"24 часа": Грама и за Филчев - некомпетентен и вероятно корумпиран
"24 часа": Грама и за Филчев - некомпетентен и вероятно корумпиран   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Hикола Филчев , главен прокурор на България в периода 1999-2006 г., е неефективен и вероятно корумпиран . Квалификациите се съдържат в грама от 10 януари 2003 г. на американския заместник-посланик Родерик Мур, пише "24 часа".

Грамата е с гриф строго секретно и е предоставена от "Уикилийкс" на сайта Биволъ . Документът е озаглавен "Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия".

Започваме с европейски средства да градим начисто електронното правителство. Това заяви вчера вицепремиерът Симеон Дянков на среща с представители на ИКТ бранша, пише "Класа".

Според експертни оценки до момента са изхарчени около 500 млн. лв., но няма нито една завършена докрай система за онлайн услуги. В момента повече от 2/3 от услугите на електронното правителство са в първоначален етап от развитието си.

Единният портал egov.bg предоставя единствено информация, но не и възможността услугата да се извърши онлайн.

Вицепремиерът и министър на финансите, който отговаря за административната реформа, заяви още, че до този момент са изговорени много приказки, но нищо не се е свършило.

Включително и от бившия министър на транспорта и информационните технологии Александър Цветков, което било и една от причините да му бъде поискана оставката.

Доган и столетницата спасиха кабинета, коментира "Сега". Вотът на недоверие за провалите на вътрешния министър можеше и да разклати кабинета, ако на помощ не му се бяха притекли най-върлите му уж врагове - БСП и ДПС.

В момент, когато всички опозиционни партии се обединиха в общ фронт срещу Цветан Цветанов, Ахмед Доган и Сергей Станишев го помилваха и написаха съвсем различни мотиви под искането си за вот на недоверие - за провал на антикризисната политика.

Така доброволно се лишиха от подкрепата на Иван Костов и "Атака", които заявиха готовност да подкрепят атаката срещу вътрешния министър. Очевидно намерението им далеч не е да свалят правителството.

Истината е, че БСП не е готова за властта и не желае предсрочни избори. Доган е в хармонични отношения със сегашната власт и няма причина да й вади нож. Кадрите му в ключови учреждения си стоят непокътнати.

Водени от егоистичните си политически сметки, БСП и ДПС ще парират всяко общо действие на опозицията срещу управляващите.

Краят на двуполюсния модел доведе до разпад на политическата система, твърди политологът Атанас Ждребев. В интервю за "Сега" той посочва, че влизането на Симеон Сакскобургготски в политиката през 2001 г. постави началото на един сложен и продължителен процес на разпадане на политическата система.

През първото десетилетие на прехода се утвърди двуполюсният модел на политическото противопоставяне между БСП и СДС. Той предопредели структурирането на относително стабилна двупартийна система и на конфликтната политическа култура, която се развиваше по оста комунизъм-антикомунизъм.

След идването на царя ситуацията коренно се промени. Започна трайна фрагментация на партийната система, появиха се нови субекти с нестабилна доминация.

Консенсусният модел се оказа неадаптивен към българските условия, опитът да се отхвърли конфликтния в голяма степен не успя и сега се намираме в едно доста аморфно междинно положение.

Друг белег на разпада е тенденцията да се заобикалят и нарушават стандартните правила, по които функционират политическите институции, като това обстоятелство се използва, за да се канализират определени лобистки интереси във властовите структури.

В ДПС не искаме Борисов, не той нас, казва в интервю за "Труд" заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той е категоричен, че движението не би влязло в никакъв кабинет с ГЕРБ и с Бойко Борисов.

"Нашият електорат не харесва нито премиера, нито партията му. Не харесваме Борисов и защото вкара във властта "Атака" и така косвено я насърчи да застрашава етническия и религиозния мир.

Искам да кажа на Борисов, който повтаря, че не иска подкрепата ни - ние никога не сме му я предлагали! И няма да му я предложим", заявява Цонев.

Според него следващото управление може да е широка коалиция. Или програмен кабинет, който до 2 г. да изпълни определен тип трудни реформи, които да изведат страната от тежката криза.

"Смятам, че работата на ВСС е безпринципна и безнравствена, тъй като при сериозните избори, които правят за назначения на ключови постове в съдебната система, магистратите от съдебния съвет не се ръководят от легитимни мотиви, заявява в интервю за "Новинар" Маргарита Илиева, директор на правната програма на Български хелзинкски комитет.

"Легитимните мотиви са професионалната квалификация и умения на кандидатите и тяхната нравственост. Хората, които ВСС избира, не отговарят на тези критерии. Следователно те отговарят на други критерии, които не са легитимни. Това компрометира изборите им."

Илиева призовава към преосмисляне и пресъздаване на модела на ВСС. Обществото ни трябва да се мобилизира за това, защото иначе перспективата, ако не направим такава мобилизация, е безправие. Съдът ще се руши все повече и повече, а когато няма истински съдии, гражданите нямат права.

Индивидуална такса смет предлага кандидатът за кмет на София Георги Кадиев, съобщава "Дума". На публична дискусия за екологичното бъдеще на столицата той изложи идеята си парите за отпадъка на софиянци да се определят според специални бандеролни пликове.

Кадиев предлага количеството смет да се определя според специални чували, които да се закупуват от общината. По време на дискусията Кадиев изложи визията си за справяне с екологичните проблеми на София.

Социалистът изтъкна, че трябва да се създадат повече паркове, а вече съществуващите да се поддържат добре. Кадиев се обяви и за велоалеи по централните булеварди до кварталите.

Русия не е предявила претенции към активи на "Булгартабак", казва в интервю за "Класа" Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

По думите му с приватизацията на "Булгартабак холдинг" българската държава си е поставила точни и ясни цели, които трябва да постигне. Това са запазване и развитие дейността на дружеството, изкупуването на български тютюни, осигуряването на средства за държавния бюджет, както и гарантиране на ангажиментите към работниците.

"Документи за участие в конкурса са купили десет фирми, от които четири компании са стратегически инвеститори в сектора. Осъзнавам, че това не означава подадени оферти, но ако те влязат в играта, едва ли някой може да каже кой ще спечели.

Несериозно е да се говори, че още на този етап се знае победителят. Що се отнася до политическите атаки, аз не се притеснявам от тях. Процедурата е структурирана прозрачно и коректно. А към политическото говорене нашата агенция няма отношение", отбелязва Караниколов.

За да не загубим пари, трябва непрекъснато да се разглеждат проекти и да се плаща - това е златното правило според Светлана Боянова, заместник-министър на земеделието.

Европейската комисия предупреди неофициално България, че може да загуби средства в края на годината по Програмата за развитие на селските райони.

Разчетите на този етап показват, че става въпрос най-малко за около 183 млн. евро, ако не бъдат взети спешни мерки.

В интервю за "Дневник" Боянова обяснява: "Рисковете за усвояването на средствата по правилото n+2 (средствата от бюджет 2009 г. трябва да бъдат изразходени до края на 2011 г.), са в резултат от натрупаните от 2008 г. насам проблеми и трудности при прилагането на програмата. Вече сме разплатили 183 млн. евро.

Фонд "Земеделие" е направил график за изчистване на залежалите проекти. Вече са изчистени проектите, подадени през 2008 г.

До края на юни трябва да приключи обработката и на тези от 2009 г., а до 30 септември - и проектите от 2010 г. Това са около 1500 общо. От фонд "Земеделие" поеха ангажимент, че сроковете ще бъдат спазени." 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 32 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове