"Сега": 600 хил. българи без достъп до личен лекар
"Сега": 600 хил. българи без достъп до личен лекар   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

Близо 600 000 българи нямат достъп до личен лекар, съобщава "Сега" на първа страница. Те живеят на места, където няма лични лекари, показва справка на Министерството на здравеопазването.

Общо незаетите лекарски практики у нас са 424, но броят на населените места без лекар е по-голям, тъй като част от практиките обхващат по няколко села.

Става дума за неатрактивни райони - слабо населени, планински и отдалечени. Най-много незаети практики има в област Кърджали - 51. Сериозен недостиг на лекари е регистриран и в областите Търговище и Силистра - по 27 незаети практики, Варна, Ловеч и Пловдив - по 26, Разград и Русе - по 25.

Липса на лични лекари няма единствено в София-град, Габрово и Враца. Няма яснота колко са личните лекари у нас. Според председателя на сдружението на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров, броят им намалява.

Статистиката на НЗОК сочи, че през 2010 г. договори са имали 3702-ма лични лекари и 240 групови практики, в които има двама и повече медици.

Според данните от здравната карта на МЗ общопрактикуващите с договор със здравната каса са 4676, а груповите практики - 54. В страната са нужни минимум 5354 джипита, пише в документа на здравното ведомство.

Темата на "24 часа" е със здравен акцент и коментира присъствието на пестициди и химикали в зеленчуците и плодовете, внасяни в страната ни.

До 5000 лв. ще е глобата за търговците, които не са обозначили върху етикета произхода на продаваните продукти. Завишените количества отрови поразяват черния дроб, докарват и рак.

Особено опасни са за малките деца и бременните жени. Чушките, ягодите и гроздето са най-замърсени.

Просветното министерство залага капан за матурите, информира "Сега". Директори и регионални комисии ще носят на хартия отговорност за нещо, в което вече не участват. Въпреки скандала с изтичането на темите по български език и литература преди година, министерството залага нови проблеми пред провеждането на матурите тази година.

Намерението на министър Сергей Игнатов тестовете за матурите да се съставят в деня на изпита чрез компютърно теглене на въпросите и да се изпращат по електронна поща на училищата е в противоречие с наредбата за организиране на изпитите.

Изданието уточнява, че в Турция питат Вежди Рашидов за часовете по майчин език. Хубави пътища до границата със съседката и изучаване на турски език в училищата са сред исканията, които турските изселници са отправили към министъра на културата.

Рашидов и финансовият министър Симеон Дянков, който вече отговаря за българите в чужбина след оставката на Божидар Димитров, бяха в Кърджали и южната ни съседка в последните дни. За по-малко от година това е втората среща на български министри с изселниците в Турция.

ГЕРБ може да си партнира с ДПС след изборите по места, пише "24 часа". Това става ясно от думите на шефа на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов.

Не изключваме партньорство с всички партии по проблеми на общините, обясни той и даде за пример Разград, където след предишния местен вот ГЕРБ получила рамо от ДПС за шеф на Общинския съвет.

На национално ниво ГЕРБ ще играе самостоятелно, но на местно ще дадат свобода на структурите за преценка за коалиции. "Създаването на щаба по никакъв начин не ограничава възможностите на всеки от членовете му да е кандидат за президент".

Така отговори Цветанов на въпрос на "24 часа" дали поставянето му начело на щаба означава, че няма той да е кандидатът.

Управляващите щели да вземат решението си през юни и да издигнат най-добрия. Уверен съм, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ, каза министърът.

България и Румъния ще бъдат изоставени в периферията на ЕС, но интригата е как и кога, задава въпрос в анализа си "Сега". Брюкселският сериал от доклади за България и Румъния се поизноси като всяка сапунена опера.

Но последните междинни доклади за двете страни освежиха интригата с очакването, че е назряло времето за нещо вълнуващо. Какво отличава осмия доклад от предишните? Той се връща към стилистиката на първите, които се радваха дори само на законодателни промени.

Следващите вече констатираха, че подобрените закони не се прилагат, което означава, че висшите среди все така се корумпират, а бандитите продължават да се радват на свободата си.

Но сега се забелязва и нов нюанс. Приветства се появата на средства, чрез които да се прилагат законите и да се постигнат резултати (ефективни присъди срещу големци).

В БТК са сключени договори за стотици милиони евро без разрешение на Управителния съвет, заявява в интервю за "Труд" транспортният министър Александър Цветков.

В отговор председателят на УС на БТК Пиер Мелинджър отговаря: "Г-н министър, ние сме частна фирма".

"Новинар" цитира "Росатом": България няма да плати нито лев за "Белене". Руската страна е изпълнила всички условия на българското правителство, поставени като задължителни за началото на проекта АЕЦ "Белене".

Изграждането на централата няма да струва нито лев на бюджета на България. Това се посочва в официално становище на "Росатом" относно изказвания на български политици за перспективите на строителството на АЕЦ "Белене", съобщават от Департамента по комуникации на компанията.

Наблюдаваме нов феномен в трудовите взаимоотношения - работниците нямат алтернатива, предпочитат да произвеждат продукция, без да получават заплати, за да запазят мястото си, коментира депутатът от "Коалиция за България" Драгомир Стойнев, в интервю за "Дума".

Мизерията се разраства, правителството не е способно да предложи конкретни мерки, дори и временни.

На първа страница "Пари" информира, че приходите от приватизацията са се оказали 30 пъти по-малко. Държавата се е опитала да продаде дела си в 11 дружества в централизиран публичен търг.

След края му се е оказало, че от очакваните 73 млн. лв. са получени едва 2,5 2 млн. лв.

Заради демографския срив, гимназистите оредяват с 6000, пише "Монитор". 200 паралелки са останали празни през миналата година. Причината е, че точно 14 години навършват родените през 1997 г., когато заради хиперинфлацията и ниските доходи повечето семейства не планираха деца.

Изданието алармира, че след като забраниха Васил Левски, сърби "изтриват" Паисий от Атон. Съседите методично заличават българските исторически следи в манастира Хилендар на Света гора.

Тривековното присъствие на български монаси и делото на Паисий Хилендарски биват постъпателно зачерквани от историята на Света гора.

Самата килия на Паисий е зазидана и превърната в склад за строителни материали.

Досието - част от нашата култура, е твърдението на анализа на "24 часа".

"Политиците отдавна развратиха МВР елита, позволиха кучето да стане вълк, а сега цъкат възмутено", е тезата на Росен Петров за подслушването, агентурата и нерадостния живот на полицая, самият той - възпитаник на школата в Симеоново.

"Системата от мотиви на хората в службите беше брутално убита. Това пък да си агент бе приравнено до най-ниското морално падение. Ако се чудите защо има толкова много технически СРС, ще ви отговоря - защото няма почти никаква агентура. Слушалките изместиха хората на терен.

В момента, за да станеш агент на МВР, ДАНС или външното разузнаване, трябва или сериозно да си загазил, или да си с психични отклонения. Твърде голяма е вероятността да си прочетеш името в някой списък в пресата или някой висш полицай случайно да те издаде."

В интервю за същото издание Искра Фидосова, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ, потвърждава, че никой в партията не е взел 4 млн. лв. подкуп: "Не мога да развявам банковите сметки на площадите, всичко съм декларирала".

Интервюто на "Труд" с директора на БОРКОР генерал Румен Миланов продължава темата за статута на специалните служби и необходимостта от обновяването и преструктурирането им. "Мисленето трябва да изпреварва белезниците при борбата с корупцията", е категоричен генералът. 

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 18 минути

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 24 минути

Габриела Пеева остава в ареста

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 1 час

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 1 час

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 1 час

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 1 час

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 2 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 2 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 2 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 2 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 3 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 3 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране