"Сега": Кризата не спря чиновниците да си раздадат 70 млн. лв.
"Сега": Кризата не спря чиновниците да си раздадат 70 млн. лв.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Необслужваните заеми на фирмите и домакинствата достигнаха 14% от обема на редовните кредити, сочат данни на БНБ, цитирани под глава от "Класа".

Статистиката показва, че през февруари лошите заеми са достигнали 4,730 млрд. лв., като размерът на редовните е 33,973 млрд. лв.

Месец по-рано проблемните заеми в системата на централната банка са били 4,471 млрд. лв. или с 259 млн. по-малко. За година обаче увеличението им е тройно - през февруари 2009 г. обемът им е бил едва 1,65 млрд. лв.

По оценки на експерти, когато размерът на необслужените кредити нарасне до 20%, те вече достигат критичната точка, в която трябва да се мисли за по-драматични изменения във финансовата система, отбелязва изданието.

Заплахата да загубят парите за официално облекло е накарала повечето министерства да си ги изплатят предсрочно, съобщава "Сега" под глава.

Финансовото министерство се надяваше да спести 70 млн. лв., като спре парите за официално облекло на 280 хил. служители в администрацията, уточнява изданието.

За държавни служители те са 300 лв. средно на година, а за чиновници на трудов договор - 250 лв., уточнява изданието.

Сред обсъжданите в Съвета за тристранно сътрудничество антикризисни мерки са частници да регистрират коли вместо КАТ, призовките също да се носят от частни съдебни изпълнители. Това пише "Телеграф" под глава.

Работодателите били изготвили дълъг списък с услуги, които държавата може да даде на частна концесия.

Евентуалното премахване на преференциалната ставка от 7% ДДС за туризма предвещава огромни загуби за бранша, пише "Пари" под водещо заглавие "Шок и ужас в туризма".

Вестник "Земя" предлага под глава като антикризисна мярка Народното събрание да излезе в икономическа ваканция - три месеца неплатен отпуск.

Така на хазната ще бъдат спестени около 5 млн. лв., защото според бюджета на Народното събрание през 2010 г. за заплати са предвидени 20 млн. лв., уточнява изданието.

За година в България изчезна град с население колкото Ловеч, съобщава "Труд".

С 42 841 души е намаляло населението на страната през м. г. по данни на НСИ към 31 декември 2009 г. В момента броят на хората у нас е 7 563 710.

Числото удивително съвпада с прогноза на НСИ отпреди 15 г.: през 1995 г. от института обявиха, че броят на българите ще намалее до 7,527 млн. до 2010 г., отбелязва изданието.

Причините са, че умиранията са повече от ражданията, и че желаещите да емигрират са много повече, от желаещите "заветния БГ европаспорт", което е трайна тенденция от 1990 г. насам.

За последно сме били 7,5 милиона преди 55 години - през 1955 г. - 7,537 млн.

Топим се със 117 души на ден, изчислява "Новинар".

Под водещо заглавие "БСП: Борисов да каже за парите на Цветелина" "Дума" цитира депутатите от Коалиция за България Антон Кутев и Кирил Добрев, че банкерката и приятелка на премиера - Цветелина Бориславова, притежава активи и средства за около един млрд. лв.

Самият Борисов бил декларирал като налични средства 120 хил. лв. Според справката на двамата депутати се оказва, че в периода, в който сегашният премиер е бил главен секретар на МВР, Бориславова е придобила основната си собственост от около 20 фирми, в това число и СИБанк.

От 2001 до 2005 г. бизнес дамата се е сдобила от Славчо Христов с 37% от СИБанк. "Тези 37 процента се равняват на около 300 млн. лв., което означава, че тя всеки ден е печелела по 200 хил. лв., обяснил Кутев, според когото Бориславова е "българската Пепеляшка".

"Монитор" и "Атака" цитират под глава вътрешния министър Цветан Цветанов, който каза пред Би Ти Ви, че високопоставен магистрат е едно от пипалата на Октопода и Наглите.

Цветанов отказа да разкрие името на човека, защото би нарушил закона за класифицираната информация, а разследването продължава и в момента.

По думите му въпросното лице продължава да е "много активна част от съдебната система".

Според "24 часа" часове след изявлението на министъра шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов бил разпознат от запознати като съпричастен на Октопода.

"Октоподи ли?! Ял съм в ресторант", коментира Пенгезов. Той заявява, че не е виждал Петров и другите от Октопода, не ги познава и не желае да ги познава.

30 хил. педофили дебнат в интернет, казва пред "Монитор" Явор Колев, началник-сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП.

Месец и половина след като поиска отговор от правителството дали замените на гори край курортите са нерегламентирана държавна помощ, ЕК започна подобна процедура и след сигнал на екозащитници за заменените земеделски земи по Черноморието, съобщава "Дневник" под глава.

Ако се докаже нарушение на европейското законодателство, обект на бъдещата санкция ще са само сделките, сключени след 1 януари 2007 г.

Във вторник главна дирекция "Конкуренция" на ЕК е изпратила писмо до земеделското ведомство, в което иска становище дали заменките на ниви в периода 2001-2009 г. по Черноморието са държавна помощ, съобщил министър Мирослав Найденов.

Става въпрос за над 36 хил. дка, които чрез разпоредителни сделки са станали собственост на частни лица и фирми.

Преписката в ЕК е заведена след жалба на неправителствени организации, подадена през февруари.

Хаити може да извлече ползи от трагедията, казва пред "Класа" Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Тя ще изпрати специалисти срещу трафика на културни ценности в столицата Порт-о-Пренс. Искаме чрез координацията на различните агенции и, разбира се, с помощта на двустранните донори да създадем там стабилна, надеждна обществена образователна система в дългосрочен план, казва тя.

Kувейтски инвеститори проявяват интерес към изграждането на автомагистрала "Черно море", пишат "Монитор" и "24 часа".

Това съобщил вчера в Кувейт премиерът Бойко Борисов след срещите си с емира шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ал Сабах и с кувейтския министър-председател Насър ал Сабах.

Борисов казал още, че след като завчера бе подписана спогодба за директни полети между София и Доха, вчера от кувейтска страна са поискали да има такава линия и между столицата Кувейт и София.

"Появи се една ревнивост у тях и искат довечера (снощи - бел.ред.) на среща с премиера да подпишем и за директни полети с Кувейт. Ще подпишем. Много голям интерес имат и към българското земеделие, което е екологично чисто, към това, че забранихме генномодифицираните продукти", казал българският премиер.

Няма да позволя някой да превърне НДК в поредния мол или нещо подобно, казва в интервю за "Труд" генералният директор на двореца Христо Друмев.

По думите му опити да се сложи ръка върху НДК са правени многократно, вкл. и да се откъсват части от комплекса. Дворецът обаче е с национална значимост и подобна идея не се реализира така лесно, отбелязва Друмев.

"В Националния съвет за тристранно сътрудничество присъства една личност с възможности, която отдавна има планове да приватизира НДК и поне два пъти това е ставало публично известно. Дали пък идеята не идва от там?", пита Друмев, без да уточнява.

Разгънатата площ само за централната сграда е над 120 хил. кв. метра, в центъра на София, където е най-скъпата зона и всеки метър незастроена площ струва най-вероятно поне 3-4 хиляди евро на кв.м., обяснява той.

"Христо Друмев: Дали Георги Илиев не бе убит заради апетити край НДК", е заглавие над материал в "24 часа".

Университетите ще станат търговски дружества според нов законопроект за университетите, съобщава "Стандарт".

Висше образование с бакалавърска степен ще може да се получава и за 3 години, съобщава "Труд" под глава. Според проекта младежите ще получават диплома по професионално направление.

След това имат право да учат още 2 г. за магистри по същата професия.

Сред най-големите промени е закриването на самостоятелните колежи. Те ще могат да съществуват само като част от структурата на вуз. Документът предвижда всички университети да бъдат акредитирани. Процедурата обаче ще трае до 6 месеца.

Неакредитираните вузове няма да имат право да приемат студенти. А тези, които продължат да издават дипломи не по закона, ще бъдат глобявани с по 1000 лв. за всеки неправомерно приет младеж.

Длъжността ректор ще може да се заема за не повече от 12 години.

"24 часа" излиза с водещо заглавие "Жалба и от Италия срещу футболиста бияч". Петя Вълчанова, която работи в Италия, се обадила в редакцията и разказала, че футболистът на ЦСКА Орлин Орлинов пребил и нея през септември.

Вчера Орлинов бе освободен от ареста, където бе заради жалбата на Катрин Вачева.

Шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов казва в отговор на въпрос на "Труд", че очаква финала по делото за "Октопода" за около Нова година.

"Дотогава трябва да изясним Петров бил ли е внедрен офицер или агент под прикритие, не е ли бил. Знаели ли са за тази му дейност офицерите, които би трябвало да са му държали каишката - образно казано, - или той е действал самосиндикално", отбелязва той.

Деянията на Наглите ще са на везните на Темида до лятото, отбелязва изданието.

Най-богатата партия в момента е ГЕРБ, а най-бедната - СДС, съобщава "Труд".

След изборите на 5 юли ГЕРБ получава държавна субсидия, равна на броя на бюлетините за ГЕРБ, умножен по 12 лв. Или общо за година - 20 143 692 лв. ГЕРБ е и най-пестеливата партия, според проверка на вестника - към януари 2010 г. тя разполага с 8 740 000 лв., НДСВ - с 5 007 000 лв., РЗС - 980 000 лв., БСП - 975 000 лв., ДСБ - 600 000 лв., СДС - 200 000 лв.

Вдигането на ДДС може да реши проблема с дефицита, казва пред "24 часа" икономистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов.

Според него, ако сме разумни, до 1-2 години ще влезем в еврозоната. По думите му няма опасност кризата в Гърция да зарази нашата банкова система, по-скоро това ще доведе до инвестиции на гръцки фирми и прехвърляне на спестявания към България.

"Убеден съм, че правителството ще намери вариант за справедливо поемане на тежестите от всички, но не поравно. Крайно време е и да възстановим значението на думата солидарност". Това казва в интервю за "Труд" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Длъжници сме на уязвимите групи от обществото - голяма част от пенсионерите, майките с деца, хората с увреждания, социално слабите, работещите с минимални доходи. Те не бива да поемат ударите от кризата поравно, заедно с другите. Така не е често", отбелязва той.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Паулина отстрани Мартин в битка в „Игри на волята: България“

Паулина отстрани Мартин в битка в „Игри на волята: България“

Любопитно Преди 3 часа

Симеон ще се изправи за първи път срещу мъж в борба за Плажа на отшелника

Кирил Петков и Асен Василев

Кирил Петков и Асен Василев подкрепиха Радев за втори мандат

България Преди 5 часа

Имената на всички областни координатори и водачи на листи на „Продължаваме промяната“ ще станат ясни вероятно до седмица

Зелените в Германия: Ще спрем „Северен поток“ 2

Зелените в Германия: Ще спрем „Северен поток“ 2

Свят Преди 6 часа

Кандидатът за канцлер също направи изявление, че „не можете да се доверите“ на уверенията на Москва

САЩ няма да се намесват пряко в спора София-Скопие

САЩ няма да се намесват пряко в спора София-Скопие

Свят Преди 8 часа

Това не е въпрос, който САЩ директно ще решават

Това влошава качеството ни на живот

Това влошава качеството ни на живот

Любопитно Преди 9 часа

В анкетата, проведена от израелски учени, участват близо 12 хиляди възрастни в 40 страни

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган: Отношенията между Турция и САЩ са далеч от желаното ниво

Свят Преди 10 часа

Турският лидер обърна внимание на подкрепата, която "САЩ оказват на терористичните групировки в региона"

<p>Откриха ценна находка от световна величина край Дебелт (СНИМКИ)</p>

Откриха ценна находка от световна величина при разкопки на Русокастро (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Новооткритата находка е от световна величина

Снимката е илюстративна

Норвегия слага край на ограниченията, свързани с COVID-19

Теми в развитие Преди 11 часа

"Накратко: сега вече можем да живеем нормално", заяви министър-председателката Ерна Сулберг

<p>Разгадаха тайната на пирамида на маите в Ел Салвадор</p>

Учени разгадаха тайната на пирамида на маите в Ел Салвадор

Любопитно Преди 11 часа

Цивилизацията на маите процъфтява в Централна Америка в продължение на почти 3000 години

<p>Любимата секс поза за всяка зодия</p>

Любимата секс поза за всяка зодия

Любопитно Преди 11 часа

Съвети за по-добър и качествен интимен живот

Бойко Рашков

Бойко Рашков: Някой ни е заложил бомби с цените

България Преди 11 часа

Да се колебаят цените главно нагоре и да се каже: вижте колко е лошо служебното правителство

Кръвосмучещи прилепи

Кръвосмучещите прилепи поддържат мрежа от близки социални връзки

Любопитно Преди 12 часа

"Всеки прилеп поддържа собствена мрежа от близки социални връзки"

Ванина Недкова

„Реч на ръба“ в „Темата на NOVA“

България Преди 12 часа

За острите думи и равносметката в 46-ото Народно събрание – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Карлес Пучдемон

Карлес Пучдемон е арестуван на остров Сардиния

Свят Преди 12 часа

Пучдемон живее в изгнание в Белгия от 2017 г. след опита за отцепване на Каталуния

Мая Манолова

Мая Манолова поиска оставки в КЕВР и енергетиката

България Преди 13 часа

От "Изправи се.БГ" смятат, че влизането на МВР и ДАНС в енергийната борса, КЕВР и БЕХ е закъсняло