"24 часа": Оставка спасява имоти на разследвани
"24 часа": Оставка спасява имоти на разследвани   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Оставка спасява имоти на разследвани, пише "24 часа". Имотите, колите и банковите сметки на разследвани за незаконно богатство са недосегаеми от края февруари. Съдии отказват да ги конфискуват и блокират.

Само шеф може да поиска това, а след напускането на Тодор Коларов такъв няма.

Коли фантоми на промоция в нета, известява "Монитор". Кухи фирми мамят с изгодни оферти за несъществуващи возила. Прибират капаро, после лъжат, че автомобилът е катастрофирал.

Десетки добросъвестни купувачи са изгорели със суми от 5 до 50 хиляди лева за коли фантоми в интернет. Мераклиите за ново возило били съблазнявани с оферти за почти нови автомобили, които се предлагали на половин цена в нета.

Продавачите били фирми с адрес в Англия, които пускали джипове и лимузини на промоция с обяснението, че са фалирали заради кризата и масово разпродават активите си.

Информацията бе потвърдена вчера и от юридическия съветник в Европейския потребителски център Венцислав Петков.

Водещо заглавие на "Труд" резюмира: "Общините с 202 млн. лева дълг". Оказва се, че над 160 кметства са "на червено". Тридесет от тях са със запорирани сметки в момента. Данните се отнасят към 30 септември м.г.

Кметовете не плащат най-често за инфраструктурни ремонти, за строежи, за комунална дейност, за доставка на горива и храни на социални заведения. А след запора на сметките им цялата дейност на общината на практика спира, обясниха от националното сдружение на кметовете.

Скандалът с австрийския лобист Петер Хохегер претърпя странен обрат вчера, информира "Сега".

С лобиста, разследван за политическа корупция в Австрия, са работили учредителката на ГЕРБ Росица Велкова, която според медийни публикации е близка до вицепремиера Цветан Цветанов, и е била управител на фирмата "Хохегер БГ" от 2008 до лятото на 2009 г., и бившият съветник на Симеон Дянков Ивайло Георгиев, който първо бе съветник на финансовия министър Симеон Дянков, после шеф на зала "Арена Армеец", а в момента - на НДК, работил за българския офис на "Хохегер".

Там е работила и Юлиана Николова, която сега е ръководител на Европейския институт. Тя бе десният кандидат за вицепрезидент на вота през 2006 г. Така скандалът "Хохегер" се обърна срещу ГЕРБ.

Покрай разследването в Австрия стана ясно, че правителството на Сергей Станишев е платило на Хохегер 1,5 млн. лв., за да подобри имиджа на България.

Лобистът пък наел жената, с която соцлидерът съжителства, Моника Йосифова и нейната пиар агенция "Актив груп". Самата Йосифова призна преди два дни, че е получила 382 000 евро за работата си.

"Класа" цитира премиера Бойко Борисов: "НС да наложи мораториум на АСТА". България е за борбата с фалшификациите, но е против частта в търговското споразумение АСТА, поставяща под контрол потребителите на интернет. Това становище ще обяви правителството на заседанието на Съвета на ЕС днес.

От стенограмата на заседанието на МС, проведено във вторник, става ясно, че премиерът Бойко Борисов ще поиска от българския парламент също да вземе категорично решение по въпроса.

НЗОК договори отстъпки за 38 лекарства, съобщава на първа страница "Сега". 14 фирми са откликнали на поканата на НЗОК за договаряне на отстъпки в цените на лекарствата.

От 16 март касата ще плаща по-ниски цени за 25 лекарствени продукта, съобщиха оттам вчера. Предстои подписване на споразумения за още 13 лекарства. От 38-те позиции с понижени цени касата ще спести 4 205 033 лв. за една година.

Размерът на отстъпките е от 0,04 до 37,3%. По-евтино ще се плащат медикаменти за лечение на злокачествено новообразувание на млечната жлеза, злокачествено новообразувание на простатата, неинсулинозависим захарен диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти при наличие на трансплантирани органи и тъкани, уточняват от НЗОК.

Двамата министри - на здравеопазването д-р Стефан Константинов и на финансите - Симеон Дянков, са били информирани за нарушенията по програмите на Глобалния фонд за превенция на СПИН, туберкулоза и малария. И то още през юли 2011 г. Лично зам.-министърката на здравеопазването Десислава Димитрова им е написала писмо, в което е обяснила какво се случва с програмата и какви неблагополучия има в нея.

"Труд" разполага с този документ. Константинов знае за скандала от 10 месеца. От МЗ са категорични, че виновна за проблемите във фонда е г-жа Д. Димитрова.

Изданието информира и за вероятния избор на нов ръководител на Здравната каса - от ГЕРБ настояват г-жа Менда Стоянова да стане управител на НЗОК.

"Стандарт" уточнява: "Гласят Менда за стола на Константинов. Борисов настоява за нея, а депутатите от ГЕРБ харесват Владислав Горанов - зам.-финансов министър от екипа на Симеон Дянков.

Д-р Нигял Джафер, депутат от ДПС, член на комисията по здравеопазване, казва в интервю за "Класа": "Здравеопазването е в тежка криза и нещата не опират до пари. Проблемите не са толкова в личността на министъра, колкото в липсата на политическа воля за реформи.

Положението става драматично, а гражданите имат все по-труден и все по-скъп достъп до здравеопазване.Сагата с цените на лекарствата само доказва моята теза", обобщава депутатът.

"Дума" отразява данни на международната мрежа за здравна информация "Хелтгрупер", според които 90% от лекарите са недоволни от системата на здравеопазването.

Изследването обхваща 255 лекари от 55 населени места в 54 различни медицински специалности. На въпроса "Доколко сте доволни от реформите в здравния сектор и как те се отразяват на вашата работа като лекар?" над 87% от анкетираните са отговорили, че са недоволни.

Нужна е спешна национална стратегия за здравеопазването, категоричен е доц. Бойко Коруков, изпълнителен директор на ИСУЛ, в интервюто си за "Монитор".

"Реформата, която започна преди две десетилетия, все продължава и продължава. Аз ще се пенсионирам, но реално ще се окаже, че ние не сме я извършили.

Има глад за патоанатоми и анестезиолози. Лекарите от тези специалности са като бойци на тихия фронт, без тях не може, но остават някак по-незабележими. Съвсем различно звучи хирург, акушер-гинеколог", смята доц. д-р Коруков.

Преките инвестиции у нас се сринаха 4 пъти до 44,2 млн. евро, алармира "Класа". На практика това означава, че чуждите компании са затегнали кранчето на инвестициите със 141,9 млн. евро.

Интересен факт е, че Южна Корея е изместила Холандия като най-голям капиталовложител у нас. През януари от азиатската икономика са постъпили 16,6 млн. евро, следвани от 6,3 млн. паричен поток от Холандия и 4,3 млн. евро от Русия.

Експертите от БНБ отчитат, че българските компании са върнали вътрешнофирмени заеми за 5,9 млн. евро, като най-много средства са изтекли към Люксембург и Кипър.

Ако яйцата не поевтинеят, спирам помощите за сектора, цитира категоричната позиция на премиера Борисов "Капитал Daily". Мерките срещу поскъпването на яйцата достигнаха до нов, по-висок етап.

На заседанието на правителството във вторник премиерът Борисов е заявил, че заедно с финансовия министър Симеон Дянков ще обикалят магазини, за да прегледат лично цените.

Подобно на земеделския министър Найденов, премиерът също обвързва въпроса със субсидиите за сектора. В петък ще се прави общ анализ на цените на яйцата, агнешкото и свинското месо.

За "Труд" Владимира Янева, председател на Софийския градски съд, убедено твърди:

"Кризата отваря работа на съдиите. Българинът в тежки условия все повече търси правата си в съда. Нашата натовареност е 4 до 8 пъти по-голяма в сравнение с окръжните съдилища в Пловдив, Варна и Бургас.

Не е редно СГС да решава делото "Тодорова срещу Цветанов". Укоряват ни и ако бързаме, и ако се бавим. Споделям загрижеността за ниската ефективност на СРС-тата", подчертава г-жа Янева.

Борис Велчев споделя пред "24 часа": "Омерзен съм, че ВСС има тайни фаворити. Такова пошло и страхливо поведение не съм очаквал", каза прокурор номер едно.

Трима се състезаваха за шеф на апелативната прокуратура на София, която контролира работата на всички обвинители от Западна България - претендентите бяха - зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов и сегашните зам.-началници Йордан Стоев и Галина Стоянова.

Някои от висшите магистрати подкрепиха таен фаворит, който далеч не е сред най-изявените професионалисти в прокуратурата, каза Велчев.

При първия таен вот никой от номинираните не получи минималните 13 гласа. При балотажа Джамбазов и Стоев бяха подкрепени от по 10 висши магистрати. Предстои съветът да обяви трети конкурс за поста.

Татяна Дончева очертава своята теза пред "Труд": "БСП е публика на мача Първанов - Станишев. В БСП има тежки конфликти, заложени във времето.

Разбирам, че битката за върха в партията е тежка и ожесточена. По-важно е каква е каузата на БСП. Каузата е България. С участието на ключови хора в левицата и на други хора - мутрите взеха политическата власт в страната".

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Донев: Министерският съвет никога не е изразявал позиция за участие във война

Донев: Министерският съвет никога не е изразявал позиция за участие във война

България Преди 43 минути

Думите на служебния премиер бяха в отговор на въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова

<p>Каква е причината&nbsp;за спиране на поръчката за закупуване на медицински хеликоптери</p>

Здравното министерство съобщи причината за спиране на поръчката за закупуване на медицински хеликоптери

България Преди 2 часа

От министерството добавиха, че полагат всички необходими усилия за успешното завършване на проекта за въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух

Съдът остави окончателно в ареста задържаните у нас във връзка с атентата в Истанбул

Съдът остави окончателно в ареста задържаните у нас във връзка с атентата в Истанбул

България Преди 2 часа

Заседанието днес беше по-искане на обвиняемите, които настояваха за по-леки мерки за неотклонение

Кевин Спейси

Кевин Спейси с първа роля след съдебното дело

Свят Преди 2 часа

Той ще участва с гласа си във филма "Контрол"

<p>Боб Дилън разочарова феновете си, но&nbsp;се извини</p>

Боб Дилън се извини за използването на машина за автографи

Любопитно Преди 2 часа

Новата книга на Боб Дилън беше рекламирана като „ръчно подписана“ и поради това много от феновете му са разочаровани

Бус блъсна и уби пешеходка в столичен квартал

Бус блъсна и уби пешеходка в столичен квартал

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал към 10:30 часа пред бл.129 в квартал "Илинден"

Снимката е илюстративна

Луната закрива Уран и Марс в първите дни на декември

Любопитно Преди 3 часа

Вижте кои са последните за 2022 година астрономически явления

Снимката е илюстративна

Делът на християните в Англия и Уелс пада под 50 процента

Свят Преди 3 часа

По данни от преброяването на населението през 2021 г.

Доживотен затвор за мъж, убил жестоко приятелката си

Доживотен затвор за мъж, убил жестоко приятелката си

България Преди 3 часа

Мъжът нанесъл удари на приятелката си с юмруци и шамари в различни части на тялото ѝ. Повалил я на земята и продължил да я рита, нанесъл ѝ и множество удари по тялото

Австралия не е съгласна с промяна в статута на Големия бариерен риф

Австралия не е съгласна с промяна в статута на Големия бариерен риф

Свят Преди 3 часа

"Ако Големият бариерен риф е застрашен, значи всеки коралов риф по света е застрашен", каза министърката на екологията на Австралия

<p>НС удължи на първо четене действието на бюджета за 2022 г.</p>

Парламентът удължи на първо четене действието на бюджета за 2022 г.

България Преди 3 часа

127 гласуваха "за", двама - "против" и 90 - "въздържал се"

.

Вдъхновена от хората и страната: Белият дом с нова зимна украса

Любопитно Преди 3 часа

Джил Байдън и сестрите ѝ декорираха официалната президентска резиденция като зимна страна на чудесата

.

Уилям и Кейт си връщат преимуществото с посещение в САЩ

Свят Преди 3 часа

Посещението в САЩ ще е първата визита в чужбина за принцът и принцесата на Уелс след смъртта на кралица Елизабет II

<p>Путин:&nbsp;Много ви моля да отговаряте на този толкова висок статут</p>

Путин нарече съдилищата "Олимп на правната система"

Свят Преди 3 часа

"Много ви моля да отговаряте на този толкова висок статут", каза руският президент в своето обръщение към участниците в 10-ия Общоруски конгрес на съдиите

<p>ЕК открива две наказателни процедури срещу България</p>

ЕК предприема две наказателни процедури срещу България в областта на пътната безопасност

Свят Преди 3 часа

Комисията изпраща уведомителни писма, като това е първа стъпка при откриването на процедурите

Двама българи са сред задържаните в разбития от Европол картел за наркотици

Двама българи са сред задържаните в разбития от Европол картел за наркотици

Свят Преди 4 часа

Те са задържани в Испания при международната операция на Европол срещу разпространението на наркотици