"Сега": Кризата не спря чиновниците да си раздадат 70 млн. лв.
"Сега": Кризата не спря чиновниците да си раздадат 70 млн. лв.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Необслужваните заеми на фирмите и домакинствата достигнаха 14% от обема на редовните кредити, сочат данни на БНБ, цитирани под глава от "Класа".

Статистиката показва, че през февруари лошите заеми са достигнали 4,730 млрд. лв., като размерът на редовните е 33,973 млрд. лв.

Месец по-рано проблемните заеми в системата на централната банка са били 4,471 млрд. лв. или с 259 млн. по-малко. За година обаче увеличението им е тройно - през февруари 2009 г. обемът им е бил едва 1,65 млрд. лв.

По оценки на експерти, когато размерът на необслужените кредити нарасне до 20%, те вече достигат критичната точка, в която трябва да се мисли за по-драматични изменения във финансовата система, отбелязва изданието.

Заплахата да загубят парите за официално облекло е накарала повечето министерства да си ги изплатят предсрочно, съобщава "Сега" под глава.

Финансовото министерство се надяваше да спести 70 млн. лв., като спре парите за официално облекло на 280 хил. служители в администрацията, уточнява изданието.

За държавни служители те са 300 лв. средно на година, а за чиновници на трудов договор - 250 лв., уточнява изданието.

Сред обсъжданите в Съвета за тристранно сътрудничество антикризисни мерки са частници да регистрират коли вместо КАТ, призовките също да се носят от частни съдебни изпълнители. Това пише "Телеграф" под глава.

Работодателите били изготвили дълъг списък с услуги, които държавата може да даде на частна концесия.

Евентуалното премахване на преференциалната ставка от 7% ДДС за туризма предвещава огромни загуби за бранша, пише "Пари" под водещо заглавие "Шок и ужас в туризма".

Вестник "Земя" предлага под глава като антикризисна мярка Народното събрание да излезе в икономическа ваканция - три месеца неплатен отпуск.

Така на хазната ще бъдат спестени около 5 млн. лв., защото според бюджета на Народното събрание през 2010 г. за заплати са предвидени 20 млн. лв., уточнява изданието.

За година в България изчезна град с население колкото Ловеч, съобщава "Труд".

С 42 841 души е намаляло населението на страната през м. г. по данни на НСИ към 31 декември 2009 г. В момента броят на хората у нас е 7 563 710.

Числото удивително съвпада с прогноза на НСИ отпреди 15 г.: през 1995 г. от института обявиха, че броят на българите ще намалее до 7,527 млн. до 2010 г., отбелязва изданието.

Причините са, че умиранията са повече от ражданията, и че желаещите да емигрират са много повече, от желаещите "заветния БГ европаспорт", което е трайна тенденция от 1990 г. насам.

За последно сме били 7,5 милиона преди 55 години - през 1955 г. - 7,537 млн.

Топим се със 117 души на ден, изчислява "Новинар".

Под водещо заглавие "БСП: Борисов да каже за парите на Цветелина" "Дума" цитира депутатите от Коалиция за България Антон Кутев и Кирил Добрев, че банкерката и приятелка на премиера - Цветелина Бориславова, притежава активи и средства за около един млрд. лв.

Самият Борисов бил декларирал като налични средства 120 хил. лв. Според справката на двамата депутати се оказва, че в периода, в който сегашният премиер е бил главен секретар на МВР, Бориславова е придобила основната си собственост от около 20 фирми, в това число и СИБанк.

От 2001 до 2005 г. бизнес дамата се е сдобила от Славчо Христов с 37% от СИБанк. "Тези 37 процента се равняват на около 300 млн. лв., което означава, че тя всеки ден е печелела по 200 хил. лв., обяснил Кутев, според когото Бориславова е "българската Пепеляшка".

"Монитор" и "Атака" цитират под глава вътрешния министър Цветан Цветанов, който каза пред Би Ти Ви, че високопоставен магистрат е едно от пипалата на Октопода и Наглите.

Цветанов отказа да разкрие името на човека, защото би нарушил закона за класифицираната информация, а разследването продължава и в момента.

По думите му въпросното лице продължава да е "много активна част от съдебната система".

Според "24 часа" часове след изявлението на министъра шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов бил разпознат от запознати като съпричастен на Октопода.

"Октоподи ли?! Ял съм в ресторант", коментира Пенгезов. Той заявява, че не е виждал Петров и другите от Октопода, не ги познава и не желае да ги познава.

30 хил. педофили дебнат в интернет, казва пред "Монитор" Явор Колев, началник-сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП.

Месец и половина след като поиска отговор от правителството дали замените на гори край курортите са нерегламентирана държавна помощ, ЕК започна подобна процедура и след сигнал на екозащитници за заменените земеделски земи по Черноморието, съобщава "Дневник" под глава.

Ако се докаже нарушение на европейското законодателство, обект на бъдещата санкция ще са само сделките, сключени след 1 януари 2007 г.

Във вторник главна дирекция "Конкуренция" на ЕК е изпратила писмо до земеделското ведомство, в което иска становище дали заменките на ниви в периода 2001-2009 г. по Черноморието са държавна помощ, съобщил министър Мирослав Найденов.

Става въпрос за над 36 хил. дка, които чрез разпоредителни сделки са станали собственост на частни лица и фирми.

Преписката в ЕК е заведена след жалба на неправителствени организации, подадена през февруари.

Хаити може да извлече ползи от трагедията, казва пред "Класа" Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Тя ще изпрати специалисти срещу трафика на културни ценности в столицата Порт-о-Пренс. Искаме чрез координацията на различните агенции и, разбира се, с помощта на двустранните донори да създадем там стабилна, надеждна обществена образователна система в дългосрочен план, казва тя.

Kувейтски инвеститори проявяват интерес към изграждането на автомагистрала "Черно море", пишат "Монитор" и "24 часа".

Това съобщил вчера в Кувейт премиерът Бойко Борисов след срещите си с емира шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ал Сабах и с кувейтския министър-председател Насър ал Сабах.

Борисов казал още, че след като завчера бе подписана спогодба за директни полети между София и Доха, вчера от кувейтска страна са поискали да има такава линия и между столицата Кувейт и София.

"Появи се една ревнивост у тях и искат довечера (снощи - бел.ред.) на среща с премиера да подпишем и за директни полети с Кувейт. Ще подпишем. Много голям интерес имат и към българското земеделие, което е екологично чисто, към това, че забранихме генномодифицираните продукти", казал българският премиер.

Няма да позволя някой да превърне НДК в поредния мол или нещо подобно, казва в интервю за "Труд" генералният директор на двореца Христо Друмев.

По думите му опити да се сложи ръка върху НДК са правени многократно, вкл. и да се откъсват части от комплекса. Дворецът обаче е с национална значимост и подобна идея не се реализира така лесно, отбелязва Друмев.

"В Националния съвет за тристранно сътрудничество присъства една личност с възможности, която отдавна има планове да приватизира НДК и поне два пъти това е ставало публично известно. Дали пък идеята не идва от там?", пита Друмев, без да уточнява.

Разгънатата площ само за централната сграда е над 120 хил. кв. метра, в центъра на София, където е най-скъпата зона и всеки метър незастроена площ струва най-вероятно поне 3-4 хиляди евро на кв.м., обяснява той.

"Христо Друмев: Дали Георги Илиев не бе убит заради апетити край НДК", е заглавие над материал в "24 часа".

Университетите ще станат търговски дружества според нов законопроект за университетите, съобщава "Стандарт".

Висше образование с бакалавърска степен ще може да се получава и за 3 години, съобщава "Труд" под глава. Според проекта младежите ще получават диплома по професионално направление.

След това имат право да учат още 2 г. за магистри по същата професия.

Сред най-големите промени е закриването на самостоятелните колежи. Те ще могат да съществуват само като част от структурата на вуз. Документът предвижда всички университети да бъдат акредитирани. Процедурата обаче ще трае до 6 месеца.

Неакредитираните вузове няма да имат право да приемат студенти. А тези, които продължат да издават дипломи не по закона, ще бъдат глобявани с по 1000 лв. за всеки неправомерно приет младеж.

Длъжността ректор ще може да се заема за не повече от 12 години.

"24 часа" излиза с водещо заглавие "Жалба и от Италия срещу футболиста бияч". Петя Вълчанова, която работи в Италия, се обадила в редакцията и разказала, че футболистът на ЦСКА Орлин Орлинов пребил и нея през септември.

Вчера Орлинов бе освободен от ареста, където бе заради жалбата на Катрин Вачева.

Шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов казва в отговор на въпрос на "Труд", че очаква финала по делото за "Октопода" за около Нова година.

"Дотогава трябва да изясним Петров бил ли е внедрен офицер или агент под прикритие, не е ли бил. Знаели ли са за тази му дейност офицерите, които би трябвало да са му държали каишката - образно казано, - или той е действал самосиндикално", отбелязва той.

Деянията на Наглите ще са на везните на Темида до лятото, отбелязва изданието.

Най-богатата партия в момента е ГЕРБ, а най-бедната - СДС, съобщава "Труд".

След изборите на 5 юли ГЕРБ получава държавна субсидия, равна на броя на бюлетините за ГЕРБ, умножен по 12 лв. Или общо за година - 20 143 692 лв. ГЕРБ е и най-пестеливата партия, според проверка на вестника - към януари 2010 г. тя разполага с 8 740 000 лв., НДСВ - с 5 007 000 лв., РЗС - 980 000 лв., БСП - 975 000 лв., ДСБ - 600 000 лв., СДС - 200 000 лв.

Вдигането на ДДС може да реши проблема с дефицита, казва пред "24 часа" икономистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов.

Според него, ако сме разумни, до 1-2 години ще влезем в еврозоната. По думите му няма опасност кризата в Гърция да зарази нашата банкова система, по-скоро това ще доведе до инвестиции на гръцки фирми и прехвърляне на спестявания към България.

"Убеден съм, че правителството ще намери вариант за справедливо поемане на тежестите от всички, но не поравно. Крайно време е и да възстановим значението на думата солидарност". Това казва в интервю за "Труд" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Длъжници сме на уязвимите групи от обществото - голяма част от пенсионерите, майките с деца, хората с увреждания, социално слабите, работещите с минимални доходи. Те не бива да поемат ударите от кризата поравно, заедно с другите. Така не е често", отбелязва той.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 45 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"