Контрольори глобяват само българи без билет
Източник: netinfo
46
"Контрольори глобяват само българи", пише "Труд" на първа страница. Според жалба в Комисията по дискриминация ромите често не са проверявани за билети и карти в градския транспорт, а българите са системно дискриминирани от контрольорите в София за сметка на пътниците от ромски произход.

Такава жалба е подал в Комисията за защита от дискриминация жителят на столичния жк "Дружба" Пламен Иванов срещу Центъра за градска мобилност.

"Не искам кампания срещу циганите. Виновни са тези, които ги оставят да не спазват правилата. Не е луд този, който яде баницата. Столичната община е длъжна да ги контролира", заявява Иванов, студент в Нов български университет.

Ако ученикът не е облечен подходящо за училище - ще го гонят още на вратата, съобщава "Труд". Времето на строгите дежурни учители на входа на сградата се връща. И не само това. Родителят ще научава веднага за провинението - къса пола, шорти, силен грим или дълбоко деколте, и ще бъде принуден да си прибира отрочето.

Това предвижда новият проектозакон за училищното обучение, който трябва да бъде гледан сега от Народното събрание.

"Здравната каса се отказва от лимитите за болниците", съобщава на първа страница l= "Сега". Финансирането на болниците отново трябва да мине на пазарен механизъм от догодина, тъй като настоящите лимити под формата на фиксиран бюджет не са ефективни, смята новият управител на Здравната каса Пламен Цеков.

Той ще предложи модел, в който на лечебните заведения да се плаща както преди - за преминал случай, и смята, че по този начин пазарът и пациентите ще определят кои са добрите болници.

IСъс Здравната каса се занимава и в. "Дума" под заглавие "Диабетици срещу мярка на Здравната каса". Решение на НЗОК ще затрудни лечението на хората с диабет тип 2, алармирали от Асоциацията на хората с това заболяване.

Според "Дума" става въпрос за ограничаването на свободния достъп до съвременно лечение с инкретин-базирана терапия. От свободно изписване на тази терапия от общопрактикуващите лекари и ендокринолози се предлага да се премине към режим на изписване с протоколи от съответните районни здравни каси или НЗОК. Това ще засегне правата и интересите на близо 13000 български граждани, които към момента не подозират за тази промяна, заявили от асоциацията.

"Монитор" пише за плана на здравното министерство за издръжка на младите лекари. От ведомството предлагат болниците сами да си избират специализантите по държавна поръчка, като директно ги назначават на реални заплати, срещу ангажимента после те да работят по договор.

Цитирани са специалисти според които "няма да има кой да ни слага упойките в реанимацията след пет години, ако не се вземат спешни мерки тази специалност да стане привлекателна за младите хора".

Над 65% от младите лекари искат да работят в чужбина не само заради по-високо заплащане, но и защото у нас нямат достатъчно възможности за квалификация, а класирането в списъците на държавната поръчка за специализация е трудно. Има криза и при преподавателите по медицина. Европа също търси качествени медици, ето защо всяка година за чужбина заминават не по-малко от 500 лекари, включително и такива с преподавателски опит.

"Икономиката е по петите на Бойко", твърди в интервю за "Труд" бишият депутат от ДСБ Николай Михайлов. "Двуполюсният модел беше разбит от двуполюсния модел. Царят завари деморализирана десница и гузна левица, в лицемерен и непродуктивен сблъсък", твърди той и предрича окончателно сриване на синята коалиция - и с Иван Костов, и без него.

"Бе ТаКа и пак е така" под това заглавие "Труд" пише, че сега телекомът е точно там, където бе и преди 12 години. Формира се нов мениджърски екип, търсят се идеи, реформи... Целта отново е ябълката да се поизлъска и да стане по-атрактивна за стратегически инвеститор, който е склонен да плати много за нея. Само дето продавачът е различен и в хазната няма да влезе и пукната стотинка.

Застраховките на туроператорите да покриват и връщането на български туристи от чужбина, ако закъсат зад граница по вина на фирмата, с която пътуват. Тази новост в закона за туризма предлага Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), съобщава "24 часа".

"Ако не се справим с кризата, може би някой ден ще бъдем нещо като огромен "Дисниленд" за останалата част на света, която ще бъде по-богата и по-просперираща и ще идва да се занимава с историята на тези територии тук", така "24 часа" цитира председателя на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян.

За "Новинар" доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, констатира: "Всички партии у нас са на кръстопът. Безверие е обхванало и старите, и новите политически формации. По време на целия преход у нас бяхме свидетели на апогея на байганьовщината. Сега много от политиците реално осъзнават необходимостта да се отърсят от образа на Бай Ганьо.

Мина обаче времето, когато избирателите търсеха качество в новото лице или партия. Безверието обхвана и старото и новото. Избирателят осъзна, че надеждата в новото да се открие истината, е била една от най-измамните надежди за целия период на преход", е заключението на доц. Христова.

"Трима от четирима българи смятат България за най-корумпирана в Европа", пд това заглавие "Класа" публикува проучване на "Евробарометър" в страните членки на ЕС.

75% от българските граждани са на мнение, че корупцията у нас е по-широко разпространена, отколкото в останалите страни - членки на Европейския съюз. Борбата с корупцията е един от основните пунктове, по които страните от Източна Европа, а и България в частност, получават най-много критики от страна на Европейския съюз. Нагласите на населенията на държавите от този район потвърждават критиките от страна на еврообщността.

Гърция, Румъния и България водят класацията на страните от Европейския съюз по дял от населението, който оценява корупцията в страната като по-висока от средното за общността.

"Дума" съобщава, че милионерът Георги Гергов е новият председател на организацията на БСП в Пловдив. "Пловдивската организация е със силен интелектуален капацитет, показа се добре и в управлението на града, когато партнирахме с ВМРО, делегатите са достатъчно опитни и мъдри и ще направят своя избор свободно, надявам се," анализира председателят на партията Сергей Станишев.

235 майки лъжат за място в яслите, съобщава "Стандарт". Притиснати в ъгъла от принудата децата им да бъдат приети, те се правят на лекарки или си измислят още деца.
Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 1 час

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 1 час

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 2 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции