбира се, венецът на една политическа победа е спечелването на президентските избори. Сигурен съм, че в ГЕРБ добре разбират това", коментира Стоянов.

В отговор на въпрос дали ще гласува на втори тур той подчертава: "Знам, че изкушението да се гласува срещу ГЕРБ е доста силно разпространено сред някои десни среди, но това не са парламентарни избори - сега сме изправени пред класически политически двубой - представител на една партия, член на европейската десница срещу представител на БСП. Освен това Плевнелиев и Маргарита Попова ми изглеждат почтени, уравновесени и отговорни хора. Ще гласувам за тях."

Темата на "Труд" оповестява: "Усвояване, усвояване и пак усвояване! Под този девиз трябва да премине 2012 г., през която България иска да получи двойно повече европари от Брюксел. Амбициозната цел е заложена в проектобюджета за догодина. Парите от европейските фондове остават основен източник на финансиране на проекти за строителство и ремонт. 67% от средствата за капиталови разходи догодина се очаква да са по това перо."

"Новият ни бюджет е много по-добър от досегашния", категорично заявява в интервю за "Стандарт" министърът на културата Вежди Рашидов. Допълнителните средства ще отидат за филмопроизводство, за творчески проекти в останалите видове изкуства, за опазване и управление на паметниците на културата, за ремонта на училищата по изкуства, за мобилност на музейните фондове. Рашидов допълва, че скоро ще бъде открита обновената опера в Русе, ремонтираната сграда на театъра в Бургас.

"В момента вървят ремонтите на зала "България" и Националната художествена галерия, започва изграждането на подземния музей на Ларгото, стартира процедурата за изграждане на Националния музеен комплекс в кв. 500 в центъра на София, започват големи фестивали с европейско финансиране. Ще ремонтираме училища по изкуствата, ще финансираме важни археологически обекти", казва още министърът.

По повод размера на средствата за здравеопазване в проектобюджета, "Класа" отразява коментар на председателя на БЛС Цветан Райчинов: "Неизяснен е въпросът за какви плащания ще бъде насочен планираният за 2012 г. трансфер на 90 млн. лева от НЗОК към здравното министерство."

В коментар за "Класа" Никола Съботинов, председател на БАН, прогнозира, че ако се приеме предложението на финансовото министерство за 2012 г., средната заплата в академията ще стане 478 лв. През 2009 г. тя е била 628 лв. По думите на Съботинов през 2010-2011 г. бюджетът на БАН е бил унищожителен - покривал е едва 70 процента от фонд работна заплата. С новото предложение за "проектобюджет 2012" средствата на БАН ще намалеят с още 5 млн. лв. "Явно трябва да си изясним дали ще поддържаме академията и дали очакваме тя да функционира така, както трябва. При такъв бюджет остава въпросът дали да не я закрием", заявява Съботинов.

"Класа" продължава да анализира "проектобюджет 2012", помествайки блиц интервю с икономистите Георги Ангелов и Ганчо Ганчев. Ангелов съветва: "Нужен по-реформаторски бюджет, който улеснява бизнес средата. За съжаление не виждаме такъв реформаторски дух." По думите на Генчев растежът в него е леко завишен спрямо първоначалните прогнози и спрямо неясните процеси в еврозоната.

България за първи път дръзна да се опълчи на Брюксел
, и то по най-горещата тема - мерките за изваждане на 27 страни членки от кризата, коментира под глава "Сега". Кабинетът "Борисов" излезе с остра декларация, която подчертава, че подходът на ЕС е дискриминационен, като преференции ще се дават само на държавите прахосници, харчещи най-много и имащи бюджетен дефицит далеч над летвата на ЕС за 3% от БВП.

Границите на сенчестата икономика в различните браншове варират между 30 и 75 процента, като на първите места по сиви практики са инфраструктурното строителство, туризмът и здравеопазването. Това е един от изводите на широкомащабно проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, цитирано от "Класа" на първа страница.

Въведеният от тази година туристически данък, който хотелиерите дължат на общините, ще може да се плаща и само за шест месеца, информира на първа страница "Дневник". Това предвижда нова идея на икономическото министерство. Въпреки че самото плащане е регламентирано в Закона за местните данъци и такси, новата възможност ще дойде от промяна в този за туризма, който предстои да бъде обсъждан в Министерския съвет до края на годината.

"Майкрософт" проверява за измама Ясен Златков, шеф на скандалната фондация от зората на демокрацията "Сапио", извежда под глава "Труд". Златков има сайт за продажба на софтуер. Оттам можете да си купите "оригинални" продукти на "Майкрософт" на 5 пъти по-ниски цени. "Вероятно става въпрос за измама. Предприети са действия за установяване на допълнителни детайли", потвърждават от "Майкрософт България".

"Новинар" стряска със заглавие на първа страница: "Природозащитници вещаят климатичен апокалипсис в България". По думите на експерта Георги Стефанов в страната се очаква рязко увеличение на пожарите, превръщане на обработваемите земеделски земи в пустеещи и много голям риск от наводнения, причинени от бързото топене на планинските снегове. Това от своя страна би довело до унищожаване на българските гори, рязък спад на земеделската продукция и спиране на функционирането на електроцентрали и язовири.

 


Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 9 минути

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Жена, преследвала Хари Стайлс, влезе в затвора</p>

Заради 8 хил. картички: Жена, преследвала Хари Стайлс, влезе в затвора

Любопитно Преди 20 минути

Бразилката получи и 10-годишна забрана да ходи на концертите му

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 38 минути

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 40 минути

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

<p>Какво печели Русия от&nbsp;ескалацията в Близкия изток</p>

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Свят Преди 41 минути

Защо някои експерти смятат, че конфронтацията между Израел и Иран застрашава интересите на Русия в Близкия изток

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?