"24 часа": Всеки месец 550 губят имот заради дълг
"24 часа": Всеки месец 550 губят имот заради дълг   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Всеки месец 550 губят имот заради дълг, съобщава "24 часа". Общо 3310 имота са продадени на търг, заради неизплатени задължения за първите шест месеца на т.г.

Най-често се изнасят жилища, но има тенденция за увеличаване на продажбите на т.нар. бизнес имоти - хотели, фабрики, офис помещения, каза шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

За цялата 2010 г. са продадени 5700 имота. За първите шест месеца на т.г. са започнати нови 80 000 дела срещу длъжници, а за цялата 2010 г. те са били 140 000.

През м.г. са събрани 580 млн. лв., а за първата половина на т.г. - 310 млн. лв.

"Телеграф" коментира факта, че около 2 млн. шофьори са излъгали КАТ от началото на 2007 до 2010 г. Вместо да си платят глобите за направените нарушения, те са изчакали да изтече давността им и в крайна сметка са останали ненаказани.

Само в София за две години - 2009 и 2010, над 100 000 нарушители не са се явили в Пътна полиция, за да си получат постановленията.

Нова мода се разпространява в страната, известява на първа страница "Монитор".

Работодатели масово назначават нови служители само след като попълнят молба за напускане по взаимно съгласие. Това предупреждение направи вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Документът за освобождаване е в един екземпляр и работниците не разполагат с копие, на него няма и дата. "Когато чорбаджията реши, може да уволни колкото си иска хора "по взаимно съгласие" и дори съдът не може да ги защити", коментира синдикалният лидер.

Заедно с назначаването на изпитателен срок, това в момента е най-разпространеният начин бизнесът да заобиколи защитата, която Кодексът на труда осигурява, смята той.

Според шефката на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ - Екатерина Йорданова - транспортните фирми особено често се възползват от този похват. Хората обаче не смеят да се оплакват, тъй като датата в молбата може да бъде попълнена незабавно и да загубят работата си.

В пловдивския градски транспорт, който вече е частен, са постъпили по същия начин със синдикалните босове.

Заради това синдикатите са поискали Главната инспекция по труда да провери как се спазват правата на хората във въпросните фирми. За най-фрапантните случаи е известена и Международната организация на труда.

Синдикатите обявяват стачка при пенсионни промени, пише "Сега". Идеите на управляващите да увеличат възрастта за пенсия се посрещат със стачна готовност от синдикатите. Тази седмица се очаква финансовият министър да предложи нови мерки за пенсионна реформа, които включват увеличение на възрастта за пенсия още от 2012 г.

Промените във възрастта бяха оставени чак за 2021 г., а компромисно се прие догодина да започне да расте само стажът с по 4 месеца на година.

Как ще се вдига стаж и възраст, при положение че няма достатъчно работни места и никой не създава нов", попита вчера Пламен Димитров, президент на КНСБ.

От внесените в парламента законопроекти пък става ясно, че управляващите са осъществили намерението си само частните работодатели да нямат право да освобождават от работа хора, изпълнили условията за пенсиониране.

Държавата като работодател обаче си запазва тази възможност, тъй като в закона за държавния служител, където също е записано, че придобиването на право на пенсия е причина човек да бъде освободен, промяна не се предвижда. Социалният министър Тотю Младенов гарантира пред "Сега", че такава там няма и да се прави.

По темата за "24 часа" Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП), изказва становище, че за финансовата стабилност на осигурителната система е по-важно не толкова да се намаляват разходите с непресметнати шокови увеличения на пенсионната възраст, колкото да се гарантира увеличаване на приходите - чрез натиск върху тези, за които плащането на осигуровките е "последна грижа".

"Труд" анонсира темата: "Българите искат да работят по-дълго".

България е сред първенците в ЕС по усвояване на агросредства, отразява новината "Класа". Парите за земеделие през 2012 г. ще са 1,26 млрд. лв.

Според доклада на Европейската сметна палата за миналата година България има 54, 4% ръст по отношение на усвояването на средства от Европейския земеделски фонд и по Програмата за развитие на селските райони и в този показател ние сме първенци в ЕС.

Това съобщи вчера Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните. По думите му въпреки по-рестриктивния бюджет за 2012 г. парите за земеделие ще бъдат 1,26 млрд. лв. Той уточни, че за първи път ще се отпускат доста допълнителни средства на животновъди, птицевъди, свиневъди, зеленчукопроизводители, картофопроизводители.

Според него за 2011 г. тоталният бюджет за субсидии в земеделието, не само по отношение на единица площ, но и за всички сектори, възлиза на 1,66 млрд. лв.

Министър Найденов коментира, "че когато не достигат парите в националния бюджет, важно е да успяваме да компенсираме това с максималното усвояване на европейските средства". По думите му за следващата година сумата на европарите ще е с 200 млн. повече, заради средствата, които идват от европейския бюджет, а това е безпрецедентна цифра за българското земеделие.

БСП обмисля нова формула за "Коалиция за България", информира "Дума".

Формулата "Коалиция за България" вече се е изчерпала, тя е на 10 години и очевидно трябва да се осъвремени. Този извод направи в събота на разширено заседание на Националния съвет членът на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев.

Заявка в тази посока даде и председателят Сергей Станишев. В доклада си пред делегатите соцлидерът подчерта, че поне в пет общини левицата е загубила заради неразбирателство с партиите от КБ. На следващите парламентарни избори БСП трябва сериозно да помисли в какъв формат ще се яви, коментира Станишев.

Лидерът на червените направи анализ на изборните резултати, според който ГЕРБ е загубил моралния императив от пиедестала, на който управляваше. Днес определено по-лошите са ГЕРБ. Левицата е спечелила доверие и перспектива, а БСП окончателно е била припозната като алтернатива на ГЕРБ.

Станишев не спести и вътрешнопартийните проблеми, които са се проявили по време на изборите. Според него БСП все още има мудна и статична организация, изявила се дори и в самия изборен ден. "Подготовката за следващите избори започва още днес", категоричен бе Сергей Станишев.

"Новинар" коментира скандала в Пловдивския университет, породен заради Стоичков.

Социологът Цветозар Томов напуска университета след като Христо Стоичков получи званието доктор хонорис кауза от ВУЗ "Паисий Хилендарски".

В писмо, разпространено в интернет, Цветозар Томов заявява: "Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет.

Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле", пише в писмото си Томов.

"Експлодиралият склад край Севлиево се оказа изряден. Институциите още не знаят каква е причината за взривовете", информира "Сега".

Складът с боеприпаси край Севлиево е отговарял на всички изисквания за съхранение на муниции. Това заявиха от Министерството на отбраната. Все още не е ясна причината за инцидента. Първоначално се лансираше версията, че експлозиите са започнали заради пожар, но засега това е само хипотеза.

От съображения за сигурност разследващите ще изчакат 24 часа и едва тогава ще влязат в складовете. Разследването е поверено на МВР, а експертите на военното министерство ще помагат при нужда, обясниха от МО.

Вчера от силовото ведомство отказаха да коментират каквито и да е версии за взривовете. "Със сигурност районът ще остане отцепен в двукилометрова зона за сигурност поне до утре (б.а. днес) сутринта", обясниха оттам. След това периметърът ще започне да се намалява постепенно.

Изнесли сме около 3 млрд. евро с инвестиции в чужди ДЦК и влогове, е водещото заглавие на "Класа". Български резиденти (фирми и граждани по данни на БНБ) са инвестирали в чужди ДЦК и във валутни депозити в чужбина около 3 млрд. евро в последните две години и половина, съобщи проф. Гарабед Минасян, икономист от БАН, по повод бюджета за 2012 г.

По думите му финансовият поток навън е сериозен маркер за икономическата несигурност в държавата. Около 20-25 млрд. лв. пък се въртят в сивата икономика, което е около 1/3 от БВП. Така страната ни се нарежда в челните места на държавите с висок дял на сенчестата икономика в брутния продукт.

Според учените от БАН България е на едно от първите места в Европа по високи разходи за системата за сигурност и по най-ниски за наука, образование и здравеопазване.

Да се разчита на увеличаване на усвояемостта на европарите е нереалистично, твърдят икономистите.

По темата "Дума" констатира: "Моделът на икономически растеж у нас е изчерпан". В интервю пред "Класа" Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на КТБ, твърди, че КТБ е най-големият нетен кредитор на енергийната система у нас.

В отговор на въпрос за големината на дела на парите на държавните предприятия, намиращи се в КТБ, г-н Василев е категоричен, че държавата няма пари в КТБ. А държавните фирми не държат повече от 10% от общия обем активи на банката.

Темата на "Труд" анализира проблема за това има ли план за действие в БДЖ, който да може да бъде приложен при стачка. Протестните действия биха създали проблем в регионите, където влакът няма алтернатива.

От министерството на транспорта съобщават, че засега нямат готово решение как биха действали в подобна ситуация, но се надяват до 24 ноември да намерят такова. Междувременно е произтекъл инцидент, при който първият вагон на товарен влак се е откачил от локомотива в междугарието Подвис и Ведрово по линията Варна - Карнобат.

Това се е случило в неделя сутринта. Предприет е ремонт на място, а пътниците на седем други влака, които е трябвало да минат през участъка, са превозени с автобуси.

В такава обстановка 13 селца по направлението Кюстендил - Гюешево следят със затаен дъх дали БДЖ ще съкрати единствения им влак - връзка със света. Той се движи с допотопните 15-20 км/ч, но все пак го има.

Пред изданието Йордан Недев, изпълнителен директор на БДЖ, заявява: "Не месо, само лой ще режем от БДЖ. В момента не са необходими повече от 7000 души, а в компанията работят 13 000". 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Посланиците на ЕС се споразумяха Украйна да получи близо 4,2 млрд. евро

Посланиците на ЕС се споразумяха Украйна да получи близо 4,2 млрд. евро

Свят Преди 4 часа

Средствата са предназначени за мирни цели

Нетаняху: Иран е заплаха за Израел, САЩ и арабските съюзници

Нетаняху: Иран е заплаха за Израел, САЩ и арабските съюзници

Свят Преди 5 часа

Израелският премиер благодари на американския президент Джо Байдън

Летище София: Проблем с информационните монитори

Летище София: Проблем с информационните монитори

България Преди 6 часа

ИТ екипът работи активно по остраняването му

Москва премахна площад "Европа"

Москва премахна площад "Европа"

Свят Преди 7 часа

Кметът на града Сергей Собянин издаде указ

Пожарът в Гърция отново се разгоря, достигна границата на България

Пожарът в Гърция отново се разгоря, достигна границата на България

Свят Преди 9 часа

Гръцките власти са спрели да гасят по въздух

България помага на Унгария с газ и нефт

България помага на Унгария с газ и нефт

Свят Преди 9 часа

Това информира външният министър на страната Петер Сиярто

Жертви и ранени след руски удари в Украйна

Жертви и ранени след руски удари в Украйна

Свят Преди 10 часа

Нападения има и срещу пристанищния град на река Дунав Измаил

Пожар избухна в италиански курорт, евакуирани са 1000 туристи (ВИДЕО)

Пожар избухна в италиански курорт, евакуирани са 1000 туристи (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Огънят е тръгнал от гориста местност край залива Сан Феличе

Докладът за корупция в Агенция „Митници” е входиран в ДАНС и МВР

Докладът за корупция в Агенция „Митници” е входиран в ДАНС и МВР

България Преди 10 часа

Той беше изпратен до службите тази сутрин от председателя на ДПС Делян Пеевски

Рисунки, за които се твърди, че са на Майкъл Джексън, се предлагат на търг

Рисунки, за които се твърди, че са на Майкъл Джексън, се предлагат на търг

Любопитно Преди 10 часа

Началната оферта е един милион долара за цялата колекция

Илон Мъск

Илон Мъск отрече, че ще дарява по 45 млн. долара месечно за кампанията на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Което поставя кандидата на републиканците в неловка ситуация, след като вече се похвали за даренията

Убийство в Гоце Делчев заради публикации в интернет - ново развитие по случая

Убийство в Гоце Делчев заради публикации в интернет - ново развитие по случая

България Преди 11 часа

Обвиняемите напуснали местопрестъплението, след което жената измила ножа

<p>Руски частен готвач е арестуван, готвел саботаж на Олимпиадата</p>

Руски частен готвач е арестуван в Париж, готвел саботаж на Олимпиадата

Свят Преди 11 часа

Разузнавателните служби са го следили в продължение на месеци, преминал е и през България

Кой ще открие Олимпиадата? Селин Дион или Лейди Гага?

Кой ще открие Олимпиадата? Селин Дион или Лейди Гага?

Любопитно Преди 11 часа

Слуховете за евентуална рокада се засилиха след пристигането и на двете звезди в Париж

<p>Лъже ли Тръмп за ръста си?</p>

Колко високи са членовете на семейството на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Всички членове на семейство Тръмп имат поразителен ръст

Да живееш в най-луксозната яхта в света... срещу 11,2 млн. долара (СНИМКИ)

Да живееш в най-луксозната яхта в света... срещу 11,2 млн. долара (СНИМКИ)

Любопитно Преди 12 часа

Ако нямате проблем с липсата на твърда почва под краката, това е любопитно предложение