Руските медии за новите договори с "Газпром"
Източник: БГНЕС
3

Проектът "Южен поток" е съгласуван изцяло; има готовност да започне изграждането на бъдещия газопровод, съобщават руските медии днес.

Шефът на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милер и Михаил Андонов - изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, подписаха в София окончателното инвестиционно решение за проекта. Строежът ще започне на 7 декември, посочва печатът.

"Документът, подписан с ключовата за проекта България, е получен срещу съществена отстъпка в цената на руския газ за страната.

"Газпром" склони да даде на България една от най-ниските цени за изнасяното гориво в стремеж да спаси сроковете по проекта "Южен поток", обещани преди година на Владимир Путин", пише "Комерсант".

Оттогава обаче цената на газопровода нарасна на 16,6 млрд. евро, а с оглед необходимото за проекта разширяване на руската газоснабдителна система може да достигне 27 милиарда евро, твърди вестникът.

Проектът бързо поскъпва. Същевременно "Газпром" не крие, че всички оценки са предварителни, а окончателната стойност на тръбопровода ще стане ясна едва през 2013 г. Тогава приключват търговете с доставчици и изпълнители, уточнява "Комерсант".

"Без Австрия и Гърция проектът "Южен поток" пак е осъществим, но участието на България е много важно", пише електронният в. "Взгляд".

В краен случай би могло тръбопроводът да излезе на суша, заобикаляйки България - в Румъния, или да мине през територията на Турция и Гърция. Тези маршрути обаче са по-неизгодни в икономически план.

При създаване на газотранспортен възел в България оттам ще може доставките да се насочат по две направления наведнъж - на югозапад и на северозапад, което икономически е по-целесъобразно, обяснява изданието.

България от самото начало бе сред най-несговорчивите източноевропейски държави. Схващайки важната си роля за "Южен поток", тя реши да се възползва от това и да си издейства отстъпки от Русия - получи от "Газпром" най-голямата отстъпка в цената на газа сред европейските купувачи, "цели 20%".

България намекваше и за отстъпки в атомната сфера - настояваше да се намали обезщетението от 1 милиард евро, което поиска от нея Русия, загдето София се отказа от строежа на АЕЦ в Белене. Експерти не изключваха, че Русия ще трябва и тук да склони на компромис заради "Южен поток".

Засега обаче няма официални изявления по темата, посочва електронният вестник. Според изданието договорът с руската компания разрешава на България след 6 години да купува от нея по-малко газ, "нещо необичайно за традиционните газови договори".

При това "в скоро време България планира да добива газ самостоятелно и да се откаже изобщо от услугите на "Газпром".

Цената на руския газ за България от самото начало бе сред най-високите - над 500 долара за 1000 куб. метра. Затова на страната напълно обективно бе предоставена по-голяма отстъпка, отколкото на други купувачи, коментира руският експерт Виталий Крюков.

България плащаше 510 долара за кубик руски газ, а Германия - 450 долара, уточнява той, но изтъква, че в момента "Газпром" прави отстъпки и на други купувачи.

Полша например получи отстъпка от 12 до 16% според различни оценки - твърде близо до българската, а през Полша не минават никакви руски тръбопроводи, казва специалистът.

"България плаща за руския газ с 50 долара за кубик повече от Германия. Но цената на газа за крайния потребител в България е с 230 долара по-ниска, отколкото за крайния потребител в Германия.

Толкова е крива системата за доставка на газ до крайния потребител в Западна Европа, там има цял куп свои посредници", отбелязва ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

Освен "безпрецедентните отстъпки за газа", България ще получава според новия десетгодишен договор с "Газпром" близо 2,9 милиарда куб. м газ директно, без посредници, пише "РБК дейли", като се позовава на българския премиер Бойко Борисов.

"Запазихме в документа принципа за изграждане на дългосрочни договори, обвързани с петролната продукция и с ангажимент "вземай или плащай" - принцип, дал възможност да се разшири потреблението на газ в България", казва Александър Медведев - заместник-председател на УС на "Газпром", цитиран от всекидневника.

Предвижда се доставките по новата тръба да започнат в края на 2015 г.; планираният капацитет на проекта е 63 милиарда куб. метра годишно.

Анализатори обаче изразяват опасения, че заради лошия пазар в Европа "Газпром" не ще може да натовари всичките си нови и стари мощности, работещи за износ.

Според експерта Валерий Нестеров общият им капацитет ще е над 350 милиарда куб. метра годишно, а днес монополът изнася едва 150 милиарда, се посочва в материала.

Общите разходи на "Газпром" - без партньорските инвестиции, за нови газопроводи, включително "Южен поток", ще надхвърлят 35 милиарда евро - гигантски капиталовложения, които ще донесат щети, а не печалби, предупреждава анализаторът Михаил Корчемкин.

Именно проектът "Южен поток" може да предизвика според него фалит на "Газпром" - "като в Библията, да стане последната сламка, счупила гърба на камилата".

При все това "Южен поток" "със сигурност ще позволи на Русия да диверсифицира маршрутите за доставка на газ.

Най-малкото да намалим плащанията за транзит и да направим Украйна по-сговорчива, когато преговаряме да купим от нея дял в газотранспортната й система", прогнозира финансовият консултант Николай Подлевских, говорил пред "Ведомости".

След построяването на "Южен поток" обаче за Русия обаче ще е "просто нереално да натовари всички тръбопроводни системи, водещи към Европа. Не се очертава тръбите да бъдат натоварени напълно дори в обозрима перспектива", предупреждава руският експерт.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Свят Преди 8 минути

Повече за мистерията около паметника четете в следващите редове

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 31 минути

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 1 час

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 1 час

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 1 час

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 2 часа

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 2 часа

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 2 часа

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 2 часа

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 9 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 10 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 11 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 11 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 11 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 12 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради