"Пари": Кабинетът най-после ще затегне коланите
"Пари": Кабинетът най-после ще затегне коланите   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Постановлението на правителството за ограничаване на разходите в бюджетните предприятия през 2009 г. е сред акцентите в пресата.

Кабинетът най-после ще затегне коланите, коментира "Пари". Разходите за гориво на служебните автомобили в държавната администрация ще бъдат намалени с 50 на сто, пише "Труд".

В мерките е включено и намаление с 15 на сто на заплатите на министър-председателя, неговите заместници, шефовете на агенции, министрите и членовете на политическите кабинети. Мерките включват "замразяване" на заплати и спиране на изплащането на възнаграждения и получени от икономии средства.

Предприятията изчерпаха своите възможности да правят разходи, без да имат постъпления и от началото на следващия месец ще има масови съкращения, казва пред "Класа" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той обяснил, че помощта за фирмите, които задържат персонала си на намалено работно време, е в рамките максимум на 6 месеца и за много компании приключва до началото на второто шестмесечие на годината.

Който се кани да управлява, трябва да е наясно кое е възможно, казва пред "Новинар" социалният министър Емилия Масларова. Според нея не може да се решават икономическите проблеми чрез осигурителната система.

Кризата удари и антикризисните мерки на кабинета, пише в "Сега" Георги Ангелов от "Отворено общество". У нас е засегната реалната икономика, посочва той.

Според него правителството е сгрешило, копирайки идеи от страни с висок кредитен рейтинг.

Кризата отложи, а не прекрати продажбата на БФБ, казва пред "Класа" Андрей Пръмов от Съвета на директорите на борсата. 

Преговаряме за директни доставки от "Газпром", казва в интервю в "Монитор" изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева.

Кризата по никакъв начин не се е отразила върху "Южен поток" и няма да се отрази - няма проблеми с финансирането на проекта Южен поток", казва в интервю за "Труд" шефът на "Газпром" Алексей Милер.

"Проектът ще влезе в строя в края на 2015 г. По молба на нашите партньори от Европа, по молба на нашите купувачи ние преразгледахме възможността за увеличаване на проектната мощност на газопровода.

63 млрд. куб. метра за година е числото, което към днешния ден е определено за проектната мощност на този газопровод", добавя той. По думите му този проект и тези обеми не са конкурент на който и да било друг проект.

"ЕС: имате 70 идеални плажа и 6 мръсни" извежда в заглавие "24 часа". Европейската комисия съобщи, че водата в преобладаващата част от Българското Черноморие отговаря на най-високите изисквания с изключение на 6 особено посещавани плажа, пише "Труд".

ЕК обяви доклад за качеството на водите за къпане в 27-те страни на ЕС за 2008 г. На минималните изисквания в ЕС за чистота не отговаря водата на Офицерския и Южния плаж във Варна, в залива на къмпинг "Арапя" на юг от Царево, плажът НДК в Равда, къмпинг "Златна рибка" до Созопол и Южният плаж на с. Черноморец.

Собственикът на "Хелена ризорт" Младен Мутафчийски обвинява пред "24 часа" министъра на икономиката Петър Димитров, че ще сменя съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД, защото не дава без пари инфраструктурата.

Интервюто е под заглавие "Мутафчийски: Министър предизборно дарява държавни имоти".

Белоградчишките скали са събрали над 6,3 млн. гласа в кампанията за новите седем чудеса на света и в момента са на трета позиция в класацията, съобщава "Дума" под глава. Остават 20 дни до края на настоящия етап.

"Не се съмнявате, че ще говорим и с този, и с онзи, и с третия и четвъртия, нали? Точно както и Борисов ще говори с всички, колкото и да се кълне, че няма. Защото няма къде да отиде. Ако е сериозен политик и мисли за държавата си, трябва да говори", казва председателят на Градската организация на БСП в столицата Румен Овчаров в интервю за "24 часа".

"Ситуацията е такава, че трябва да се говори. И който го направи най-своевременно, ще спечели теста за зрял и успяващ политик", посочва той.

По думите му България за първи път е в ситуация, когато следизборната коалиция ще се реши преди изборите, даже преди започването на кампанията. Който не го е разбрал днес, утре вече ще е закъснял, добавя той. 

Подреждането на кандидатдепутатските листа на БСП в предизвика бунтове и оставки, пише "Сега".

Общинският лидер на партията в Гоце Делчев Тодор Радулов протестирал, че социалисти, предложени на задни места, са поставени неизвестно защо много напред.

Евгения Живкова, която се отказа от участие във вота, обявила, че излиза от политиката. Шефът на НИМ Божидар Димитров напуснал БСП в края на драматичния пленум в сряда вечер заради "съюза на БСП с ДПС, който изглежда се превръща в трайна братска дружба".

Димитров повежда пропорционалната листа на ГЕРБ в Бургас, където е и мажоритарен кандидат, добавя "Сега".

"Стандарт" публикува интервю с него под заглавие "Готвят преврат на Станишев".

ГЕРБ и Синята коалиция не се разбраха за общи мажоритарни кандидати, съобщават изданията. "ГЕРБ поряза сините", са идентичните заглавия на "24 часа" и "Труд".

Според "Труд" лидерът на ДСБ Иван Костов, който е начело на 23-ти МИР в столицата, вероятно ще е и мажоритарен там, а водач в Бургас ще бъде Вълчо Чолаков, във Варна - Димитър Камбуров, в Пловдив-област - Йордан Бакалов, в Русе - Иво Цанев, в 25 МИР София - Екатерина Михайлова, в Стара Загора - Иван Иванов, в Хасково - Евгени Чачев.

Съгласие да са мажоритарни кандидати на десницата са дали Кирил Маричков, фронтменът на "Щурците", Йордан Христосков, бивш шеф на НОИ, Юлияна Николова, шеф на Европейския институт, пише "Труд".

"Асът на царя" е заглавието, под което "Труд" разказва за капитана на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов, който ще води листата на НДСВ в 23-ти МИР в столицата. Според публикацията той се готви за министър на спорта.

Според "Монитор", тъй като бил недоволен от изборните резултати, лидерът на "Атака" Волен Сидеров предприел операция "Прочистване".

Не сме преливали вот към други партии - всеки неудачник с нас се оправдава, казва пред "24 часа" заместник-председателят на ДПС Касим Дал.

Резултатите от евровота очертаха двата лагера в предстоящата битка: левицата (БСП и ДПС), десницата (ГЕРБ) и неуспешно гравитиращата около него коалиция на Костов, и центъра (НДСВ и ЛИДЕР), пише Валерия Велева в "Труд".

Според нея "Атака" и РЗС са формациите, от които всеки ще бяга. Всички партии са издълбали пропаст между народ и елит, всички генерират недоверие, дори когато предлагат смислени неща, посочва тя. 

Нито една кампания не успя да стигне до младите, твърди пред "Сега" пиар специалистът Нидал Алгафари. Заглавието над интервюто с него е "Комично е премиерът да обяснява в последния момент колко е успешен".

Правителството забрани на ученици и учители да влизат в час с мобилни телефони чрез новия правилник за прилагане на просветния закон, съобщават "Труд" и "Земя".

"Често на съвещания с директори техните телефони звънят доста шумно някои с фолкмелодии. Представете си каква е практиката в техните училища", е цитиран да казва просветният министър Даниел Вълчев.

По три дни на учебна година ваканция ще могат да отпускат кметовете и родителите, пише "24 часа" под глава.

Маскирани агенти от ДАНС заловили шефа на "Авто инженеринг" Росен Маринов с подкуп от 100 000 лв., съобщават изданията.

Според "Монитор" и "Стандарт", които излизат с водещо заглавие "Чиновник отказа 100 бона подкуп", парите били за подкуп на шефа на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров.

Предлагаме национален пакт за нулева толерантност към корупцията, който да обедини енергията на страната в борбата с нея като обща национална цел, казва пред "24 часа" Доминик дьо Вилпен от Международния съветнически борд на България, който преди 6 месеца назначи премиерът Сергей Станишев.

Ще е полезно да се създаде специализирана и независима агенция със задача единствено превенцията и санкционирането на всеки вид корупция, посочва той. По думите му, за да се прекратят злоупотребите с еврофондовете се предлага децентрализация.

Европа наказа хроничните дефекти в българските избори, пише "Сега" под глава. Европейския съд за правата на човека санкционирал България, защото променя в последния момент избирателния си закон и защото не дава възможност на засегнати от изборни нарушения лица пряко да поискат защита, а ги препраща към други институции, които да отнесат жалбите им до Конституционния съд.

Решението е по дело, заведено срещу България от Венцеслав Димитров в съда в Страсбург. Той се жалва, че през 2001 г. след проверка за агентурно минало незаконно е бил изваден от депутатските листи на НДСВ.

Държавата ще плати 3000 евро на Венцеслав Димитров и 2500 евро на Борис Георгиев за съдебни разноски, който има подобна жалба.

Общо 8 апартамента, вили, къщи и парцели на бившия шеф на Дирекция "Усвояване на европейските фондове" от Пътния фонд Любомир Лилов са запорирани от комисията "Кушлев", съобщава "24 часа".

Арх. Георги Янев, уличил в корупция Лилов и колегата му Иван Владимиров, може да се озове под меча на Темида, пише "Труд".

След сигнала на Янев до полицията през януари м.г., в момент на получаване на 25 хил. белязани лева двамата бяха арестувани. Те му поискали рушвета, за да одобрят негов проект. Година по-късно Лилов получи условна присъда, а колегата му беше пратен за 5 години зад решетките, които по-късно бяха намалени на 4.

Апелативните магистрати записали в мотивите си, че архитект Янев също трябвало да бъде привлечен като обвиняем, защото дал подкупа.

"Не стига че съм помогнал на правораздавателната ни система, а сега искат да ме съдят!", избухнал  архитектът.

Още на 24 февруари архитектът внесъл молба в апелативния съд да му бъдат върнати неговите банкноти, но до момента не е получил отговор.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 1 час

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 1 час

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 1 час

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 1 час

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 1 час

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са на крак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 2 часа

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 2 часа

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 2 часа

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 2 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 2 часа

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 3 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 3 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 3 часа

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 3 часа

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 3 часа

Това предупреждава командир на НАТО