"24 часа": Какво следва от визитата на Путин
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0
"24 часа" публикува стенограмите на водените разговори на 13.11.2010 г. между руския и българския премиери и техните делегации. Администрацията на президента публикува стенограмата от разговорите на президента Георги Първанов с президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 г.

В своя анализ "Какво следва, след като се видяха Путин и Борисов", вестникът отразява оценките на участници в преговорите и на представители на различни политически партии за постигнатите договорености на срещата "Путин-Борисов", за отражението й върху енергийната стратегия и политика на страната ни.

Премиерът Борисов е сигурен, че цената на газа ще продължава да пада, Иван Костов, лидер на ДСБ, се притеснява от тревожното отстъпление на ГЕРБ в резултат на нарастващия руски натиск за изграждане на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток".

Петър Димитров, депутат от БСП, смята, че българското правителство е било неподготвено за преговорите с руския премиер, защото не познавало основните параметри по "Южен поток" и най-вече приходите от него.

Мартин Димитров, лидер на СДС, е сигурен, че България е капитулирала пред Русия, а Надежда Нейнски, евродепутат от СДС, е убедена, че договорът по "Южен поток" е необезпечен.

Министър Трайчо Трайков пък е категоричен - 6,3 млрд. за "Белене" не са изгодна цена за България.

В интервюто си за "24 часа" министър-председателят подчертава позитивите от подписаните споразумения:

"От "Южен поток" ще печелим по 2 млрд. на година. Спорът за "Белене" в ескалацията на разходите - искаме да не надхвърля 400 млн. евро, там има скрит разход от 2 млрд. евро.

Решения от такъв мащаб не се вземат в пианобар. Не виждам причина да успокоявам Костов, да не би и Меркел, и Обама да са изпаднали под руско влияние?", зададе риторично въпрос премиерът.

Нов вид бизнес се появи в кризата и натрупването на все повече неразплатени дългове. Става въпрос за продажбата на задължения на физически лица.

Досега сделките, познати като цесии, се сключвали основно за дълговете на компании. Увеличаването на неплатените сметки за телефон, ток, вода, парно и непогасените заеми обаче карали кредиторите да търсят купувачи на задължения.

Първата голяма подобна сделка е сключена през миналия месец, пише "24 часа". Става въпрос за десетки хиляди дългове, натрупани от клиенти на GLOBUL. Те са били продадени на българската фирма "Ес Джи груп".

Компанията се занимава със събиране на вземания. От "Виваком" обясниха, че също работят с фирми за събиране на вземания и не изключват възможността да прибегнат до продажбата на дългове.

Христо Илиев, председател на Сдружението на фамилния бизнес в България, пред "24 часа" заявява, че бизнесът ще върви, ако има адекватна грижа за образованието на децата.

На икономическите си страници изданието съобщава за приетия план на Германо-българската индустриално-търговска камара, съставен от 101 точки.

Този план предлага промени в законовата уредба, идеи за решения в икономиката, които да гарантират гъвкаво преодоляване на кризата, измерващо се с позитив от 6,6 млрд. евро. Кабинетът приема тези идеи.

"Дума" представя предложението за приемането на изцяло нов закон за училищното образование и разработването на стратегия за развитието му на общинско ниво, тези искания са от декларацията на участниците в кръгла маса, организирана от БСП в Стара Загора.

Управляващите стопират политиката в сферата на средното образование и изобщо нямат стратегия за развитието му, е заключението на социалистите.

"Дума" установява - кризата "удари" раждаемостта. 5075 по-малко са новородените, но ГЕРБ очаква 10-процентен ръст.

Тази статистиката потвърждава прогнозата на вестника, че нарастването на раждаемостта може да продължи най-много до пролетта. Намалението й ще е за сметка на второто дете.

"Монитор" представя проектите на експертите от МОМН, които слагат край на масовото наизустяване. То ще остане в историята след въвеждането на есето като нов стандарт за учене със закона за училищното образование.

В момента от просветното министерство подготвят финалните щрихи на документа, който ще бъде представен през декември месец.

"Една от промените е, че ще започнем да наблягаме на есетата още от 5 клас", обясни просветният министър Сергей Игнатов. Така свободният формат ще влезе официално сред инструментите за оценяване на знанията при учениците.

В момента интерпретативните съчинения върху определен автор и произведение масово се използват в контролните. Така наречената "тема" е и най-трудната задача в матурата по български език.

Идеята е конкретният литературен проблем да отстъпи място на по-обща формулировка, която да позволи повече творчество и да елиминира възможността за наизустяване.

"В момента есето съществува като опция за матурата, но масово нямаме подготовка за страната, за да преминем направо към тази форма", подчерта Игнатов.

Сините на тайни преговори с НДСВ за местните избори, съобщава "Атака". Потайната среща е била миналата седмица в Търново.

Присъствали са и представители на осем т. нар. десни и центристки партии, които са се договорили да си подадат ръце за бъдеща коалиция.

В енергийното поле е разположен коментарът на "Атака": 230 хил. души в София се подписаха и протестираха срещу високите цени на ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК дружествата, които непрозрачно определят високи цени на своите услуги.

Растежът се върна, но кризата остана, констатира "Пари".

Новината за края на рецесията остава засенчена от спадащото потребление - 7% - и намаляващите инвестиции. Неприятният извод е, че кризата в страната ни се проточва.

Божурище ще става център за високи технологии, оповестява вестникът. Първият високотехнологичен парк у нас ще привлича компании, работещи в пет направления: информационни технологии, науки за живота, нанотехнологии, енергетика, роботика и механика.

Пред "Класа" Божидар Данев, председател на БСК, заявява:

Тежките регулации продължават да са сериозна спънка пред бизнеса. Срещу 50 млн. евро Естония изгради електронно правителство, у нас харчим 350 млн. лв. в стари технологии.

Управляващите имат едно голямо задължение към бизнеса, защото все още не е въведено електронното правителство. Няма и обществен контрол върху действията на правителството.

От 2003 г. до сега няма публичен регистър, който да обобщава всички регистрационни, разрешителни, лицензионни режими. Общините си въвеждат множество незаконни режими и всъщност там е големият проблем.

По никакъв начин не е изключена и столицата. Защо например са различни цените на правата на строеж в София? Според закона цената на съответните разрешителни е равна на административните разходи.

Как така в пъти са различни тези разходи в отделните райони? Драмата е, че размерът на таксите се определя не според закона, а според нуждата на общинския бюджет.

"Стандарт" анализира: Партия под прикритие.

АБВ или ще разцепи БСП, или ще стане на трески. Има такава картина от Рене Магрит. Нарисувана е лула, но картината се казва "Това не е лула".

В изкуството шизофренията е прекрасна и търсена. В политиката тя си е обикновена. Президентът Георги Първанов прави партия и я нарича "не-партия".

Гражданско сдружение, което обича хората. Занимава се с проблемите им. Здравеопазване, вътрешен ред, образование. Нали има власт, за да решава тези проблеми?

А за какво е гражданската организация, ако не стане партия?! БСП е партия.

Станишев казва: Партията е една. Но лидерите се очертават двама. Политическото лицемерие, с което оцеляваше досега БСП, днес прилича на изкривена представа за настоящето.

В България има паралелна власт - прокурорска, твърди Йордан Лечков, кмет на Сливен, пред "Труд".

"Замисляли ли сте се - каква власт имат прокурорите и каква отговорност носят?! Власт - огромна, отговорност - никаква. Тези хора просто вилнеят из градовете безконтролно. Вижте колко от "големите престъпници", "мафиоти" и т. н. излязоха на свобода. И най-важното - колко и какъв капацитет имат прокурорите?" - в модела на "гатанката" поставя въпросите си г-н Лечков.

Като продължение на думите на кмета на Сливен е материалът на "Сега": Съдебната власт плаща все повече обезщетения за вреди. Прокуратурата е осъдена на 2,4 млн. лева за незаконни обвинения и водене на дела извън разумния срок.

Това показва справка, поискана от изданието от Висшия съдебен съвет.

Анализът на "Сега" представя нестандартна теза: "Европа е на път да повтори историческата си грешка от ХIV-ХV в. и да остави България и Румъния извън крепостните си стени, за да се оправят сами с Турция. За разлика от тях Гърция този път е в безопасност, защото като член на Шенгенската зона може да викне всички държави (включително и България) да й пазят националната граница, която се смята за обща външна граница на ЕС.

България е наказана, ЕС подплашен от Турция. Ако Шенгенската зона се ограничи до Австрия, Европа ще събира сили за колективна отбрана край Виена, прогнозира изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 15 минути

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 22 минути

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 1 час

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 1 час

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 1 час

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

Любопитно Преди 1 час

Разтърсващите истории може да прочетете в следващите редове

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 1 час

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 2 часа

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 2 часа

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 2 часа

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 2 часа

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 2 часа

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“