Борисов пред "Класа: До края на юни ще променим конституцията
Източник: netinfo
17

До края на юни ще променим конституцията в тази част, която засяга Пакта за финансова стабилност, така "Класа" цитира премиера Бойко Борисов. Надявам се на подкрепа от всички партии, подчерта той и припомни, че финансовият министър Дянков досега е говорил с всички парламентарни групи.

От думите на Борисов се разбра, че изключва само социалистите, защото ги смята за популисти.

"Пактът за финансова стабилност ще направи държавата изключително уважавана, дисциплинирана в Европа", коментира Борисов.

"Класа" припомня, че проектът за този пакт включва три основни мерки: да се ограничи преразпределителната роля на държавата до 40% от брутния вътрешен продукт, да се гарантира балансирана бюджетна позиция и да не се допуска дефицит над 2% от БВП и преките данъци да се променят без съгласието на поне две трети от всички народни представители.

"И след 2 години прокуратурата може да е "терористична организация" - под това заглавие "Труд" коментира проблемите на българската прокуратура. Повод е публикуван доклад на американски дипломат.

Според публикуван от "Уикилийкс" доклад на бившия американски посланик Джон Байърли главният прокурор Борис Велчев бил казал, че прокуратурата по времето на Никола Филчив е била нещо като терористична организация.

Без да оспорва твърденията, авторът на "Труд" подчертава, че българските институции не произвеждат обективен анализ и оценки на проблемите в борбата с престъпността.

За определяне на истинските проблеми в системата трябва да се четат изследвания. От тях ще се види нарушеният баланс в разделение на властите на конституционно ниво.

Ако се четат доклади на съдилища и прокуратура, ще се видят дефицитите на законодателния процес, който позволява прокарването на закони в частен интерес. Точно това са системните проблеми.

Без тяхното решаване след две години при поредния американски посланик ще ходи поредният главен прокурор, който ще се окаже за пореден път в изолация начело на една "терористична организация", а не на правоохранителен орган.

БСП може да манифестира себе си като лява партия, ако се заеме с решаването на главните национални въпроси, пише "Дума". В този смисъл ръководството на БСП е нужно да мисли най-вече върху това коя национална фигура би била в състояние да се пребори с национално-разрушителната дейност и профил на ГЕРБ.

И тъй като БСП разполага реално с около милион гласа, тя ще трябва да се договаря с всяка друга политическа сила (в парламента и извън него), с основните граждански организации и преди всичко със синдикатите, с видни общественици и интелектуалци, за да обезпечи на национално отговорния кандидат за президент около или над два милиона гласа.

Що се отнася до местните избори, явно е, че ще се наложи създаването на различни по форма коалиционни формули и структури, при които БСП невсякога ще изпълнява главната роля, изненадващо отбелязва в. "Дума". И признава, че кондицията на соцпартията през първото десетилетие на ХХI в. е по-оспорима от тази в края на ХХ в.

"Волен Сидеров атакува от засада", коментира в "24 часа" социологът Антоний Гълъбов. Повод е "инцидента" между лидера на "Атака" и посланика на САЩ в България. Според Гълъбов става въпрос за обикновена политическа провокация. Лидерът на "Атака" е в предизборна кампания, а подкрепата за партията му е ерозирана. За да мобилизира избирателите си, Сидеров се нуждае от нов тип политически провокации, които биха могли да направят партията му разпознаваема.

"Атака" не е партньор на ГЕРБ, заявява пък в интервю за "Стандарт" Волен Сидеров. Партньор на ГЕРБ ще бъда, ако имам министри в кабинета. Аз такива нямам. Лидер съм на партия, която подкрепя ГЕРБ, защото спечели доверието на хората, като обяви, че ще води политика, различна от тази на тройната коалиция. Сега сме в средата на мандата и за да са алтернатива на предишното управление, от ГЕРБ трябва да сменят този колониален модел. Ако не направят постъпки в тази посока, в ГЕРБ ще има срив.

Не ние, народът ще оттегли подкрепата си от тях. Виждали сме такива модели, НДСВ - 120 депутати, НДСВ - нула депутати. Ако не искат да стигнат дотам, ГЕРБ трябва да чуят какво им казвам, защото иначе ще се сринат политически.

ГЕРБ протяга ръка към ДПС, е озаглавено интервю в "Труд" с лидера на БСП Сергей Станишев. Той дава два примера - избора на секретаря на ЦИК, където не е избран представител на най-голямата опозиционна сила (БСП), а на ДПС.

С тайно гласуване парламентът излъчи тримата си представители в комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Бяха избрани представителите на ГЕРБ, "Атака" и ДПС. Движението получи 105 гласа, което няма как да стане без подкрепата на ГЕРБ.

Дали зад това стоят други договорки - времето ще покаже, казва Станишев.

За нас запазването на принципа на уседналост под какъвто и да е вариант компрометира изцяло Изборния кодекс, заявява в интервю за "Класа" Четин Казак, депутат от ДПС. По думите му не може през 21-ви век в една правова и демократична държава по такъв начин да се ограничават правата на цяла група граждани.

Той се надява, че Изборният кодекс ще бъде приведен изцяло в съответствие с конституцията и най-вече, че неговото приложение на предстоящите президентски и местни избори ще бъде на висотата на очакванията и на обществото, и на европейските наблюдатели, които ще бъдат поканени по настояване на ДПС. Но същевременно се опасява, че управляващите няма да устоят на изкушението да използват властовите си ресурси и най-вече силовите структури, които владеят.

От догодина зрелостниците няма сами да избират предмета за втората си задължителна матура, както е сега, информира "Труд". Тя ще се определя според профила на училището или паралелката и ще е еднаква за всички в класа. Промяната е записана в проектозакон за висшето образование. Според ректори промените ще увеличат приема във висшите училища само по матури.

Внасяме 500 млн. лв. в хазната от приватизация тази година, обявява в интервю за "Монитор" Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация.

Страната ни има ресурс, в момента се изготвят анализите и на дружествата от т.нар. забранителен списък, но преди да започнем да говорим за тяхната евентуална приватизация, трябва задължително да има решение на Народното събрание.

Караниколов е убеден, че сега е моментът за продажба на "Булгартабак". Има ясен стремеж да се запази и развие дружеството и да се даде възможност да се запазят два отрасъла: единият - производството на цигари, другият - отглеждането на тютюн.

Анализите сочат, че при цената, която ще се получи сега от приватизационната сделка, в хазната ще влязат повече свежи средства, отколкото да се разчита на постъпленията през следващите десет години.

Правителството и бизнесът влязоха в сблъсък заради проектодиректива на ЕК за въвеждането на радикално нов модел за данък печалба в ЕС, съобщава "Сега".

Българското правителство е против проекта, защото смята, че той въвежда ощетяващ заБългария механизъм, чрез който значителни данъчни постъпления ще влизат в хазната на други страни членки вместо в българската. Според бизнеса обаче директивата е добра, защото тя ще признава повече разходи за данъчни цели и така ще стесни облагаемата основа.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 32 минути

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 40 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 57 минути

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 1 час

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна