"Капитал Daily": 14 млн. лв за парка около НДК
Източник: netinfo
1
Пн новете на Столичната община за преобразяване на пространството около НДК, които се очаква да бъдат финансирани с 14 млн. лв от европейските фондове, включват и изграждането на три сондажни кладенеца с годишен обем над 143 хил. куб.м. Те ще захранват с подземни води поливната система за зелените площи около двореца на културата, показва проектът за нова визия, за който пише днес "Капитал Daily".

Намерението на общината е парковото пространство на НДК да бъде изцяло обновено, а проектът вече е внесен за одобрение за европейско финансиране по схемата "Зелена и достъпна градска среда" на оперативна програма "Регионално развитие". Към него не е включен грозният паметник "1300 години България", за който е предвиден отделен проект.

"Капитал дейли" информира, че айти индустрията продължава да е на гребена на вълната и там се търсят кадри постоянно. Тази устойчивост при развитието на определени сектори дава сигурност както на работодателите, които масово все още са консервативни при наемането на нови служители, така и на самите служители, още повече ако сега навлизат на пазара на труда или избират своята професия. Все повече кадри се търсят и в аутсорсинг сектора.

Центровете за изнесени и споделени услуги в България търсят все повече работна ръка по мнението на специалисти по човешки ресурси. висшето образование невинаги е необходима квалификация за тази работа. Изключително важно е обаче свободното владеене на поне един чужд език,

Златодобивният проект на "Трейс рисорсиз" край Брезник е за 120 млн. лв., обявява
"Капитал дейли". В градчето обяснимо има огромен интерес към инвестиционното предложение. Безработицата в региона е над средната за страната, а възможностите не са много. А компанията предвижда да създаде и поддържа стотици работни места за най-малко 18 години.

Добрият пример от Панагюрище, където работи компанията майка "Асарел-Медет", също е в подкрепа на новия проект. Затова и преобладаващите настроения в града са категорично "за".

В интервю за в. "Труд" председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски, бивш кмет на Разлог, казва: "Пирин не е само за гледане". Националният парк все пак не е резерват и не може да бъде зона, забранена за посещения, която да гледаме само отдалече." И подчертава, че исканията на хората в Банско са правилни.

"Те подкрепиха желанието да се ускори реализацията на един конкретен проект. И то в рамките на съществуващото законодателство - българското и европейското. Защото в планината не може да се изгради каквото и да било в противоречие със законодателството. И ние вярваме, че институциите ще си свършат работата, ще контролират и ще проверяват изграждането. Убеден съм, че това, което се иска от община Банско, няма да бъде в противоречие с тези норми", казва депутатът от ГЕРБ.

"Труд" коментира, че финансовият министър вече ще е с орязани правомощия да преразпределя на тъмно милиарди от държавния бюджет. Това ще стане с влизането в сила от началото на 2014 г. на новия закон за публичните финанси, който бе приет на второ четене от депутатите от бюджетната комисия вчера.

Част от сегашните правомощия на финансист №1 да размества пари между министерствата в гласувания от парламента бюджет се прехвърлят към Министерския съвет, чиито решения са публични. Надеждата е, че това ще ограничи подобни трансфери и ще осветли пред обществото защо се правят те.

Сметната палата публикува одит, според който през 2010 г. финансист №1 Симеон Дянков е преразпределил 1,8 млрд. лв. от гласувания от депутатите бюджет. Затова палатата предложи правомощията на МФ да се ограничат. “Промените в закона наистина са в тази посока, но са плахи”, коментирали пред "Труд" експерти.

"Монитор" осведомява, че децата на възраст под 14 години вече няма да бъдат настанявани в поправителни домове. Това е една от мерките в екшън плана за държавна политика в областта на правосъдието за детето, публикуван за обществено обсъждане.

В момента у нас има общо 8 интерната, в които се настаняват деца, извършили противообществени прояви. В половината от тези  институции са приети хлапета на възраст под 14 години - общо 20 в цялата страна. По данни на работна група към правосъдното министерство интернатите за най-малките не изпълняват основната си функциия – да превъзпитават кривналите от пътя малчугани.

Освен това по-голямата част от капацитета им не се използва и така се харчат държавни пари, които биха могли да се дадат за друг вид ресоциализация на деца престъпници. В момента от държавния бюджет всяка година се плащат 3 млн. лева за издръжка на поправителни домове. Затова в новите възпитателни заведения ще се настаняват само лица, навършили 14 години.

Според кореспонденция от Виена в същия вестник "австрийският бизнес ни писа шестица за инвестиционния климат в страната ни". След среща с премиера Бойко Борисов президентът на Сдружението на австрийските индустриалци Георг Капш заявил: "България има толкова нисък външен дълг, за какъвто европейските държави могат само да мечтаят. И посочил, че добрите условия за бизнес у нас са привлекли над 400 австрийски фирми, които са инвестирали над 4,5 млрд. евро.

"Новинар" съобщава за софиянка, която се жалвала в Комисията по дискриминацията заради задължителното изискване в закона българските граждани да притежават бащино име в състава на името си. Според нея това поставяло в унизително положение не само майките, но и самотните родителки, както и децата без баща, които под бащино име трябва да записват името на майка си.

Според недоволната жена имената на българските граждани трябва да се състоят от собствено име, презиме и фамилия, като определянето на презимето да не зависи непременно от собственото име на баща, майка, дядо и други, а да има пожелателен характер, но не и задължителен. Тя предлага в Закона за гражданската регистрация бащино име да бъде заменено само с презиме или с бащино и/или майчино име.

"Стандарт" съобщава, че 100 български инженери ще разработват иновациите на една от най-големите компании за климатици за автомобили - германската Behr-Hella Thermocontrol, която ще разкрие у нас и развойно звено за нови технологични разработки. За шанса, който се открива пред българските специалисти, говори фактът, че Behr-Hella е единственият производител на климатични системи за бутикови марки автомобили като "Бугати", "Ламборджини" и "Бентли".

Най-страшното за съда е, ако политиците са доволни от работата му, казва в интервю за "Сега" Борислав Белазелков от Върховния касационен съд

"Много трудно е съдът да бъде поставен в зависимост. На първо място, защото това е институцията, която действа по възможно най-публичния начин. Съдебните заседания са публични, съдебният акт е публичен. Съдът винаги излага мотиви, винаги има следваща инстанция, която да ги провери. Работата на съда е толкова на показ, колкото работата на никой друг държавен орган.

Затова политиците 20 години правят опити. При всяка смяна на властта спечелилият изборите се чувстваше задължен да направи промени в Закона за съдебната власт и след това да направи избор на нов ВСС. Политиците държаха дълго време ВСС под напрежение дали ще бъде сменен", казва съдията.

Също "Сега" съобщава, че данъчните пускат "златен стандарт" за коректните фирми. Изрядните фирми, които нямат задължения към хазната, ще могат да се ползват от облекчения при обслужването си от данъчните. В момента от Националната агенция за приходите избистрят конкретните критерии, на които трябва да отговорят компаниите, както и "бонусите", които те ще получат. Тепърва ще се изяснява и кой ще попадне в списъка на коректните платци.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 18 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 24 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 35 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател