"24 часа": Преджобват ни с нови 65 млн. за парно
"24 часа": Преджобват ни с нови 65 млн. за парно   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
26

65 млн. лв. най-малко ще струва на всички българи с парно подмяната на уредите върху радиаторите, пише "24 часа" под глава.

Искат ни поне 144 лв. за нови топломери, извежда на същото място "Труд". Вече изтича срокът на батериите на първите, които бяха монтирани през 1999 и 2000 г., и 18 хил. клиенти на най-големия топлинен счетоводител ще трябва да купят нови разпределители до началото на следващия отоплителен сезон.

От фирмите са изчислили, че до 2012-2013 г. трябва да се сменят уредите на 1,350 млн. радиатора, пише "24 часа".

Цената на три обикновени разпределителя е към 145 лева, а най-усилената подмяна ще е през 2012 г., уточнява вестникът.

Преди 10 години - от 2000 до 2003 г., българите са платили за тях и за вентилите 102 млн. лв. За устройствата на три радиатора тогава дали 180 лв.

В парламента до седмица ще е готова за второ четене поправка в Закона за движението по пътищата (ЗДП), според която снимката от радара със записани дата, час, скорост и номер на автомобила важи като фиш, пише "Труд" под заглавие "Радарът реже от заплатата".

Документът ще може да се обжалва, но ако не бъде платен до 30 дни от издаването му, данните за длъжника ще се подават в Националната агенция за приходите за образуване на дело за принудително изпълнение.

Така за глоби за превишена скорост, наложени от КАТ, могат да се налагат запори на имоти и заплати, както се процедира и при останалите случаи на държавни вземания.

15-те стационарни радара с камери у нас имат 30 кутии, монтирани миналата есен по най-опасните участъци. 28 000 нарушения били заснети само между 18 януари и 19 февруари.

ГЕРБ подготвя промени в Закона за обществените поръчки, според които глоба от 2 до 10 на сто от стойността на обществената поръчка заплашва възложителя, ако се установят нарушения в процедурата, пише "Труд".

Според изданието промените "ударят през пръстите" основно кметовете и нагласените общински търгове, както и държавните институции.

В проекта е заложен и т. нар. задължителен stand still period - или период на изчакване от 14 дни. В този срок възложителят не може да сключи договор за обществена поръчка. Министърът на околната среда персонално ще бъде глобяван от 300 хиляди до 1 млн. лв., ако разреши генетично модифицирани насаждения в 30-километровия пояс около зоните "Натура 2000".

За това решение на парламентарната комисия по околна среда, която прие промените в закона за ГМО на второ четене, съобщава "Класа" под глава, а "Дневник" - на по-задна страница.

МО системно ще предоставя вертолети и самолети за нуждите на донорството и трансплантациите, съобщава "Българска армия" под глава.

С летателните машини ще се превозват органи и реципиенти, когато се намират на по-далечно разстояние от болницата, в която се извършва операцията.

Сътрудничеството било разписано в заповед на вицепремиера Цветан Цветанов.

И зъболекарите на протест заради заплати, пише под глава "Дума".

Отбелязва се, че Българският зъболекарски съюз излезе с протестна декларация във връзка с поредното забавяне на дължимите плащания на денталните лекари от страна на Националната здравноосигурителна каса.

Зъболекарите се канят да завеждат дела за пропуснати ползи и за лихвите, които се дължат за просрочените дни. Съсловието обсъждало и подготовка за местни и за национални протестни действия.

Проблемите с изплащането на детски и социални помощи ще се задълбочат през следващите месеци, ставало ясно от справка на Министерството на финансите, поискана от "Сега".

Социалното министерство страда от сериозен недостиг на средства и не успява да покрие месечните суми, необходими за всички групи подпомагани българи, отбелязва вестникът.

Поради заложения ограничен бюджет ведомството вече харчи пари авансово, се добавя там.

Най-уязвими са хората с увреждания, пише "Телеграф" в заглавие над интервю с председателя на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп.

Той цитира и статистика, според която след десетилетие 20% от трудоспособното население ще е ромско.

 "Циганският въпрос" в България наистина се оказва на живот и смърт, пише Димитрана Александрова в "24 часа" под заглавие "Няма и щастливи цигани".

Време е по проблема да се действа бързо и решително най-малко по две причини - демографската и икономическата криза, отбелязва тя.

Обмисляме създаването на ученически съвети, които да дават мнението си за учебниците, казва пред "Класа" Галина Банковска, зам.-председател на парламентарната комисия по образование.

Тя обяснява, че според новия закон академичните длъжности ще бъдат асистент, главен асистент, доцент и професор. За длъжност асистент няма да се изисква докторска степен, но за придобиването на главен асистент тя трябва да е взета.

Големите играчи в строителството на ядрени реактори най-вероятно биха имали интерес за изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй", казва министърът на икономиката Трайчо Трайков пред "Стандарт".

"Булгартабак" на тезгяха от юни" е подзаглавието на интервюто.

 

До месец и половина трябва да бъдат открити двата най-големи мола у нас - "София Сердика център" и "Карфур Цариградско", инвестицията в които е 420 млн. евро, отбелязва "Класа".

Цитирани са анализатори, според които на имотния пазар възвръщаемостта към подобен род капиталовложение е между 10 и 14 години.

Представители и на двата обекта отказали да коментират конкретните параметри с мотива "фирмена тайна".

Аутлетите ни са с цени на бутици, коментира "Стандарт" от първа страница. 12 мола ще отворят врати до края на годината, а наемите падат с 30 на сто, отбелязва изданието.

"Монитор" и "Атака" цитират под глава министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че в основата на източването на "Кремиковци", както и в дейността на "Октопода", е бившият служител на ДАНС Алексей Петров.

Магистрати се уреждат с евтини апартаменти, алармира от първата си страница "168 часа".

Според изданието Мариана Борисова-Тодорова от Върховна касационна прокуратура чрез изгодна заменка получава от областната управа апартамент на столичната улица "Шейново", доплащанe едва 900 лева.

Жилището е 51.52 кв.м и е оценено на 93 000 лева без ДДС, на същата цена се оказва и апартаментът в Перник, който тя заменя (78.96 кв. м. са оценени за 92 400 лева), уточнява вестникът.

По подобен начин областната управа на София ощастливила още 24 следователи, прокурори, съдии и чиновници в Министерството на правосъдието - сделки стават през 2005-2009 г., пише вестникът.

Папките с документацията за покупко-продажби и замени от този период са предадени в Софийска градска прокуратура, обяснила говорителката на областната администрация Августина Видева.

Резиденцията на лидера на ДПС Ахмед Доган в местността Росенец край Бургас е обрана в нощта срещу 3 март, съобщава под глава "Стандарт".

Откраднати били плазми, DVD, наргиле, скъп самурайски меч и статуетка от сребро и рубини на пророка Мохамед.

Привърженик съм на идеята да има вътрешни избори за следващия лидер на БСП, чрез подходящ механизъм да останат 2-3 кандидатури и конгресът да избира между тях.

Това казва пред "Труд" Илияна Йотова, евродепутат от БСП. Попитана ще се състезава ли в тези вътрешни избори, тя отговаря: "Защо не? Разбира се, преди това ще направя сериозен анализ за себе си и за възможностите си".

Още в началото на управлението на ГЕРБ ние заявихме съвсем ясно, че за нас АЕЦ "Белене" е от ключово значение за отношението ни към правителството, казва в интервю за "Труд" Иван Иванов от ДСБ.

Друг проблем е съдбата на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци.

"Виждате как никоя община не пожела да приеме софийския боклук. Помислете си кой ще приеме радиоактивните отпадъци?! Кметът на Белене дали е съгласен там да се погребват радиоактивните отпадъци?!", добавя той.

В момента се работи по два сигнала за конкретни хора, които може би са физическите извършители на убийството на радиоводещия Боби Цанков, но още се потвърждава информацията.

Това казва пред "24 часа" комисар Валери Йорданов, директор на столичната полиция.

Работим активно по всички данни, с които разполага ДАНС за смъртта на Ахмед Емин; няколко пъти съм говорил с колегите от отдел "Убийства" и те са били категорични, че става дума за самоубийство, отбелязва той.

По думите му въпросът сега е да се провери отново дали има нови данни, които да говорят, че е бил склонен към самоубийство.

Кражбите са най-много в столичните квартали Люлин, Младост, Дружба, казва Йорданов в отговор на въпрос. В центъра на София имало повече кражби на части от автомобили. 

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 19 минути

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 час

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 2 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 4 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер