"Сега": София определя такса смет незаконно
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Административният съд в София постанови, че столичната община определя по незаконен начин такса смет, информира "Сега".

В София таксата се определя на базата на данъчната оценка на имота. В закона за местните данъци и такси обаче се казва, че тя трябва да се определя на базата на изхвърленото количество отпадък, а само когато то не може да се установи, общините имат право да ползват отчетна или данъчна оценка на имотите.

Така начисляването на таксата на базата на количеството отпадък остана само пожелание в закона, което не бе приложено в нито една община.

Столичният общински съвет действа по изключението в закона, а не по правилото, без да изложи мотиви защо го прави, смята съдът.

Вдигайте ръка, преди да преминете през пешеходната пътека, съветва под глава "24 часа". Така ясно и недвусмислено ще заявите своето намерение, шофьорите ще могат да ви видят навреме и ще останете жив и здрав.

Новата инициатива се опира на действащия и в момента Закон за движение по пътищата. Най-уязвими на пътя са пешеходците и затова вниманието ни е насочено към това да запазим всеки живот на пътя, коментира началникът на КАТ - София, Богдан Милчев, цитиран от изданието.

Нарушителите, пътуващи към морето, няма да бъдат спирани, а само снимани от камерите на КАТ, допълва под глава "Монитор".

Тази тактика ще използват униформените, за да не се получават километрични задръствания през август - месеца, в който най-много шофьори се отправят към Черноморието.

Под заглавие "Пенсионната реформа - презареждане" "Труд" резюмира проблемите в сферата. Замислена да се случи в годините от тази до 2026 г., реформата се размива във времето, а заедно с това и ефектът от набелязаните мерки става несигурен, убедени са експерти, участвали в консултативния съвет за подготовката й.

Европейската комисия явно е изпитала подобни притеснения, след като преди повече от месец посочи, че реформата не е свързана с продължителността на живота или с положението на здравеопазването и системата за дългосрочни грижи.

Препоръките към България бяха приети и от Европейският съвет в средата на юли. Повечето от планираните мерки "ще влязат в сила през втората половина на периода, а това би могло да застраши както изпълнението на реформата, така и устойчивостта на първия стълб на пенсионната система".

Казано направо, докато си вдигнем стажа и възрастта и чакаме да се възстанови балансът между приходите и разходите в бюджета на НОИ, може да се окаже, че няма да има с какво да плащаме пенсии, прогнозира изданието.

Доходите на българите намаляват, а разходите им се увеличават, пише "Дума" на първа страница. Това сочат данни на КНСБ за издръжката на живота през юни.

Докато издръжката скача с почти 7% за една година, доходите на българите през първото тримесечие намаляват с 2,1% спрямо предходната 2010 г.

Така за да живее нормално едно четиричленно семейство, в момента са нужни 2113 лева.

Пред "Класа" Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", категорично заявява:

"Това, което говорят колегите, със сигурност е вярно. По-важно е обаче, че 2000 лева е доход, който за стотици семейства е недостижим. Това повдига друг въпрос. Първият е, че очевидно хората живеят далеч по-зле от начина, по който методиката за изчисления предполага.

И вторият е, че доходите очевидно не се проследяват достатъчно прецизно."

В отговор на въпрос Манолов коментира още проучване на Евростат, според което българите работят много, но не ефективно. По думите му проблемът не е в работниците, а в тези, които им осигуряват работа.

"Ясно е, че се работи с лоши технологии, че повечето от работодателите са учили капитализма в курсовете в партийната учебна година. Всичко идва оттам.

От изключително ниското качество на работодателите в България. Не може и да бъде иначе. По начина, по който повечето у нас станаха капиталисти, не може и да се очаква да бъде по-различно и по-добро", обяснява Манолов.

"Дневник" продължава по темата като коментира, че пазарът на труда в България продължава да се влошава. В повечето страни от Европейския съюз ситуацията се подобрява, докато у нас безработицата расте още.

През юни 11,4 процента от икономически активните са били незаети. Година по-рано техният дял е бил 10,1 на сто. Така България се нарежда на второ място в ЕС по ръст на безработицата, сочат данните на Евростат.

Въпреки клетвите на финансовия министър, че държавата е в добро фискално здраве, последните данни за изпълнението на бюджета говорят друго. Приходите от ДДС и акцизи сериозно изостават, а при постъпленията от преките данъци има незначителен ръст спрямо критичната 2010 г., коментира под глава "Сега".

За първите 6 месеца на годината в хазната са влезли общо 4.6 млрд. лв. от ДДС и акцизи. Това е 45% от програмата за годината.

Над 30% от търговците по морето са нередовни, констатира пред "Труд" Йордан Войнов, директор на Българската агенция по безопасност на храните.

От началото на май до сега са направени 3200 проверки. Това са по около 40 проверки на ден. Най-често временните обекти са без регистрация по Закона за храните.

Оказва се, че много от тези обекти са без топла вода или ползват някакъв собствен водоизточник без необходимите разрешителни, уточнява Войнов.

В отговор на въпрос той допълва, че до септември ще бъде готов и български стандарт за лютеницата.

В средата на ноември м.г. "Телеграф" разкрива сериозни нарушения в дома за деца, лишени от родителска грижа, "Асен Златаров" във Враца, припомня изданието. "В този дом с годините се е установил един стереотип на работа - децата се възпитават чрез забраняване на елементарни техни права", разказва пред изданието Калин Каменов, зам.-председател на Агенцията за закрила на детето.

По думите му проблемът е, че работещите в домовете все още са свикнали да упражняват модела на наказанията.

"Когато се касае за деца в риск, защото много от тях са такива, едва ли той е подходящ. Трябва да е по-скоро родителски... моят апел към всички колеги, които работят в институциите, е да не прилагат наказания", съветва експертът.

Битката за лиценза на "Лукойл" се пренесе в полето на магистратите, коментира на първа страница "Труд".

"Дневник" се включва по темата като помества интервю с министъра на икономиката Трайчо Трайков. "Аз лично като министър на икономиката много се надявам, че ще направят всичко възможно, и то максимално бързо, за да бъде върнат лицензът.

Никой няма интерес от това най-голямата компания в България да не работи, да не произвежда брутен вътрешен продукт, да не плаща заплати на служителите си, да не плаща на доставчиците си", подчертава министърът.

В интерес и на държавата и на компания е "Лукойл" да монтира уредите до три месеца, смята депутат Иван Иванов.

Пред "Новинар" той заявява: "Необяснимо е, че "Лукойл" като компания с господстващо положение на пазара с течни горива, се стреми да наруши закона и да поставя условия да се даде допълнителен срок от 6 месеца до края на годината за инсталирането на тези уреди.

Това е компанията, която има всички нужни финансови ресурси и за нея една година е напълно достатъчна да направи дори и технологични изменения, ако се налага."

По думите на Иванов компромисните варианти между държавата и "Лукойл" крият опасности. "Ако това се случи, ще позволи на всеки друг играч, който има господстващо положение на пазара в другите сектори на икономиката, когато бъде притиснат да изпълнява закона, да настоява към него да се приложат същите мерки.

Това създава ситуация, в която държавата не спазва приетите от нея закони и започва да играе в защита на корпоративни интереси", категоричен е Иванов.

Според коментар на вътрешна страница в "Труд" казусът - "Лукойл" е "въпрос на закон, а не на геополитика". Авторът Пламен Енчев припомня, че рафинерията имаше 15 месеца, за да монтира измервателни уреди за контрол на влизащите и излизащите горива, както го вменява законът и съответната наредба на финансовото министерство.

"Нещо повече - от митниците и финансовото министерство твърдят, че тя дори не е започнала да монтира уредите, чиито показатели са меродавни за плащането на акциз и ДДС. Което поражда основни съмнения в най-силния аргумент на "Лукойл", че една огромна рафинерия не може да се оборудва толкова бързо", посочва Енчев.

По думите му на практика "Лукойл" се поставя над закона с надеждата, че облаците ще се разсеят от самосебе си. "Може би защото в продължение на години е била "държава в държавата", категоричен е авторът.

В своя коментар за "24 часа" Евгиний Дайнов посочва трите грешки на "Лукойл":

"Нефтеният гигант е политически субект, но не е политическо животно. Не умее нито да прави политически комбинации, нито да води политически битки. Напротив, държейки се предизвикателно спрямо държавата през цялото време на лицензионната криза, шефът на "Лукойл" Валентин Златев направи грешки.

Първата, разбира се, бе, че отказа да постави измервателни уреди в определения от закона срок. Това е типично руско високомерие: толкова съм могъщ, че не ме интересуват дребните ви правила в забутаната ви държавица.

После се захвана с идеята да играе на страната на Москва в отново разгорелия се спор около АЕЦ "Белене". В момента, в който руската страна започна да съди българската, "Лукойл" вдигна с 3 стотинки горивата си. Едва ли Златев е съгласувал този ход с когото и да е; и така успя ненужно да се оголи в прожектора на руско-българските отношения.

Докато всички се чудеха с какъв акъл се бута в шамарите се оказа, че "Лукойл" намалил ДДС вноските към държавния бюджет с 60% - очевиден опит в калабалъка да се спретне попълване на финансовите запаси", коментира Дайнов. 

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

кралица Елизабет II

10 малко известни факти за кралица Елизабет II

Любопитно Преди 4 часа

Знаете ли, например, за какво кралицата използва чантата си и защо носи костюми с неонови цветове

Шофьор загина при тежка катастрофа в Търговищко

Шофьор загина при тежка катастрофа в Търговищко

България Преди 5 часа

При пътния инцидент с три автомобила има и други пострадали

Кунчев

Доц. Кунчев каза дали новият щам на COVID-19 е в България

Теми в развитие Преди 7 часа

Той подчерта, че в момента най-засегната след Великобритания е Ирландия, последвана от Нидерландия.

Емил Димитров

Димитров: Всички знаем, че тези отпадъци са от София

Теми в развитие Преди 8 часа

Какво коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Цветан Соколов

Цветан Соколов: Първите дни с COVID-19 не можех да ходя

Теми в развитие Преди 9 часа

Какво сподели капитанът на националния отбор по волейбол Цветан Соколов за борбата с COVID-19, какво и за пътя към успеха

<p>Ангелов: Ще разрешим три класа да учат присъствено</p>

Ангелов: Ще разрешим три класа да учат присъствено, ако заболевамостта от COVID-19 продължава да спада

Теми в развитие Преди 9 часа

Ако заболевамостта от COVID-19 продължава да спада, от 4 февруари ще бъде разрешено на три класа между 5 и 12 клас да се върнат в училище

Радев: Най-добрата дата за избори беше през септември миналата година

Радев: Най-добрата дата за избори беше през септември миналата година

България Преди 10 часа

По думите му партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни

Марияна Николова

Николова: Грешката на един е петно за целия бранш

Теми в развитие Преди 10 часа

Министър Марияна Николова коментира още, че спадът на туристическия поток е около 65-70 на сто, а прогнозите са намалението да достигне 75 процента в края на зимния сезон

<p>Места, на които не е стъпвал човешки крак</p>

Места, на които не е стъпвал човешки крак

Любопитно Преди 11 часа

Вижте кои са последните неизследвани места на планетата ни

Какво трябва да знаем за чат приложението Signal

Какво трябва да знаем за чат приложението Signal

Технологии Преди 11 часа

През последните дни то се радва на особено голям интерес

Откриха коронавирус в китайски сладолед

Откриха коронавирус в китайски сладолед

Теми в развитие Преди 12 часа

Складовете на производителя са запечатани, а на служителите се правят тестове за ковид-19

Тревожни симптоми при 35-45 годишните след COVID -19

Тревожни симптоми при 35-45 годишните след COVID -19

Теми в развитие Преди 13 часа

Засягат много повече органи и системи в тялото, не само белодробната

<p>Кораб, пътуващ към България, потъна в Черно море, има загинали</p>

Товарен кораб, пътуващ към България, потъна в Черно море, има загинали

Свят Преди 13 часа

Товарният кораб Арвин е плавал от Грузия към България. Силният вятър и бурята, бушуващи в Черно море, затрудняват придвижването на спасителните кораби

Хайко Маас: Ваксинираните да могат да ходят на ресторанти и на кино

Хайко Маас: Ваксинираните да могат да ходят на ресторанти и на кино

Теми в развитие Преди 14 часа

Ако само ваксинирани граждани са в ресторант или на кино, те няма да си навредят

Доц. Гроздев: Пандемията от ковид-19 води до влошаване на затлъстяването

Доц. Гроздев: Пандемията от ковид-19 води до влошаване на затлъстяването

България Преди 15 часа

Повече от 20 години се намираме в пандемия от затлъстяване