"Монитор": Дерат ни 2 пъти за една глоба към КАТ
"Монитор": Дерат ни 2 пъти за една глоба към КАТ   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
70

Шофьори, които са си платили фишовете към КАТ, ще трябва повторно да внесат размера на санкцията, алармира на първа страница "Монитор".

Причината е, че при справка в системата глобата все още излиза като неплатена и се събира при плащането на данъците.

В момента единственият начин, за да се докаже, че един фиш е платен, е водачът да си пази платежното нареждане.

Шофьорският курс става 1000 лв., съобщава "Преса". В момента при изрядните фирми тарифите вървят между 700 и 800 лв.

При галопиращите цени на горивата и прогнозата масовият бензин да мине психологичната граница от 3 лв. за литър, увеличението от октомври ще е най-малко със 150 лв.

Шест килограма ще мъкнат на гръб първолаците през новата учебна година, показва проверка на "Телеграф". Такова ще бъде теглото на раницата с целия комплект учебници, помагала и пособия.

Товарът се равнява на една четвърт от собствените им килограми, тъй като средно първокласниците тежат около 25-30 кг.

С над 300 лева пък ще трябва да се бръкнат родителите за първия учебен ден. Толкова излиза да бъде облечено и оборудвано детето от главата до петите.

ЕК пак е санкционирала България за некачествени европроекти, подчертава на първа страница "Сега". Подобреното усвояване на средства по оперативна програма "Регионално развитие" е ставало и за сметка на неадекватен контрол от страна на управляващия орган - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заради висок процент установени грешки и липса на последващ контрол върху обявявани от общините обществени поръчки част от плащанията по оперативната програма през 2011 г. са били временно замразени.

С предупреждение заради висок процент грешки е било и икономическото министерство като управляващ орган на оперативна програма "Конкурентоспособност".

Бюджетът е излязъл на излишък от 150 млн. лв. през юли, анонсира "Капитал Daily". Общо за седемте месеца от началото на годината той е на плюс от 212 млн. лв., докато за същия период на миналата година бе натрупан дефицит от 720,5 млн. лв. Това означава, че на годишна база фискалната позиция на България се е подобрила с 932 млн. лв., или с 1,1 процента от брутния вътрешен продукт.

Излишъкът обаче е временен, защото всяка есен правителството плаща на компаниите изпълнители на държавни инвестиционни проекти.

Държавата взема все повече милиони от все повече пенсионери с максимален размер на пенсиите, докато разширява кръга от хората с нисък осигурителен принос, на които бюджетът доплаща до гарантирания минимум пари за старост.

Това става ясно от бюлетина за пенсиите за 2011 г., пише "Сега". През 2011 г. 48 685 пенсионери са получавали по-малко от законно определената им пенсия, тъй като според закона не могат да вземат повече от 35 на сто от максималния осигурителен доход от 2000 лв., или 700 лв.

От тях държавата е прибирала общо по 8,768 млн. лв. на месец, или 105,2 млн. лв. за годината. Година по-рано пенсионерите с ограничени пенсии са били 45 400, от които бюджетът е прибирал над 98 млн. лв.

През първото тримесечие на т.г. пенсионерите с ограничение на пенсиите са станали близо 49 600 души. "Спестените" от тях пари остават в НОИ и с тях се плащат пенсиите на други хора.

Според челото на "24 часа" българин с чужди езици може да докара без проблем 1500 лв. месечно като консултант на клиенти в различни точки на континента.

Страната ни е все по-предпочитана колцентър дестинация и десетки западни фирми изнасят звена за дистанционни съвети, услуги и продажби у нас заради евтината работна ръка и малката часова разлика със Западна Европа.

По-търсени и по-високоплатени са владеещите шведски, норвежки, италиански и други по-малко популярни езици и хора с техническа грамотност.

Цените на имотите падат плавно и времето не работи за собственика, анализира в интервю за "Новинар" експертът Добромир Ганев.

Тоест не скачат цените, за да се твърди, че изчаквайки определен период, може да се промени нещо, посочва експертът. По думите му в момента в големите градове купуват основно българи - 95%.

При ваканционните имоти по Черноморието е точно обратното. Около 95 процента чужденци и едва 10% българи.

На първа страница "Стандарт" пише: Как можеш да се напиеш и да изкараш 48 000 евро? Ако си англичанин и почиваш в България. Това не е нов виц на радио Ереван, а истински случай.

Британски турист в Слънчев бряг се забъркал в кръчмарско сбиване, но заявил, че е нападнат и бит в хотела. Като обезщетение за счупения му крак съдът е присъдил 40 000 паунда обезщетение.

От 14 май до 10 август Агенцията по безопасност на храните е правила всяка седмица проверки за качеството на храната в "ол инклузив" пакетите по Черноморието, отбелязва "Труд".

Общо в регионите на Варна, Бургас и Добрич са направени 3369 такива проверки и в резултат на тях са иззети и бракувани 233 кг негодна храна.

Взривът в Бургас е поръчан отвисоко, коментира пред "Стандарт" световноизвестният експерт по тероризъм Мартин Дилън.

"Знае се, целта са израелски граждани, но каква е причината. Дали това е антисемитизъм, дали е на религиозна основа, дали е желанието да убиваш израелци извън страната им, защото е много трудно да проникнеш и да удариш вътре в Израел?

Дали причината е, че просто в нечие съзнание е заседнала информацията, че много израелци пътуват към Черно море, или просто заради нарастващите връзки на България с Израел? Не знаем", заявява Дилън.

По думите му съвременните бомби не са продукт на хора от типа "самотен вълк", радикализирани от статии в интернет.

"Бомбата в Бургас също е плод на многомесечно планиране. И макар че уж всичко се знае и първите реакции бяха да се посочи като поръчител на атентата Иран, който използва Хизбула, истината е, че службите по света не знаят още кой е. Защото е много трудно да се свърже изпълнителят с поръчителя", допълва още експертът.

В интервю за "24 часа" португалският писател и журналист Жозе Родригеш препоръчва:

"Трябва да внимавате, защото радикалистите смятат, че трябва да си върнат всички земи, които в миналото са били на мюсюлманите. "Ал Кайда" и "Хамас" са споменавали Балканите конкретно.

Радикалистите вярват, че България, Сърбия, Македония, Босна, Гърция, Албания трябва да станат отново ислямски, ако е възможно - по мирен път, ако се налага - насилствено. Това е фундаментална част от радикалната ислямска идеология".

Ще задържим цената на газа, анонсира в интервю за "Труд" министърът на икономиката Делян Добрев. По думите му съвсем скоро, преди ноември, ще се усети дългоочакваната отстъпка от 11% на цената на руския газ.

Отстъпката е изчислена още от 1 април до края на годината в абсолютна сума, така че въпреки забавянето ще получим 11% за целия период или 115 млн. долара, уточнява Добрев.

Ако обаче искаме достъпни цени на газа и горивата трябва да развиваме местния добив, категоричен е министърът. "Местният газ е с 40% по-евтин, но за съжаление в момента собственият ни добив е само 10-15 процента от потреблението", посочва Добрев и допълва:

"Най-близо до добив на газ в момента е "Дайрект петролиум" край Плевен, която ще започне още догодина. Минималните запаси на находището са 2 млрд. куб. м., максималните - 10 млрд. С този добив очакваме до 2014 г. да задоволяваме над 30% от вътрешното потребление на газ, а до 2017 г. с добив от находищата, които сега започваме да проучваме - почти 100 процента."

Добрев е категоричен, че за по-сериозно намаление на цените на горивата може да се говори при намаление на акцизите.

Но за съжаление в целия ЕС акцизите са близо седем пъти по-високи отколкото в САЩ например, коментира Добрев.

Темата за газа коментира пред "Монитор" и Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

До два месеца ще бъде подписан новият договор за доставка на руски газ. Българската страна ще предложи срокът на контракта да е между 5 и 7 години.

"Настояваме и за отпадане на клаузата "вземаш или плащаш". Още повече че преди седмица дойде информация, че "Газпром" е съгласна "Булгаргаз" да може да реекспортира количествата руски газ.

Така че това е една добра новина и освен като обществен доставчик "Булгаргаз" ще може активно да оперира като търговец", уточнява Андонов

На първа страница "Труд" пресмята, че тази година зимнината ще излезе с 20% по-скъпо, ако се съди по актуалните цени на плодовете и зеленчуците. Но и консервите, и компотите, които се предлагат по магазините, не стоят на старите си цени, а са поскъпнали с толкова от миналата зима до сега.

Консервните заводи се изхитряват да не слагат захар в компотите, за да сведат поскъпването само до десетина процента.

Шабла се сдоби с обновен градски парк, който вчера официално бе открит от премиера Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов, извежда под глава "Дума".

Ремонтът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони, като от общата сума 1 140 928 лева са изплатени 570 464 лева. В бюджета на община Шабла обаче няма предвидени средства нито за поливане, нито за поддръжка на засадените декоративни растения, нито пък е предвиден щат за парков работник, който да се занимава с поддръжката.

Коментари 70
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

70 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 22 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 54 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 58 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 2 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.