"24 часа": Ревизия на милионери!
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
17

На първата си страница "24 часа" отразява желанието и на политици, и на данъчни за ревизия на милионерите.

"Труд" обобщава призивно: "Ревизия на натрупаните богатства!" Кой как е забогатял - пълна ревизия за 20 години назад. Поиска я президентът Георги Първанов, уточнява "24 часа".

Минути по-късно премиерът Борисов го призова да каже "Браво!" на правителството и попита защо държавният глава иска проверката в края на втория си мандат.

От Нова година ще хващаме нарушителите в крачка, а няма да разбираме за огромните им имения от самолетни снимки", зарече се главният архитект на София Петър Диков.

Догодина ще заработи информационна система, която ще позволи на общината да установява и глобява мигновено всички, които нарушават правилата за строителството, не са изпълнили параметрите на издаденото им разрешително или ползват имота без акт 16 и не плащат данъци.

В този дух е и решението природният парк Витоша да бъде прочистен от незаконните постройки.

Първи в списъка са 3 павилиона до хижа "Алеко". Те се ползват като бази на три ски училища. В столицата проверяват 305 скъпи имота, 72-ма собственици на бентлита и яхти, съобщава Светлана Паунова, директор на Териториална дирекция НАП-София-град.

"Сега" коментира намерението на ЕС, че ще задължи и България да си плаща сметките до 60 дни. Еврокомисията се опитва да въведе правила за дълговете на държавата и общините.

Целта е да се облекчи проблемът със задлъжнялостта, от която се задъхва бизнесът не само в България, а и в целия Европейски съюз. У нас държавата и общините бавят плащането на сумите често с години.

За да реши проблема, ГЕРБ създаде схема за разплащане през Българската банка за развитие. При нея фирмите трябва да подадат заявка до съответното ведомство и да се откажат от 7% от вземанията си.

До крайния срок - 1 октомври т.г., по този начин бяха изчистени едва около 220 млн. лв.

Няма да плащаме 2 млрд. лв. неустойки за АЕЦ "Белене", договорът е удължен, съобщава "Класа".

Консултант по проекта ще бъде избран догодина, а строеж може да започне най-рано през 2012 г. Междувременно стана ясно, че руската компания "Атомстройекспорт" настоява оскъпяването на проекта да се индексира с размера на инфлацията в Русия, а България не е съгласна с това и предлага оскъпяването да е с инфлационния индекс на ЕС.

Пред "Класа" Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт, заявява, че за първи път българската статистика дава официално методиката, в която се обяснява какви елементи на сивата икономика измерва и какъв е делът й от брутния вътрешен продукт

"Дума" на първа страница твърди, че кабинетът посяга на здравните вноски. Вероятно 1,8 млрд. лв. от парите от НЗОК ще запълват дупки в бюджета.

"24 часа" оповестява, че Националният съвет на лекарския съюз не е давал съгласие за прехвърляне на резерва от касата към фискалния резерв. Това заяви д-р Динчо Генев, управител на Асоциацията на лекарите от болничната помощ.

В края на 2010 г. сумата ще е поне 1,5 млрд. лв. Прехвърлянето на събираните в продължение на 10 г. от създаването на НЗОК пари е национализиране на средствата за здравеопазване според Генев.

По думите на ръководителя на джипитата - д-р Любомир Киров - така ще се прикрие какво се е случвало до момента с бюджета на касата. Срещу вземането на пари от касата се обявиха и пациентски организации.

"Средствата ще са загубени за здравеопазването. Събирани са от вноски, но с тях ще се плаща за други дейности", каза Владимир Томов, председател на конфедерация "Защита на здравето".

"24 часа" отразява констатациите на премиера при откриването на част от пътен възел Даскалово и инспектирането на строежа на "Люлин".

"Една трета от магистралата правителството на Станишев успя да направи за три години, а за шест месеца ние изградихме половината от нея", похвали се премиерът Борисов.

Той допълни, че в момента България усвоява 100% парите от еврофондовете за строежа на магистралата. Тези думи потвърди и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който отбеляза, че магистрала "Люлин" е изградена на 82%.

"Премиерът прави проверка на всеки 20 дни на тази магистрала, която бе тотално обречена на забвение и за 3 години, вместо да е готова, бе направена на 1/3", заяви Плевнелиев.

"Пари" коментира, че "Мостстрой" може да изчезне, но собствениците ще са доволни от преразпределянето на дейностите между компаниите в консорциума, който строи последния лот от "Тракия".

"Тракия" под лупа" е водещото заглавие на "Стандарт". Проблемите с фирмите няма да спрат аутобана. Резервен вариант ще спасява строителството на магистралата.

Не играя за президент, но ще се старая да не е от ГЕРБ, споделя Ивайло Калфин, евродепутат от БСП, в интервю за "24 часа". Много власт, събрана в еднолично ръководена партия, е опасна. Време е българските политици да осъзнаят, че границите на тяхната компетентност са особено видими на европейската сцена.

Така беше с г-жа Желева, така е и с г-н Цветанов, който каза в Брюксел преди дни, че България не е подготвена за ЕС и, че ромите генерират престъпност.

Има риск от френско вето срещу България за влизане в Шенген. Тъжно е, че бюджетът е направен така, че отново хората с ниски доходи ще платят цената на кризата.

На първа страница "Атака" обявява, че червени искат смяна на Станишев след провала на вота. В партията са настъпили нови брожения. Видимо е станало - след неуспешния вот, че БСП няма ресурс - дори за опозиция, затова смяната на Станишев от председателския пост отново е на дневен ред.

Колективният интерес на ГЕРБ е Борисов да остане премиер, да намери друг кандидат за президент и да използва авторитета на лидера си за успех в общините, анализира политическото статукво в държавата "Сега".

Местните избори зависят от егото на Първанов и Борисов. Премиерът може да провали ГЕРБ, ако се кандидатира за президент. Президентът може да дообезличи левицата, ако избърза с партията си.

Изпълнителният директор на "Алфа рисърч" Геновева Петрова анализира за "Дневник" резултатите от националното социологическо проучване на своята агенция: средната оценка по шестобалната система, която дават българите на правителството е 3.40.

Позитивна промяна има в отношението към премиера Борисов, който е с 43% одобрение и 23% неодобрение. Вътрешният министър Цветан Цветанов остава най-успешният в това правителство, но рейтингът му спада от 45 пункта през юни на 37 през октомври.

В същото време строителният министър Росен Плевнелиев и земеделският министър Мирослав Найденов са "новите фаворити" и бележат ръст в одобрението на дейността им.

Сред анкетираните като цяло доминира усещането за липса на трайно подобрение в икономическото състояние, жизнения стандарт, сигурността и социалната защита.

"Булгартабак" е обречен да остане български, пише "Пари". Идеалното време за продажба на държавния холдинг е безвъзвратно отминало, а с него и добрата сделка. Той е пазарен лидер в забвение, губейки постоянно пазарен дял.

"24 часа" информира, че когато фирма реши доброволно да се обяви в неплатежоспособност съдът трябва да излиза със съобщение за това в Търговския регистър - и то още при постъпването на молбата, това предвиждат промени внесени от Емил Радев и депутати от ГЕРБ.

Защото много често фирмите искат фалит със задна дата, а така се създават предпоставки за злоупотреби: промяна на счетоводни баланси, създаване на фиктивни задължения и др.

В СУ ще учат и през лятото, пише "24 часа", ако университетът затвори врати през зимата като следствие от финансовия колапс, който преживява Алма матер.

Ако се наложи вторият семестър ще се удължи, каза ректорът проф. Иван Илчев.

"Труд" атакува архетипния модел от близкото миналото с думите на проф. Георги Марков, ръководител на Института по история на БАН, за мита, че комунистите са железни.

Факти и събития, които разрушават наложената представа за живота на Вапцаров, Веселин Андреев, Цола Драгойчева и др., дават шанс за нов "прочит" на съдбата им.

ЕС иска да обвърже приема ни в Шенген с успешната борба срещу корупцията и престъпността.

"Германия има няколко сериозни питания по отношение на готовността ви за членство в Шенген. Премиерът Борисов и президентът Първанов имат възможността да ги разяснят по време на посещението на Ангела Меркел", обясни пред "24 часа" гласът на канлера Щефен Зайберт.

Франция е против приема ни, Германия и Холандия засега я подкрепят.

Меркел и нейната делегация ще се срещнат при посещението си в България на (11.10.2010 г.) с 15 фирми, които членуват в Германо-българската индустриално-търговска камара.

Ще се обсъждат на правителствено ниво и неприятни за нас теми - какво "правим" с ромите, с хаоса в правосъдието, здравеопазването и образованието, проблемите около Е.он и "Сименс", разширяването на ЕС с балкански държави, включително и Турция.

"Труд" твърди - Меркел идва с папка трудни въпроси.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 минути

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 35 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 1 час

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя