"Новинар": Отказваме се от розата като символ
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Отказваме се от розата като символ на България, пише на първа страница "Новинар" Промяната може да стане при изготвянето на изцяло нова рекламна стратегия на страната ни. Тя ще струва 2 822 900 лева.

Проектът се реализира по оперативната програма "Регионално развитие".

"Пари" коментира, че изготвянето на стратегии за много пари и без нужния ефект в последствие от години насам е любимото занимание на държавата в туристическия сектор.

Затвърждава се усещането, че се работи на парче, без ясна цялостна визия, само и само да бъдат успешно усвоени отпуснатите от Брюксел пари за сектора.

Първи в Европа правим уникален модел за финансиране на проекта за сираците, казва в интервю за "Стандарт" министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Процесът на деинституционализация ще обхване всички съществуващи в момента 130 институции за деца. Това са домове за деца с умствени и физически увреждания, домове за медико-социални грижи и домове за деца, лишени от родителски грижи.

Индикативният бюджет на целия процес е 107 967 805 евро, или около 216 млн. лева.

Комисарите по регионална политика и по социална политика твърдят, че това, което прави България като конкретна и финансово осигурена инициатива, е уникално за ЕС. И тази инициатива ще се следи с особено внимание, защото ако се случи по начина, по който е тръгнала тук, тя ще бъде модел, посочва Томислав Дончев.

След Нова година ние, свободните демократи, започваме работа за нов десен алианс, заявява в интервю за "Труд" Стефан Софиянски, бивш служебен премиер.

Според него правителството трябва да изготви стабилизационна програма за периода 2011-2013. Глупостите като противопоставяне парите за метрото срещу пенсионерите и замразяване на доходите трябва да бъдат забравени.

Трябват финансисти и икономисти, които да отстояват националните интереси пред МВФ и ЕС. Необходимо е да се покажат източниците на този стабилизационен пакет.

Ако не се увлечем по икономическа стабилизация, обществото ще мисли за алтернатива. Тази алтернатива трябва да бъде ядро от хора с опит, придобит в различни структури - наши и европейски, които да потърсят път за излизане на страната от това състояние, е позицията на Стефан Софиянски.

Издавал ли е съдът разрешения за подслушване на министри, шефове на агенции и комисии? Този въпрос е задал вчера "Труд" на водещи магистрати, след като премиерът Бойко Борисов обяви относно хората във властта, че те трябва непрекъснато да са под стрес и да знаят, че са наблюдавани.

Обобщен, отговорът на компетентните юристи е: "Не казваме. И да знаем, че има разрешен контрол над някой висш държавен служител, ние сме длъжни по закон да го запазим в тайна".

Според информация на "Труд" 3400 души в България са били обект на специални разузнавателни средства, а покрай тях само за година са били слушани общо 100 000 души.

"Публикувайте и моето досие!", призовава Божидар Димитров, министър без портфейл в оставка, в интервю за "24 часа".

"Не съм доносник нито в политически, нито в чисто човешки план", заявява той. Димитров съжалява, че напуска министерския пост, защото е осъществил само част от идеите си като общественик.

Не е стигнало времето и за приемане на закон за българските общности в чужбина, който е щял да им даде държавен статут.

Трябва ли им министър на българите в чужбина, е анализът в "24 часа". Според автора по-скоро е добре точно този пост на министър да бъде закрит. Защото работата с българите в чужбина не може и няма как да е предмет само на едно чиновническо звено.

Със сънародниците ни в чужбина трябва да работят всички министерства до едно - всяко според ресора и възможностите си.

На 8 януари контрабандата с петрол ще бъде в историята, обявява "24 часа". Това се разбра от категоричното изявление на премиера Бойко Борисов вчера. Тогава се очаква всички бензиностанции да бъдат вързани с фискални апарати и от това в хазната да влязат 250-300 млн. лева.

"Трябва да вържем "Нефтохим" до последната колонка с фискални апарати, които директно да се отчитат от данъчните. Така контрабандата с петрола ще бъде сведена до нула", отсече Борисов.

Той обясни, че тези пари досега са били на сиво и затова е била огромна съпротивата срещу решението.

Откакто е на власт ГЕРБ прилага двоен аршин, коментира "Сега". До обяд громи бившата ДС и нейната агентура, а следобед назначава и работи с такива хора.

И докато всички питаха премиера как така е срещу ДС, а пък назначава министър, че и депутати, че и шефове на служби, че и областни управители, Борисов обясняваше, че били щатни служители на ДС и доказани специалисти.

Освен това министър-председателят от една страна твърди, че  посланиците-агенти са голям проблем, защото са навън, а отговорните фактори на ГЕРБ, работили в ДС, не са, защото са тук, за вътрешна употреба.

Съдейки по объркващата позиция на премиера и високопарните, но кухи клетви на хората от ГЕРБ под него, ясно е, че и тази партия седна върху бомбата "Държавна сигурност".

Досега управляващите не са показали решителност и последователност по нито един болезнен въпрос. Нищо не ни дава основание да предположим, че този път ще е различно. Сигурно ще чакат фитилът да угасне, преди да стигне до бомбата.

Разбра ли премиерът защо бе в Брюксел?, коментира "Сега". Бойко Борисов се разходи в края на миналата седмица до Брюксел, на последната среща на високо равнище на Европейския съвет, колкото да не му пишат неизвинено отсъствие.

Така България за кой ли път одобри нещо, което не разбира, за да не се изложи, че е несхватлива. Става дума да се промени основният договор на ЕС, като се задължат финансово по-дисциплинираните държави да спасяват по-разпасаните, когато възникне въпросът кой ще връща парите на големите банки.

За България това означава, че ще бъде следена със същата строгост, която се проявява сега към недисциплинираните държави, затънали в неплатими дългове.

Освен това постепенно ще пристъпи към плащане на чужди борчове, като на първо време това ще става чрез бюджета на Еврокомисията, а сетне и чрез преки вноски (когато влезе в еврозоната), посочва авторът.

Бизнесът проявява оптимизъм в очакванията си за 2011 г., но въпреки това и догодина няма да сме свидетели на инвестиционен бум. Цели 63% очакват през следващата година тенденциите да са по-спокойни за тях, 8% се затрудняват да преценят, а според 29% от запитаните кризата ще се задълбочи.

Данните оповести вчера Българската стопанска камара в специално проучване, представено от "Класа".

Нагласите до голяма степен предопределят и бизнес намеренията на фирмите за 2011 г. - 29 на сто от тях планират да преразгледат инвестиционната си програма, 13% смятат да се ориентират към други дейности и пазари, а почти всеки трети все още няма яснота относно бъдещите си планове.

Българите ще похарчат средно с 20% по-малко пари по Коледа и Нова година спрямо последните две години. Това показва проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на "Дневник" през декември.

Най-чувствително ще се свият разходите за празнуване извън дома и за подаръци (за тях средно ще бъдат отделени 78,89 лв.).

Причините за по-ниските бюджети са не само ефектите от кризата (по-ниско заплащане, безработица), но и несигурността, че 2011 г. ще започне различно. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 минути

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 10 минути

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели