Политолози прогнозират дивашка, арогантна, мръсна политика през 2011 г.
Политолози прогнозират дивашка, арогантна, мръсна политика през 2011 г.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12
Не изключвам "Синята коалиция" напълно да оттегли подкрепата си за кабинета, казва в интервю за "Дневник" Геновева Петрова, "Алфа рисърч". Това може да се случи, особено ако управляващите започнат все по-систематично да пренебрегват основни демократични и пазарни принципи в опита си да контролират политическата ситуация.

2011-а: Политика чрез скандали в преследване на изборна победа
,

прогнозира "Дневник". "Дивашка", "арогантна", "мръсна" - такава според наблюдатели ще бъде предизборната кампания през есента на 2011 г.

Прогнозите за кметските избори са за силно присъствие на бизнеса и формиране на регионални коалиции, лишени от политическа хигиена. Вероятно надпреварата на президентските избори ще се води между един кандидат вляво (доколкото БСП и АБВ постигнат партньорство) и няколко претендента вдясно, което прави балотажа неизбежен. По-вероятно е

ДПС да се опита да изтъргува успешно електоралния си потенциал в президентския вот
,

вместо да издига собствен кандидат. Икономическата криза и последиците от нея ще бъдат основен аргумент в предизборната агитация - политическите оправдания и обвинения ще преминават през нея.

Според някои прогнози последствията от кризата може да радикализират обществените нагласи и да създадат условия за крайни популистки движения, според други - ще се засилят негативните настроения към политическото изобщо, което ще се изрази в много слаба избирателна активност.

НДСВ започва преговори с потенциални съюзници за президентските избори
,

които споделят либералните ценности, след като царистите избраха да заложат на "либерален кандидат", отбелязва "Сега". Решението за това бе взето на последното заседание на Националния съвет на жълтите преди празниците. "Нищо не пречи да се запознаем с вижданията на ръководството на ДПС в качеството й на партия с либерална програма. Нищо не пречи да обсъдим съюз със сините", пише в одобрения от форума доклад. В него никъде не се споменава името на

жълтия претендент, но по описанието се отгатва образът на бившия еврокомисар Меглена Кунева
.

"Царят пак излезе на сцената, претопля стари теми", коментира"Труд". Най-неочаквано Симеон Сакскобургготски наруши мълчанието си на политически теми и в личния си сайт публикува свои разсъждения.

"Първанов има една цел - да срине ГЕРБ"
,

е озаглавено интервюто в "24 часа" с Красимир Велчев, съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Според него причина за връщането на Изборния кодекс са, че засяга чувствително интересите на ДПС - че няма да има изборен туризъм. Велчев напомня, че Първанов стана президент именно с подкрепата на ДПС.

Веднъж завинаги трябва да се вдигне стъкленият похлупак, който хората, свързани с бившата ДС, поставят върху българското външно министерство, заявява в интервю за "Стандарт" външният министър Николай Младенов. Фактите са достатъчно грозни - броят на назначените посланици агенти през последните години не намалява, а се увеличава. Оказа се, че стъкленият похлупак за едни е политически чадър за други.

60% от назначените от президента след 2006 г. са в агентурния списък
.

Не можем да бъдем единствената страна в Централна и Източна Европа 20 години след промените, която да не може да изчисти това бреме от себе си. Затова оттук нататък всички назначения ще бъдат регламентирани с ясни правила, върху ясни оценки за компетентността на хората, за възможностите им да реализират задачите, допълва Младенов.

Реформата на армията ще струва 369 млн. лв.

Данъкоплатците, които годишно дават над 1 млрд. лева за издръжката на армията ни, през следващите 4 години ще платят за нейната реформа точно 368 944 586 лв., пише "Сега". Това е посочено в Плана за развитието на Въоръжените сили, който бе качен на сайта на правителството. Според него в края на 2014 г. армията ни от 32 000 в момента трябва да стане 26 100 души. За тази година е предвидено за реформа да бъдат дадени 93 751 152 лв.

"Пари" отбелязва, че според изнесена от БСП информация има поне

два казуса за конфликт на интереси при зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова.

Съпругът й, който е началник на правния отдел в Държавен фонд ДЗемеделие" (ДФЗ), не е попречил на неправомерни назначения на неквалифицирани кадри във фонда, одобрени от Боянова, твърдят от БСП. Тя самата пък била в основата на промени в Закона за браншовите огранизации, които ще доведат до преференции за Асоциацията на земеделските производители в България. Боянова бе изпълнителен директор на асоциацията преди да отиде в Министерството на земеделието и храните.

БСП разполагат с документи, според които шефът на ДФЗ в Пловдив Найден Найденов има бакалавърска степен, а не необходимото висше образование със степен магистър. Втори подобен казус бил назначението на Гоце Петков за експерт в регионалния инспекторат на фонда в Благоевград. Той има диплома само за средно образование, а длъжностната характеристика е за степен бакалавър.

Вдигат цената на хляба с до 9%,

съобщава "Монитор". Увеличението в цената на хляба няма да се усети чувствително и ще бъде едноцифрено число. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов. Само ден по-рано хлебопроизводителите обявиха, че скокът в цените на насъщния ще бъде 15%. Основна причина за поскъпването са новите цени на брашното, обясниха хлебарите. Само преди два месеца цената на брашното беше около 640 лева за тон, в момента е 750 и продължава да расте, обяви Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. От първия работен ден на тази година брашното е поскъпнало с нови 20 лева.

В интервю за "Дума" Георги Попов заявява: "Търговците са тези, които диктуват целия пазар, особено в градовете. Когато в определено населено място дойде една търговска верига, тя започва да диктува цената, защото реално след нея не остава нито един друг продавач на пазара. А от това произтича най-големият проблем за производителите, защото най-често хлебопроизводителите са обвинени, че едва ли не правят каквото си поискат. А това не е така. Много фирми ще фалират именно поради проблемите с търговските вериги".

От кризата щеше да се излезе по-бързо, ако бяхме емитирали вътрешен дълг.

Банките имаха добра ликвидност и след като не им предложиха ДЦК, изнесоха парите в чужбина, посочва икономистът Стефан Цветков в интервю за "Сега". Според него ние сме в уникалната ситуация - интересите на държавата, на хората и на бизнеса са в една и съща посока - хората искат малко повече доходи, бизнесът иска по-голямо търсене, а държавата е заинтересована да стимулира по-високите доходи и съответно потреблението, защото нейните данъчни приходи идват оттам. Полезният ход е държавата да похарчи пари в посока на стимулиране на търсенето, смята Цветков. Сигналите за замразяване на доходите трябвало да изчезнат мигновено от публичното пространство.

Бизнесът се обяви против привилегиите на държавни и общински фирми да печелят обществени поръчки без конкурс,

акцентира "Класа". Това предложение е заложено в новия проектозакон за обществените поръчки, който ще се гласува от Министерския съвет през януари и ще бъде приет до август. В него се предвижда процедурите да се възлагат на вътрешни фирми, които са 100% собственост на възложителя. Голяма част от обществените поръчки не вървят на основата на търгови отношения, а отиват на договаряне, което е много страшно, коментира пред вестника Божидар Данев, председател на БСК, по повод предложението на ГЕРБ за приемането на изцяло нов закон за обществените поръчки.

14,8% е числото на деня според "Пари". Толкова са българските младежи между 20 и 24 години, които са без работа или образование. Данни на Евростат сочат, че България е на осмо място в ЕС по брой на неработещи и неквалифицирани младежи.
Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 8 минути

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 20 минути

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 2 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 2 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 2 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 3 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 3 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 3 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 3 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 4 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 4 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 4 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 4 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 4 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 4 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден