"Сега": Наглост, облечена във власт
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
50

"Наглост, облечена във власт" е заглавието на анализа на "Сега".

Управляващите вече дори не крият, че са готови да прекрояват закони според нуждите на всяка близка до сърцето и джоба им фирма. Чудесна илюстрация за безочието на властта е казусът със "Ски център Банско" и нарушенията на концесионера "Юлен".

Намерението на правителството да промени закона за концесиите, за да узакони завзетите от "Юлен" 650 декара в Национален парк "Пирин", направо минира правовия характер на държавата, тъй като допуска, че отделни нарушители няма да се наказват, а ще се амнистират с анекси.

Опитът на четирима ресорни министри - на екологията, регионалното развитие, спорта и икономиката, да обяснят всичко това с големия обществен интерес от развитието на туризма в Банско е просто признание, че нарушението е наистина крупно.

"168 часа" коментира "законовото правораздаване" с припомняне на скандалните афери в Пътния фонд, свързани с Веселин Георгиев, и резултатът от присъдата:

"Невинният Батко със 700 квадрата в луксозна къща". Най-наглият чиновник в най-новата история на България, разследван за измами със 120 млн. лв., заради които Европа замрази финансирането на инфраструктурни проекти у нас за стотици милиони евро, живее спокойно в къща с куличка в "Лозенец".

Първанов зове към политически икуменизъм на изборите, отразява апела на държавния глава "Сега". Нетрадиционно виждане за поведението на партиите на местния вот сподели президентът.

Според него те трябва да се състезават чрез листите за съветници, но заедно да застават зад някои действащи градоначалници. Обединението трябва да се случи зад "кадърни и можещи кметове" и "независимо кой с каква бюлетина е избран в момента".

"Затова и мъдро законодателят е заложил формулата "независими кандидати, издигнати от инициативен комитет".

Не защото са антипартийни, а като възможност за много по-широка гражданска и политическа подкрепа", декларира президентът. Изявлението той направи във Варна по повод преговорите между местния кмет Кирил Йорданов и ГЕРБ.

Ще тестват всички първолаци за дислексия, съобщава "Сега".

За целта родителите ще получат специален тест, който ще бъде разпространен на 15 септември с наръчника "Добре дошли в училище, родители!". Тестът за дислексията ще бъде изготвен от специалисти на Института за детско психично здраве и развитие, който беше създаден преди година.

Държавата дава 176 млн. лв. за наука в заводи, пише "Труд". Парите са за изграждането на научноизследователски отдели в предприятията и за три нови технологични парка. Ще бъдат отпускани по проекти от сега до 2013 г.

Това е записано в приетата от кабинета Национална стратегия за развитие на научните изследвания, която ще бъде гласувана и в парламента. За първи път в този документ се описва каква наука ще се развива у нас в следващите 10 г.

И се предвижда бизнесът, който инвестира в иновации, да получи до 200% признаване на разходите си за тях. Сега страната ни е на последно място по финансиране на нови разработки от страна на частния сектор в ЕС.

Местата за прием във ВУЗ са повече от кандидатите, пише "Дума". Висшите училища са подчинени на схема, принуждаваща ги да се държат с нокти и зъби за всеки тройкаджия.

План-приемът предвижда студенти да станат 5309 в повече от миналата година. Логиката на подобно увеличение не е известна, при положение че бройките за прием са общо 71 680, а на матурите, задължителни за завършване на средно образование, които дават право за кандидатстване във вуз, се явили под 64 000 абитуриенти.

Т.е. - местата за прием са малко повече от младежите, които могат да кандидатстват за тях. Но така се пълнят касите на висшите училища, понеже такава е държавната система за финансиране - всеки студент в държавната поръчка носи определена субсидия на висшето училище, а над това плаща и такса за обучението си.

Никое висше училище няма интерес да отсява и да гони неспособни и мързеливи студенти, защото това би намалило парите, които са на негово разположение.

Чиновническа грешка спира наши ученици от възможността да продължат висшето си образование в чужбина. Това показа проверка на "Монитор" след сигнал от родители и ученици от столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов".

Броени дни преди изтичане на крайните срокове за кандидатстване в Германия те са изправени на нокти заради административни неуредици. В процеса на легализация единият експерт от министерството е подписвал и подпечатвал за вярно съдържанието на дипломата, а друг се е "заял" и е задрасквал решението след него.

От просветното министерство обещаха да издирят кой е виновен за цялата неразбория.

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова лично пое ангажимент злополучните дипломи да бъдат легализирани в извънредно бърз срок.

Пред "Труд" Мартин Димитров, лидер на СДС, коментира: "Евро плюс" беше капан за неподготвени".

"Синята коалиция" има честно отношение към кабинета. Гласуваме "за" за фискалния борд, без всякакви притеснения. Но ще се борим докрай срещу строежа на "Белене". Ясно е, че контрабанда без помощ от държавата е невъзможна", категоричен е г-н Димитров.

Със законовата реалност е свързано и интервюто на Нона Караджова, министър на околната среда и водите, дадено за "24 часа".

"Изсипваме минералната вода в полето, няма сложено дори кранче. Поради това правителството реши да намали в пъти таксите за ползване на минералните води.

Никой не може да ме убеди, че по-голямата част от скрапа идва от домакинствата, за да има протести, че те са ощетени с промените в закона. Гарантирам, че повече няма да има балиране на отпадъците в София.

Такса смет ще се смята и на жител. Общините могат да не я вдигат, ако използват парите от ЕС и бюджета за сепариращи системи", твърди министър Караджова.

"Класа" резюмира: "България сред най-големите получатели на европари през периода 2014-2020 г." България, Латвия, Литва и Естония, които са най-бедните страни в ЕС, ще бъдат и най-големите нетни получатели от бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. като процент от брутния национален доход.

Даниел Вълчев, бивш образователен министър, казва за "24 часа": "ГЕРБ има шанс само с Борисов. Жалко за мнозинството в парламента, можеха да направят много повече!"

"Дневник" цитира Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетика и туризма: "Важно е да имаме обективна оценка за "Белене" и за пазара на ток. Проектът за централата касае само съоръжението - първи и втори контур. Цената е и без парите за финансиране по време на строителство.

Докато започне да произвежда ток и да го продава, за централата пак ще текат лихви и те ще се добавят към цената още преди да е спечелен и 1 лв. от продажбата на електричеството. Оценките са за средна стойност около 1 млрд. лева. Нашият ангажимент е за постигане на дял на ВЕИ от потреблението на ток, а не от производството. Идеята да се листват дружествата от БЕХ на борсата не е отшумяла", потвърждава министърът.

"Монитор" информира: "Договаряме се за 3-месечното замразяване на преговорите за "Белене".

По време на отлагането ще се уточнят стойността и евентуално руско финансиране. Замразяването ще стане факт след подписването на поредното 13-о споразумение по договора между НЕК и "Атомстройекспорт", съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката пред няколко медии.
Коментари 50
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

50 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 36 минути

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 1 час

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 7 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 7 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 7 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 7 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 8 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 8 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 9 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 9 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 10 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 10 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 11 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 12 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит