"Сега": Борисов като Адам, телевизиите като листо
"Сега": Борисов като Адам, телевизиите като листо   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
35

Борисов като Адам, телевизиите като листо, коментира "Сега".

Според автора големият въпрос е дали ако телевизиите отразяваха по-задълбочено "феномена" Бойко Борисов, той би бил все така привлекателен за българите.

Отговорност за пълното информиране на хората носят всички медии, не малко печатни, интернет, а и радиа крепят Бойковата кула да не падне. Той не е първият, чийто замък бе вдигнат с пясък, донесен от журналистите.

Телевизиите оформят общественото мнение и тънки моменти като продължителността, подредбата, монтажа на новините определят дали обществото е просто информирано, или в добавка - и моделирано.

Медиите пък помогнаха нито една от следизборните непопулярни мерки да не "изтече" предварително. Факт е и тоталната дискредитираност на конкурентните политически сили.

ГЕРБ облада Темида пред разсеяния Брюксел, коментира "Сега". Управляващите бяха толкова твърди в прокарването на магистратските кандидатури, че изобщо не ги интересуваха дори критиките на официален Брюксел.

Нещо, което със сигурно ще им се връща тъпкано. Лошото е, че и на цялото общество. Защото едни от най-тежките забележки в последния мониторингов доклад бяха именно заради липсата на прозрачност при назначенията на съдебната власт.

При избора на съдебните инспектори управляващите ясно показаха, че изобщо нямат никакво намерение да се съобразяват с мнението на неправителствения сектор или пък с предупрежденията на Еврокомисията.

Те избраха на практика без почти никакво обсъждане 10 членове на инспектората към Висшия съдебен съвет. Това, което дава смелост на вицепремиера Цветан Цветанов и на министър-председателя Бойко Борисов да си правят каквото искат, е ситуацията в ЕС.

И двамата разчитат на това, че забележките, които получават от Брюксел, са ритуални, но без последствия, тъй като България не е сред фундаменталните проблеми на съюза.

Палежите са опасна гавра с държавата, казва в интервю за "Стандарт" градският прокурор на София Николай Кокинов. Той посочва, че има три лица с повдигнати обвинения.

"По-скоро се тревожа, че палежите стават зловеща мода и гавра - първо, със собствеността на гражданите. Второ, се опъват нервите на колегите от полицията, които по обективни причини не могат да застанат до всяка кола и да сложат видеокамера на всеки паркинг.

Повторно апелирам към гражданска съвест. Ако хората забележат лице, което буди и най-малкото съмнение, веднага да сигнализират.

Определено има провокативност по отношение на държавността. След всяко задържано лице палежите продължават, което говори за една извратена, перверзна мода или за някаква друга по-лоша цел.

Дано да не се окаже, че е така. Така или иначе този проблем може да бъде решен само с участие на цялото общество. С гражданска нетърпимост", призовава Кокинов.

Политици от опозицията не изключват до края на годината ГЕРБ да предизвика предсрочни избори. Това показва анкета на "Труд" сред парламентарните партии.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев бе категоричен, че ако България започне да излиза от кризата през лятото, БСП биха опитали да предизвикат предсрочен вот.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не изключва предсрочни избори, защото ако бъдат редовни, ГЕРБ залага всичко на карта. Но след като Росен Плевнелиев встъпи в длъжност като президент, ГЕРБ няма да има страха от това, че служебният кабинет ще извади редица неудобни за правителството им неща.

Затова не е изключено да действат по този сценарий, разчитайки да повторят случилото се на последните избори - купуване на гласове, страх, фалшифициране на резултатите.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък заяви, че в ГЕРБ грешат, ако си мислят, че при предсрочни избори ще получат по-голямо мнозинство, отколкото имат в момента.

Заместник-шефът на ДСБ Радан Кънев добави, че стилът на Борисов е "да не довършва нещата докрай". Според заместник-председателят на "Атака" Десислав Чуколов в криза да се правят избори с цел тяснопартийно облагодетелстване е национално предателство.

Говорителят на ДПС Камен Костадинов каза само: "Ако е умен, Борисов ще предизвика предсрочни избори."

МЗ измисли абсурден начин за изхвърляне на старите лекарства, пише на първа страница "Сега". Напълно неработещ регламент за връщане на старите лекарства предлага здравното министерство.

Гражданите ще трябва да връщат в аптеките медикаментите с изтекъл срок на годност, предвижда проект на наредба на ведомството. Препаратите обаче ще може да се предават единствено в аптеките, от които са купени, като хората ще трябва да удостоверяват това пред фармацевта с платежния документ, с който преди време са купили препарата.

Подобно изискване масово ще откаже хората да спазват законовата наредба.

"Влизаме в годината на издръжливите", коментира в "Труд" икономистът Георги Ангелов. Той припомня, че хората очакват икономиката да произвежда повече благосъстояние и да увеличава работните места и доходите.

Необходими са дълбоки реформи, които да премахнат пречките пред развитието и да позволят привличане на повече инвестиции и постигане на високи темпове на икономически растеж.

От тази гледна точка 2012 г. предлага уникален потенциал - година без избори, в която правителството може да се съсредоточи върху реформите и да загърби популизма и политиканстването.

Началото беше поставено, започнаха реформите в железницата, в пенсионната система, в администрацията - това е добре, но е по-скоро пробна стъпка.

За правителството на ГЕРБ 2012-а ще бъде годината на истината - то само ще си определи съдбата, или като поеме по реформаторския път, или като поеме по отъпкания път на умората и залеза.

В банковата система има буфери за покриване на бъдещи проблемни кредити, уверява Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

В интервю за "Класа" той обяснява: "Банковата система разполага с два-три буфера, които стоят на разположение за покриване на бъдещи проблемни кредити.

На първо място е изключително високата капиталова адекватност. Нееднократно се повтори, че в Европа банките се стремят да достигнат 9 на сто, а у нас системата отчита 17%.

В същото време досега заделените провизии покриват проблемните експозиции, които вървят към загуба или продължаващо влошаване. Освен това имаме и продължаваща печалба в рамките на 600-700 млн. лв. и като продължава да се капитализира, създава още един буфер.

Високата ликвидност пък е израз на високото доверие в банковата система. След началото на кризата няма нито един случай банка да се е обърнала към регулаторния орган или към правителството с молба за подкрепа", посочва Ягодин.

Снизходителното отношение на правителството на Бойко Борисов към ТЕЦ-овете на Христо Ковачки ще коства на българите повече, отколкото се прогнозираше, отбелязва "Сега".

Стана ясно, че ТЕЦ "Брикел", която отдавна трябваше да е затворена като голям замърсител, е причината за новото искане на НЕК за поскъпване на тока.

Електрокомпанията поиска спешно увеличение на цената на тока от мрежата с високо напрежение с 4,5% заради задължението си да изкупува скъпия ток на "Брикел".

Ако ДКЕВР уважи искането, извънредното поскъпване ще предизвика вдигане на цените на тока по цялата верига до крайните потребители.

Хората, които напускат пазара на труда изобщо, са по-тежкият проблем, отколкото безработните. Това казва икономистът от "Индъстри Уоч" Георги Стоев, пише "Дума".

Той обясни, че статистиката ги отчита като доскоро заети, но в следващия момент те губят работата си и не се регистрират като безработни, тоест излизат от пазара на труда изцяло. Това е притеснителната тенденция.

Общият брой на загубените работни места от кризата досега (за 3 години - б.р.) е около 400 000. Нямаме данни, че тези работни места започват да се възстановяват, заяви Стоев.

По думите му неприятно е, че голяма част от хората, които по всички показатели са в трудоспособна възраст, изобщо не участват на пазара на труда.

Според Стоев над половината от българите между 55 и 65-годишна възраст не само нямат, но и не търсят работа. Най-показателното за страната пък било, че тези, които са над 65 години, изобщо не се занимават с икономическа активност. 

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 17 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 24 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 1 час

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет