"Сега": ГЕРБ съвсем се оплете за пенсиите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
38

ГЕРБ съвсем се оплете в обещанията за пенсиите, коментира "Сега". Става все по-трудно пенсионерите да се ориентират какво точно им обещава ГЕРБ за предизборната 2013 г.

Вицепремиерът Симеон Дянков и социалният министър Тотю Младенов рязко си размениха ролите - докато Дянков, нетипично за него, е щедър на обещания, Младенов се придържа към минимума от възможности.

В последните седмици финансовият министър заговори за връщане на швейцарското правило, което предвиждаше пенсиите да растат с инфлацията и ръста на осигурителния доход.

Социалният министър напомни вчера, че ГЕРБ отмени швейцарското правило и в закона го замени с индексация само спрямо инфлацията.

Темата е продължена от "Труд" със заглавието: "Здрави сте за труд до 74 години".

Гражданите на Евросъюза без проблем могат да работят до навършването на 74-годишна възраст, показва ново изследване на статистическото бюро Евростат.

От данните излиза, че въпреки липсата на качествено здравеопазване хората в България са природно издръжливи. Те остават в добро здраве и могат да се трудят по-дълго от средния европеец.

Българките се очаква да останат в крепко състояние на духа и тялото 9,9 години след навършването на 65 години, а българите - 8,8 години.

Евростат уточнява, че изненадващ и за самото бюро е фактът, че няма пряка зависимост между това колко дълго ще си в добро здраве след навършване на 65 години и това колко дълго ще живееш.

Другият любопитен факт е, че въпреки че навсякъде жените живеят по-продължително, в 10 държави от ЕС мъжете ще останат по-дълго време здрави, отколкото дамите в съответните страни.

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик отрече слуховете, че ще бъде отзован преждевременно от правителството на САЩ, съобщава "Класа".

Слуховете за моята смърт са силно преувеличени, каза Уорлик, цитирайки Марк Твен. Не е определена дата за моето отпътуване, уточни дипломатът пред Би Ти Ви.

"Когато се обяви датата на отзоваването ми, ще ви информирам. Аз много обичам България и искам да остана максимално време тук", каза посланикът.

Той обясни още, че е нормално да излизат информации в медийното пространство за отзоваването му.

За решението за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" Уорлик каза, че според него повечето хора са разбрали, че това съоръжение ще излезе доста скъпо за България.

Безработните у нас могат да започнат свой бизнес с до 20 000 лв., информира "Новинар". Парите ще се отпускат по ОП "Развитие на човешките ресурси", каза социалният министър Тотю Младенов.

До момента 18 200 безработни са заявили участие в програмата. Един безработен ще може да получи 20 000 лв. от евросредствата, след като е преминал обучение за мениджърски способности.

Кандидатът трябва да е разработил свой бизнес план и да бъде одобрен от комисия към Агенцията по заетостта. До 60% от отпуснатата сума може да се използва за оборудване и ремонт на помещенията.

12 000 безработни са получили ваучери за курсове за мениджърско обучение. Около 9800 от тях вече са започнали обучението, а около 4800 са успели да го завършат. 

Плащаме задължения към държавата в 14 банки без такси, пише на първа страница "Класа".

Банките са Уникредит Булбанк, СиБанк, ОББ, Интернешънъл асет банк, Общинска банка, ЦКБ, Банка Д, ПИБ, ДСК, КТБ, "Токуда", "Алианц", Райфайзенбанк и Инвестбанк, които вече са подписали рамков договор с Министерството на финансите за разплащания и събиране на приходи чрез картови плащания на ПОС терминали.

Очаква се още няколко български трезора да се присъединят към инициативата. Финансовото ведомство ще заплаща по 0,55 лв. за всяка една транзакция, независимо каква е сумата, и по 25 лв. без ДДС на месец за ползване на едно ПОС терминално устройство.

На практика така гражданите, които плащат държавни такси, данъци или глоби, вече няма да харчат пари за банкови преводи или таксите на гише, които достигат до 3-4 лв.

Пред "Труд" Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, констатира и обещава:

"Доходите изостанаха, ще ги вдигнем. Изоставането на заплащането на труда през последните години беше доста голямо и сега се мъчим да наваксваме. Естествено, това не трябва да става за сметка на влошаването на икономическата ситуация.

През последните две години има ръст на производителността на труда. Това ни дава основание да мислим, че синдикатите и работодателите ще договорят по-високи доходи.

През март безработицата е 11,5%. Очаквам през пролетно-летния сезон нивото й да спадне. Като цяло годината е тежка за пазара на труда", смята министър Младенов.

Кандидат-седмокласниците могат да подават документи директно за трето класиране в топучилищата. Без да са участвали преди това в първия и втория тур! Такава е поправка в наредбата за приема на учениците в професионалните, профилираните и езиковите училища на образователното ведомство, пише "Труд".

Досега подобна опция нямаше. Учениците подаваха документи, след като си видеха оценките от изпитите, и минаваха през три класирания.

Просветното министерство поема инициатива на отворени врати в университетите за привличане на виетнамски студенти, каза министър Игнатов. В същото време български студенти ще бъдат агитирани да учат там.

От "Дума" уточняват: 9000 седмокласници се борят за 7899 места в гимназиите. Завършващите тази година в столицата са 9078, което е с 664 повече от миналата година, а местата за прием след седми клас в гимназиите са 7899, съобщи Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София.

В Немската гимназия, в Първа и във Втора английска, както и в Испанската гимназия се запазва миналогодишният брой на паралелките и за новата учебна година.

Сред новите и интересни специалности в гимназиите за новата учебна година в София е паралелката за "Технологичен и цифров дизайн и медии" в 134 СОУ "Димчо Дебелянов".

За социалната сфера нова е специалността "Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца", която ще може да се учи от тази есен в 135 СОУ. Около 10 000 се очаква да са първокласниците в София за учебната 2012-2013 г.

"Монитор" посочва приоритетите за избор на училище при първокласниците: Близко училище и строг учител.

Първото гарантира до най-висока степен безопасността на ученика. Второто - с подход към всяка дете - изгражда мотивационните модели и без да внася стрес, утвърждава училището като институция, в която трудът е единственият възможен път за житейско реализиране.

Ваксина надви рак на мозъка, съобщава "Монитор". Нова уникална ваксина надвива рака на мозъка. Първата българска пациентка ще бъде имунизирана с нея до дни, съобщава д-р Емануил Найденов от Клиниката по неврохирургия при Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София.

Клиниката е единствената в страната, която започва да въвежда новия метод. Методът е уникален, защото, от една страна, лечебният материал е от самия пациент, а от друга, когато попадне отново в организма, той унищожава само видоизменените клетки, които вече са станали ракови, без да засяга здравите. Предвижда се скоро в България да бъде създадена клиника за лечение по този метод.

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 10 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 12 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen