"Сега": МВР и ДАНС масово следят телефони и интернет
"Сега": МВР и ДАНС масово следят телефони и интернет   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
23

МВР и ДАНС заляха съда с искания за ровене в интернет и достъп до телефонни разпечатки през последните седмици. Това доказа страховете, че службите масово ще се възползват от последните промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), пише "Сега".

Единствено въведеният съдебен контрол ограничава стремежа им към пълен и онлайн достъп до това кой, кога, с кого и колко общува по телефона и в интернет.

3640 искания за достъп до телефонни разпечатки и интернет трафика са постъпили в Софийския районен съд (СРС), показва справка, поискана от изданието.

Информацията е за пет месеца - от 10 май, когато влязоха в сила промените в ЗЕС, до средата на октомври. Преди това разрешенията се даваха от окръжните съдилища.

Дневно само в СРС постъпват по около 24 искания. В повечето от тях обаче не се сочи един IP адрес или един телефонен номер, а десетки и това многократно увеличава броя на хората, чиито контакти се следят.

В над 1/4 от случаите - 882, съдиите са отказали достъп.

На първа страница "24 часа" цитира думите на вицепремиера Симеон Дянков: "България не е пред фалит!"

"Предното правителство три пъти отлага решението за професионалните фондове. Ще го разрешим. Но и фондовете да ни убедят, че могат да плащат разумни пенсии."

В интервю за изданието финансовият министър бе категоричен, че въпреки многото трудни моменти се движим в правилна посока.

"Във фискалния резерв има над 6,5 млрд. лв. - с 2 млрд. лв. над законовия минимум. Парите ще стигнат не само тази година, а и за следващата, така че пенсии, заплати и всичко останало ще се плаща по график.

За третото тримесечие на тази година имаме положителен резултат - приходите на държавата са по-големи от разходите. Проектобюджетът вече е разгледан в 2/3 от парламентарните комисии. В парламента влязоха и тези на НОИ и НЗОК. Работим по план, така че в средата на ноември той вече да е приет. Изтеглянето му не е нужно", убеден е министърът.

Ваксините срещу свински грип този сезон ще са безплатни за всички българи, отразява информация на здравното министерство "Сега". Досега за тях не плащаха само деца, бременни и работещите в болниците.

А в Кюстендил и Дупница дори вече са започнали да имунизират всички желаещи безплатно. Епидемиолозите очакват два грипни щама тази зима - свински грип и т.нар. "Пърт". Безплатните ваксини на МЗ осигуряват защита само за първия.

В същото време в страната за пореден път липсват двете нови ваксини, които от 1 април са включени в Националния имунизационен календар и са задължителни за децата.

"В МЗ вече са доставени 41 625 дози срещу пневмококи. Дозите се раздават на РИОКОЗ в страната, а чрез тях и на личните лекари", отговориха от МЗ.

От тази година децата задължително се имунизират с петвалентната ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце. Досега държавата не плащаше имунизация срещу хемофилус инфлуенце, причинителят на някои видове менингит, а децата получаваха четворна ваксина - против полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш.

Включването на новите имунизации е увеличило двойно бюджета за ваксини - от 13 млн. лв. на 26 млн. лв., и заради недостига на средства доставките постоянно се бавят.

"Телеграф" оповестява, че вместо левче от догодина пенсионерите ще плащат по 2,40 лв. за преглед, 3 500 лв. ще е най-високата такса за избор на екип.

Опозицията вече е събрала 70 подписа, необходими за внасяне на искане за анкетна комисия "Цветанов", предава думите на Сергей Станишев "24 часа".

Създаването на тази комисия бе поискано най-напред от РЗС, а по-късно БСП ги подкрепи. Сред подписалите се има и депутати от ДПС. "Министър Цветанов дължи много отговори, засега те са безкрайно неубедителни, човек трябва да има ясен произход на своите средства и имоти", каза Станишев.

Той отхвърли обвиненията, че социалистите имат съпричастие в източването на проекта за "Цанков камък", по повод, изказаната от премиера теза, че не Ахмед Доган, а БСП са виновни по този казус.

По време на кабинета "Сакскобугготски" са заложени финансовите параметри на съоръжението, а строителят е избиран от австрийското правителство и БСП няма никакво отношение към това, заяви Станишев.

Алексей Петров ще стане член на РЗС. Яне Янев обяви, че бившата барета все още е симпатизант на партията, но предстои да премине всички демократични процедури за членство в нея, пише "24 часа".

Пред "Труд" Любомир Леков, създател на "Инвеститор.бг", твърди, че правителството няма стратегия за развитието на капиталовия пазар.

Единственият шанс в момента е в ръцете на държавата - да раздвижи борсата, както това се случи навремето с БТК. Другият вариант, който е възможен е двойното листване.

Мисля, че премиерът бе подведен за прехвърлянето на пенсионните фондове.

В същия вестник адвокат Михаил Екимджиев изразява позицията си, че съдът няма кураж да премахне тавана на пенсиите.

"Аз не вярвам, че КС ще прояви кураж, достойнство и професионализъм, за да реши този казус. 45 000 души в България са засегнати от наложения таван на пенсиите.

Именно на базата на формулата, създадена от самата държава (размер на пенсионни вноски плюс продължителност на стаж), ние обосновахме пред съда в Страсбург тезата, че е налице легитимно очакване за получаване на пълния размер на пенсията.

Хората са дискриминирани и по отношение на онези, които получават пълен размер на пенсията си. Но опитът от последните десетина години показва, че когато КС е бил сезиран, с правозащитни проблеми се е занимавал КС, той не само не ги е решавал, но ги е задълбочавал, затова очакванията ми не са позитивни", заключи адвокат Екимджиев.

Пенсиите са в обектива на вниманието и на рубриката "Общество" на същото издание, в която Иван Нейков смята, че лечението на пенсионната система е объркано, бившият здравен министър д-р Евгений Желев пък е убеден, че "мъжете - я доживеят пенсия - я не".

А Петко Колев, председател на фондация "Тангра ТанНакРа", е сигурен, че коренът на проблема е демографски, но не само български, а съществуващ в повечето европейски държави.

Позиция изразява и "Дума": "Няма държава, в която ранното пенсиониране да се управлява от частни пенсионни компании и да бъде като втори стълб."

Това каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева. Само в България задължителните капиталови схеми се прилагат за финансиране на ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд. Този нерешен проблем е от доста години.

10 години, откакто съществуват професионалните пенсионни фондове, не е достатъчен срок за натрупване на средства, които да гарантират ранните пенсии, допълни Митрева. За съжаление не са възможни пенсии от 800 лева, може би след 10 години.

"Сега" апострофира подходите на управляващите към пенсионната реформа, оформяйки в заглавие "щедро дарение": "Подарявам личната си пенсионна сметка."

Ако държавата можеше да управлява и множи нашите пари, изобщо нямаше да има частни фондове. Сметките в частните пенсионни фондове са лични и са форма на спестяване.

В тях се калкулират направените вноски и получената доходност от управление на средствата. Решението за изземане на частни пенсионни спестявания е изключително опасен прецедент и наистина прилича на държавен грабеж.

В противовес, пак на страниците на "Сега", Пламен Дерменджиев, финансов експерт, заявява - каквито пенсионните фондове, такова и правителството.

Не може да се срути нещо, което се намира на "кота 0". За да не остана погрешно разбран, веднага ще кажа, че предложението на правителството за прехвърляне на лични партиди в НОИ е наистина абсурдно.

Но въпросът тук е друг - трябваше ли правителството да заплаши джоба на финансовите посредници, за да ги събуди от сладката дрямка, която мислеха за вечна?

"Атака" цитира думите на Волен Сидеров, който недоумява как така "Синята коалиция" изведнъж застана зад финансовия министър Симеон Дянков, след като месеци наред му искаше оставката.

В началото на студените дни "Телеграф" информира, че по двама на час се отказват от парно. Топлофикациите са загубили 7 600 клиенти, защото вече твърде скъпа е тази услуга за потребителите.

"Дума" на първа страница съобщава за вдигането на осигурителния стаж за майчинство. Месеците, върху които ще се изчислява обезщетението, скачат от 12 на 18.

Тази промяна трябва да бъде записана в новия Кодекс за социално осигуряване и ще бъде обсъдена между първо и второ четене на текста в Народното събрание.

Пред "Класа" Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, споделя за надеждите си да има промени в бюджета за земеделието.

Някои от присъщо необходимите средства за нормалната дейност на МЗХ не са включени, подобен е случаят и с нужните 4,4 млн. лева за ортофотокарта, уточни тя. Надяваме, че за второ четене ще може да постигнем консенсус и работен вариант, така че да направим всичко необходимо да се осигури това, което не е предвидено до момента в проектобюджета.

А "Дневник" цитира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия: Здравната и социалната реформа абсолютно зациклиха.

"Стандарт" тревожно съобщава за подвеждащи брошури за заеми, разпространявани от ПроКредит Банк, изобилстващи с откровени заблуди за потребителите и изобилие от правила, изгодни само за банката. Искат от клиентите данни за роднини до девето коляно.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер