"24 часа": ЦУМ - идеален за исторически музей
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

ЦУМ е идеалната сграда за исторически музей, коментира художественият проектант Владимир Агов пред "24 часа".

Неговата идея бе лансирана от лидера на ДСБ Иван Костов.

"Стори ми се убедително допълването на архитектурната рамка, създадена след войната, която обединява сгради с обществено значение, с още една с функциите на национален исторически музей.

Така ЦУМ става идеалният център за експозиция, която да представя националната значимост на тези исторически дадености", казва Агов пред изданието.

Идеята ЦУМ да стане музей е доста интересна и си струва да се обмисли, коментирала Йорданка Фандъкова, кмет на София, цитирана в "24 часа".

Тя напомнила, че в момента пред магазина се открива най-богата археологична находка.

В интервю за "Труд" главният архитект на София Петър Диков коментира, че ЦУМ сякаш е правен за музей.

Според него идеята е перфектна, защото сградата има идеални пространства - атриума, ескалаторите и помещенията, където може да се експонира цялото ни историческо богатство.

"А при пробива на сутерена на ЦУМ и свързването му с Ларгото и археологията под бул. "Мария Луиза" може да стане комплекс, какъвто няма по света", добавя Диков.

Председателят на ДСБ Иван Костов ще спасява Георги Гергов от фалит, пише под глава "Атака". Костов иска държавата да извади пари във време на криза, за да вземе от Гергов пазарния ЦУМ, за да настани там Националния исторически музей.

Наемателите в магазина масово напускали търговския център, заради безбожно високите наеми. Гергов отдавна искал да се отърве от губещия магазин и дари лобирал пред Румен Овчаров още преди година държавата да си вземе отново столичния ЦУМ, уточнява "Атака".

Ексминистър съди България за клипа с ареста, пише под глава "24 часа". Клипът "Като всеки истински престъпник - долу на земята" с главни герои Николай Цонев и Роман Василев стигна до Страсбург.

Обвиненият в подкуп бивш военен министър Николай Цонев е подал жалба срещу България заради "унизителното отношение", на което бил подложен при ареста му на 1 април тази година.

В нея адвокатът му Васил Василев сочи още, че прокуратурата е отказала да образува дело срещу зам.-градския прокурор Роман Василев. Неговите команди, действията на полицаите при ареста на Цоневи насоченият в тила му пистолет бяха записани в клип на МВР, разпространен от всички медии, уточнява "24 часа".

Също заради унизително отношение при задържането и изявление на представители на МВР и прокуратурата жалба до Страсбург е подготвил и Алексей Петров.

Психотестът за шофьори - незаконен, пише "Труд" на първа страница.

Тестовете на професионалните шофьори на практика от вторник са незаконни, са обявили пред изданието експерти от Министерството на транспорта, пожелали анонимност.

Прегледът е задължителен за всеки, който иска да кара камиони, автобуси и таксита, и досега се провеждаше от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Преди два дни обаче влязоха в сила промени в Закона за движение по пътищата, с които тестовете се прехвърлят към лицензирани външни организации.

Редът за това би трябвало да е описан в наредба, каквато до ден днешен все още не е приета, уточнява изданието.

Поредно президентско вето бе отхвърлено от мнозинството в парламента, пишат "24 часа" и "Труд". Депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака" като един прегласуваха върнатите от Георги Първанов поправки в Кодекса на труда.

Те предвиждат натрупаните и неизползвани отпуски да се анулират автоматично на 31 декември 2011 г. Според държавния глава това решение е противоконституционно, защото ще отнеме със задна дата предвиденото в основния закон право на отпуск.

Социалният министър ще се намесва при проблеми с отпуските, добавя по темата "Сега".

"Стандарт" добавя на първа страница, че шефката на НОИ Христина Митрева е взела 31 бона от отпуски.

Убеждението, че ромите в България са проблем, се е превърнало в стигма, смята US посланикът Джеймс Уорлик в интервю за "Дневник". Според него е необходимо България да положи повече усилия в интегрирането на ромите.

"Едно от нещата, които обсъдихме, е възможността за включването на повече роми в силите на полицията, повече роми трябва да станат учители - не само в районите, където живеят, но и в другите училища", добавя той.

"Престъпността и неграмотността в общността им наистина са проблем, но е погрешно да се твърди, че самите роми като общност са проблем. Политическите партии, които са готови да говорят за това, са много малко и вероятната причина за това е именно стигмата, за която стана дума", коментира Уорлик.

Над 800 военни са пуснали рапорти за напускане, научил "Труд". Една от причините е предложението на социалното министерство армейците да могат да се пенсионират след 28 г. служба, при необходими 25 г. сега.

От МО не са казали колко са рапортите, но са потвърдили, че броят им е нараснал, уточнява изданието. Тези дни министърът на отбраната Аню Ангелов призна, че е разтревожен, защото това крие сериозни негативи за армията.

Доскоро ведомството на Тотю Младенов искаше срок от 30 г. служба, но после прие "по-мек" вариант.

Ако кабинетът узакони идеята, ще могат да се пенсионират само полковниците и генералите, но те са едва 6% от офицерския състав, пише "Труд".

Смъртното наказание намалява убийствата, казва в интервю за "Труд" Димитър Попов, бивш премиер и дългогодишен съдия. По думите му нападките на вътрешния министър Цветан Цветанов, че съдебната система не отговаря на потребностите на обществото, са основателни.

Според Попов причината за това е, че Цветанов работи с "горещи следи. В рамките на следствието следите се охлаждат, в прокуратурата те вече са студени, а в съда не винаги са убедителни. Има значение не само задържането на заподозрените, но и събирането на достатъчно доказателства срещу тях, както и спазването на законовата процедура при събирането им", допълва той.  

Всички ежедневници акцентират върху ареста на 31-годишният Росен Ботев. Той е убил и зазидал в стена 62-годишния си баща Васил в Габрово.

През март младият мъж обявил за национално издирване баща си. Ботев отишъл в полицията в Габрово и подал молба за издирването на 62-годишния мъж, като обяснил, че баща му е изчезнал преди седмица. Униформените започнали да търсят възрастния мъж.

През цялото време синът съдействал активно на полицаите. Няколко месеца по-късно всички улики водели към самия Росен.

Пенсии и данъци остават без промяна през 2011 г., пише под глава "Дневник". Основната фискална цел на правителството за догодина ще е бюджетният дефицит да не надхвърли 2,5% от брутния вътрешен продукт. Това е залегнало в макрорамката на бюджет 2011, съобщил за "Дневник" финансовият министър Симеон Дянков.

При залагане на номинален БВП от 72 млрд. лв. дефицитът трябва да се удържи в рамките на 1,8 млрд. лв., показват сметките на финансовото министерство. При изготвянето на макрорамката финансовото министерство е заложило сценарий, при който пенсиите и бюджетните заплати няма да се повишават.

По думите на Симеон Дянков при сегашните възможности на бюджета е успех, че през тази и следващата година правителството ще запази размера на пенсиите.

Икономиката ни е изправено пред колапс, смята Яне Янев, лидер на РЗС, в интервю за "Дума". По думите му финансовата система прилича на "свлачище".

Непоследователните действия на държавата внасят допълнителен смут и я правят непредсказуем партньор. Според него в здравеопазването и образованието не само не са започнали реформи, но тези системи са в процес на разпадане.

"Същевременно сме свидетели на показни полицейски акции, чиято единствена цел е да напомнят личния рейтинг на Цветанов", добавя Янев.

НЕК взела 23 млн. лв. джобни от "Белене" и ги е използвала не по предназначение, пише "Труд". Това става ясно от ревизионен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, с който изданието разполагал.

Експерти са проверили как е изразходвана сумата от 300 млн. лева, която кабинетът "Станишев" отпусна от бюджетния излишък в края на 2008 г. за създаването на "Енергийна компания Белене" АД. С парите НЕК трябваше да плати своя 51-процентен дял в смесеното дружество със стратегическия инвеститор - германската компания RWE.

Съвместната фирма не е създадена, RWE се е оттеглила от проекта, но парите са похарчени, е установила ревизията. По-голямата част от сумата - 277 131 383,60 лева, все пак е платена за АЕЦ "Белене", уточнява изданието.

Харчим два пъти повече енергия, отколкото е средното за ЕС, смята Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност, в интервю за "Монитор".

Най-много енергия се потребява в металургията, производството на цимент и други строителни продукти. По думите му мерките за повишаване на енергийната ефективност са насочени към фирмите от тези сектори.

Те имат ангажимент както за въвеждане на енергоспестяващи технологии, така и за ограничаване на емисиите и парниковите газове. Колев добавя, че за три години трябва да икономисаме 209 000 т. петрол.

Инвестициите по света се засилват, у нас чакаме 2 млрд. евро през 2010 г. Страната ни остава втора по привлечени капитали на Балканите въпреки спада от 54% през миналата година, пише "Класа" на първа страница.

През 2010 г. глобалните капиталовложения ще отчетат лек ръст до 1,2 трлн. долара (от 1,114 трлн. долара през 2009 г.), сочи доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие UNCTАD за световните инвестиции, представен от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, уточнява изданието.

България вече не е на последно място по използване на средствата в ЕС, казва Томислав Дончев, министър по усвояването на фондовете на ЕС, цитиран в "Новинар".

По думите му само за една година имаме 7 пъти ръст на плащанията и за първи път сме минали "законовата" граница от 1 млрд. разплатени средства. "Необходимо е още и още, не заради по-високия процент, а защото България има нужда от тези пари и по-скоро от ефекта от тях", добавя Дончев.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen