"Новинар": Затвор за вот с чужда карта
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

С еднакво водещо заглавие: "Затвор за вот с чужда карта", "Дума" и "Новинар" отбелязват, че 84 депутати гласували на първо четене промяна в НК по предложение на лидера на РЗС Яне Янев, според която депутатите и общинските съветници, които гласуват с чужди карти, ще лежат в затвора 3 години, а за повторно нарушение - до 6 години.

От ГЕРБ обявили по-късно, че няма да подкрепят текста при второто четене.

Гласували обаче, защото "приемат философията на законопроекта зазавишаване на санкциите за редица престъпления". Отвличането ще се наказва с доживотен затвор, решили 92-ма от депутатите с промените в НК.

Да се създаде звено от 3 до 7 висши магистрати, което да следи целия изборен процес - от насрочването на гласуването до окончателното обявяване на резултатите и предаването на книжата.

Идеята, лансирана от Фидосова, е цитирана от "Дневник". Тя ще я постави при обсъждането в събота на изменения в избирателните закони, на което ГЕРБ поканиха другите парламентарни сили, неправителствения сектор и експерти.

Всички издания цитират президента Георги Първанов, който помолен да коментира предложението за референдум за новините на турски език по БНТ, каза, че подозрението му е, че е скроен голям капан за министър-председателя.

Според главата на "Атака" обаче Мая Вапцарова и Маргарита Пешева от СЕМ отбелязали на среща с ПГ на "Атака", че "националните телевизии в Европа не излъчват новини на турски език по първите си канали".

Вестникът цитира и Волен Сидеров, че провеждането на референдум е победа на българската демокрация.

Кучето е заровено другаде: в умишления, зловреден и дори взривоопасен сценарий по политическото реанимиране на скачените съдове ДПС и "Атака", пише Любослава Русева в "Дневник" под заглавие "Полет над кукувиче гнездо с часовников механизъм".

Референдум за новините на турски език? Мили хора, с вас откровено се гаврят, пише Валерий Найденов в "24 часа".

Според него държавата е била длъжна да направи референдум за конституцията, за избирателната система, за присъединяването към ЕС и НАТО, за Бургас - Александруполис.

Подигравка с хората е обаче според него да се задейства цялата всенародна машина заради едни новини на турски, което може "да запали чергата на България".

Всеки средно интелигентен човек трябва да разбере, че българските новини на турски не разединяват нацията, а я обединяват , отбелязва той.

"У нас има доста хора, които почти не владеят български. Защо да не могат поне за 15 минути на ден да се информират от националната ни телевизия? Това е единственото, което ги приобщава към националните ни дела", смята авторът.

Лекарствата, които НЗОК плаща, може да намалеят с 15 на сто, гласят промени в Наредба 34 на здравното министерство, съобщава "Телеграф".

Промените са по идея на позитивната комисия, която определя кои лекарства ще плаща касата, и не са разглеждани от МЗ, се уточнява в материала. Причината е, че не достигат 7 млн. лв.

Според "Стандарт" полицаи са задържали "ятак" на т. нар. Банда на Крокодилите - издирван бандит, известен като Сашо Грозния. С неговия опел с полицейски буркан бил подмамен турския гражданин Мустафа Гюмюш на магистрала "Тракия".

Всички издания ("Телеграф" и "Стандарт" - под глава), съобщават, че е арестуван граничният полицай, който е регистрирал фиктивното напускане на страната и така е осигурил алиби на Евгени Милев-Гейзо, когото МВР издирва по подозрение в тежки престъпления.

В ГЕРБ обсъждат мярка за повишаване на събираемостта от написаните актове и фишове, според която КАТ да прави отстъпка до 50 процента от наложената за нарушение на пътните правила глоба, ако провинилият се шофьор плати сумата първата седмица.

За намерението на депутатите от партията да внесат поправката в Закона за движение по пътищата между първото и второто четене на измененията му съобщава "Монитор".

Заради налагането на мораториум върху изграждането на централи, използващи възобновяеми енергийни източници, страната ни ще загуби 1 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, съобщава "Класа".

Позовава се на председателя на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. По думите му това ще бъдат загубите за следващите пет години, защото инвеститорите ще се отдръпнат.

България ще загуби и още 300-400 млн. евро заради непроизвеждането на допълнителни стоки и услуги, свързани с проектите, алармирал Газдов.

Според него самото обявяване на предложението за мораториум върху строежа на скоро започнали или нови вятърни и слънчеви паркове е накарало банките да престанат да финансират проекти, които се изпълняват.

Идеята бе лансирана миналата седмица от министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на енергетиката Трайчо Трайков.

Според Караджова със спирането на проектите страната ни няма да рискува нова наказателна процедура заради екологията. По този начин ще се спре и хаотичното строителство на ВЕИ мощности, аргументират се от правителството.

Морските курорти, листвани на БФБ се разминаха със зловещите прогнози за срив в продажбите и тотален отлив на туристи, показало проучване на "Пари".

Повишената печалба на по-големите туристическите дружества обаче идва от продажба на активи, отбелязва изданието.

Кризата не спира китайски фирми да инвестират в България, казва пред "Монитор" посланикът на Китай у нас Джан Вансюе. Той отбелязва също, че Пекин работи активно за справяне с климатичните проблеми.

Планираме шахматно градче и в София, казва президентът на Световната федерация по шахмат и президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов в интервю за "Стандарт". Още пия вода от каната на Ванга, разкрива той в отговор на въпрос.

Еврокомисията пита за убийствата на Иван Тодоров-Доктора, ямболската адвокатка Надежда Георгиева, висшия прокурор Николай Колев, бизнесмена Емил Кюлев, опита за убийство на Манол Велев, нападението над журналиста Огнян Стефанов.

Пита още за хода на процесите срещу Марио Николов, Красимир и Николай Маринови - Маргините, столичните прокурори Петър Чалъмов и Славчо Кържев.

Това казва в интервю за "24 часа" Пламен Стоилов, оглавяващ комисията на ВСС, проверяваща разследванията и наказателните дела с висок обществен интерес.

Със заглавие под глава "Не си платил на КАТ - няма заем" "24 часа", както и "Земя", отбелязват, че от 1 януари неплатените глоби към КАТ ще влизат в данъчното досие и собственикът няма да получи документ, че е без задължения към държавата.

Банките пък не отпускат кредит без такава бележка, съобщиха вчера от НАП.

Догодина Агенцията за държавни вземания се влива в приходната агенция, която вече ще ги събира. Средно по 1 000 000 удостоверения за дължими данъци издава всяка година приходната агенция, уточнява "24 часа".

Тировете убийци ще бъдат спрени от движение за по няколко часа в петък, събота и неделя и през празничните дни, предвижда промяна в закона, която подготвя депутата от ГЕРБ Теодора Георгиева.

ГЕРБ има волята да реши проблема с камионите на пътя, заявя тя в интервю за "24 часа". Тя ще внесе предложението си след широка обществена дискусия с всички засегнати.

Сънародниците ни в чужбина, живеещи извън ЕС, може и да не могат да гласуват на следващите парламентарни избори през 2012 г. Това е една от идеите за промяна в изборното законодателство, която обмислят в ГЕРБ, научил "Труд".

"Личното ми мнение е, че правото на вот за национален парламент трябва да се упражнява в рамките на ЕС", казала шефката на правната комисия Искра Фидосова.

Сред другите предложения, е увеличението на прага за влизане в парламента от 4 на 6 на сто.

Според анализ на Института за модерна политика, чиито изводи помества "Труд", настоящото Народно събрание страда от дефицит на компетентност, от това, че важни промени се случват без дискусия, както и че мненията се сменят за броени часове. Добрата му страна е "повече прозрачност".

Хващайте парите на наркотрафикантите, не само кокаина, съветва в интервю в "Труд" Родолфо Петков, експерт в Международния институт по сигурност и сътрудничество, работил в Изпълнителната администрация към Министерството на правосъдието на САЩ и в европейската такава.

Внедрете агенти в криминалния свят, добавя той.

Българите имат най-ниската покупателна способност в ЕС по данни данните на Европейската статистическа служба за 2008 г., цитирани от "Дневник".

Покупателната способност се изчислява на единна база за целия съюз, равна на 100%, която показва възможността за покупка на един и същ обем стоки и услуги в различните страни.

Така в България стойността е 41 на сто спрямо средното за ЕС.

Поне 3 млн. SIM карти ще замлъкнат на Нова година, установила проверка на "Труд" в мобилните компании. До 31 декември т.г. всички клиенти с предплатени GSM номера трябва да ги регистрират срещу име и ЕГН.

Според вестника крайният срок няма да бъде спазен и много телефоните ще бъдат спрени. Сега всяка втора SIM карта е предплатена.

Общият брой на продадените GSM номера на мобилните оператори е около 11 млн., от които над 5,5 млн. са без данни за притежателя, сочи проверката.

Досега личните си данни в мобилните оператори са предоставили малко под 1,5 млн. абонати.

В оставащите 7 работни дни до края на годината се очаква през офисите на мобилните оператори да минат не повече от още 100 000 българи.

"Труд" помества интервю с внука на Тито, който носи същото име - Йосип Броз, и е от новосформираната Комунистическа партия там.

Материалът е под заглавие "Тито щеше да заличи югодълговете по телефона". В политическата си дейност той казва, че разчита на първо място на идеите за братство и единство.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
В магазина за играчки. Купувачът: - Ще взема две колела за по-големите момчета близнаци, два самосвала за по-малките близнаци, две хармонички за осемгодишните близнаци, две…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС предлага строги правила за изкуствения интелект

ЕС предлага строги правила за изкуствения интелект

Технологии Преди 13 минути

Компаниите, които не ги спазват, ще бъдат обект на назакания

ЕС постигна сделка за климатичен „закон на законите”

ЕС постигна сделка за климатичен „закон на законите”

Свят Преди 7 часа

Той ще направи целта на за достигане на климатичен неутралитет до 2050 г. необратима

Захарова: Москва предлага на Прага да остави ултиматумите

Захарова: Москва предлага на Прага да остави ултиматумите

Свят Преди 9 часа

По-рано министърът на външните работи на Чешката република протестира пред руския посланик

Джо Байдън

Mоже ли Байдън да спаси отношенията с Русия

Свят Преди 9 часа

Все пак Байдън нарече Путин „убиец“

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

България Преди 11 часа

Приеха на първо четене изцяло въвеждане на машинен вот

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Свят Преди 12 часа

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ експулсира 10 служители на посолството на Русия

Манолова: Предлагаме да бъде създаден изборен район "в чужбина"

Манолова: Предлагаме да бъде създаден изборен район "в чужбина"

България Преди 13 часа

"Изправи се! Мутри вън" предлага и електронно, дистанционно гласуване за българите зад граница

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Теми в развитие Преди 13 часа

"Това е най-заразният вариант. Той бързо води до заболяване при много хора", казват учените

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Свят Преди 13 часа

Депутатите обсъждат закон за втвърдяване на мерките за борба срещу пандемията

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Любопитно Преди 14 часа

Историята е пълна с изключително интересни, но напълно неизвестни и до днес неща

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Свят Преди 14 часа

Потърсена е помощта на Сингапур и Австралия

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Свят Преди 14 часа

„Мундо Депортиво“ твърди, че според испанските клубове оттеглянето на английските е само временно

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Любопитно Преди 15 часа

Консумацията им не трябва надвишава 50 грама дневно, съветва диетолог

Мон Дьо

Специално студио „Треска за Оскари – Нощта на триумфа“ с Мариян Станков – Мон Дьо

Любопитно Преди 15 часа

Българските зрители ще могат да проследят церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ на живо по KINO NOVA

Богати латиноамериканци се стичат в САЩ за ваксини

Богати латиноамериканци се стичат в САЩ за ваксини

Теми в развитие Преди 15 часа

В същото време САЩ са критикувани, че не правят повече, за да помогнат на по-бедните страни

Костадин Ангелов

Ангелов в НС: Предложете нови членове на НОЩ

Теми в развитие Преди 16 часа

„Бяха изказани мнения, че хирурзи не могат да управляват пандемията, а аз твърдя, че тя до момента се управлява успешно”, заяви здравният министър в оставка