"Сега": Жертви и хаос по пътищата заради студа
"Сега": Жертви и хаос по пътищата заради студа   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Жертви и хаос по пътищата заради студа, информира "Сега". Снегът и поледицата, които вкочаниха държавата от средата на миналата седмица, нанесоха непоправими беди.

Тъжната равносметка досега и пет жертви, десетки изоставени автомобили, мръзнещи по магистралите хора в очакване на помощ, проблеми с тока, водата и храната.

Цяла Североизточна България и вчера бе непристъпна заради навяванията.

"Действа се да бъдат разчистени пътищата. Климатичните условия са такива, че има много силен вятър, температура минус 20 градуса. При такива условия се работи трудно", заяви в събота премиерът Бойко Борисов.

"Костов, цар и Станишев напуснаха с грохот, когато Доган им даде помощ!", е озаглавено интервю в "24 часа" с министър-председателя Бойко Борисов. Той посочва ДПС като основен противник.

"За разлика от другите кресльовци те действат умно, много подмолно, по европейски. Виждате и политиците им в парламента, когато ГЕРБ има добри намерения, подкрепят.

Никой не може да ги обвини в антидържавна дейност. Много внимателно стоят зад огнищата на напрежение в страната, за да не ги обвини някой.

Свързаните с тях вестници обърнаха тона към ГЕРБ в положителен. Доган знае, че всеки, който се е обърнал за помощ към него в последните 20 г., след това с грохот е напуснал политическата сцена", припомня премиерът.

Борисов е категоричен: "Това правителство ще е на власт, докато можем да управляваме сами. Един час, след като установя, че не можем, в парламента ще е влязла моята оставка.

Ситуация, в която аз ще отида да се помоля на някого: "Дай ми пет депутата и ме подкрепи при вот на недоверие, за да остана на власт", ще означава, че сме изпуснали каузата ГЕРБ."

След ГЕРБ идва предприемачеството, прогнозира в интервю за "Труд" Лютви Местан, заместник-председател на ДПС.

Според него с вота за Бойко Борисов приключва ерата на емоционалния вот, безвъзвратно отмира идеята за месията.

"Затова очаквам търсенето на алтернатива да е в нова посока - на политическата прагматика. Тя ще роди алтернативата - част от нея вероятно ще е извънпарламентарна.

Създават се класически предпоставки за изграждане на нови политически проекти. Контрапунктът на месията е предприемачеството, където принципът е: проблемите мога да си ги реша сам, а държавата да ми е партньор. Ето в това мислене е алтернативата", е позицията на Местан.

С 1,5 млрд. лв. годишно можем да стимулираме икономиката, смята Венцеслав Димитров, икономически съветник на президента.

В интервю за "Класа" той посочва: "Всички европейски страни под една или друга форма развиват антикризисна политика, ние за съжаление - не. Ние залагаме на финансовата стабилност и ликвидиране на бюджетния дефицит.

Всички тези усилия са насочени към свиване на потреблението, но това автоматично задълбочава кризата.

Тоест нашето правителство прави всичко възможно кризата да се задълбочи, защото не действа така, както действат другите европейски страни, които стимулират потреблението."

7 плюса от благоразумен дефицит от 2% изброява в публикация за "24 часа" Кирил Ананиев, съветник на президента и бивш заместник-министър на финансите.

Така ще бъдат постигнати точно определени цели: Да се подпомогне бизнесът - най-вече чрез разплащане на просрочени плащания на доказани и ефективно изпълнени обществени поръчки.

Да се стимулира потреблението - в рамките на възможния ресурс да се актуализира минималната работна заплата и заплатите в публичния сектор.

Да се даде сериозен тласък на някои от основните бюджетни реформи.

Качествените и структуроопределящи национални инвестиции също трябва да бъдат подкрепени, особено при неблагоприятен сценарий на усвояване на средствата от ЕС.

Урокът "Желева" показа, че мощта на ГЕРБ има граници, казва в интервю за "Сега" политологът Владимир Шопов.

Според него причината за случая "Желева" може да се търси и в чувството за непогрешимост на ГЕРБ като партия, която винаги печели избори и "бие" всички.

Част от това усещане е било пренесено и към външнополитическото самовъзприятие на ГЕРБ. Това свръхвнимание на ЕНП през последните години, сериозните инвестиции, които се направиха в този политически проект, допълнително засилиха усещането, че чистата политическа подкрепа е напълно достатъчна за успеха на Желева.

Случаят с провалената й кандидатура е предизвикан урок за това, че политическата мощ на ГЕРБ си има граници.

Кандидатурата на Георгиева показа бързата реакция на премиера, е анализът в "Монитор".

Атаките срещу българския кандидат за еврокомисар, последвалото оттегляне на Румяна Желева от тази позиция и издигането на Кристалина Георгиева като безспорна кандидатура намалиха риска от открита политическа конфронтация в Европейския парламент.

Незабавното лансиране на силна нова личност за български еврокомисар показа бързата реакция на правителството.

Досегашната политическа кариера на Желева е кратка и стремителна. Подобно развитие винаги крие риск. Но извън конкретния пример много по-съществен е въпросът с условията за планиране и развитие на политическата кариера, още повече когато става дума за една сравнително нова политическа формация, която в момента е на власт.

Сега не обвиняемите, а жертвите страдат от правосъдието, е заключение на министъра на правосъдието Маргарита Попова.

В интервю за "24 часа" тя посочва, че с промените в НПК се цели да се ограничат възможностите за протакане на делата, които се определят като обществено значими.

"Предлагаме участието на резервен защитник в досъдебната и в съдебната фаза. Смисълът е, когато избраният от обвиняемия защитник не може да се яви или се опитва да злоупотребява с правото на защита, да бъде заменен от резервен защитник. Процесът не се блокира, а и правото на защита на обвиняемите и подсъдимите не се нарушава", обяснява Попова.

Като се наложат няколко основни извода от действащия сега НПК, се вижда, че държавата не се доверява на полицаите да свидетелстват, държавата възпира собствения си ресурс срещу престъпността, бди стриктно върху правата на обвиняемите за сметка на пострадалите.

Решителна реформа ще промени правилата. Новият НК ангажира прокуратурата най-вече с тежката престъпност.

Кабинетът без сините, ако ще пипа хазарта, съобщава "Труд". Ако правителството промени облагането на хазарта в полза на бизнесмена Васил Божков, ще загуби подкрепата на "Синята коалиция".

Това предупреждение към ГЕРБ отправи вчера през БНР съпредседателят на сините Иван Костов. Той обясни, че тревогата му се породила, защото в парламента бродели слухове за промяна в закона за хазарта.

По повод готвените персонални промени в правителството Костов каза, че сините ще ги подкрепят, въпреки че не е имало консултации с тях.

БСП: Д-р Нанев да си ходи, пише "Труд". "Министърът на здравеопазването Божидар Нанев да си ходи след всички каши, които забърка!"

Такава "присъда" за Нанев издаде пред БНР вчера червеният депутат Михаил Миков. Той най-много се възмутил от репликата на министъра по повод нарочените за закриване болници, че "сеят смърт".

Какво ще стане с техниката в лечебниците, които ще се закрият, попита още Миков.

Трябва да се посегне към резерва на здравната каса, който е 1,5 млрд. лева, смята социалистът. И припомни, че той е събиран от гражданите, не за да се крепи фискалния резерв.

Каквото и да направим, сме атакувани, оплака се по-рано в ефир Нанев.

Каква чистка? Промяната е, за да увеличим парите, обяснява пред "24 часа" председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Той уверява, че при структурната реформа няма да се допусне нито една развиваща се научна област да пострада.

Съботинов лансира идеята в академията да се създаде изследователски университет. Той ще даде възможност на учените, които имат високо качество, знания и опит, да ги предадат на младите хора.

Не повече от 20% от капацитета на учените ще се използва за образователна дейност. Ще се използва и базата. В академията има изследователски ядрен реактор, кораб, астрономическа обсерватория, лаборатории, музеи.

Всичко това ще помага в обучението, без да се налагат трансфери на институти към университети.

Кризата погуби 1500 строителни фирми, отбелязва "Труд".

"Големите строителни компании са затруднени, а средните и малките фалират. Над 1500 фирми не се записаха в строителния регистър за 2010 г. Броят на действащите компании намаля от 5700 на 4100-4200." Това съобщи по БНР строителният министър Росен Плевнелиев.

По думите му това е цената, която плащаме за лесните пари и печалби, които досега ни размътиха мозъците.

Сега идвало времето на тежкия и отговорен труд за доста години напред.

Глоба за негодниците, изпуснали европари, съобщава "Труд". Има опасност да загубим поне 15-20% от парите за околна среда, защото правителството на Станишев е укрило 4 важни писма от Еврокомисията.

Още утре ще изпратим отговори, ще се извиним, но Брюксел не вярва на сълзи. Това каза на пресконференция премиерът Бойко Борисов.

"Европа им е казала: Спрете да крадете чрез процедури за пряко договаряне." А те са скривали в тайници кореспонденцията с ЕК по програми "Околна среда" и ИСПА. Това е саботаж срещу държавата", обясни министър-председателят.

И обеща да има "категорична глоба за всички негодници", заради които губим пари. Бившият министър на околната среда Джевдет Чакъров коментира, че по време на неговото управление няма укрита кореспонденция с ЕК.

Скенер за 2 млн. долара сменя митничаря, научаваме от интервю в "Стандарт" с директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Той отбелязва, че с въвеждането на новия Закон за акцизите бяха въведени нови мерки за контрол, основани на високите технологии.

Такава например е идеята за измервателните уреди на входа и на изхода при производството на акцизни стоки.

Това ще освободи кадрови ресурс за други направления като например последващия контрол, и в същото време ще направи системата по-безпристрастна и ефективна.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Орбан беше инжектиран с китайската ваксина

Орбан беше инжектиран с китайската ваксина

Теми в развитие Преди 39 минути

"Ваксиниран", пише Орбан в съобщението

Строги правила, които Меган и Хари вече не трябва да спазват

Строги правила, които Меган и Хари вече не трябва да спазват

Любопитно Преди 2 часа

Играта Монополи е забранена за кралските особи

„Тайната история на българското знаме“ в „Темата на NOVA“ на 3 март

„Тайната история на българското знаме“ в „Темата на NOVA“ на 3 март

Любопитно Преди 4 часа

Благой Цицелков разказва за авторите на българското знаме, които остават непознати за историята

В Обзор решават днес да се отделят ли от Несебър

В Обзор решават днес да се отделят ли от Несебър

България Преди 5 часа

Гласуването се провежда при изключителни мерки за безопасност

Докараха нова голяма доставка с ваксини в България

Докараха нова голяма доставка с ваксини в България

Теми в развитие Преди 6 часа

Когато има насищане, ще се възстановят и зелените коридори

Най-древните настолни игри

Най-древните настолни игри

Любопитно Преди 6 часа

Популярни игри като шах, табла и дама са създадени преди хилядолетия. Но знаете ли коя е най-старата игра в света?

<p>Цялата гама на новата С-класа е електрифицирана</p>

Електрификация и само 4-цилиндрови мотори за новата С-класа

Технологии Преди 6 часа

Впечатляващ е пробегът на ток на плъг-ин хибрида, който достига до 100 км по цикъла WLTP.

Времето рязко се разваля, къде ще вали сняг

Времето рязко се разваля, къде ще вали сняг

България Преди 16 часа

Температурите ще се понижават и минималните ще са между минус 1° и 4°

Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове

Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове

Любопитно Преди 17 часа

Вижте как да я приготвите

Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

Свят Преди 18 часа

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов

Гърневски: Премиер си имаме, пътят е ясен

Гърневски: Премиер си имаме, пътят е ясен

България Преди 18 часа

Няма значение как ни нарича един случайно попаднал човек в политиката

Кой е Орлин Павлов: кадифеният глас на българската поп музика

Кой е Орлин Павлов: кадифеният глас на българската поп музика

Любопитно Преди 18 часа

От няколко години Орлин Павлов е щастливо обвързан

"Фейсбук" плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение

"Фейсбук" плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение

Свят Преди 19 часа

Това е едно от най-големите в историята извънсъдебни споразумения

Майка хвърли децата си от четвъртия етаж, за да ги спаси

Майка хвърли децата си от четвъртия етаж, за да ги спаси

Свят Преди 20 часа

Огънят избухнал пред входната врата и попречил на семейството да избяга

Алгафари прогнозира съюз на ГЕРБ и Слави Трифонов с ДПС

Алгафари прогнозира съюз на ГЕРБ и Слави Трифонов с ДПС

България Преди 21 часа

"Партията на Слави може да е втора политическа сила", вярва анализаторът

ГЕРБ със сигнал за купуване на гласове

ГЕРБ със сигнал за купуване на гласове

България Преди 22 часа

ГЕРБ-Баните пусна жалба до ОИК