Министър пред "24 часа": Тел. 112 хаби линейки за грешни пациенти
Министър пред "24 часа": Тел. 112 хаби линейки за грешни пациенти   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Тел. 112 хаби линейки за погрешни пациенти, е заглавието над интервю в "24 часа" с министъра на здравеопазването Стефан Константинов, в което той акцентира върху спешната помощ.

По думите на министъра няма дефиниция на спешно състояние, но всеки здравноосигурен има личен лекар.

"Ако той не е на работа, болният трябва да знае джипито му има договор с медицински център... Хората трябва да знаят, че човек не бива да звъни за всякакви медицински проблеми.

Тел. 112 е само за наистина спешни случаи - когато е застрашен животът или много сериозно здравето", казва Константинов.

Утробата под наем, както още се нарича сурогатното майчинство, ще бъде регламентирана до края на годината със закон, зад чийто проект заставам, казва за "Монитор" министърът на здравеопазването и уточнява, че текстът тепърва предстои да бъде писан не само от лекари, но и от юристи.

Уреждането на този въпрос е крайно належащо, тъй като има жени със заболявания и отстранена оперативно матка, но с напълно запазени функции на яйчниците, които могат да имат здрави деца от свой собствен генетичен материал, ако им ги износи и роди друга жена, казва още той и подчертава, че сега много нашенки си търсят "майки под наем" в чужбина срещу луди пари.

Броят на приетите в болница намалява за пръв път, подчертава "Сега".

1 510 604 приети случая са отчели лечебниците от януари до ноември включително 2010 г., сочат данните на НЗОК. Това значи, че за цялата година общо хоспитализациите са около 1 647 000.

През 2009 г. приемът е цели 1 769 594 случая, или с над 100 000 повече от м.г. 2009 г. е и годината с най-висок брой хоспитализации у нас.

Парадокс - цените на фуражите растат двойно, а свинското поевтинява, коментира под глава "24 часа".

Така е и у нас, и по-света. В същото време хлябът поскъпва. Днес можеш да купиш месо на промоция на цената на 2-3 хляба. Нещата ще се нормализират, коментират производители.

Според едни се очаква рязко поскъпване на месото още през април. Тогава било вероятно у нас агнешкото да стане 12-13 лв. за килограм, а свинското да удари 10 лв. Други прогнозират, че цените плавно ще се вдигат.

От бранша обясняват, че за евтиното месо сега причините били европейският скандал с диоксина и свитото вътрешно потребление.

Хлебопроизводителите пък смятат, че поскъпването е обективно. И те обаче не вярват хлябът да мине 3 лв. за килограм.

Олиото продължава да поскъпва и на едро вече се продава срещу 2,85 лв. за литър, информира "Монитор".

Скандалът в БАН беше политически, това твърди пред "Труд" Благовест Сендов, бивш председател на академията.

В отговор на въпроса кой вкара политиката в БАН, той е категоричен - "тези, които я управляват". Според Сендов договореността, която се постигна на срещата в парламента, е един шанс, който не бива да бъде пропилян.

Има достатъчно модели, който академията да следва по пътя на реформата, но основният въпрос е тя да запази традициите си. В заключение Сендов заявява: "БАН е бисер, който трябва да се използва."

През миналата седмица политиците и БАН най-сетне постигнаха консенсус за бъдещето на академията, отбелязва "Стандарт".

В интервю за изданието министърът на образованието, науката и младежта Сергей Игнатов уточнява: "Създали сме група, в която всяка от политическите партии е излъчила свой представител... Целта е да изготвим проект за изменение и допълнение на сега действащия закон, за да се усъвършенства управлението на БАН и да се даде възможност самата академия да има по-тесен допир с бизнеса, което ще подобри и нейното финансиране.

Предложението е да се създаде настоятелство към БАН и едновременно с това да има ред, по който тя ежегодно да се отчита пред парламента".

Игнатов подчертава още: "Както частните фирми си позволяват да дават добри заплати на специалисти, от които имат нужда, мисля, че и държавата съвсем открито може да заяви същата амбиция и да привлича учените ни отвън с по-високи заплати".

"Дума" цитира статистика, според която 41% от българските емигранти никога не биха се завърнали в родината. 19% твърдят, че биха се върнали "още тази година", а 40% от анкетираните са отговорили на въпроса с "да, може би".

Според инициаторите на проучването резултатите са жизнено важни, защото "все повече българи напускат страната и се устремяват към нещо, което в краткосрочен план е финансово полезно, но погледнато в перспектива, е убийствено за българската нация".

Според "Телеграф" около 264 дни - или почти една бременност, закъснение на година натрупват българските пътнически влакове.

Кацащите и излитащите самолети на летище София пък закъсняват с 204 дни годишно. Около 6 на сто от влаковете закъсняват в произволен ден от трескавото ежедневие на Българските държавни железници.

Червена завера събра Сергей Станишев и Георги Първанов, коментира под глава "Стандарт".

След 10 години президентът за първи път стъпи на "Позитано" 20. Той бе специален гост на дискусия за 4 февруари, организирана от младежкото БСП и фондация "Институт Николай Добрев".

Тя се проведе в партийното кафене, като бившият и настоящият лидер на социалистите седяха на една маса и демонстрираха подчертано приятелско отношение.

Президентът Георги Първанов представи нова статия, в която предлага 17 алтернативни политики, за да може България да бъде активен фактор в европейската енергийна политика, пише "24 часа".

Според Първанов България не трябва да изчаква, а да бъде активният фактор, доверителен партньор в преговорите със страните от Черноморието и Каспийския регион, от Близкия изток.

"В предишните години с някои от страните в тези региони договорихме още над 4 млрд. куб. м природен газ за България. На тази основа ние можем да реализираме изпреварващо своите национални цели преди старта на "Набуко". Това налага бързи действия на изпълнителната власт в няколко посоки", посочва президентът.

Всички трябва да се обединят срещу политическата патология, призовава в интервю за "Сега" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. "Човешките права не са панделка на демокрацията. Сега има тотално погазване на човешките права, а всички традиционни партии са заявявали, че това им е символ-верую", твърди Дончева.

България влезе в Топ 3 по икономически растеж от страните в Централна Европа през 2011 г., сочи доклад на консултантска компания Deloitte, цитиран от "Класа".

Експертите прогнозират, че страната ни ще отбележи ръст на БВП от 2,6 на сто, а първенци по икономическо възстановяване ще бъдат Полша и Словакия с 3,8 и 3,3 на сто растеж.

Данните на компанията потвърждават международните очаквания, че ръстът на БВП няма да достигне прогнозирания в бюджета за тази година 3,6 на сто.

Ще повдигнем въпроса за увеличаване на минималната заплата, анонсира пред "Класа" Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.

"Повишението на минималната заплата ще повиши и потреблението, и жизненото равнище на хората, и много други аспекти. Да не говорим за това, колко ще се повиши мотивацията както на заетите, така и на хората извън пазара на труда да търсят по-активно работа, а не да стават част от "сивия сектор", коментира министърът.

През 2011 г. ще работим основно в четири направления: подобряване на достъпа и разширяване на възможностите за образование и обучение; повишаване качеството на обучението; развитие на услугите по професионално ориентиране; активизиране участието на социалните партньори при формулиране и реализиране на политиката в областта на ученето през целия живот, допълва още Младенов.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 15 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 15 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 45 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 50 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

Напрежение в СОС: Изключват съветника, хванат да шофира под въздействието на алкохол, от всички комисии

България Преди 2 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове