"Класа": ДПС и БСП се обединиха за касиране на президентския вот
"Класа": ДПС и БСП се обединиха за касиране на президентския вот   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

ДПС ще подкрепи искането на БСП да бъдат касирани изборите за президент и вицепрезидент, пише "Класа". Това съобщи в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Според процедурата за касиране на вота трябва да бъде сезиран Конституционният съд. За целта е нужна подкрепата на 48 народни представители, като депутатите на левицата и на движението са общо 78.

Според Лютви Местан никога българското общество не е имало толкова непреодолими съмнения за опорочаване на вота. От ДПС настояват още да се създаде анкетна комисия, която да провери действията на МВР по провеждането на изборите, заради нарушените права на избирателите.

От партия "Атака" също заявиха, че ще се включат в инициативата за сезирането на Конституционния съд. От опозицията срещу идеята за касиране се обявиха от Синята коалиция и РЗС, които открито подкрепиха кандидатите на ГЕРБ на втория тур. От ГЕРБ пък още във вторник заявиха, че не се страхуват от евентуално сезиране на КС.

Темата на "Атака" анализира отказа на ГЕРБ да накаже ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН за това, което правят в България с цената на тока. Липсата на каквото й да е намерение за съблюдаване на закона, от страна на посочените компании, пролича от отговора на министъра на енергетиката Трайчо Трайков до депутата от "Атака" Борислав Стоянов.

Министърът прехвърли отговорността за санкции срещу ЕРП-тата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а тя вместо санкции, пусна ново поскъпване на тока. Министър Трайков се опитва бързо и евтино да разпродаде дяловете на държавата в електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН през Българска фондова борса. И трите фирми са в нарушение на издадената им лицензия.

"Капитал Daily" продължава темата за тока, но вече с поскъпване, засягащо компаниите, потребители на средно напрежение, които сами трябва да договарят и купуват ток директно от производителите.

Със заглавие на първа страница вестникът коментира: "Задължителната свобода да плащаш по-скъпо". Търговски центрове, складове и компании от леката промешленост ще бъдат принудени да купуват ток на свободни цени, а не от регулирания пазар, както бе досега.

Така електроенергията за бизнеса на практика ще поскъпне, ако предложените от министерството на икономиката промени бъдат приети.

ГЕРБ тръгна към нова пенсионна реформа, известява "Сега". Мъглявите изказвания за вдигане на пенсионната възраст прераснаха в обещание за представяне на цял социален пакет.

В него почти сигурно евентуално увеличение на пенсиите ще бъде обвързано с увеличение на възрастта за пенсиониране, стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков в Министерския съвет вчера.

Данните, цитирани от Дянков, се разминават с официалния статистически годишник на НОИ. Там е записано, че от всички новоотпуснати 98 000 пенсии 48 200 души са излезли от пазара на труда между 60 и 64 г. при пенсионна възраст от 60 г. за жените и 63 г. за мъжете. Над 64 г. са се пенсионирали малко над 7500 души.

По данни, поискани от "Сега", пък от 2008 г. досега едва 29 000 души са отложили пенсионирането. В повечето случаи причината хората да работят над пенсионната възраст е, че не са изпълнили условията за изискуем стаж.

Иначе вчера социалната комисия прие и бюджета на общественото осигуряване, и бюджета на държавата в частта му за социални разходи, естествено, с гласовете на ГЕРБ.

В бюджета на ДОО все още няма внесена поправка от управляващите, че обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години ще скочи от 240 на 270 лв.

"Стандарт" констатира: "Извозиха ни. Поскъпват влак, дизел и застраховки".

Днешният брой на "Дума" - под голяма снимка на първа страница - съобщава за протеста на писателите вчера пред Министерския съвет, реализиран с четене на техни произведения под прозорците на властта. Събралите се около 50 протестиращи носеха маски с лика на Вежди Рашидов и питаха кабинета: "Къде са ни книгите?"

Изданието съобщава, че правителството отново е изкарало учените от БАН на улицата. "Ако искате да ликвидирате Академията, поне го признайте", обърна се към управляващите Лютви Местан. Около 6 хил. души, работещи в БАН, бяха на протестно шествие срещу убийствения за академията бюджет за 2012 г.

Нито една бюджетна организация не е с толкова орязана субсидия, колкото е БАН. "Защо Борисов позволява на Дянков да провежда такава политика спрямо нас", попита проф. Никола Малиновски, член на настоятелството на БАН.

А проф. Шомбек от Австрия, също член на настоятелството на БАН, е изпратил писмо до правителството, в което заявява, че познава добре системите за финансиране на академиите в Европа и призовава властта да увеличи бюджета на БАН, защото с такива пари академията не може да изпълнява функциите си.

Учените призоваха Цецка Цачева да изпълни обещанието си, че е гарант за бюджета на БАН, и поименно - всички депутати от ресорната комисия, да не унищожават науката.

Пред комисията Сергей Игнатов заяви, че бюджетът следва приоритетите на ЕС за конкурентоспособност. Той не уточни защо тогава ЕС върви към 3% от БВП за наука, а нашият МС намалява средствата за наука от 0,3 на 0,2 от БВП.

"Сега" информира: "Бедните теглят, а богатите увеличават спестяванията си". Опасенията на българите за нова криза се увеличават. По-бедните теглят своите спестявания, докато заможните предпочитат да ги държат в банката, вместо да ги вложат в икономиката.

Според данни на БНБ за септември 2011 г. депозитите намаляват като брой, но се увеличават като размер. В края на деветия месец домакинствата са спестили над 29 млрд. лева - ръст от 13,5% на годишна база.

Основната причина е увеличението на депозитите над 1 млн. лв, което е 25,6% спрямо 2010 г. Броят на депозитните милионери в момента е 519 души, като е нараснал с 82 за една година. В същото време най-малките депозити - до 1000 лв., са нараснали с едва 0,3% и в момента са малко над милиард.

Общият брой на сметките е намалял с 262 949 за година и с цели 54 153 спрямо второто тримесечие на 2011 г. Фирмените депозити също увеличават размера си. В края на септември те са близо 14 млрд. лв., 14,3% ръст на годишна база.

"Класа" добавя: "По 5 фирми и физически лица с милиони на влог всяка седмица. Заможните домакинства и компании у нас държат общо 9,35 млрд. лв. в 2447 банкови сметки. Физическите лица и компаниите с депозити над 1 млн. лв. у нас продължават да се увеличават и в края на третото тримесечие на годината вече общият им брой е 2447. Така за година в списъка на заможните са влезли 272-ма, показаха данни на БНБ, публикувани вчера."

На практика излиза, че всяка седмица по пет души или фирми са оставяли на влог седемцифрени суми. Общо богатите у нас държат 9,35 млрд. лв., като 520 са само сметките на физически лица на обща стойност 1,27 млрд.

Според анализ на "УниКредит Булбанк", всеки десети депозит у нас е на стойност над 200 000 лв. Както големите депозити растат, така и изтеглените кредити над 1 млн. лв. се увеличават.

Според данните на БНБ в края на деветия месец гражданите и фирмите със заем от седем цифри са общо 5191, а стойността на техните задължения към родните банки е 24,32 млрд. лв.

БТА вече сама ще управлява парите си, съобщава "Труд". Агенцията да е първостепенен разпределител на бюджетни средства и да се отчита редовно за дейността си пред депутатите. Самият шеф на агенцията ще продължи да се избира от НС, както министрите, но с мандат от 5 години. Това са част от идеите в законопроекта за БТА.

В него са "разписани" независимостта на агенцията и журналистическите принципи на плурализъм, които тя трябва да спазва. По време на изборна кампания БТА трябва да осигурява "равнопоставено отразяване на предизборната активност на регистрираните за изборите кандидати, партии и коалиции", пише още в проекта.

Вместо пари за стаж - по-високи заплати за чиновниците, съобщава "24 часа". Това е една от възможностите, които ще бъдат обсъждани на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ще има нов модел на асистиране и оценка. Синдикатите са категорични, че ако отпадне добавката за клас в държавната администрация, ще пострадат 500 000 души, а решението ще провокира масови протести.

В интервю за ежедневника Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, споделя, че оценява новия бюджет за 2012г. като консервативен и подкрепящ финансовата стабилност, което в кризисни времена е много важно.

"По-добре помощи, вместо да вдигаме най-ниските пенсии. България има падежи по външни заеми, не само през 2013, а и през 2015 г. Едновременно с това сме и в борд, което изисква спазването на строга финансова дисциплина. Ще се справим, макар и с известно напрежение", убедена е г-жа Стоянова.

Икономиката вече е разграбена от неграмотни и некомпетентни хора, казва пред "Новинар" д-р Константин Тренчев.

"Съжалявам, че мечтите ни бяха поругани и стъпкани в калта. Твърдя, че познавам държавата като десетте си пръста. От дистанцията на всичко видяно и преживяно мога да заявя, че 10 ноември не дойде случайно. Всичко е било планирано и този план е бил неизбежен.

Хората, които тогава имаха най-много информация, бяха онези от висшите ешелони на компартията и на ДС. Задачата на авторите на този порочен сценарий бе обществените материални богатства да се предадат в ръцете на "правилните" частни лица.

Готов съм по всяко време да се подпиша под твърдението, че 95% от обществените блага бяха дадени на такива правилни хора, близки до властта.

През годините всяка следваща управа полагаше много усилия да се потулва това голямо крадене и хората, които го извършиха.

Говорим за едни много прости момчета, които сега си пращат децата да учат в чужбина и може би след 4 поколения наследниците им ще имат качества, приличащи на възпитание и култура", обобщава дисидентът.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия твърди, че е превзела още две селища в Украйна

Русия твърди, че е превзела още две селища в Украйна

Свят Преди 6 минути

До момента няма реакция от страна на Украйна

Ердоган: Турция може да изгради военноморска база в Кипър

Ердоган: Турция може да изгради военноморска база в Кипър

Свят Преди 18 минути

Турският държавен глава отново изключи възможността за възобновяване на международни преговори за бъдещето на Кипър

<p>Южна Корея с пропаганда по високоговорителите по границата си с КНДР (СНИМКИ)</p>

Балони с боклук и кей поп: Южна Корея с пропаганда по високоговорителите по границата си с КНДР

Свят Преди 1 час

Южнокорейските власти съобщиха, че излъчванията им може да бъдат чути в радиус от 10 км през деня и до 15 км през нощта

.

7 начина да се сближите с партньора си

Любопитно Преди 1 час

Полезни съвети може да прочетете в следващите редове

<p>Почина писателят, превел &quot;Властелинът на пръстените&quot;</p>

Почина писателят Любомир Николов, превел "Властелинът на пръстените"

България Преди 2 часа

Toй е автор на множество приказки за деца, фантастични разкази и романи

Снимката е илюстративна

Срути се нефтена платформа в Турция, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Инцидентът е станал на сондажната площадка в планината Габар в преобладаващо кюрдската провинция Сирнак

„Трагичен, ироничен фарс”: Коментарите за сделката между Сърбия и ЕС за добив на литий

„Трагичен, ироничен фарс”: Коментарите за сделката между Сърбия и ЕС за добив на литий

Свят Преди 3 часа

Вижте какво написаха световните медии за меморандума

Хутите отвърнаха на удара: Атакувахме "важни цели" в Израел

Хутите отвърнаха на удара: Атакувахме "важни цели" в Израел

Свят Преди 4 часа

Това става ден след като израелската армия нанесе въздушни удари по Ходейда

Зов за помощ: 2-годишно дете има нужда от средства за лечение

Зов за помощ: 2-годишно дете има нужда от средства за лечение

България Преди 4 часа

Любчо страда от тежка неврологична болест

Над два километра колона от автомобили на ГКПП "Кулата"

Над два километра колона от автомобили на ГКПП "Кулата"

България Преди 5 часа

Преминаването през пункта отнема около час

Баща и дете загинаха при трагичен инцидент в Сидни

Баща и дете загинаха при трагичен инцидент в Сидни

Свят Преди 5 часа

Родителите са слезли с асансьор до перона на гарата и когато са излизали, са "свалили ръцете си от детската количка за много, много кратък период от време"

Наводненията в Китай продължават да взимат жертви

Наводненията в Китай продължават да взимат жертви

Свят Преди 5 часа

На място в засегнатата провинция Съчуан са изпратени повече от 400 служители на аварийните служби

,

Да попаднеш в „допаминов капан“ - какво означава това?

Любопитно Преди 5 часа

Научете повече в следващите редове

<p>От първо лице: Разказ на един от първите спасители, отзовали се след атентата в Сарафово</p>

Пред NOVA: Говори един от първите спасители, отзовали се след атентата в Сарафово

България Преди 6 часа

Автобус с израелски туристи беше взривен на 18 юли 2012 г.