Министър пред "24 часа": Тел. 112 хаби линейки за грешни пациенти
Министър пред "24 часа": Тел. 112 хаби линейки за грешни пациенти   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Тел. 112 хаби линейки за погрешни пациенти, е заглавието над интервю в "24 часа" с министъра на здравеопазването Стефан Константинов, в което той акцентира върху спешната помощ.

По думите на министъра няма дефиниция на спешно състояние, но всеки здравноосигурен има личен лекар.

"Ако той не е на работа, болният трябва да знае джипито му има договор с медицински център... Хората трябва да знаят, че човек не бива да звъни за всякакви медицински проблеми.

Тел. 112 е само за наистина спешни случаи - когато е застрашен животът или много сериозно здравето", казва Константинов.

Утробата под наем, както още се нарича сурогатното майчинство, ще бъде регламентирана до края на годината със закон, зад чийто проект заставам, казва за "Монитор" министърът на здравеопазването и уточнява, че текстът тепърва предстои да бъде писан не само от лекари, но и от юристи.

Уреждането на този въпрос е крайно належащо, тъй като има жени със заболявания и отстранена оперативно матка, но с напълно запазени функции на яйчниците, които могат да имат здрави деца от свой собствен генетичен материал, ако им ги износи и роди друга жена, казва още той и подчертава, че сега много нашенки си търсят "майки под наем" в чужбина срещу луди пари.

Броят на приетите в болница намалява за пръв път, подчертава "Сега".

1 510 604 приети случая са отчели лечебниците от януари до ноември включително 2010 г., сочат данните на НЗОК. Това значи, че за цялата година общо хоспитализациите са около 1 647 000.

През 2009 г. приемът е цели 1 769 594 случая, или с над 100 000 повече от м.г. 2009 г. е и годината с най-висок брой хоспитализации у нас.

Парадокс - цените на фуражите растат двойно, а свинското поевтинява, коментира под глава "24 часа".

Така е и у нас, и по-света. В същото време хлябът поскъпва. Днес можеш да купиш месо на промоция на цената на 2-3 хляба. Нещата ще се нормализират, коментират производители.

Според едни се очаква рязко поскъпване на месото още през април. Тогава било вероятно у нас агнешкото да стане 12-13 лв. за килограм, а свинското да удари 10 лв. Други прогнозират, че цените плавно ще се вдигат.

От бранша обясняват, че за евтиното месо сега причините били европейският скандал с диоксина и свитото вътрешно потребление.

Хлебопроизводителите пък смятат, че поскъпването е обективно. И те обаче не вярват хлябът да мине 3 лв. за килограм.

Олиото продължава да поскъпва и на едро вече се продава срещу 2,85 лв. за литър, информира "Монитор".

Скандалът в БАН беше политически, това твърди пред "Труд" Благовест Сендов, бивш председател на академията.

В отговор на въпроса кой вкара политиката в БАН, той е категоричен - "тези, които я управляват". Според Сендов договореността, която се постигна на срещата в парламента, е един шанс, който не бива да бъде пропилян.

Има достатъчно модели, който академията да следва по пътя на реформата, но основният въпрос е тя да запази традициите си. В заключение Сендов заявява: "БАН е бисер, който трябва да се използва."

През миналата седмица политиците и БАН най-сетне постигнаха консенсус за бъдещето на академията, отбелязва "Стандарт".

В интервю за изданието министърът на образованието, науката и младежта Сергей Игнатов уточнява: "Създали сме група, в която всяка от политическите партии е излъчила свой представител... Целта е да изготвим проект за изменение и допълнение на сега действащия закон, за да се усъвършенства управлението на БАН и да се даде възможност самата академия да има по-тесен допир с бизнеса, което ще подобри и нейното финансиране.

Предложението е да се създаде настоятелство към БАН и едновременно с това да има ред, по който тя ежегодно да се отчита пред парламента".

Игнатов подчертава още: "Както частните фирми си позволяват да дават добри заплати на специалисти, от които имат нужда, мисля, че и държавата съвсем открито може да заяви същата амбиция и да привлича учените ни отвън с по-високи заплати".

"Дума" цитира статистика, според която 41% от българските емигранти никога не биха се завърнали в родината. 19% твърдят, че биха се върнали "още тази година", а 40% от анкетираните са отговорили на въпроса с "да, може би".

Според инициаторите на проучването резултатите са жизнено важни, защото "все повече българи напускат страната и се устремяват към нещо, което в краткосрочен план е финансово полезно, но погледнато в перспектива, е убийствено за българската нация".

Според "Телеграф" около 264 дни - или почти една бременност, закъснение на година натрупват българските пътнически влакове.

Кацащите и излитащите самолети на летище София пък закъсняват с 204 дни годишно. Около 6 на сто от влаковете закъсняват в произволен ден от трескавото ежедневие на Българските държавни железници.

Червена завера събра Сергей Станишев и Георги Първанов, коментира под глава "Стандарт".

След 10 години президентът за първи път стъпи на "Позитано" 20. Той бе специален гост на дискусия за 4 февруари, организирана от младежкото БСП и фондация "Институт Николай Добрев".

Тя се проведе в партийното кафене, като бившият и настоящият лидер на социалистите седяха на една маса и демонстрираха подчертано приятелско отношение.

Президентът Георги Първанов представи нова статия, в която предлага 17 алтернативни политики, за да може България да бъде активен фактор в европейската енергийна политика, пише "24 часа".

Според Първанов България не трябва да изчаква, а да бъде активният фактор, доверителен партньор в преговорите със страните от Черноморието и Каспийския регион, от Близкия изток.

"В предишните години с някои от страните в тези региони договорихме още над 4 млрд. куб. м природен газ за България. На тази основа ние можем да реализираме изпреварващо своите национални цели преди старта на "Набуко". Това налага бързи действия на изпълнителната власт в няколко посоки", посочва президентът.

Всички трябва да се обединят срещу политическата патология, призовава в интервю за "Сега" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. "Човешките права не са панделка на демокрацията. Сега има тотално погазване на човешките права, а всички традиционни партии са заявявали, че това им е символ-верую", твърди Дончева.

България влезе в Топ 3 по икономически растеж от страните в Централна Европа през 2011 г., сочи доклад на консултантска компания Deloitte, цитиран от "Класа".

Експертите прогнозират, че страната ни ще отбележи ръст на БВП от 2,6 на сто, а първенци по икономическо възстановяване ще бъдат Полша и Словакия с 3,8 и 3,3 на сто растеж.

Данните на компанията потвърждават международните очаквания, че ръстът на БВП няма да достигне прогнозирания в бюджета за тази година 3,6 на сто.

Ще повдигнем въпроса за увеличаване на минималната заплата, анонсира пред "Класа" Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.

"Повишението на минималната заплата ще повиши и потреблението, и жизненото равнище на хората, и много други аспекти. Да не говорим за това, колко ще се повиши мотивацията както на заетите, така и на хората извън пазара на труда да търсят по-активно работа, а не да стават част от "сивия сектор", коментира министърът.

През 2011 г. ще работим основно в четири направления: подобряване на достъпа и разширяване на възможностите за образование и обучение; повишаване качеството на обучението; развитие на услугите по професионално ориентиране; активизиране участието на социалните партньори при формулиране и реализиране на политиката в областта на ученето през целия живот, допълва още Младенов.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 9 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 13 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 14 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет