"24 часа": Половината заменени гори вече бетон
"24 часа": Половината заменени гори вече бетон   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Половината от заменените държавни гори вече са със сменен статут и върху тях се строи. Това е заявил шефът на агенцията по горите доц. Георги Костов, с когото "24 часа" помества интервю.

От 2003 до 2009 г. са заменени 33 600 дка, посочва "24 часа".

Транспортното министерство ще одобрява проектите за магистрали, регионалното ще ги управлява, казва в интервю за "Пари" министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Преговори с Брюксел за удължаване на сроковете на големите инфраструктурни проекти, финансирани по програма ИСПА, ще се водят отделно за всеки обект, казва Цветков.

Той посочва още, че БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" за първите шест месеца на 2009 г. са с два пъти по-голяма загуба спрямо полугодието на 2008 година.

Паника в БДЖ заради афери със стари вагони, пише "Труд". Транспортният министър Александър Цветанов възложи проверка за законосъобразността на сделка за доставката на 30 рециклирани спални вагони от Германия, посочва "Стандарт".

Спортният министър Свилен Нейков е разпоредил проверка в Българския спортен тотализатор, която тече от две седмици, информира "Стандарт" в публикация, озаглавена "Тотото броило за реклама 2,5 млн."

Вестникът цитира и изказване на премиера Бойко Борисов: "Започваме разследване, за да видим къде са потънали постъпленията от тиражите."

"И разделното събиране дочака ревизия" обявява в заглавие "Сега".

"Дневник" посочва, че Министерството на околната среда започва проверка на всички фирми у нас, които са длъжни да предават за рециклиране отпадъците от опаковки.

Причината - 40 на сто от отпадъците от опаковки не са обхванати от системите за разделно събиране и не се рециклират. За тях не се плаща продуктова такса и се трупат на сметищата, посочва "Дневник".

По закон всяка фирма - вносител или производител на стоки с опаковки, трябва да плаща такса за оползотворяването им на държавата или да стане член на колективна организация за рециклиране, уточнява вестникът.

Правителството е преразгледало част от назначенията, които кабинетът "Станишев" направи в последните дни на власт, пише "Стандарт".

Четирима от деветимата няма да заминат на мисия зад граница, е съобщил пред "Дневник" говорителят на външното министерство Драговест Горанов.

Това са бившият евродепутат от БСП Атанас Папаризов, който трябваше да стане генерален консул в Ню Йорк, бившият депутат от НДСВ Мария Ангелиева - определена за генерален консул в Лос Анджелис, бившият съветник на премиера Сергей Станишев и шеф на Съвета по национална сигурност към предишния Министерски съвет Боян Чуков - за посланик в Скопие, и на бившия депутат от ДПС във Великото народно събрание и в 36-ия парламент Иван Палчев - за консул в Новосибирск.

Посредничеството на фирми при подаване на молби за българско гражданство трябва да отпадне, са заявили от Министерството на правосъдието, пише "Сега".

От ведомството твърдят, че с отпадането на посредниците ще се ограничат възможностите за корупция и ще се отстранят невалидните и неточни документи още в началото на процедурата. Заявленията за българско гражданство трябва да се подават само лично - в дирекция "Българско гражданство" или дипломатическите и консулските представителства в страната, смятат от правосъдното министерство.

Отмяна на избора на проф. Николай Неновски за подуправител на БНБ ще поискат депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, пише "Стандарт". Те са подкрепили проект за такова решение и ще поискат да бъде гласувано в пленарна зала още тази седмица.

4,8-процентният спад в брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие на тази година е водещата икономическа новина в днешния печат.

Икономическата рецесия в България се задълбочава през второто тримесечие заради спад в притока на инвестиции в страната и стагнация в потреблението на домакинствата, пише "Дневник".

Данните на Националния статистически институт сочат, че БВП е намалял с 4,8 на сто от април до юни спрямо същия период на миналата година. Така за пръв път от 12 години две поредни тримесечия икономиката отбеляза отрицателни стойности на годишна база, посочва изданието.

"България задълба още по-дълбоко в рецесията. Валутният борд се оказа пречка за възстановяването на икономиката ни", отбелязва "Сега".

Свиването на икономиката в България беше по-малко отколкото в други източноевропейски държави, но България има валутен борд, няма гъвкав валутен обмен и това затруднява износа, смята Мери Стокс - главен анализатор в американската агенция "RGE Monitor", цитирана от "Сега".

Спадът на икономиката, отчетен от НСИ, е по-малък от очакваното, коментира за "Пари" главният икономист на Института за пазарна икономика Димитър Чобанов.

Според него, ниските резултати в промишлеността и земеделието не са изненада. Те обаче не се дължат на световната икономическа криза, а на проблеми на местно ниво и липсата на инвестиции, смята Чобанов.

Необслужваните лизингови заеми се увеличават седем пъти на годишна база, показват данни на БНБ, цитирани на първата страница на "Класа". През 2009 г. лошите кредити са достигнали 374 млн. лв., като година по-рано те са били едва 54 млн. лв.

"Телеграф" съобщава, че сделките с имоти драстично са намалели от началото на годината - броят им в София е спаднал с 58%, във Варна и в района на Самоков - с 50%. Ипотеките са намалели три пъти.

"Кризата увеличи дефицита в пенсионната система до 1,3 млрд. лв." извежда в заглавие под глава "Сега". По думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, към 31 юли сметките на консолидирания бюджет на НОИ сочат, че до края на годината дефицитът ще стигне 558 млн. лева.

Бюджетът на НОИ е подложен на натиск от две страни - постъпленията спадат заради безработицата и намалените заплати, а разходите растат заради обезщетенията, пише още "Сега".

Според министър Младенов, поне 300-400 хил. души са заети в сивата икономика у нас. По различни оценки у нас делът на сивия бизнес е около 30% от БВП, а в някои сектори като строителството достига и 50 на сто. Предполага се, че в кризата много фирми също "посивяват", посочва вестникът.

"Погват фирми за трудови договори". С това заглавие на първа страница "Монитор" информира за започналите проверки на инспектори от пет ведомства на работодатели в цялата страна за нередовни трудови договори.

Едни от първите масови акции срещу сивия сектор ще са съвместно с ДАИ, пише "24 часа". Според сигнали за над 40 хиляди таксиметрови шофьори не се внасят осигуровки. Глобата за работодател, при който хората се трудят без договор, стига 15 хил. лв., напомнят инспекторите.

Под заглавие "Кой ще спечели от свалянето на осигуровките" "Сега" публикува коментарен материал за позициите на работодатели и синдикати за антикризисния план за съживяване на икономиката ни.

Най-тежкият въпрос, по който едва ли ще има консенсус в плана, е дали да се намалят осигуровките, отбелязва "Сега".

Премиерът Бойко Борисов предупреди МВР, че увеличение на полицейските заплати ще има едва когато в хазната започнат да влизат приходи от разбитите контрабандни канали и осуетени икономически престъпления, информира "Сега".

"Искате заплати, вкарвайте в хазната" е заглавието на публикацията по темата в "Труд". Вестникът посочва, че до дни се очаква да бъдат готови първите законодателни проекти за промени, свързани с МВР, изготвяни от съвместен екип на МВР, ДАНС, прокуратурата и Министерство на правосъдието.

"Дневник" обобщава пет приоритета на премиера Борисов - контрол на трафика в София и големите градове; постоянно наблюдение по магистралите; да се удари корупцията в КАТ; свиване на наркоразпространението; операции срещу контрабандата.

На МВР е посветена и темата на "Труд". Вестникът предлага на вътрешния министър "осем мерки срещу бандитизма", необходими за успешни реформи в силовото министерство.

Сред тях са - да се актуализират регистрациите по постоянен и временен адрес, в ГДБОП да се създаде мощен спецотдел "Отвличания", да се направи анализ на неразкритите поръчкови убийства от последните 20 години, да се въведат камери и радари за КАТ, във всяка престъпна банда да има агент под прикритие.

Под заглавие "Не е нужно да викаме министри за щяло и нещяло" "Труд" помества интервю с Анастас Анастасов - председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. В него той посочва, че трябва да се редуцира щатът в МВР.

"КАТ глобява за световно", отбелязва "Стандарт" на първа страница и допълва в подзаглавия - "Ловят с бръмбари подкупни полицаи", "Шофьори на бунт срещу безумните знаци".

Във всекидневника е разработен материал за отчетения бум на глобите, направени от пътната полиция - от началото на годината до края на юли с различни суми са "олекнали" над 600 000 шофьори. Това е с 30 000 повече в сравнение със същия период на миналата година, посочва изданието.

Миков купил "златни" принтери за МВР, пише под глава "Монитор". Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов проверява сделка, при която са закупени 1000 принтера за дознателите за близо 2,7 млн. лв. с консумативите, необходими за тях, пише "Труд".

Бившият МВР шеф Михаил Миков подписал за сделката месец преди да напусне ведомството, а самата обществена поръчка била направена само за един ден.

За съжаление, се обявява обществена поръчка, която е в пъти по-висока от реалната цена, но всичко е законно, отбеляза Цветанов. Като "Афера "Златен принтер" "Стандарт" определя новия случай на нередност в работата на предишния кабинет.

Вестниците съобщават още, че Димитър Желязков-Очите се готви да подпише ново споразумение с прокуратурата. "Труд" и "Стандарт" поместват и интервю с наркобоса.

Българският ген се променя и мутира заради некачествената храна, съобщава на първа страница "Новинар".

До този извод са достигнали специалисти от Българското научно дружество по хранене и диететика. Вследствие на прекомерната употреба на вредни храни със съдържание на консерванти, стабилизатори и оцветители имунитетът на българите отслабвал, което води до различни заболявания.

Църквата скочи срещу Мадона, съобщава под глава "Стандарт". Свещеници от Пловдив поискали Светият синод да спре грандиозния концерт на Кралицата на попа в София, тъй като шоуто й на 29 август съвпада с деня, в който Българската православна църква почита паметта на Йоан Кръстител. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 13 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности