"Сега": Фармацевтичната война
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
41

"Фармацевтичната война доведе до уволнението на двама здравни шефове" е водещото заглавие за "Сега". Премиерът Борисов освободи без никакви обяснения от поста зам. министъра на здравеопазването Гергана Павлова. "Решението на премиера е по собствено усмотрение", обясниха от правителствената пресслужба.

За пръв път Борисов уволнява висш чиновник по "собствено усмотрение". По-късно депутатите от ГЕРБ решиха единодушно да гласуват за оставката на управителя на здравната каса Нели Нешева в парламента.

Здравният Октопод Огнян Донев си призна, че продава медикаменти на почти три пъти по-ниски цени в съседна Турция, отколкото в България. Това стана вчера в предаването "Гореща точка" по ТV7, пише "Монитор".

Монополистът опита да се оправдае, че прилагал тази тактика, тъй като на турския пазар все още не познавали продуктите му и ниските цени са единственият му шанс да се наложи там.

В България обаче има изградена стройна организация от Донев, която стига до върховете на властта, стана ясно още от разследване на телевизията.

Негов доверен човек в правителството до вчера беше Павлова, в чийто ресор бяха цените на лекарствата, посочва всекидневникът.

В интервю за "Стандарт" експертът в областта на фармацевтичната политика Тони Веков казва:

"Политика на самия производител е в коя държава на какви цени да продава. Въпросът е, че в случая "Софарма" е взела решение да регистрира много ниски цени в Турция и Сърбия и съответно да реализира много голяма печалба там.

И това за чия сметка става? За сметка на високите цени в България. Буквално погледнато, ние плащаме евтините лекарства на турските граждани.

Аз не твърдя, че това е незаконно, но тук говорим вече за етиката на ценообразуването в нашата страна на този производител. Можем да кажем, че "Софарма" прави дъмпинг на цените в Турция и Сърбия. Тук става дума за три пъти по-ниски цени, не за 3 или 30 процента, те са 300 процента по-ниски.

Но аз не съм запознат със законодателството в Турция. Мога да ви кажа обаче, че в Русия същите тези лекарства на "Софарма" се продават до два пъти по-евтино."

Монополът в лекарствата е заплаха за пациентите, категорично заявява за "Телеграф" Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той призовава държавата да направи секторен анализ на цялото снабдяване с лекарства в страната.

Болниците, които чрез писма в понеделник се обявиха в защита на подалата оставка шефка на здравната каса Нешева, дни по-рано са се сдобили със значително по-големи бюджети за 2012 г., твърди "Труд".

Това показват "прогнозните стойности за дейността на лечебните заведения за т.г.", изготвени от регионалните здравни каси. Тези увеличени бюджети са били разгледани и подписани от Нешева, става ясно от документите, с които вестникът разполага.

Темата на "Труд" констатира, че основните горива са поскъпнали двойно, че и отгоре, през последните 10 години. В началото на 2003 г. литър бензин А95 е струвал 1,30 лв., в момента горивото се продава за 2,56 лв., т.е. най-масовият бензин е увеличил стойността си с 97 на сто.

При дизела скокът е с внушителните 125 процента - от 1,20 лв. на 2,71 лева. В същото време за последните 10 години в България се е акумулирала инфлация от 62 процента.

Което показва, че ръстът на цените на горивата изпреварва поскъпването на живота.

Стотици транспортни фирми фалират заради по-скъпо гориво, алармира под глава "Класа". Едно от основните изисквания за вписване в регистъра на съответния превозвач е стабилно финансово състояние.

В тази връзка Койчо Русев, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ), уточнява: "Очаквам тази година фирмите, които няма да получат лиценз заради непокриването на това изискване, да бъдат между 100 и 600."

Ново увеличение на цените на автобусните билети с 5-8 процента се очаква до дни, допълва по темата "Преса".

Правителството може да преговаря с "ЛУКойл" за цените на петрола, коментира пред "Класа" Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморската петролна и газова асоциация.

От 27 февруари "БДЖ-пътнически превози" спира още 20 влака, анонсира на първа страница "24 часа". Очаква се днес да кажат по кои линии няма да се движат. Причината е, че няма локомотиви и вагони, с които да композират влакове.

Около 21 000 столични домакинства ще платят над 300 лв. януарски сметки за парно, посочва на първа страница "Новинар".

Сметките на други 260 000 абонати на "Топлофикация-София" са до 150 лева, а останалите 119 00 столичани ще трябва да извадят между 150 и 300 лева.

Според водещото заглавие на "Монитор" парното ще ни излиза по-евтино, ако плащаме редовно. Шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев предлага тънки сметки за коректните клиенти на "Топлофикация-София".

Според него топлофикациите в страната трябва сами да започнат да отчитат топлинната енергия, а на клиентите, които редовно си плащат сметките, да намаляват цената на парното.

Данъчните в Кърджали разпродават коли и къщи на българи, работили в чужбина, без да са плащали там данъци и осигуровки, извежда под глава "Труд".

Пет молби за принудително събиране на публични вземания са пристигнали в агенцията за приходите в родопския град. Те са от Германия, Белгия, Великобритания и Гърция.

Данъчните в ЕС имат право да си търсят дълговете във всяка държава от съюза и както се вижда, не се колебаят да го направят.

Бедните домакинства се увеличили двойно, показва данни от последния доклад на Световната банка и Институт "Отворено общество" за благосъстоянието на домакинствата по време на рецесията през 2010 г. и периода на възстановяване, пише "Дума".

Едва 20 на сто от домакинствата в страната са имали спестявания през миналата година, допълва "Класа". В друга статия изданието уточнява, че безработицата сред младежите в България остава висока и вече гони 30 на сто.

Това става ясно от данните на НСИ за четвъртото тримесечие на миналата година. Според статистиката 72 900 души между 15 и 24 г. не са могли да си намерят работа.

"Сега" подчертава по темата: Частната инициатива е най-засегната от кризата на пазара на труда през последната година. Хората със собствен бизнес или изхранващи се с друга самостоятелна дейност са намалели с 10,2 процента (38 700 души) спрямо последното тримесечие на 2010 г., показват данните на НСИ за последното тримесечие на 2011 г.

Повече от 360 000 са безработните у нас, показва статистика на Агенцията по заетостта, оповестена от директорът на агенцията Камелия Лозанова в интервю за "Новинар".

Равнището на безработица през януари 2012 г. е 11,1 процента, с 0,7 процентни пункта по-високо спрямо декември 2011 г., сочат още данните. Лозанова съобщава още, че над 216 000 безработни лица през 2011 г. са намерили работа чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Работодателите обаче, под въздействието на кризата, са много предпазливи в разкриването на нови работни места и нарастването на свободните работни места в икономиката ще става бавно, категорична е Лозанова.

Пазарът на труда ще се стабилизира през тази година и за пръв път от началото на кризата в България ще се създадат толкова работни места, колкото в други фирми ще бъдат закрити. Това прогнозира за "Капитал Daily" главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

В Сърбия и България има признаци, че разрушителни наводнения ще причинят нови човешки жертви и щети на икономиката, съобщава "Монитор".

Язовирни стени и диги ще пострадат особено тежко, също части от Централна и Източна Европа, които бяха парализирани от снега, може да бъдат изправени пред нови разрушения и жертви от наводнения при топенето на снеговете в началото на пролетта, предупреди Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия.

"Катастрофа грози язовир "Бели Искър", алармира на първа страница "Дума". Цунами застрашава природа и хора по долината на р. Искър и Самоков, предупреждава председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването Ганчо Хитров.

Той подчертава, че ако не бъдат предприети спешни мерки за укрепяване на стената на язовира, има реална опасност за населението в района и за части от София. Според него при евентуално наводнение щяло да бъде засегнато населението от Железница до Бояна.

Под вода ще бъде летище София и две трети от Самоков, като само за 40 минути градът ще е под 1,5 м вода.

В интервю за "Класа" Симеон Симеонов, началник на Щаба на отбраната, заявява: "До момента никога армията не е изграждала язовири, които да стопанисва и да ползва. Нашето ползване е, за да може да тренират танкистите подводно кормуване, но това не е правено от много години."

По повод друг опасен язовир, край полигон "Ново село" министърът на отбраната Аню Ангелов заявява:

"Язовирът на този полигон е собственост на община Котел. Той захранва с вода свинекомплексите на село Мокрен. Това, че се намира в чертите на полигона, не означава, че МО е негов собственик... Въпреки това ние сме изпратили хора от поделението да наблюдават язовира и да сигнализират, за да се вземат мерки."

По думите на Ангелов МО не притежава никакви язовири. "Има водоеми, които са попаднали в границите на полигони. Такъв е и водоемът, който е на територията на полигона на Военния университет във Велико Търново", уточнява министърът.

В интервю за "24 часа" акад. Благовест Сендов коментира нивото на образованието в България. По думите му училището губи функцията си да възпитава.

"Общообразователното равнище на сегашните студентите пада, защото намаляват изискванията към тях", категоричен е Сендов. Според него университетското образование се третира като бизнес и това дава своето отражение.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 40 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 1 час

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 8 часа

Вдигат заплатите в армията