КФН наложи рекордни глоби на вестник "Капитал"
Председателят на КФН Стоян Мавродиев   
Източник: БГНЕС
14

П редседателстваната от Стоян Мавродиев Комисия за финансов надзор (КФН) е наложила рекордни в историята на комисията глоби за "пазарна манипулация". Санкционирана със 150 хил. лв. е фирмата издател на "Капитал", "Икономедиа", заради публикации във вестника, съобщи Capital.bg.

Още две санкции по 5 хил. лв. са получили и представляващите компанията, заради отказа им да разкрият източниците си на информация.

Поредицата наказателни постановления са издадени преди Коледа и в първия работен ден на годината. Парадоксални в последните актове на комисията са както основанията за налагането им, така и размерът на наложените санкции, коментира Capital.bg.

Бивши експерти от КФН, с които oт "Капитал" са разговаряли, са потвърдили, че глобата от постaновените по един от актовете срещу "Икономедиа" 100 хил. лв. е най-голямата единична санкция, налагана досега от комисията.

Общо 160-те хиляди лева, на колкото възлизат всички санкции, са повече от наложените от КФН глоби за "пазарни манипулации" за цялата 2013 г. За сравнение, с по-малка сума от друг орган беше глобена одиторската компания KPMG, която заверяваше отчетите на затворената заради капиталов недостиг от 3,75 млрд. лв. КТБ, напомня изданието.

Според издателската компания безпрецедентният им размер цели да я уязви финансово и да доведе до автоцензура в статиите, свързани със финансовата система.

Адвокат Александър Кашъмов: КФН атакува медиите, които заговориха за и разкриха банковата криза

"КФН атакува медиите, които заговориха за и разкриха банковата криза, нейната дълбочина и действителни измерения и неспособността на отговорните институции и политици за категорична и решителна реакция, т.е. вместо да се атакуват и санкционират причинителите на нестабилността, се стреля по вестоносеца", коментира адвокат Александър Кашъмов, специалист по правото на достъп до информация и защитник на свободата на словото, който представлява "Икономедиа" по делата с КФН.

"КФН наказва критично говорене към властта и засегнатите от решенията й, което представлява цензура", казва още юристът и подчертава, че действията на регулатора противоречат не само на българското законодателство, но и на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Именно в рамките на проверките, по които компанията беше глобена, КФН на няколко пъти поиска от авторите на публикациите да разкрият източниците си на информация, заплашвайки ги с глоби.

Такива заплахи регулаторът отправи в края на 2014 г. и към две други медии – Mediapool и Биволъ, което стана причина международната организация "Репортери без граници" да излезе с официална позиция

"Българската Комисия за финансов надзор си придава власт, която далеч надхвърля правомощията й", каза преди месец програмният директор на "Репортери без граници" Луси Морийон, напомняйки, че подобни действия противоречат на практиката на съда в Страсбург.

Издадените от КФН наказателни постановления са за пазарни манипулации, които, според регулатора, "Капитал" е извършил с публикациите си. Едната глоба е за статия на "Капитал Дейли" по повод дивидента за 2013 г., който ще се разпредели на предстоящо общо събрание на публичното дружество "Софарма". Публикацията е излязла след борсовата сесия, няма как да е повлияла на пазара, никой, освен КФН, няма претенция към "Капитал", нито пък журналистите или издателите имат материална облага, пише Capital.bg. Последното признават дори от комисията, но въпреки това налагат 50 хиляди лева.

Рекордната глоба от 100 хиляди пък е наложена за статията "Паниката е по-голяма от проблема", писана в дните на банковата криза миналото лято.

Въпреки че акциите на Първа инвестиционна банка, за която се говори в текста, всъщност се покачват в първата борсова сесия след публикацията, КФН привижда манипулация.

Комисията също цитира жалби на фирмите "Водстрой 98" и "Промишлено строителство холдинг", за които "Капитал" твърди, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Според КФН това не било вярно, защото той не е посочил въпросните фирми в декларацията си пред Сметната палата. Проверката на КФН на собствеността на две от компаниите стига до номиналния им собственик Иван Мирински и (за "Техноекспортстрой") до панамска офшорка, което кара КФН да стигне до извод, че Пеевски няма как да ги контролира.

Обратното твърди в публични изявления банкерът Цветан Василев, който е кредитирал въпросните фирми. Комисията се позовава и на твърдения на тези компании, които влизат в противоречие с информация в статията, зад която репортерът на "Капитал" и изданието стоят. КФН приема за истина твърденията на фирмите, не-свързани с Пеевски, без да се аргументира.

Комисията е открила още една преписка по трета публикация на "Капитал" "На косъм от изкуствена катастрофа", за която настоява да узнае източниците на информацията в нея.

В наказателните постановления срещу "Икономедиа" КФН влиза в ролята на Комисия по медийна етика, като цитира текстове от Етичния кодекс на българските медии,

които според регулатора са били нарушени с "инкриминираните" публикации и именно това е довело до манипулация на пазара с ценни книжа. Регулацията на медиите е дейност, която не само не е разписана в мандата на КФН, но явно контрастира с пасивността на институцията, ръководена от Мавродиев, през всичките години, в които се надуваше балонът КТБ, довел до фалитът й в началото на лятото, отбелязва "Капитал".

Според изданието сред причините за атаката на КФН са публикации на "Капитал" и "Дневник", в които се казва, че през 2012 прокурорът по делото за пране на пари от наркотрафик, водено срещу Евелин Банев-Брендо, е поискал Стоян Мавродиев да се яви като свидетел, защото подписът му стои на документи, свързани с транзакции по делото.

От "Икономедиа" пишат, че заедно с предишни наказателни постановления от КФН, общият размер на глоби на КФН срещу "Икономедиа", мениджмънтът и издателите й, вероятно ще достигне 1 млн. лева.

И другите медии, които са обект на атака – Биволъ и Mediapool, също отразиха появата на името на Стоян Мавродиев в делото за пране на пари.

Според "Икономедиа" е възможно и действията на Стоян Мавродиев да не са независими. През последните няколко години в прокуратурата е имало поне няколко проверки за Стоян Мавродиев, като по източници на "Капитал" те са били оставяни на "трупчета". Според магистрати това е наложена практика, за да се държат в зависимост вечните проверявани.

След новината за безпрецедентната глоба във "Фейсбук" се започнаха да се появяват коментари. Депутатът от БСП Георги Кадиев коментира: "В-к "Капитал" ще плати повече отколкото ще платят КПМГ за провала си с КТБ... и това ако не е парадокс... Не знам дали е опит за цензура, отмъщение или имат провинение, но със сигурност е несравнимо с натвореното от БНБ, КФН, КПМГ, ДАНС по отношение на КТБ."

Шефът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева също коментира огромната глоба: "КОЙ е гладен - пленените регулатори - бухалки се стоварват върху медии, компании и всичко се разчиства, за да потече свеж кеш към търбуха му...тези, които пречат да се смачкат, всички, които си помислят да се противопоставят да се сплашат...всяка надежда, че може да има промяна да се смачка в калта"

От сайта за разследваща журналистика "Биволъ", който получаваше заплахи от КФБ, коментираха: "КФН под ръководството на Стоян Мавродиев дума не каза за безобразията вършени с години в КТБ, но мачка медиите, които ги вадеха на бял свят. Какво друго да очакваме от адвокат на Брендо и близък на Пашата?"

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

с

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви, че се оттегля от обществени прояви

Свят Преди 5 минути

Решението дойде след новината, че разследват съпругата му за корупция

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 43 минути

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Свят Преди 53 минути

Това съобщи военният говорител на групировката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 1 час

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 1 час

И да, може да завива на място като танк

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 1 час

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 8 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 9 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 12 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден