Любослава Русева: Не е само нахалство
Рисунка: Иван Кутузов   
Източник: Дневник
14
Пн ните ли кога президентът Първанов нападна публично бившия премиер? Това не се случи, когато от ЕС ни блокираха средства заради добре отглежданата и охранявана корупция.

Не се случи и когато в последните дни на своя мандат кабинетът "Станишев" харчеше ударно от бюджета и сключваше безобразни сделки с предизборно произведени медийни магнатки.

Първанов си изпусна нервите заради "някой си, изплувал от нищото консултант", който го беше нарекъл недемократ. И понеже малко преди това медиите бяха засекли същата персона да излиза от сградата на Министерския съвет, държавният глава намери достатъчно основание да даде пространно интервю, в което да ни съобщи, че подозира атака срещу своята личност от страна на премиера и негови съветници.

В това интервю Първанов не съобщи нищо, което има отношение към дневния ред на страната, чийто президент се явява от осем години насам. Но пък научихме, че почувства ли се засегнат,

не се поколебава да отмъсти

отвръщайки на "окото" със "зъб"...

Припомням тази случка, защото в момента наблюдаваме нейното повторение.

Първанов мълча близо седмица след срещата на премиера Борисов с руския му колега Владимир Путин - за "дефицита на компетентност на правителството в енергийната сфера".

Но много по-дълго мълча за "недопустимите претенции" на Русия по отношение на проекта "Южен поток". Мълча за внезапната ревизия на собственото си настояване отпреди месец в АЕЦ "Белене" да не влизат частни инвеститори.

И вероятно още щеше да мълчи, ако... една критика на премиера, че си е направил пиар покрай трагедията в Охрид, не беше отприщила гнева му, излял се изневиделица в статията "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".

А иронията и грубите нападки в текста му не оставят съмнения, че последното нещо, от което е бил воден, е чистосърдечното намерение да запознае новото правителство и обществеността с ползата от руските енергийни проекти.

Нещо повече: Първанов изглежда силно раздразнен и на места дори зъл, защото е обиден, а не защото е загрижен. И е обиден не само заради историята със самолета за Охрид.

От статията става ясно, че срещата Борисов - Путин е предизвикала ревността на българския президент и е отключила страха му докога и дали въобще ще задържи позицията си на ключов фактор в отношенията ни с Русия.

Ако прочетете статията внимателно, ще усетите този страх направо физически. Страхът, че при опасност работата да се разсъхне напълно авторът на помпозните редове за българския национален интерес и необходимата приемственост в енергийната стратегия ще се сдобие с мнооого

Голям шлем от неприятности

Впрочем, ако наистина ставаше дума за българския национален интерес, Първанов следваше да напише статията си още на 19 януари 2008 г., т.е. ден след като договорите за "Южен поток", Бургас - Александруполис и АЕЦ "Белене" бяха парафирани за 20 минути в Гербовата зала на президентството.

Той не само не го направи, а по едно време без всякакви обяснения, дори допусна варианта руснаците да добият собственост върху газопреносната ни мрежа.

Вярно, през април уж си изпусна нервите, като на енергийния форум в София под неговия патронаж размаха пръст на "Газпром", че не иска да премахне дъщерните си компании от доставките за България. Но пък веднага след това лансира идеята на Кремъл газопроводът "Южен поток" да бъде обявен за "европейски" проект, какъвто всъщност е прекият му конкурент "Набуко".

И още: предишното правителство и тъкмо Първанов не само не убеждаваха, а старателно криеха "ползата" от подписаните договори, като нито един от тях не беше подложен на обществено обсъждане.

Финансирането за АЕЦ "Белене" - проектът, за който президентът лобира най-разгорещено в статията си, и досега е непрозрачно е неясно, нахално гледащо към джоба на данъкоплатците, а за тезата му, че втората атомна централа ще се превърне в "локомотива", който да ни издърпа от кризата, няма нито един убедителен аргумент.

На едно място президентът дори казва, че "в подписаното през 2008 г. Допълнение 5 към основния договор е предвидена клауза за ескалация, която използва инфлационния индекс Евростат за България.

Тези, които са подписали този документ, ще трябва да понесат своята отговорност, защото оскъпяването за българската страна ще бъде много голямо - над 1 млрд. евро".

Страхотна приемственост, няма що...

Дали новото правителство наистина е скрило интересни "предложения" на руската страна, като например ограничаването на възможностите ни за участие в други проекти за пренос на газ в региона, е особено важен въпрос. Доколкото обаче Първанов твърди, че всички тези претенции са станали ясни "през последните седмици", няма обяснения защо той не е сигнализирал за проблема, нито го е обсъдил с "некомпетентното" ново правителство.

Няма обяснения и защо продължава да настоява за реализацията на руските проекти, при положение че Москва ревизира вече договорени параметри, т.е. следва да я броим най-малкото за непредвидим партньор.

Статията на президента беше публикувана на сайта му в навечерието на посещението на премиера Борисов в Брюксел, предшествано от новината, че ще ни бъдат отблокирани средства по САПАРД.

Точно на следващия ден Първанов реши да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което да бъдат "обсъдени мерки за изпълнението на показателите по Механизма за сътрудничество и проверка и за подобряване усвояването на средствата от ЕС"!

Разбирате ли за какво става дума? Президентът, който не е свиквал КСНС във времената, когато ни ги спираха,

едва сега се е загрижил за еврофондовете

Същият, чийто спонсор беше визиран в доклада на ОЛАФ от миналата година като част от аферата "Николов - Стойков", над която имало разпънат "политически чадър", тепърва ще разсъждава защо ЕС ни бил замразил парите.

И пак този, който оневини правителството на Станишев, като каза, че България е станала заложник на изборната битка за Европарламент, прави проблем от заварен проблем, по който вече се работи криво-ляво успешно...

Но не, това не е само нахалство. Говорим за кръгове, изолирани от евроатлантическите ни партньори, които ще продължават да нанасят вреди.

Накрая обаче ще ви разкажа една притча, защото в подобни случаи няма невинни:

Ученик бил на вечеря при своя учител. След като се нахранили, останала още храна на масата и учителят казал:

- Нека се разходим на лунна светлина, за да ти покажа някои тайни на природата.

Ученикът забелязал, че в стаята има котка, и попитал:

- Учителю, защо остави котката си в стаята? Ами ако се качи на масата?

- Тя знае, че може да яде само когато аз й давам.

- Но как я научи? Аз съм пробвал всичко с моята котка. Бия я всеки път, щом видя, че е яла от масата, но нищо не помага...

- Когато я биеш, след като е направила нещо, тя няма да разбере за какво я биеш. Но ако й покажеш, че не е редно да краде от масата още докато го прави, тогава ще те разбере.
Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 1 час

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 4 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 5 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 5 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 5 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 5 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 6 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 6 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"