О. Минчев: 1000 семейства управляват България
Източник: netinfo
13
Он нян Минчев, политолог и шеф на Института за регионални и международни изследвания, казва пред "168 часа": "Олигархичен кръг от 1000 семейства управлява България. От 2001 насам съществува система на управляема олигархична квази демокрация, при която се сменят два полуцикъла - и двата в полза на тези олигархични 1000 семейства", уточнява Минчев.

"Икономиката е пред шок от ударното поскъпване на горивата", е водещото заглавие на "Сега". Шоковите цени ще доведат до поскъпване на превозите, услугите, храните. Експерти прогнозират, че съвсем скоро ще бъде премината психологическата граница от 3 лв. за литър дизел.

Най-пряко са засегнати превозвачите, а с тях и всички, които ползват услугите им. Повишение на цените очакват и от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите - Мариана Кукушева - заяви, че вече е настъпила видима паника сред колегите й заради нарасналите разходи.

Под медиен натиск от "ЛУКойл България" вчера представиха подробна информация за динамиката в цените на горивата и за факторите, от които зависят те. Според компанията високите цени в момента се дължат на два основни фактора - поскъпването на горивата на международния пазар и високия курс на долара, а при дизела - и повишаването на акцизната ставка и задължението за смесване с биосъставка.

"Дума" се подиграва с политическата реалност с метафорично заглавие: "Калинки-малинки и други подобни". В средата на 2009 г. се появи нова разновидност на тези животинки - политическата калинка, която по нрав и поведение надмина всичките си известни посестрими.

Първа е гербаджийската "калинка", с която се сложи началото на поредица странни назначения, тя се казваше Румяна Желева. Най-автентичната "калинка" на ГЕРБ бе 28-годишната Калина Илиева, ръководеща фонд "Земеделие".

Докато първата "калинка" бе само нахална и некадърна, другата в допълнение притежаваше престъпен ум и изобретателност. През април 2010-а на управленския небосклон триумфално се появи следващата "калинка" - министърката на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова. Голяма фирма - бедно съдържание.

Сега наред са - шефът на борда на директорите в "Напоителни системи" Георги Харизанов, шефката на НЗОК Нели Нешева, изп. директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, за която има съмнения, че давала добри цени на лекарствата, производство на "Софарма", където преди е работила.

160 университета и училища от България, Европа и САЩ се представят на изложение в "Шератън", информира "24 часа". Това е ХV международен образователен форум "Български и световни училища и университети". Участието на голяма част от българските висши училища се финансира от "Меридиан 22".

Друга новина, свързана с предстоящи промени в областта на образованието, е предложението на депутати от ГЕРБ да няма оценки по физическо възпитание и пеене.

"Атака" твърди, че: "Държавата спонсорира турски частни училища". 10 млн. лв. годишно се предвиждат по проектозакона за предучилищното и училищното образование - къде ще отидат те никой не знае. Екип на вестника е посетил едно от 165-те частни училища - основно училище "Дружба", намиращо се в "Обеля" 2, което е собственост на "Българо-турска демократична фондация".

Тук, извън таксите, държавата ще подпомага допълнително издръжката на школото, а сред колегията на училището има учители, които не знаят български.

"Така завършват пропагандните акции. Маргините - окончателно оправдани по обвинението, че са поръчали убийства", коментира "Капитал Daily". Приключи една съдебна сага, чийто финал прозорливите предсказаха по старта й.

Началото й бе "свирено" в драматичните за МВР и за тогавашния министър Румен Петков дни веднага след покушението над банкера Емил Кюлев през 2005 г. Делото срещу Маргините е илюстрация на феномена на българския преход - като хранилка за кампанийната и безплодна борба с престъпността.

През всичките години МВР, независимо от политическия си цвят, си затваряше очите пред действията на трибуквените групировки - когато те бяха видими и доказуеми, но пък босовете им бяха дежурни обвиняеми - за престъпления, пред които и полицията, и прокуратурата неизменно се оказваха безсилни да докажат.

Никой не изневери на отработената традиция на барабанна пропаганда на успехите. ГЕРБ дори я обогати с фамозните имена на полицейските си акции, внасяйки весело оживление сред публиката - като вид компенсация за изгубените илюзии за справедливост.

Кралят на зулусите може да посети София през май, съобщават от Министерството на културата. Н. Пр. Гудуил Зуелитини е поканен като почетен гост на честванията по случай отбелязването на 20-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Република Южна Африка, пише "Труд".

Министърът на културата Вежди Рашидов и г-жа Шийла Камерър, посланик на РЮА в София, са обсъдили подтготовката на Дни на южноафриканската култура у нас от 7 до 11 май. Очаква се в програмата да бъдат включени изложба на южноафриканско изкуство и спектакъл на група зулуски танцьори.


Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности